SGK Kıdem Tazminatı Yazısını Sadece SSK Prim Günleri İçin mi Veriyor ?

SGK Kıdem Tazminatı Yazısını Sadece SSK Prim Günleri İçin mi Veriyor ?
30 Mart 2022 21:39

Çalışanlara kıdem tazminatı alma hakkı veren fesih nedenlerinden biri de yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlamış olma nedeniyle yapılan fesih olup, bu nedenle işten ayrılan işçi eğer işyerinde en az bir yıllık çalışma süresini de doldurmuşsa, emeklilik servisi olan herhangi bir SGK Müdürlüğünden alacağı kıdem tazminatı yazısını işyerine verip kıdem tazminatı alabilmektedir.

Bu husus SGK Yazısına İstinaden Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. Ayrıca daha önceleri bu konuda mahkemelerin ve Yargıtay’ın farklı görüşleri olması nedeniyle, yaş dışındaki emeklilik şartlarını taşıdığı gerekçesiyle çalıştığı işyerinden kıdem tazminatını alıp ayrıldıktan sonra başka işyerinde işe başlayanlar sorun yaşıyorken, en son Yargıtay kararıyla bu konudaki engel de kalkmıştır. (Bkz. 3600 Günle Kıdem Tazminatı Almada Engel Tamamen Kalktı)

SGK Sadece SSK Prim Günleri İçin mi Kıdem Tazminatı Yazısı Veriyor ?

Öte yandan 1475 sayılı eski İş Kanununun yürürlükteki tek maddesi olan 14 üncü maddesiyle bu hak sadece 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu (SSK) hükümlerine göre yaş dışındaki emeklilik şartlarını doldurmuş olanlara tanındığından, dolayısıyla SGK’nın yazı vermeye esas prim gün sayısını hesaplarken sadece SSK (4/a) kapsamındaki prim gün sayısını mı dikkate aldığı, Bağ-Kur (4/b) ve/veya Emekli Sandığı (4/c) kapsamındaki sigortalı çalışmaları/hizmetleri dikkate alıp almadığı yönünde sorular gelmektedir.

Her ne kadar 1475 sayılı Kanunla, sadece 506 sayılı Kanun hükümlerine göre yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlamış olan çalışanlara bu hak verilmiş olsa bile, SGK Müdürlükleri kıdem tazminatı yazısı isteyen çalışanın prim gün sayısını ve sigortalılık süresini hesaplarken, hizmet birleştirmesi kapsamında SSK (4/a) dışında varsa Bağ-Kur (4/b), Emekli Sandığı (4/c), isteğe bağlı sigorta kapsamındaki tüm sigortalı hizmetleri de (prim gün sayılarını da) dikkate almakta, yazı isteyen kişinin yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayıp tamamlamadığına buna göre karar vermektedir.

Yalnız burada çok önemli bir nokta var, emeklilik şartlarını belirlenmesindeki gibi son yedi yıl kuralı uygulanmamakta (Bkz. Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ?), kıdem tazminatı yazısı için başvuran kişinin en son sigortalılık statüsünün 4/a (SSK) kapsamında olması yeterli gelmektedir.

Aynı şekilde, hizmet borçlanması yapılan süreler de kıdem tazminatına esas yazı verilirken hesaplanan prim günlerine dahil edilmektedir (Bkz. Hizmet Borçlanmasıyla Kıdem Tazminatı Alınabilir-İşsizlik Maaşı Alınamaz). (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. recep serbest dedi ki:

    merhaba öncelikte ben ileri derece kanser hastasıyım 26 yaşında yakalandığım bu hastalığı 30 yaşında yendim tedavim ve rapor sürem yeni bitti 4 yıl 1 ay kesintisiz heyet raporum vardı 20 yaşındandan beride aynı şirkette çalışıyordum ve raporum bitti zamanda orada çalışmaya devam ediyorum yaşım genç olduğu içinde ne malulen emeklilik nede vergi indirimli emeklilik bana vurmadığı için rapor sürem uzun tutuldu ve rapor ücretlerini kesintisiz aldım şimdi % 90 engelli raporuna sahibim şuan çalıştığım yerde iş yerinden çıkartılıcam bu raporlu olduğum süre acaba tazminat ödemesinde verilmesi gerekiyor mu yoksa prim ve gün ödenmediği için sadece ilk 6 yıllık dönemin tazminatımı alırım bilgi ve birimkimlerini aktarırsanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürler herkese

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Öncelikle Allah şifalar versin. Yargıtay kararlarına göre, uzun süre istirahat raporu alan işçinin kıdem tazminatına esas çalışma süresinin hesaplanmasında, işçinin raporlu geçirdiği sürenin en fazla işyerindeki çalışma süresine göre tabi olduğu ihbar sürelerini altı hafta aşan kısmı kıdem tazminatı ödenecek süreye dahil edilir. Örneğin, işyerindeki çalışma süresi (kıdemi) 3 yıldan fazla olan işçi için en fazla 14 haftalık rapor süresi kıdem tazminatının ödenmesinde dikkate alınması gerekir. Tabii işveren isterse tüm rapor süresini de kıdem tazminatı ödemede dikkate alabilir, buna engel bir durum yoktur.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscinin-calisma-suresi-kidemi-nasil-hesaplanir/

