Hafta Tatilinin (Haftalık İznin) İşçiye Hafta Sonu Kullandırılması Zorunlu mu ?

Hafta Tatilinin (Haftalık İznin) İşçiye Hafta Sonu Kullandırılması Zorunlu mu ?
26 Haziran 2022 22:45

4857 sayılı İş Kanununun “Hafta tatili ücreti” başlıklı 46 ıncı maddesinde; “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.” hükümlerine yer verilmiştir.

Konuya İlişkin Kanun Hükümleri

İş Kanununun yukarıda yer verilen madde hükmü dışında, “Çalışma süresi” başlıklı söz konusu 63 üncü maddesinde ise; “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.” hükmüne yer verilmiş, aynı maddede, tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresinin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabileceği, bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresinin, normal haftalık çalışma süresini aşamayacağı belirtilmiştir. Madde gerekçesine göre 45 saatlik haftalık çalışma süresinin haftanın günlerine nasıl dağıtılabileceği de 45 Saatlik Haftalık Çalışma Süresinin Günlere Dağıtılması başlıklı yazıda örneklerle açıklanmıştır.

Kanunun söz konusu hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, işyerlerinde hangi günlerin iş günü, hangi günlerin tatil günü olacağı belirtilmemiş, Kanunun hiçbir maddesinde hafta sonu yani Cumartesi ve Pazar günlerinin işçiler açısından tatil günü sayılacağına dair herhangi bir hükme yer verilmemiştir. (Bkz. Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ?)

Her ne kadar 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinde; “Hafta tatili Pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten az olmamak üzere Cumartesi günü en geç saat 13.00’ten itibaren başlar.” hükmüne yer verilmişse de; maddenin devamında 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 1475 sayılı İş Kanunu ve diğer kanunlardaki hafta tatili ile ilgili hükümlerin saklı olduğu belirtilmiş, 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu yürürlükten kaldırılmış (Bkz. Hafta Tatili Kanunu Kaldırıldı – Şimdi Ne Olacak ?), kıdem tazminatına hak kazanma koşulları dışında 1475 sayılı İş Kanununun yerini de 4857 sayılı İş Kanunu almıştır.

İş Kanunu Hükümleri ve Yargıtay Kararları Doğrultusunda Hafta Tatili Uygulaması Nasıl Olmalı ?

4857 sayılı İş Kanununun “Hafta tatili ücreti” başlıklı 46 ıncı maddesinde; “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.” hükmünde yer alan tatil günü ifadesinden Cumartesi ve Pazar günü değil işçinin hafta tatilini kullandığı gün anlaşılmalıdır. Çünkü İş Kanununun hiçbir maddesinde Cumartesi ve Pazar günlerinin tatil günü sayılacağına dair bir hüküm yer almamaktadır. Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin kapatılması üzerine her iki Daire kararlarında uyuşmazlık konusu olan hususlarla ilgili yapılan görüşme sonucunda düzenlenmiş olan Yargıtay 9 ve 22 Hukuk Daireleri İçtihat ve Görüş Farklılarının Giderilmesi Sonuç Bildirisi’nin 1. maddesinde de; “Hafta tatili; haftalık 45 saatlik çalışmadan sonraki 24 saatlik bir gündür, kural olarak Cumartesi işgünüdür.” açıklamasına yer verilmiştir. İş Kanununun 63 üncü maddesinde de tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresinin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabileceği belirtildiğinden; işçi ve işveren aralarında anlaşarak haftanın hangi günlerinde çalışma yapılacağını yani haftanın hangi günlerinin iş günü olacağını belirleyeceklerdir. Bu konunun belirlenmesi de genelde işçi işe başlarken işverenle arasında yaptığı bireysel iş sözleşmesiyle gerçekleşmektedir. İşyeri toplu sözleşme kapsamındaysa çalışma günleri toplu iş sözleşmesiyle belirlenir.

