Engelli Vergi İndirimi Nasıl Uygulanır – Çalışana Faydası Nedir ?

Engelli Vergi İndirimi Nasıl Uygulanır – Çalışana Faydası Nedir ?
9 Mayıs 2022 22:35

Bilindiği üzere işverenler tarafından çalışanlara ödenecek net ücret, brüt ücretten yapılacak gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primi işçi hissesi gibi yasal kesintiler düşülerek hesaplanmaktadır. Bu konu İşçiye Ödenecek Net Ücret Nasıl Hesaplanır ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Çalışanların ücretlerinden kesilecek gelir vergisinin nasıl hesaplanacağı Ücretten Kesilecek Vergi Nasıl Hesaplanır ? başlıklı yazıda, çalışanlara yapılacak ödemelerden gelir vergisine tabi olmayanlar ise Çalışanlara Yapılan Hangi Ödemelerden Vergi Kesilmez ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Öte yandan 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücretten gelir ve damga vergisi kesintisi tamamen kaldırılmış, asgari ücretten yüksek ücretle çalışanların brüt ücretlerinin aylık net asgari ücrete kadarı gelir vergisi kesintisi, aylık brüt asgari ücrete kadarı da damga vergisi kesintisi dışında bırakılmıştır. (Bkz. Tebliğe Göre Çalışanlara Uygulanacak Vergi Muafiyetinin Ayrıntıları)

Engelli Vergi İndirimi Uygulaması Nedir ?

Engelli vergi indirimi uygulaması 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Engellilik indirimi” başlıklı 31 inci maddesinde düzenlenmiş olup, söz konusu maddede; çalışma gücünün en az % 80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabının birinci derece engelli, en az % 60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabının ikinci derece engelli, en az % 40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabının ise üçüncü derece engelli sayılacağı ve maddede engelli dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarların, hizmet erbabının ücretinden indirileceği belirtilmiştir. Söz konusu maddeye istinaden çalışanın gelir vergisi kesintisine tabi brüt ücretinden indirilecek tutar engelli vergi indirimi olarak adlandırılmaktadır.

Engelli vergi indiriminden, çalışan kendi engelliliğinden dolayı yararlanabileceği gibi, ayrıca bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan çalışanlar da engelli vergi indiriminden yararlanabilir. Aynı şekilde ücret gelirlerini yıllık beyanname ile beyan eden hizmet erbabı (çalışanlar) da engellilik indiriminden yararlanabilirler.

Engellilik nedeniyle vergi indiriminden yararlanma hakkının nasıl elde edileceği Engellilik Nedeniyle Vergi İndiriminden Nasıl Yararlanılır ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Engelli Vergi İndirimi Nasıl Uygulanır ?

Engelli vergi indirimi, daha önce uygulanan asgari geçim indiriminde olduğu gibi işveren tarafından işçiye yapılan bir ödeme değildir, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl için açıklanan engelli vergi indirimi tutarları işveren tarafından işçiye nakit olarak ödenecek tutarlar değildir. Söz konusu engelli vergi indirimi tutarları, çalışanın vergiye tabi brüt ücretinden düşülecek tutarlardır.

Örneğin; 2022 yılı için aylık vergi indirimi tutarları;

• Birinci derece engelliler için aylık 2.000 TL,

• İkinci derece engelliler için aylık 1.170 TL,

• Üçüncü derece engelliler içinse aylık 500 TL,

olarak uygulanmaktadır. Güncel engelli vergi indirimi tutarlarına Aylık Engellilik (Sakatlık) İndirimi Tutarları sayfasından ulaşılabilir.

İşveren söz konusu engelli vergi indirimi tutarlarını, yapılacak diğer indirim ve istisnalarla birlikte işçinin vergiye tabi brüt ücretinden düşer, kalan brüt tutar (aylık gelir vergisi matrahı) üzerinden işçinin tabi olduğu vergi dilimine göre kesilecek gelir vergisini hesaplar, bulunan tutarı işçiye ödeyeceği ücretten keserek ilgili vergi dairesine öder.

Ücret geliri yıl içinde kesintiye tabi olmadığı için gelir vergisi beyannamesi veren çalışanlar, bu indirimi yıllık olarak hesaplayıp beyanname üzerinden indirebilirler. Ancak, yıl içinde ücret matrahından indirim konusu yapılan engellilik indirimi tutarı ayrıca (ikinci kez) yıllık beyannamede indirim konusu yapılamaz.

Çalışma gücü kaybına göre engellilerin sınıflandırılması aşağıdaki şekilde yapılır;

• Birinci derece engelliler: Çalışma gücünün en az yüzde 80’ini kaybetmiş olanlar / engelliliği yüzde 80 ila yüzde 100 arasında olanlar.