      1. Müslüm Koçak dedi ki:

        Merhaba iyi günler kolay gelsin
        01.05.2009 sigorta girişliyim
        İş yerinden kendim ayrılırsam tazminat hakkım varmıdır

  2. Hacer dedi ki:

    Sgk’dan kıdem tazminatı alabilir yazısı alabilmek için, “8.09.1999 tarihi ile 30.04.2008 tarihleri arasında ilk sigortalılığı olan çalışanlar için, sigortalılık süresi göz önünde bulundurulmaksızın 7000 prim ödeme gün sayısı veya “4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi olmak,” şartı ile ilgili olarak,
    4500 gün 25 yıl sigortalılık süresinde, kadın/erkek, 20/25 yıl ayrımı var mı? Yoksa ayrım olmaksınız 25 yıl şartı mı aranıyor?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresiyle emeklikte kadınla erkek ayrımı sadece yaş şartı açısından var, kadın 58 yaşında, erkek ise 60 yaşında emekli olabilir. Ancak kıdem tazminatına esas yazıda yaş şartına bakılmadığı için, dolayısıyla kadın – erkek ayrımı yapılmıyor.

      1. Cengiz dedi ki:

        2008 3. Aydan sigorta başlangıcım var şuansa 4300 günü doldurmuş durumdayım. Kıdem tazminati için 25 yıl sigortalı mı olmam gerekli? Yoksa 4500 de alabiliyor muyum

    2. Cengiz dedi ki:

      2008 3. Aydan sigorta başlangıcım var şuansa 4300 günü doldurmuş durumdayım. Kıdem tazminati için 25 yıl sigortalı mı olmam gerekli? Yoksa 4500 de alabiliyor muyum

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        25 yılın da geçmiş olması gerekir, sadece prim gününe istinaden kıdem tazminatı yazısı alabilmeniz için ise en az 7000 gün gerekir.

  3. Tuğçe dedi ki:

    Bağkur emeklilik sadece yaş hariç diğer şartlar 5400 işgünü 15 yıl sürem dolu gözüküyor.Ancak 4/a kapsamında çalışıyorum 2001 girişliyim.çok az Bağkur çalışmışlığım oldu.(2 yıl kadar gerisi SSK)
    Kıdem tazminatı alabilir yazısı İçin SGK ya başvursam Bağkur nedeni ile bu yazıyı alabilirmiyim.4/a kapsamında bu yazıyı alabilmem için 25 yılımın dolmasına 4 yılım daha var.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda da açıkladığımız üzere daha önce Bağ-Kur kapsamında sigortalı olmak kıdem tazminatı yazısı almaya engel teşkil etmez, aksine kıdem tazminatı yazısı vermeye esas prim gününde dikkate alınır. Burada tek önemli husus, kıdem tazminatı yazısı alacak kişinin son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde 4/a (SSK) kapsamındaki prim gün sayısının fazla olması, yani kişinin SSK emeklilik şartlarına tabi olmasıdır.

      1. Tuğçe dedi ki:

        Cevap İçin çok teşekkürler sizin cevabınıza istinaden SGK ya gittim ve kıdem tazminatı yazısı talep ettim.4/a kapsamında olduğumu 7000 gün veya 25 yıl 4500 gün dolmadan (5461 gün 21 yılım ve 4/a,4/b toplamında ) yazı veremeyeceklerini söylediler.
        Bağ-Kur’da 5400 gün ve 15 yılım olduğunu yaş hariç emeklilik şartlarını sağladığımı işten ayrılıp (4/a kapsamında çalıştığım işimden ) emeklilik için yaşımı beklemek istediğimi belirttim ama Bağkur da kıdem tazminatı yok cevabını verdiler.
        4/a kapsamında emeklilik şartlarını sağladığımda bu yazıyı alabilecekmişim.

  4. Serbülent yılmaz dedi ki:

    14.09.1997 tarihinde 4c statüsünde çalışmaya başladım ve 14.12.2014 tarihinde istifa ettim şu anki isyerimde yaklaşık 5 yıldır 4a statüsünde çalışıyorum istifa edersem 3600 den faydalanıp kıdem tazminatı alabilirmiyim bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SSK emeklilik şartlarına tabi hale geldiğiniz için diğer şartlar da tutuyorsa SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz.

  5. Fatih dedi ki:

    03.11.2008 sigorta girişliyim.prim gün sayım 4000.4600 oldugunda kıdem tazminatı esas yazı alabilirmiyim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      25 yıl sigortalılık süresinin de dolmuş olması gerekir.