Dolayısıyla işçinin ücretli hafta tatili hakkının (ücretli haftalık izin hakkının) doğması için gereken 45 saatlik çalışma süresinin hesabında Pazartesi günü değil, işçinin hafta tatilinden dönüp işyerinde çalışmaya başladığı gün esas alınmalı, o günden itibaren işçinin 45 saatlik çalışma süresini doldurup doldurmadığına bakılmalıdır. Eğer işçi hafta tatilini hafta sonu kullanıyorsa Pazartesi günü işbaşı yapacağından, bu durumda doğal olarak 45 saatlik sürenin hesabı Pazartesi gününden başlayacaktır. İş Kanunun yukarıda yer verilen 63 üncü maddesi hükmüne göre de işçiler günde 11 saatten fazla çalıştırılamayacağından, buna bağlı olarak 45 saatlik çalışma süresi de en erken beşinci çalışma gününde dolacaktır.

İşçi hafta tatiline hak kazandıktan sonra da bir önceki hafta tatilinden dönüp çalışmaya başladığı günden itibaren 7 günlük zaman dilimi dolmadan yani bir haftalık süre bitmeden işçiye en az 24 saatlik ücretli hafta tatili kullandırılmalıdır. Burada işçinin hafta tatilini mümkün oldukça haftanın aynı günü kullanması faydalı olacaktır, böylece işçinin işyerinde hafta tatili öncesi çalışma gün sayısı aynı kalacak, örneğin işçi 24 saat hafta tatili kullanıyorsa, her 6 günlük çalışma sonrası bir gün dinlenme imkanı bulacaktır.

Eğer işyerinde hem Cumartesi, hem Pazar günleri veya sadece Pazar günleri çalışma yapılmıyorsa, söz konusu günler o işyeri için tatil günüyse, işçiler hafta içi beş günlük çalışmasıyla 45 saatlik haftalık çalışma sürelerini de dolduruyorsa, bu durumda o işyerinde çalışan işçiler söz konusu tatil günlerinde hafta tatilini kullanmış sayılacağından, hafta içi ayrıca hafta tatili verilmesi gerekmez. Ancak bu durumda işveren işçilere çalışma yapılmayan hafta sonu için ücretlerini ödemek zorundadır. Eğer işyerinde hem Cumartesi, hem de Pazar günleri tatil yapılıyorsa işveren sadece bu günlerinden birini hafta tatilinden sayıp, işçiye sadece o günün ücretini ödeyip, diğer günün ücretini ödememe yoluna gidemez. Çünkü Kanunda hafta tatilinin en az 24 saat olacağı belirtilmiş, işçiye bir günden fazla ücretli hafta tatili verilmeyeceğine dair herhangi bir hükme yer verilmemiş olduğu gibi, Kanunda haftalık çalışma süresinin de en fazla 45 saat olduğu belirtildiğinden, 45 saat çalışmış olan işçi haftalık çalışma süresini tamamlamış olacak, böylece hem Cumartesi, hem Pazar günleri çalışma yapılmayan işyerlerinde işçi iki günlük ücretli hafta tatiline hak kazanmış olacaktır. Bu durumda işçinin aylık çalışma gün sayısı SGK’ya da 30 gün üzerinden bildirilecektir. (Bkz. Cumartesi-Pazar Çalışmayan İşçi Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir ?)

Ücretli hafta tatiline hak kazanıp da tatili kullanmadan işten ayrılan işçiye de hafta tatili ücretinin ödenmesi gerekmektedir. (Bkz. İşten Ayrılan İşçiye Hafta Tatili Ücretinin Ödenmesi Gerekir mi ?)

İşçiye Hafta Tatilinin Hafta Sonu Kullandırılması Zorunlu mu – Hafta Tatili Hafta İçi Günlerde Kullandırılabilir mi ?