• İkinci derece engelliler: Çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmiş olanlar / engelliliği yüzde 60 ila yüzde 79,9 arasında olanlar.

• Üçüncü derece engelliler: Çalışma gücünün en az yüzde 40’ını kaybetmiş olanlar / engelliliği yüzde 40 ila yüzde 59,9 arasında olanlar.

Çalışma gücü kaybı yani engellilik oranı yüzde 40’dan az olanlar ise vergi indiriminden yararlanamaz. Zaten kanunlarla tanınan bazı engelli haklarından yararlanabilmek için en az yüzde 40 engelli olmak gerekir. (Bkz. Engelli Haklarından Yararlanabilmek İçin Engel Oranı En Az Kaç Olmalıdır ?)

Engelli Vergi İndiriminin Çalışana Ne Faydası Var ?

Engelli vergi indiriminin çalışanlara sağladığı iki önemli fayda aşağıda belirtilmiştir.

Birinci faydası – net ücrette artış.

Yukarıda, aylık engelli vergi indirimi tutarının işveren tarafından işçiye doğrudan ödenen bir tutar olmadığı belirtilmiş olmakla birlikte, işçinin vergiye tabi brüt ücretinden düşülen bir tutar olduğundan, dolaylı olarak işveren tarafından işçiye ödenecek net ücretin aşağıda belirtilen tutarlarda artmasını sağlamaktadır.

Aşağıdaki örnek hesaplamalar, 2022 yılı için geçerli aylık engelli indirim tutarlarına göre ve sadece yüzde 15, 20 ve 27’lik gelir vergisi dilimine tabi olanlar için yapılmıştır. Yüzde 35 ve 40’lık gelir vergisi dilimine tabi olanların net ücretinde meydana gelecek aylık artış, engellinin derecesine göre faydalandığı vergi indirimi tutarına söz konusu vergi dilimi oranı uygulanarak hesaplanabilir. (Bkz. Ücretliler İçin Gelir Vergisi Dilimleri)

• Birinci derece engellilerin aylık net ücretinde meydana gelecek artış:

– Yüzde 15 vergi dilimine tabi olanlarda (2000/100X15=300) aylık 300 TL

– Yüzde 20 vergi dilimine tabi olanlarda (2000/100X20=400) aylık 400 TL

– Yüzde 27 vergi dilimine tabi olanlarda (2000/100X27=540) aylık 540 TL

• İkinci derece engellilerin aylık net ücretinde meydana gelecek artış:

– Yüzde 15 vergi dilimine tabi olanlarda (1.170/100X15=175,50) aylık 175,50 TL

– Yüzde 20 vergi dilimine tabi olanlarda (1.170/100X20=234) aylık 234 TL

– Yüzde 27 vergi dilimine tabi olanlarda (1.170/100X27=315,90) aylık 315,90 TL

• Üçüncü derece engellilerin aylık net ücretinde meydana gelecek artış:

– Yüzde 15 vergi dilimine tabi olanlarda (500/100X15=75) aylık 75 TL

– Yüzde 20 vergi dilimine tabi olanlarda (500/100X20=100) aylık 100 TL

– Yüzde 27 vergi dilimine tabi olanlarda (500/100X27=135) aylık 135 TL

İkinci faydası – daha erken emekli olma.

Sigorta başlangıcı (ilk sigorta girişi) 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan 4/a (SSK) emeklilik şartlarına tabi kişilerden, engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanma hakkı elde etmiş olanlar, herhangi bir yaş şartı aranmaksızın daha az sigortalılık süresi ve daha az prim günü şartıyla normalden daha erken emekli olabilirler. (Bkz.  Vergi İndirimi İle Erken Emekli Olma Şartları)

Asgari Ücretliler Engelli İndiriminden Yararlanabilir mi ?

1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücretten vergi kesintisi tamamen kaldırıldığından, dolayısıyla asgari ücretlinin maaşının tamamı vergi dışı kaldığından, bu nedenle artık asgari ücretliler vergi indiriminden yararlandırılamazlar. (Bkz. Çalışanlara Sağlanacak Vergi Muafiyeti Yasalaştı – AGİ Tarih Oldu) Ancak fazla mesai, sosyal yardım, ikramiye gibi ödemeler nedeniyle muafiyet tutarı aşıldığı için ücretinden vergi kesintisi yapılması gereken engelli asgari ücretliler, ücretlerinin vergi kesintisine tabi tutulan kısmıyla ilgili olarak engelli vergi indiriminden yararlanabilirler.