      1. Kemal dedi ki:

        5510’da 25 yıl diye birşey göremedim, ayrıca SGK 01.02.2022 tarih ve 39452619 esas sayılı yazı’da bunu açıklıyor. bu konuya acıklık getirirmisiniz ? 4600 prim gününü tamamlayınca Kıdem Tazminatı alınabilir diye düşünüyorum

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          25 yıl sigortalılık süresini 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arası sigorta girişi olanlar açısından 4500 güne istinaden kıdem tazminatı yazısı alacaklar için belirttik. Sizin bahsettiğiniz 4600 gün sigorta başlangıcı 30 Nisan 2008 tarihinden sonra olanlar için geçerli.

          1. Kemal dedi ki:

            tamam, arkadas 03.11.2008 sigorta girişliyim yazmış. yani 30 nisan 2008 tarihinden sonra başlamış, bu durumda 4600 günü doldurunca yıl şartını beklemeden kıdem tazminatı esas yazısı alabilir dogrumudur ? cünki bende aynı durumdayım, herkes baska birsey söylüyor. 30.12.2008 SGK girişim var ve 4600 günü 1 buçuk yıl sonra dolduracagım. umarım bu karışıklık devam etmezde yazımı alıp 15 senelik tazminat alırım. kanunlar bukadarmı karısık anlamadım. herkes farklı farklı bilgi veriyor. Alo 170 her halukarda 25 sene şartı var diyor.

    2. Adem koç dedi ki:

      Kesin cvp daha yeni arkadaşım aldı 2008 yasasından sonra ise baslamissin yaş uzadı gi için sizden 25 yıl şartı kalktı 4600 u doldur tazminat yazısını direk alabilirsiniz

  6. mehmet dedi ki:

    selamlar . kıdem tazminatı brüt tutardan mı yoksa ssk daki P.E.K Basamak ve Ek gösterge den mi hesaplanıyor
    mesela maaşım: 6.700 tl
    brütüm yaklasık :7.500 tl
    P.E.K Basamak ek göstergeler: 8.600 tl
    bunların hangisinden hesaplayacağız
    Tesekkürler….

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kıdem tazminatı en son giydirilmiş aylık brüt ücret üzerinden hesaplanır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kidem-tazminatinin-hesaplamasi-nasil-yapilir/)

      1. Adem koç dedi ki:

        2007 SSK girisliiyim benim sorum şu 2008 de 4b başlangıç var edevlette çalışma hayatındaki bölümde SSK dan ayrı olarak emeklilik şartı gösteriyor ben tazminatımı bu bölümdeki haklardan alabilirmiyim şuan sigortali çalışıyorum 4b şartlarında yazı alabiliymiyim yıl ve pirim burada dolu gösteriyor (yatan primlerin tamamı SSK ya ait 4b sadece. Başlangıç)

  7. Haydar Birbudak dedi ki:

    Sgk dan Kıdem tazminatı yazısı aldım.
    Alırken evrakın bir ay geçerli olacağını ve 1 yıl süreyle birdaha alamayacağım belirtildi.
    Böyle bir kısıt hiç mantıklı gelmiyor.
    İşyerime bu evrakı 2 ay sonra versem kalbul etmeyecekler mi ve tekrar almak istediğimde de Sgk sen almışsın şimdi veremeyiz mi diyecek?

    1. Kemal dedi ki:

      Hangi şartları tamamladınız acaba ? sorunuza gelince uzman degilim ama arkadaşım yazıyı aldıkdan nerdeyse 7-8 ay sonra şirkete verdi ve kabul ettiler, sonucta 1 sene sonra alabilecegimin kesin oldugu bir belgeyi neden kabul etmesinler, yani uygulama farklı, kural kanun farklı olabilir. sonuc itibariyle hakkı kazandınız.

      1. Kemal dedi ki:

        genede kararı siz verin, cünki yazıyı toplamda 2 kez veriyorlar diye bir ibare gördüm, yani şuanki aldıgınız yazıyı bir kac ay sonra kabul etmezlerse ve yeniden yazı alırsanız 2 hakkınızıda muhtemelen kullanmıs olursunuz. sonraki iş yerinizden tazminat almak icin sorun olabilir ( not: uzman degilim, uzmanların cevaplaması ii olur )

      2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Bu konudaki açıklamamız için https://www.isvesosyalguvenlik.com/30-nisan-2008-sonrasi-ilk-defa-sigortali-olanlar-sgkdan-kidem-tazminati-alabilir-mi/ başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  8. ayse aktar dedi ki:

    Merhaba 2001 bagkur girişliyim ve bagkurdan 290 prim günüm var diğer prim günlerim 6729 ssk dan olmak üzere toplamdaki pirim gün sayım 7019 oldu. işyerine kıdem tazminatı hakediş belgesini alabilir miyim