Yazımızın yukarıdaki bölümlerinde de gerekçeleriyle birlikte ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, İş Kanunu hükümlerine göre işçiye hafta tatilinin Cumartesi ve/veya Pazar günü kullandırılması zorunlu değildir. İşçi ve işveren aralarında anlaşarak işyerinde hangi günlerde çalışma yapılacağını yani hangi günlerin iş günü olacağını, hafta tatilinin (haftalık iznin) haftanın hangi gününde / günlerinde kullanılabileceğini belirleyebilirler. Burada önemli olan, işçinin hafta tatilinden dönüp işbaşı yaptığı günden başlayarak 45 saatlik çalışma süresini doldurduğu günden itibaren bir haftalık süre (7 günlük zaman dilimi) dolmadan işçiye en az 24 saatlik hafta tatili izninin kullandırılmasını sağlamış olmaktır.

Nitekim Prof. Dr. Hamdi MOLLAMAHMUTOĞLU İş Hukuku isimli kitabında konuya ilişkin olarak aynen;

“İş Kanunu, ücretli hafta tatilinin, haftanın hangi günü kullanılacağını öngörmüş değildir. Genel hükümlere bakıldığında (2429 sayılı K. md.3) ücretli hafta tatili de pazar günü olmalıdır. Fakat, bu İş Hukuku bakımından zorunlu değildir. Yargıtay’a göre de pazar gününün çalışılan günlere rastlaması, işçiye hafta tatili verilmediği anlamı taşımaz. Fakat Pazar günü faaliyetini tatil eden işyerlerinde işçiler de hafta tatillerini pazar günü kullanmış olurlar. Pazar günü tatil yapmayarak faaliyetini sürdüren işyerlerinde pazar günü çalıştırılan işçilerin ücretli hafta tatili, hafta içinde bir günde kullandırılır.”

açıklamalarına yer vermiştir.

Konuya İlişkin Yargıtay Kararları

Hafta tatili uygulamasıyla ilgili Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararlarından bazılarının ilgili bölümlerine aynen aşağıda yer verilmiştir.

  1. “1475 sayılı Yasanın 41 inci maddesinde, hafta tatiline hak kazanabilmek için önceki altı günde günlük iş sürelerine göre çalışmış olmak şartı bulunmaktaydı. 4857 sayılı Kanunda ise, haftalık iş süreleri çalışılan günlere farklı şekilde dağıtılabileceğinden, hafta tatili tanımı değişmiş, işçinin 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışılmış olması kaydıyla, yedi günlük zaman dilimi içinde kesintisiz yirmidört saat dinlenme hakkı öngörülmüştür.” (T.C. YARGITAY 9. Hukuk Dairesi – Esas No. 2015/342, Karar No. 2016/8812, Karar Tarihi: 11.04.2016)
  2. “Davacı, davalı işyerinde satış temsilcisi olarak çalışmıştır. Davalı işyeri konut inşa edip bunları pazarlayan bir işyeridir. Taraflar arasında yapılan iş sözleşmesinin 2.04 maddesinde “… çalışanın hafta tatili hakkını haftanın herhangi bir gününde kullandırabilir” hükmü yer almaktadır. Taraf tanıkları işyerinde hafta sonları işler yoğun olduğundan hafta içi izin kullandırıldığını açıkça beyan etmişlerdir. Davacının da hafta tatilinin hafta içi kullandığı sabittir.” (T.C. YARGITAY 9. Hukuk Dairesi – 2011/45630 E., 2013/31706 K., Karar Tarihi: 03.12.2013)
  3. “Mahkeme gerekçeli kararında ……….. Belediyesinde uygulanan toplu iş sözleşmesinin tatil ve izinleri düzenleyen 5. Bölüm 59. Maddesinin hafta tatili kanununun 4. Maddesinin B bendinde yer alan hükmü uyarınca sürekli çalışma zorunluluğu bulunan genel belediye hizmetlerinde istihdam edilen işçilere toplu sözleşmeye göre ilke olarak cumartesi- pazar günleri kullandırılacağı belirlenen hafta tatilinin hafta içi her hangi iki günde kullandırılarak cumartesi-pazar günleri iş gördürülebileceği, bu uygulama kapsamında cumartesi ve pazar günü çalıştırılıp anılan günler yerine hafta içi her hangi iki günde dinlendirilen işçilerin salt cumartesi ve pazar günleri çalışmaları nedeni ile zamlı ücrete hak kazanacakları sonucuna varılamayacağının tespitine karar verildiği belirtilmiştir.” (T.C. YARGITAY 9. Hukuk Dairesi – 2010/6270 E. , 2010/4624 K., Karar Tarihi: 23.02.2010)