Ayrıca yukarıda belirtildiği üzere, engelli vergi indiriminden yararlanma hakkı olan çalışanlar SSK şartlarında erken emeklilik imkanına sahip olduğundan, bu imkandan yararlanmak isteyen asgari ücretliler isterlerse engelli vergi indiriminden yararlanma hakkı elde etmek için başvuru yapabilirler. Nitekim çalışanlara getirilen söz konusu vergi muafiyeti ve asgari ücretten vergi kesintisinin kaldırılması ile ilgili uygulamanın ayrıntısını düzenleyen ve 27 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 319 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde konuyla ilgili olarak; “asgari ücretle çalışan ve istisna uygulaması nedeniyle vergi ödemeyecek olan hizmet erbabı da dahil olmak üzere 193 sayılı Kanunun 31 inci maddesi kapsamında vergi indiriminden faydalanmak üzere başvuruda bulunanların engellilik indirimine ilişkin işlemleri önceden olduğu gibi Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır. Asgari ücretli olarak çalışan ve bu nedenle ilgili ayda istisna nedeniyle vergi ödemeyecek olan hizmet erbabı, engellilik indiriminden faydalanamayacak olmakla birlikte onaylanan başvuruları üzerine şartları dahilinde emeklilik başvurularını yapabilecektir.” şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.

7349 Sayılı Kanunla Getirilen Vergi İstisnası İle Engelli İndirimi Birlikte Nasıl Uygulanacak ?

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi kesintisinin kaldırılması, asgari ücretten yüksek ücretle çalışanların ise aylık brüt ücretlerinin aylık asgari ücretin brüt tutarına kadar kısmının damga vergisi kesintisi, aylık asgari ücretin netine kadar kısmının ise gelir vergisi kesintisi dışında bırakılmasıyla ilgili 7349 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanmasına ilişkin ayrıntıları düzenleyen ve 27 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 319 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde; “Asgari ücretin üzerinde ücret alan ve vergi indirimine hak kazanan hizmet erbabının, gelir vergisi matrahının yeterli olması halinde, hem engellilik indiriminden hem de aynı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde düzenlenen istisnadan faydalanması mümkün bulunmaktadır.” şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.

Tebliğdeki örnek hesaplama tablosunda da (Örnek 6), çalışanın brüt ücretinden yapılacak yasal kesintiler hesaplanırken, brüt ücretten sigorta primi işçi hissesi düşüldükten sonra, kalan tutardan önce engelli vergi indirimi tutarının düşüleceği, ardından kalan brüt ücretten (vergi matrahından) 7349 sayılı Kanunla getirilen vergi istisnasının (aylık asgari ücretin netine kadar olan tutarın) düşüleceği belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. musa dedi ki:

    bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim.
    4a/ssk vergi indiriminden yararlanan 2.derece engelli kamu çalışanıyım. ilave tediyelerden ve sözleşme ile alınan ikramiyelerden ve yine sözleşme ile alınan işçi ek ödeme adı altında alınan ücretlerden vergi indirimi oluyor mu.
    cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi indiriminde şu ücret, bu ücret ayrımı yok. Çalışanın gelir vergisine tabi brüt ücretinden yani gelir vergisi matrahından engelli vergi indirim tutarı düşülmektedir.

  2. Elif ülkü uludağ dedi ki:

    Vergi indiriminden emekli olmam için 1995 ssk girişim var.ve 1975 fogumluyum.ve %40 engellı raporum var..toplamda 4890 gunde ssk piramit car.. vergı ındırımj emeklı olmam için işyerınden ayrılmış olarak başvuru yapsam olurmu..yani işe gırdım çalıştım.30 gum çalıştım ve işten ayrıldıktan beş gun sonra vergı daıresıne başvursam olurmu..saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi dairesine başvuru yapacağınız tarihte herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışıyor olmanız gerekir.

      1. Yasar dedi ki:

        Ustam%48 raporluyum yeni iş yerine 15 gün oldu başlayalı şu anda başvuru yapsam kabul olur mu cevabınızı bekliyorum Şimdiden çok teşekkür ederim

        1. Yasar dedi ki:

          Ustam Bu arada 1970 doğumluyum 4.200 gün primim var%48 raporluyum isim yoktu Şu an işe yeni girdim 15 gün oldu başlayalı şu an başvuru yapsam kabul olur mu cevabınızı bekliyorum Çok teşekkür ederim

