EYT Kapsamına Girip Girmediğinizi Nasıl Öğrenebilirsiniz ? EYT’den Yararlanmak İçin Neler Yapılabilir ?

EYT Kapsamına Girip Girmediğinizi Nasıl Öğrenebilirsiniz ? EYT’den Yararlanmak İçin Neler Yapılabilir ?
15 Kasım 2022 23:48

Bu günlerde birçok kişinin en fazla merak ettiği konulardan biri de EYT kapsamına girip girmediği, 2023 yılı Ocak ayında uygulamaya girecek olan EYT’den yararlanıp yararlanamayacağı konusu.

Yazılı ve görsel basında yer alan haberlerde, yazılan yazılarda da belirtildiği ve artık birçok kişi tarafından bilindiği üzere sigorta başlangıcı yani ilk sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT kapsamına girecek, dolayısıyla EYT’den yararlanabilecekler.

Ancak bu konu birçok kişi tarafından bilinmesine karşılık, yine de tereddüt yaşanan bazı konularla ilgili sitemize çok sayıda soru geldiğinden, tereddütleri gidermeye yönelik olarak aşağıdaki açıklamaları yapma gereği duyulmuştur.

1- Sigorta başlangıç tarihi e-Devlet SGK sayfasından ulaşılabilecek sigortalı hizmet dökümünden öğrenilebilir. (Sosyal Güvenlik Kurumu-turkiye.gov.tr) Ancak hizmet dökümünün üst kısmında yer alan sigorta başlangıç tarihine değil, uzun vadeli sigorta kollarına ait alt kısımda sigortalı hizmetlerin yer aldığı tablodaki ilk satırda / sırada bulunan sigortalı hizmete ait giriş tarihine bakılması gerekir. Çünkü bazı kişilerin hizmet dökümünde üstte yer alan tarihle aşağıdaki ilk sigortalı hizmetin yer aldığı satırdaki sigorta başlangıç tarihi farklı olabilmekte, yani alttaki tarih daha sonraki bir tarihe ait olabilmektedir. Gerek EYT başlangıcı, gerekse emeklilik açısından altta yer alan tarih dikkate alınır. (Bkz. Sadece Sigorta Girişi Olup Günü Olmayanlara Kötü Haber)

2- Şu an yürürlükte olan kanunlara göre, staj veya çıraklıktaki sigortalılık başlangıcı ve sigortalılık süresi (prim gün sayısı) emeklilikte dikkate alınmadığından, EYT’den yararlanılabilmesi için uzun vadeli sigorta kollarını kapsayan ilk sigortalılığa ait başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999 tarihinden önce olması gerekir. (Bkz. Çıraklık veya Stajdaki Sigorta Başlangıcı Emeklilikte Dikkate Alınır mı ?)

3- 18 yaşından önce sigortalı olanların sigorta başlangıç tarihi EYT için de sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilecek, aynı şekilde 18 yaşından önceki sigortalılık süresine ait prim gün sayısı da emeklilikte dikkate alınacaktır. Ancak SSK kapsamında emeklilik için aranan kadınlarda en az 20 yıllık, erkeklerde en az 25 yıllık sigortalılık süresi şartının yerine getirilmesinde, sigortalılık süresinin başlangıcı olarak 18 yaşın doldurulduğu tarih esas alınacaktır. (Bkz. 18 Yaşından Önceki Sigortalılık Emeklilikte Dikkate Alınır mı ?)

4- Kişinin son 7 yıllık sigortalı hizmet süresine (2520 prim gününe) göre tabi olduğu emeklilik şartlarının hangi sigorta kapsamında olduğuna bakılmaksızın (Bkz. Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ?), 8 Eylül 1999 tarihinden önceki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Geçici 20 nci madde kapsamındaki banka, ticaret ve sanayi odası, borsa sandıkları gibi özel sandıklara tabi sigortalılık sürelerinin tamamı dikkate alınacak. Örneğin, kişi SSK emeklilik şartlarına tabi olsa ve 8 Eylül 1999 tarihinden SSK kapsamında hiç sigortalılığı olmayıp Bağ-Kur ve/veya Emekli Sandığı kapsamında sigortalılığı olsa bile yine dikkate alınacak, geçerli sayılacak. Çünkü mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanununun (Hizmet Birleştirme Kanunu) 6 ncı maddesinde, kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarihin sigortalılık süresinin başlama tarihi olarak esas alınacağı belirtilmiştir.

5- Vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklılığı gibi Bağ-Kur kapsamında çalışması olduğu halde 4 Ekim 2000 tarihinden önce Bağ-Kur kaydını (tescilini) yaptırmamış olanların, eğer farklı bir yasal düzenleme yapılmazsa, bu tarihten öncesine ait süreleri borçlanma, dolayısıyla da sigorta başlangıcını 8 Eylül 1999 tarihinden öncesine götürme imkanları bulunmamaktadır. (Bkz. Bağ-Kur’lular Neden 2000 veya 2008 Öncesine İhya – Borçlanma Yapamıyor ?)

6- Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olsa bile bazı durumlarda sigorta başlangıcını 8 Eylül 1999 tarihinden öncesine götürerek EYT’den yararlanma imkanı bulunmaktadır. (Bkz. Sigorta Başlangıcı Nasıl 8 Eylül 1999 Öncesine Götürülebilir ?) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ertan Topcu dedi ki:

    Merhaba,
    Aydınlatıcı metin için öncelikle teşekkürler.
    01.09.1997 Yılı sigorta başlangıç tarihimdir. 59 günlük prim yatmıştır.
    01.01.1981 doğumluyum yani sigorta başlangıç tarihinde 18 yaşında değildim.
    İlk sigorta primimden sonraki sigorta primlerim 2003 yılında yatmaya başladı.
    1997 ve 2003 arasında 18 yaş sonrası sigorta primimin olmamasının EYT ile ilgili etkisi var mıdır?
    Benim anladığım EYT Kapsamındayım, etkisi yoktur sadece tek etkisi erkekler için 25 yıllık gün süresi 18 yaşına girdiğim 01.01.1999 sonrası sayılır ve 01.01.2024 yılında 25 yılı tamamlamış olurum şeklindedir. Doğru mudur?

  2. Adem öksüz dedi ki:

    Ben 94 2000 yılları arası sigortasız çalıştım deprem sonrası kriz oldu 2001 askere gittim . sigorta başlangıcım askerlik dönüşü 2003 . gerçekte çalışma hayatım 94 2023 arası 29 yıl mevcut yasaya göre emekli olmama 18 yıl daha var . Eskiden çoğu şirket sigortasız çalıştırıyordu sadece 1999 öncesi mağdur değil .

    1. Süleyman dedi ki:

      bende 2008 de çalıştığım isyeri sigortami yapmadı şahidim de var dava acabilir miyim ama aradan baya bi zaman gecti