Yargıtay’ın; hafta tatilinin işçiye hafta içi günlerde de kullandırılacağına dair somut açıklama içeren kararları var mıdır bilmiyoruz, ancak yukarıda 2. ve 3. sırada yer alan karar metinlerinden de görüleceği üzere, iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde işçinin hafta tatilini hafta içi günlerde kullanabileceğine dair hüküm konulmasına Yargıtay itiraz etmemiş, normal karşılamıştır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hüseyin İncili dedi ki:

    Kanunun, “TATİL GÜNÜNDEN ÖNCE 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde ÇALIŞMIŞ OLMALARI KOŞULU ile” ve Yargıtay’ın “Hafta tatili; haftalık 45 SAATLİK ÇALIŞMADAN SONRAKİ 24 saatlik bir gündür” ifadelerini, hafta tatili için, önce çalışma süresinin doldurulmasının VAZGEÇİLMEZ ŞART olduğu şeklinde mi anlamalıyız? Alıntı yaptığınız MOLLAMAHMUTOĞLU aynı kitapta, bu hükmün AMİR olduğunu vurguluyor. Yani hocaya göre de ÖNCE ÇALIŞMA SONRA İZİN emredici bir uygulama. Bütün bunlara rağmen, normal düzenin haftanın 6 gününde 7,5 saat çalışma ve pazar günü hafta tatili olduğu bir işyerinde ARIZİ OLARAK bazı haftalarda 45 saatlik çalışma süresi dolmadan önce hafta içinde bir gün izin kullandırılıp, pazar günü çalışılması durumunda, işçi için, hafta tatilini kullandı, diyemez miyiz? Piyasada yaygın olarak kullanılan ve AVANS İZİN diye isimlendirilen yıllık izin uygulamasına kıyas ederek, hafta tatilinin HAK ETMEDEN ÖNCE kullanılabileceğini kabul edemez miyiz? 4587/53 “İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.” hükmünü amirdir. Yasanın BİR YIL ÇALIŞMADAN YILLIK İZİN KULLANILAMAZ anlamını içkin ifadesine rağmen, bir yıl dolmadan izin kullandırılması öğretide eleştiriye konu edilmediğine, hatta Yıllık İzin Yönetmeliği bile “Toplu izin dönemleri, bu dönemlerde henüz yıllık ücretli izin hakkını kazanmayan işçileri de kapsayacak şekilde belirlenebilir.” diyerek -Toplu izinle sınırlı olarak olsa da- İZİN HAKKI KAZANILMADAN KULLANILABİLİR şeklinde yasanın lafzını aşan bir yorumla avans izni mümkün kıldığına göre, lafza takılmadan avans hafta tatili de kullanılabilir, yeter ki 7 günlük periyotta 24 saat izin kullandırılmış olsun, sonucuna ulaşmamız mümkün olmalı değil mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununda birçok konuda işçi – işverenin anlaşmış olması şartıyla esneklik tanınmıştır. 45 saatlik çalışma süresinin dolması işverene hafta tatili verme konusunda yükümlülük getirebilmek açısından geçerlidir. Buna karşılık işveren 45 saatlik süre dolmadan işçiye hafta tatilini kullandırabilir, kimse niçin kullandırdın diyemez, burada önemli olan bir haftalık zaman dilimi içerisinde en az 24 saat hafta tatili iznini kullandırmış olmaktır. Bu şekilde 45 saatlik süre dolmadan hafta tatilini kullanmış işçi tatil sonrası işbaşı yaptığında yine 45 saatlik süre hesaplaması başlayacak, dolayısıyla hafta tatili uygulaması o işçi açısından düzene girmiş olacaktır. İşveren her seferinde işçi 45 saati doldurmadan işçiye ücretli hafta tatil verecek değil herhalde, eğer böyle olursa işçiye 6 günlük süre dolmadan her seferinde işverenin hafta tatili vermesi gerekir o zaman, bunu hiçbir işveren göze alamayacağına göre ilk tatilden sonraki hafta tatillerinde 45 saatlik çalışma süresi dolmuş olacaktır zaten.
      Başta da belirttiğimiz gibi, burada önemli olan hafta tatilinden dönüp çalışmaya başladıktan sonra işçiye en geç 7. (yedinci) günü en az 24 saatlik ücretli hafta tatilini kullandırmaktır. İşveren isterse hafta tatilini 6 günde bir, hatta 5 günde bir de kullandırabilir, bu işçinin lehine bir durumdur. Kanun hafta tatilinin kullandırılması gereken en son süreyi belirlemiştir sadece.