  3. Oktay dedi ki:

    Yüzde 43 engelli raporum var sigorta girişim 09.03 2009 nezaman emekli olabilirim ve vergi indirimi alabilirmiyim teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yüzde 40 ve üzeri engelli olanlar vergi indiriminden yararlanabiliyor. Vergi indirimine istinaden erken emekli olma şartları da https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-indirimi-ile-erken-emekli-olma-sartlari/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

      1. Halil tunçkın dedi ki:

        Engelli raporum % 97 vergi indiriminden yararlanmak istiyorum normal bir çalışanın ver ben engelli kadrosuna geçermiyim ve 9 yıldır çalışıyorum tazminatımı verirlermi vergi indiriminden gelecek olan mesajtan sonra ne olacak bana ne faydası var maaşımın üstüne paramı verecekler ben hiç bir sey bilmiyorum ilk defa vergi indirimi başvurusu yaptım sonucu ne olur

  4. Hayriye dedi ki:

    Merhaba, 1973 doğumluyum. 02.02.2013 işe giriş tarihimdir.2878 günde primim var.Şuan hala çalışmaktayım.%59 engelli raporum var.İşveren vergi indirimi kaldırıldı diyor. Vergi indirimi alamıyorum.Bu doğru mu değil mi? Nasıl ve ne zaman emekli olabilirim?
    Kolay gelsin

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sadece asgari ücretli çalışanlar artık engelli vergi indiriminden yararlanamıyor, asgari ücretten yüksek ücretle çalışanlar için vergi indirimi devam ediyor. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/teblige-gore-calisanlara-uygulanacak-vergi-muafiyetinin-ayrintilari/ başlıklı yazının “Engelli Vergi İndirimi Uygulamasının Durumu” başlıklı bölümünde açıklanmıştır.

      1. Hayriye dedi ki:

        Merhaba, 1973 doğumluyum. 02.02.2013 işe giriş tarihimdir.2878 günde primim var.Şuan hala çalışmaktayım.%59 engelli raporum var.Engelli durumum iç hastalıklarıyla ilgili.Hangi koşullarda nasıl ve ne zaman emekli olabilirim.
        Kolay gelsin.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Sigorta başlangıcınız 30 Eylül 2008 sonrası olduğu için engelli vergi indirimine istinaden emekli olma imkanınız bulunmamaktadır. Malulen emeklilik için de en az yüzde 60 iş göremezliğinizin olması gerekir.
          Geriye tek seçenek kalmaktadır; 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddenin beşinci fıkrasının (a) bendi ile geçici 6 ncı maddesi uyarınca % 59 engellilik oranıyla, 16 yıl sigortalılık süresi (2013 sigorta başlangıcından itibaren 16 yıl geçmesi gerekir) ve 4200 prim günü ile emekli olabilirsiniz.

        2. Kaya kara dedi ki:

          Merhaba,%100engelli raporum var vergi indirimi aldım.isyerime iki ay önce tebliğ edildi.yalniz iki aydır maaşıma herhangi bir fark olmadı.sordugumda fark çıkmıyor deniliyor.brut olarak aldığım maaş 11350 TL. Durumum nedir yardımcı olurmusunuz.

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Eğer asgari ücret üzerinden maaş alıyor olsaydınız maaşınız değişmezdi. Ancak yüzde 15’lik vergi dilimine tabiyseniz aylık 300 lira, yüzde 20’lik vergi dilimine tabiyseniz aylık 400 lira net maaşınızda artış olması gerekirdi. Bu konuda vergi dairesinden veya 444 0 189 nolu telefondan (Vergi İletişim Merkezi-VİMER) bilgi alabilirsiniz.

  5. Hüseyin dedi ki:

    merhabalar, ben Hüseyin, kamu kurumunda 9 yıla aşkın süredir VHKİ olarak çalışıyorum 1. Dereceden vergi indiriminden yararlanıyorum, 2022 Temuz maaşımda 200 TL gelir vergisi kesintisi olmuş bu normal midir?
    Teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Temmuz ayında bir üst vergi dilimine girmiş olabilirsiniz, isterseniz bir önceki aya ait ücret bordronuz ile karşılaştırın.

      1. Oktay dedi ki:

        Kamuda engelli temizlik işcisiyim %56 engelim var 5 yıldır çalışıyorum ilk işe girdiğimde vergi indiriminden yararlanma icin muhasebeye evragi verdim bizlerde vergide muaf durumu olmuyormu bilgilendirirseniz sevinirim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer asgari ücretten maaş alıyorsanız zaten maaşınızın tamamı vergiden muaf olduğu için ayrıca engelli vergi indiriminden yararlanamazsınız. Eğer maaşınız asgari ücretten fazla ise aylık brüt ücretinizin net asgari ücrete kadar olan kısmı gelir vergisinden muaf olur, ayrıca engelli vergi indiriminden de yaralanabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/teblige-gore-calisanlara-uygulanacak-vergi-muafiyetinin-ayrintilari/)

  6. Murat dedi ki:

    Merhabalar ben farklı bir firmadan çalışırken engelli indiriminden faydalanmaktaydım işten çıkarıldım ve yeni bir firmada çalışmaya başladım.. Yeni firmam da aynı indirimden faydalanmak için ne yapmalıyım. Gelir vergisi indirim belgemi sundum ama bunun geçerli olmadığı ve yeni vergi dairesinden yeniden belge almam gerektiği söylendi konu hakkında bilgi rica ederim teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      https://www.isvesosyalguvenlik.com/engellilik-nedeniyle-vergi-indiriminden-nasil-yararlanilir/ başlıklı yazının İşyerini Değiştiren Çalışanların Yapması Gerekenler başlıklı bölümünde bu konu açaıklanmıştır.

  7. Metin dedi ki:

    Merhaba, 1972 doğumluyum. Aralık 1999 da bağkurlu olarak çalışmaya başladım. 4b:11 yıl 3 gün. Daha sonra kamuda sözleşmeli memur olarak 4a:760 gün… Sonra 3 Ekim 2013 de kadroya geçtim. 4c:3180 gün. Sağlık çalışanıyım. Çalışırken covid 19 a yakalandım. Sonrasında birden fazla sağlık sorunlarım çıktı. Halen tedaviler görüyorum. Bildiğim kadarıyla bende. %40 ın üstünde bir kayıp var. Emekli olmayı istiyorum. 2008 yılındaki değişikler göz önünde bulundurarak ne şekilde bir başlangıç yapmalıyım. (memurluğum 2008 den sonra ama sigorta başlangıç 1999) Bir de emeklilik şartlarına uygun olduğumu kabul edersek(şuan derece kademe 1/3,emekliliğe esas da aynı) başvurum kabul edilirse emekli maaşım 23 yıldan tamamen 4c den sigortalı olup normal emekli memura göre farklı olur mu? (çünkü benim 23 yılım 4a,4b,ve 4c) Şimdiden yardımlarınız teşekkür ederim

  8. Mehmet çakır dedi ki:

    1989’un 10’cu ayı gişim var
    Şu an 4200 günüm var, %41 sürekli raporum var, vergi muafiyeti var, 1974 doğumluyum emekli olamıyorum. Sebep arada 1303 gün bağkurum var, 2006-2009 yıllarında onuda 2 sene önce toplu yatırdım, 2019 da SSK başladı ve şu an 891 gün oldu. Bana söyledikleri son 3,5 yı ssklı olmam ve 1261 günü tamamlama lazımmış ben normal şartlarda emekli olmam lazım fakat olamıyorum neden

  9. Seda dedi ki:

    Mrh 4b sözleşmeli olarak kamuda görev yapmaktayım.oglumun 1 derce engel durumundan gir vergisi kesilmemekteydi.ancak maaş fazla mesai ve temmuz ayı farkında gelir vergisi kesilmeye başlandi.Bununla ilgili mutemetimiz çağrı açtığında asgari ucretliden kesilmediği den artık engelli raporunun bir geçerliliği olmadığı yani herkesin vergi indiriminden muaf olduğu cevabını almış.ben bu durum için ne yapabilrim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Engelli vergi indirimi sadece asgari ücretli çalışanlar için kaldırıldı, asgari ücretten yüksek ücret alanlar için devam ediyor. Bu konuyu https://www.isvesosyalguvenlik.com/engelli-vergi-indirimi-kaldirildi-mi-devam-ediyor-mu/ başlıklı yazımızda açıkladık.

  10. aycan hamamcı dedi ki:

    merhabalar,
    vergi indiriminden faydalanıp emekli olabilmek için e devletten basvuru yapılıyor mu?
    engellilik vergi indirimi yazdıgı için malulen emeklilik mi demek emin olamadım.
    tesekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Malulen emeklilik değil, normal emeklilik yani yaşlılık aylığı kapsamına girmektedir. Ayrıca bu konudaki başvuru e-Devlet’ten yapılabilir mi bilmiyoruz, çünkü vergi indirimine ilişkin belge ve raporları da SGK’ya ibraz etmek gerekir.