  2. İbrahim dedi ki:

    Çaliştiğim yer ayda 2 gün izin veriyor kalan 2 günün ise ücretini ödüyor be izinlerini kullanmak istiyorum ama veremiyor bu durum karşisinda tek taraflı fesh yapsam tazminatimi alabilir miyim saygilar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununa göre işveren haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye en az 24 saatlik ücretli hafta tatili (haftalık izin) vermek zorundadır, dolayısıyla ayda 4 veya 5 kez işçiye ücretli haftalık izin verilmesi zorunludur. Eğer haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduruyorsanız işverenin size ayda 2 gün haftalık izin vermesi çalışma şartlarının uygulanmaması anlamına gelir, bu durum da 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine göre size ihbar süresine uymadan iş sözleşmesini derhal fesih hakkı veren (mümkünse noterden ihtarname göndererek fesih yapılmalıdır), işyerinde en az 1 yıllık çalışma süresini de doldurmuşsanız kıdem tazminatı talep hakkını da veren bir durumdur. İşverenin izin kullandırmayıp yerine ücret ödemesi gibi bir hakkı veya yetkisi bulunmamaktadır.

  3. Kamil dedi ki:

    Hayırlı akşamlar. 4d sürekli işçi olarak çalışıyorum. Sözleşmemizde hafta tatili çalıştırılan işçiye 3 günlük yevmiye ödenir deniliyor. Hafta tatili çalışması denkleştirmeye tabi tutulur mu, izin olarak verilebilir mi? 7inci gün de çalıştım, hafta tatilimde çalıştım. Bu hafta tatili çalışmamın karşılığında diğer haftada 1 gün izin verildi. Bu uygun mudur?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yargıtay Kararlarına göre hafta tatilinde çalıştırılan işçiye 2,5 (ikibuçuk) yevmiye ücret ödenmesi gerekmektedir, işyerinizde yarım yevmiye daha fazla ödeniyor demek ki. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/hafta-tatilinde-calistirilan-isciye-kac-kat-ucret-odenir/) Ancak Yargıtay’ın bu kararı işveren işçiye hafta tatili kullandırmayıp yerine ücret ödeyebilir anlamına gelmemelidir. Çünkü Yargıtay’ın kararında belirttiği tutar, alacak davası açan işçiye kullandırılmamış hafta tatili günleri için ödenecek ücretin hesaplanmasında dikkate alınacak tutardır.
      Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bir kararında hafta tatilinin denkleştirmeye tabi tutulamayacağını belirtmiştir. (9. Hukuk Dairesi – Esas No. 2017/12074, Karar No. 2019/12717, Tarihi: 30.05.2019)
      Diğer konu hafta tatilinin 7 günlük zaman dilimi içerisinde yani işçi bir önceki hafta tatilinden dönüp çalışmaya başladıktan sonra en geç 7. günü verilmesi, sonraki haftaya kalmaması gerekir.