  11. Serhat dedi ki:

    İyi günler ben 1 derece engelli özel sektör çalışanıyım
    Ben 2020de işe başladım benim işe başlamadan önce vergi dairesine gidip mücaratmı etmem gerekiyordu yoksa iş verenmi yapması gerekiyordu?beni birazcık bilgilendirirseniz sevinirim benim engellilik durumum süreklidir engelli raporun adana seyhan devlet hastanesinde almıştım asli gibi engelli raporum almak için adanayamı gerekiyor yoksa ikamet ettiğim adresten devlet hastanesindende ala bilirmiyim? örneğin izmir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin değil sizin başvuru yapmanız gerekir, başvurunun nereye ve basıl yapılacağı https://www.isvesosyalguvenlik.com/engellilik-nedeniyle-vergi-indiriminden-nasil-yararlanilir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  12. Veysel dedi ki:

    Ben engelli emekliyim benden iş yeri vergi kesiyor yüzde 72 raporum var benden vergi kese bilirmi yada ne kadar geri veriir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Engelli vergi indirimi çalışandan hiç gelir vergisi kesilmeyeceği anlamına gelmiyor, sayfa başındaki yazıda da açıklandığı üzere, engelli vergi indirimi çalışanın engellilik derecesine bağlı olarak sadece ücretinin bir kısmının vergi kesintisinden muaf tutulmasını sağlıyor.

  13. Davut dedi ki:

    İyi günler ben kamuda çalışanım çocuğumun çözger ökgv raporu var maaşımdan vergi kesilmemesi için nereye başvurabilirim hangi evrak lar lazım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bulunduğunuz yere göre vergi dairesi, mal müdürlüğü, defterdarlık gibi birimlerden herhangi birine başvurabilirsiniz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/engellilik-nedeniyle-vergi-indiriminden-nasil-yararlanilir/ başlıklı yazının Başvuru Yapılacak Yer başlıklı kısmına bu konu açıklanmıştır.

  14. ufuk dedi ki:

    merhabalar eşim 1981 ağustos doğumlu 14/05/2002 ssk girişli 2009 temmuz ile 2015 eylül arası 6 yıllık çocuğumuz olduğundan dolayı ara verdi 2015 eylülden sonra tekrar çalışmaya başladı şuan menier (iç kulak tansiyonu ve denge ) hastası prim günü olarak 4798 günü var emekli olabilmek için 7000 gün 58 yaş istiyorlar – bu 6 senelik farkı ödeyebilme imkanımız var mı ? – hastalığından dolayı %40 işitme kaybı var malulen emekli olabilme imkanı olur mu ? şimdiden cevabınız için teşekkür ederim iyi çalışmalar

  15. Mahir dedi ki:

    Merhaba, iBB belediye çalışanıyım. Aynı hanede ikamet ettiğim % 99 engelli ablam var, ablamın raporunu sunarak maaşıma kesilen vergiden muaf olabilirmiyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ablanız mevzuata göre bakmakla yükümlü olduğunuz kişi kapsamında sayılmadığından, onun engelliliğinden dolayı vergi indiriminden yararlanamazsınız. Ablanızın sizinle aynı hanede ikamet ediyor olması bunun değiştirmez.

  16. ilyas dedi ki:

    Merhaba,

    asgari ücretle çalışan bir işçiyim ve kızım engelli bu durumda ben herhangi bir ücret alabiliyormuyum?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kızınızın engelli olması alacağınız ücrette herhangi bir değişikliğe yol açmaz, çünkü asgari ücretten vergi kesintisi tamamen kaldırıldığı için engelli vergi indiriminden yararlanamazsınız.

  17. Berat akkaya dedi ki:

    Merhaba bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim gerçekten çok aydınlatılmış 1.derece bakmakla yükümlü engelli hastam var. Gerekli belgeleri vergi dairesine ilettim üzerinden tam 1 ay geçti iş yerime vergi dairesinden herhangi bir belge iletilmemiş ne zamana kadar süreç ilerler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi dairesinden nereye herhangi bir belge iletilmemiş anlayamadık, ancak vergi dairesi sizin başvurunuzu Ankara’ya gönderdiyse eğer, başvurunuz Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulunda değerlendirilir, bu süreç yoğunluğa bağlı olarak biraz zaman alabilir. Sonucu vergi dairesine geldikten sonra size bildirilir.

  18. engin dedi ki:

    %40 epilepsi hastasıyım belediye kurumunda memur olarak engelli kadrosunda çalışmaktayım engelli indirimi başvurumu yaptım büyük mükelleflerden evrak istendi acaba ben bu indirimden yaralanabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ankara da bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu yüzde 40 veya daha fazla engelli olduğunuza karar verirse engelli vergi indiriminden tabii ki yararlanabilirsiniz.

  19. mahlas dedi ki:

    Merhaba, burada hesaplamalardan anladığım brüt maaş ne kadar olursa olsun 3.derecede bir engelli için aylık 135TL sadeece gelir sağlanabilir (%27 lik dilime giren için) brüt 5te olsan 50 de olsa aynı doğru mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalışanın aylık maaşının, ücretinin hiçbir önemi yok, engellilik derecesine göre her yıl belirlenen tutar gelir vergisi kesintisine tabi matrahtan indirilir.

  20. Davut dedi ki:

    İyi günler başvurudan kaç ay sonra sonuçlanır acaba bide geriye dönük vergi indirimi olurmu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bunun belli bir süresi yok, başvuru yapılan vergi dairesi dosyayı Ankara’da bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu’na gönderiyor, dosya oradan çıkıp vergi dairesine gelince başvuru sonuçlanmış oluyor. Geriye dönük vergi indirimi uygulanıyor.

  21. Veysel dedi ki:

    Ben yüzde yetmiş iki engelli raporum var benden vergi kesiliyor eleman eksikliği yüzünden mesai yapıyoruz buda ücrette artış olduğu için kesiliyor Muş diyorlar asgeri ücretin üstünde alıyoruz hem işverenin mağdur olmasın diye kalıyoruz hemde vergiye girdiniz diye kesinti yapıyorlar engellilerde vergi kesilirmi bunu öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Engelli çalışan eğer asgari ücretten yüksek ücret alıyorsa, aylık ücretinin net asgari ücrete kadar olan kısmı dışında ayrıca engelli vergi indiriminden yararlanıyor olması şartıyla sadece maaşının https://www.isvesosyalguvenlik.com/aylik-sakatlik-indirimi-tutarlari/ sayfasında belirtilen kadarı vergi kesintisine tabi tutulmaz, kalanından gelir vergisi kesintisi yapılır.

  22. Davut dedi ki:

    Teşekkürler rapor süresi bir yıl bitince yeni raporda tekrar dilekçemi vereceğim nasıl olacak.
    Bide çalıştığın ve ikamet ettiğim ilden değilde başka bir ilde rapor olsa sıkıntı olurmu

  23. Mustafa dedi ki:

    Engelli yuzde95raporlu cocugum var özel şihkette calisiyorum7700maas aliyorum vergi kesilmese nekadar maasima yansiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yüzde 15’lik vergi dilimindeyseniz aylık en fazla 300 lira, yüzde 20’lik vergi dilimindeyseniz aylık en fazla 400 lira yansır, çünkü aylık brüt ücretinizden yüzde 15 sigorta primi işçi hissesi ve 5500 lira net asgari ücret düşüldükten sonra 2000 lira da engelli vergi indirimi uygulanır.

  24. Kasım Koç dedi ki:

    4a ssk 1998 giriş 4075 günüm var şeker ve bypass oldum psikolojik tedavide görüyorum doğum 1975 emekli olurmuyum olursam oran ve maaş ne olur şimdiden teşekkürler

  25. Okay COŞKUN dedi ki:

    Merhaba. Annem 29.11.2021 tarihinde 5 yıl geçerli %63 engelli raporu aldı. Sigorta girişi 03.08.2003. şu anda 3889 gün prim ödemesi var ve hala çalışıyor kendisi. Emekli olmak için ne yapmalıyız? Bu rapor emekli olmak için yeterli midir eğer günleri tamamlarsa? Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anneniz engelli vergi indiriminden yararlanma hakkına sahipse https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-indirimi-ile-erken-emekli-olma-sartlari/ başlıklı yazıda belirtilen şartlarla emekli olabilir.

  26. Dursun Poyraz dedi ki:

    Merhabalar,

    Ben 8 yıldır özel bir firmada engelli kadrosundan çalışmaktayım. Rapor oranım %50 Ve süreklidir.
    Fakat ben vergi indirimden faydalanmak için raporumu Ankara’ya göndermedim. Firmada bununla ilgili bir talep de bulunmadı. Şimdi benim prim gün şuan 3.000 emeklilik şartlarını araştırdığım da 4000 gün 16 yıl sigortalılık süresi istiyor. Emeklilikten faydalanabilmek için raporumu Ankara’ya prim günüm yaklaştığında göndermem de herhangi bir sorun olur mu ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hiçbir sorun olmaz, önemli olan SGK’ya başvuracağınız zaman engelli vergi indiriminden yararlanma hakkı elde etmiş olmanızdır. Buna karşılık eğer asgari ücretten yüksek ücretle çalışıyorsanız maaşınızdan kesilecek verginin, dolayısıyla da elinize geçecek aylık net ücretin artması için şimdiden vergi indiriminden yararlanmak için başvuruda bulunmanızda fayda var.