  4. Ahmet musa dedi ki:

    Merhabalar çalıştığım yerde 2 izin günüm var fakat bu sürekli olarak değişiyor ve ancak 2 haftalık süreyle açıklanıyor. 2 yaşında bir evladım var ve boşanmış durumdayım. Mahkeme kararı sonucunda cumartesi ve pazar günleri görebiliyorum çocuğumu. İş yerimle görüşme sağladım izin gunlerimin enazından 1 tanesini hafta sonuna sabitleyebilme konusunda bu özel durumum için fakat olumsuz döndüler. Bununla ilgili iş hukuku konusunda örnek gösterebileceğim bir madde var mıdır? Mahkeme kararıyla beraber izin gunlerim sabitlenmesi konusunda bir talepte bulunabileceğim bir durum var mıdır? Baba-oğul ilişkimi çok etkileyen özel bir durum. Şimdiden çok teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kastettiğiniz izin haftalık izin ise sayfa başındaki yazıda da belirttiğimiz üzere bu iznin hafta sonu kullandırılması zorunlu değil, daha doğrusu İş Kanununda haftalık iznin hafta sonu kullandırılması gerektiğine dair bir hüküm yok. Konuyla ilgili olarak sadece 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 421 inci maddesinde; İşveren, işçiye her hafta, kural olarak pazar günü veya durum ve koşullar buna imkân vermezse, bir tam çalışma günü tatil vermekle yükümlüdür.” hükmü yer almaktadır.
      Öte yandan sizin zorunlu, değiştiremeyeceğini bir mazeretiniz var. İşvereni işçiyi gözetme borcu kapsamında bunu dikkate alması gerekir. Bu konuda https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-isciyi-gozetme-koruma-ve-kollama-borcunun-kapsami/ başlıklı yazının sonundaki Yargıtay kararlarına da bakabilirsiniz.

    2. Tülay dedi ki:

      Ahmet bey aynı sorun bendede var cozum buldunuzmu

      1. Mustafa dedi ki:

        Yurtdışında çalışma iznim yok Türkiye de sikortamı yatırabilirmiyim

  5. Aysun dedi ki:

    Merhaba eşim güvenlik 4 kişi ile vardiyalı çalışıyor bende bı özel şirkette calisyorum benim izin günüm pazar oldugu için eşimde pazar günü izin kullanmak istiyor ama eşimin vardiya arkadaşı da pazar günü izin istiyor ama geçerli bı sebebi yok şirketin otomatik olarak eşime vermesi gerekmiyor mu pazar iznini ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kanunda bu konuda hüküm yok. Ancak işverenin işçiyi gözetme borcu kapsamında belirttiğiniz durumu dikkate alması gerekir. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-isciyi-gozetme-koruma-ve-kollama-borcunun-kapsami/ başlıklı yazıda konu örnek Yargıtay kararlarına da yer verilerek ayrıntılı açıklanmıştır.

  6. Özgür dedi ki:

    Merhabalar,
    Eşim devlet memuru (öğretmen) ben özel sektörde çalışıyorum. Görev yaptığım şubeye bağlı olarak genel olarak haftalık iznimi hafta içi kullanmak durumunda kalıyorum. Acaba kanunda bu durumla ilgili bir madde var mıdır? Eşim memur olduğu için aile bütünlüğünün sağlanması için benim de hafta sonu izin kullanmama hükmeden bir madde var mıdır? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.