  27. Durbey dedi ki:

    Nasıl yani şimdi vergi indiriminden yararlanamiyoruz mu %77 engel raporum var asgari ücretle çalışıyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Engelli vergi indiriminin mantığı, çalışanın ücretinden/maaşından kesilmesi gereken vergi tutarından indirim yapılmasıdır. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren asgari ücretten vergi kesintisi tamamen kaldırılmış olup sadece sigorta primi işçi hissesi kesildiğinden, bu durumda zaten engelli vergi indirimi uygulanacak bir vergi kalmamaktadır. Engelli vergi indirimine istinaden emekli olmak isteyenler ise yine vergi indirimi için başvurabiliyor, buna engel bir durum yok.

  28. Bilal tasdemir dedi ki:

    Mamo…merhabalar ben askeri ucretin yuzde 30 fazlası aliyorum yüzde 90 raporlu cocum var ankara dan resmi yazı geldi çalıştığım firmaya 9 10 2021 itibaren gönderilmiştir tarafıma hic bir fark yapılmadığı ni gormekteyim ne yapmam lazım lutfen yardimci olun halen benden vergi kesilmekte

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu vergi dairesine şikayette bulunabileceğiniz gibi CİMER üzerinden de Gelir İdaresi Başkanlığını seçerek şikayette bulunabilirsiniz,

  29. Mehmet dedi ki:

    100 /60 raporum özel söktür de çalışıyorum asgari ücretten 200 tl fazla alıyorum sigorta giriş tarihim 2005 erken emeklilikte faydalana biliyormuyum acaba toplam sigorta 2500 birde ferdi indirimi altımda maaşıma artı ücret yansirmi teşekurler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ücretinizin sadece 200 liralık kısmı için engelli vergi indiriminden yararlanabilirsiniz. Engelli vergi indirimine istinaden erken emekli olma şartları https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-indirimi-ile-erken-emekli-olma-sartlari/ başlıklı yazıda belirtilmiştir.

  30. Ömer baran dedi ki:

    Selam
    Oğlum yüzde 100 ben de yüzde 77 engelliyim. Öğretmenim. Vergi indirimim nasıl hesaplanır. Teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz engelli olduğunuz için ayrıca oğlunuzun engelliliğinden dolayı vergi indiriminden yararlanamazsınız. Siz de yüzde 77 engelli olduğunuza göre ikinci sınıf engellilere tanınan vergi indirimi tutarının vergi kesintisine tabi aylık ücret/maaş matrahınızdan düşülmesi gerekir. 2022 yılı için bu tutar aylık 1.170 liradır. Yani aylık maaşınızın gelir vergisi kesintisine tabi kısmından aylık ne asgari ücret tutarının ve engelli vergi indirimi tutarının düşülmesi, başka vergi indirimi yoksa kalan tutar üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılması gerekir.

  31. Ercan dedi ki:

    Yüzde 42 engelli raporum var 2011 yilinda aldım özel bı fabrikada çalışıyorum vergi indiriminden yararlanmasam emekli olurken bı sorun olurmu

  32. leyla dedi ki:

    Merhabalar, %40 oranında rapora sahibim ve bulunduğum şirkette 4. ayım bitiyor ve Aralık itibariyle muafiyet başvurum kabul edildi. Fakat benim tam olarak anlayamadığım bu belirtilen tutar (örneğin 600 tl) bizim brüt ücretimize mi eklenecek ve biz bordro üzerinden bunu farkedeceğiz yoksa başka bir durum söz konusu mu? Önceden kesiliyordu muafiyetten sonra artık kesilmeyecek gibi mi? Bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.

  33. Murat Kaplan dedi ki:

    Kamu da engelli olarak çalışıyorum ve 3. Dereceden engelli indirimim mevcut , sadece maaştanmı yapılıyor bu indirim yaoksa, ikramiye, mesai gibi gelirlerden de yapılmasımı gerekir.

  34. burak dedi ki:

    Hocam Merhabalar
    Aynı ay içinde işçi personelın maaşına engelli vergi indirimi uyguladıktan sonra aynı ay içinde ödediğim tediyeye de aynı tutarda vergi indirimi uygulayabiliyor muyuz? Yoksa 2023 yılı 2. derece vergi indirimi tutarı olan 2600 tl yapılan ödeme sayısı bakılmaksızın uygulayabileceğim maks tutar mı

  35. YASİN dedi ki:

    Ssk adan emekliyim %40 engelli raporu alsam bana nefaydası olur şimdiden teşekkür ederim