SGK’nın Kişilere Yaptığı Ödemelere Haciz veya Bloke Konulabilir mi ?

SGK’nın Kişilere Yaptığı Ödemelere Haciz veya Bloke Konulabilir mi ?
11 Haziran 2022 18:21

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Devir, temlik, haciz ve Kurum alacaklarında zamanaşımı” başlıklı 93 üncü maddesiyle, SGK tarafından sigortalılara ve hak sahiplerine yapılan ödemeler garanti altına alınmıştır.

Söz konusu 93 üncü maddenin birinci fıkrasında aynen; “Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez.” hükmü yer almaktadır. Hatta 2009 yılında 5838 sayılı Kanunun 32 nci maddesiyle, söz konusu hükmün devamı olarak “Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.” şeklindeki hüküm de aynı fıkraya eklenerek, bu konudaki garanti daha da artırılmıştır.

Haczi Yasak Olan Gelir – Aylık ve Ödenekler

Dolayısıyla SGK tarafından sigortalı veya ölümü halinde hak sahiplerine verilen gelir, aylık ve ödenekler; SGK’nın prim alacakları ile nafaka borçları dışında gelir, aylık ve ödenek sahibinin muvafakati (onayı) olmadıkça haczedilemez. Emekli, dul ve yetim aylıkları açısından bu konuyu Emekli-Dul-Yetim Aylığına Haciz Konulabilir mi ? başlıklı yazıda açıklamıştık.

Emekli, dul ve yetim aylığı dışında haczedilemeyecek diğer gelir, aylık ve ödenekler aşağıda belirtilmiştir;

Borcundan dolayı hakkında icra takibi başlatılan kişinin, haczi yasak olan diğer mal ve hakları Borçlunun Haczi Yasak Olan Mal ve Hakları başlıklı yazıda açıklanmıştır.

SGK Kendi Alacağı İçin Haciz Koymuşsa Ne Yapılabilir ?

Söz konusu 93 üncü maddede; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar haciz yasağından istisna tutulduğundan, 88 inci madde de SGK’nın prim alacaklarıyla ilgili olduğundan, bu nedenle GSS prim borçları da dahil SGK kendi prim alacakları için sigortalı ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödeneklerine haciz koyabilir.

Bu haczin kaldırılabilmesi için borcun ödenmesi gerekir. Bunun dışında özellikle emekli, dul, yetim aylığına haciz konulan kişi, geçinemediği gerekçesiyle aylık haciz kesintisi tutarının azaltılması için haciz koyan SGK Müdürlüğünden yazılı talepte bulunabilir. Müdürlük bu talebi değerlendirir, uygun bulursa haciz kesintisi tutarını düşürebilir.

Yasağa Rağmen Haciz Konulursa

Eğer SGK tarafından bankaya yatırılan ve yukarıda belirtilen haciz yasağı kapsamına giren gelir, aylık veya ödeneğe banka tarafından haciz konulmuşsa, bankaya itirazda bulunulabilir. Bankanın itirazı dikkate almaması halinde ilgili banka şubesi hakkında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Bireysel Müşteri Hakem Heyetine şikayette bulunulabilir.

Eğer bankadaki alacağa, İcra Müdürlüğünün yazısına istinaden haciz konulmuşsa, bu durumda bankaya yazıyı gönderen İcra Müdürlüğüne itirazda bulunulması gerekir.

Kredi veya Kredi Kartı Borçları Nedeniyle Konulan Haciz

Öte yandan, eğer banka kredi kartı veya bireysel kredi (tüketici kredisi, taşıt kredisi, konut kredisi) verirken imzalattığı sözleşme ile SGK tarafından ödenen emekli, dul ve yetim maaşına haciz konulması konusunda kişinin onayını almışsa, sözleşmeye bu konuda hüküm konulmuşsa, o zaman banka kişinin gelir ve aylığına haciz koyabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Yek dedi ki:

    Merhabalar ben 2019 temmuz ayinda ordu fatsada ise basladim
    Ekim besinde de kaza yaptim ssk m yapilmamis 9 gun yigun bakimda yattim o esnada ablama biz hallederiz destek oluruz falan deyip calismiyor dedirmisler ben uyandim ve etrafimda kimse yok adamlar iki ay kapi bile calmadi sonra kazayi yaptığım kisi bunlarin ev sahibi cikti adam uzlasmak icin bizim bu patronu devreye soktu manevi tazminat icin uzlasmam icin karsimda yapmadigi dansözluk kalmadı sonra bizi uzlastirdi benim rapor bitti ise dondum aralik 21 de ssk yapiyor subatta maasima haciz geldi diye geri bitiriyor benim hiç birseyden haberim yok tabi benfe ssk yok maas elden veriliyor ya bunlar ev kirami gunluk ihtiyaclarimi gideriyor maasi mi vermiyor sonra ben sinirlenip isten ciktim ve bodruma gectim orda calismaya basladim simdi de ukala ukala kucumseyerek bir kac bir kelime yollamis bana da yazdi sahsi olarak bende dava etmek hakkimi almak istiyorum ne yapmam lazim elimde butun belgelerevcut

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş kazası konusunda SGK’ya şikayet dilekçesi verebilirsiniz, işverenle uzlaşmış olmanız buna engel teşkil etmez, uzlaşmış olmanız sadece iş mahkemesinde tazminat davası açıp açmama konusunda geçerlidir. Sigortasız çalıştırıldığınız sürelerle ilgili de çalışmalarınızı belgeleyebilecek durumda değilseniz SGK’ya şikayetten bir sonuç çıkmayacağından, doğrudan iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

    2. ahmet dedi ki:

      senetlerindem dolayı icralık durumdayım. süt yasasından yararlanabiliyorum 3766 günüm mevcut iş bulamadığımdan dolayı prim günümü isteğe bağlı ödemek istiyorum fakat icralığım. ödeyeceğim isteğe bağlı sigortaya icra konulur mu veya kanuni bir dava ile karşılaşabilirmiyim

      1. ahmet dedi ki:

        süt yasası değil EYT yasası olacaktı

  2. Nevim dedi ki:

    Sgk prim borcu için alacağı 50 000 TL iken bütün hesaplara üzerine kayıtlı herşeye bloke koyabilir mi

  3. Zehra altintas dedi ki:

    Merabalar .ben ptt de 399 lu calisan bir memurum 2009 subat girisliyim 15 yil dolunca yani 2024 subatta istifa etmeyi dusunuyorum.memur emeklisi olarak emekli olabilirmiyim..birde benim toplam 9 ay ucretsiz iznim var 3 ayini cocuk icin almistim 6 ayini yurt disi dil egitimi icin kullandim onlari elden yatirip 15 yila dahil edip emekli olmam mumkunmudur.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz memur olarak görev yapsanız da 1 Ekim 2008 tarihinden sonra memuriyete başlamış olduğunuz için 5434 sayılı Emekli Sandığı hükümlerine göre değil 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre emekli olabilirsiniz. Ücretsiz izinli süreleri de tabi ki borçlanıp sigortalı hizmet sürelerine eklenmesini sağlayabilirsiniz. 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesine göre kadınlarda emeklilik şartları 58 yaş 9000 prim günü veya 61 yaş 5400 prim günüdür.

  4. Gülcan dedi ki:

    Merhaba ben doğum izninde idim 4 aylık almam gereken rapor ücretimin 2 aylığını aldım son 2 aylığımı banka tarafından icra konmuş SGK’ya icraat talebinde bulunulmuş Bu sebepten dolayı SGK ödememi bankama yatırmadı Bunu nasıl kaldırabilirim ne yapmam gerekiyor

  5. Adem Özkan dedi ki:

    Merhaba emekliliğime 35 gün kaldı. İcralık olduğum için isteğe bağlı ödüyorum. Uyaptan baktığımda hak ve alacaklara haciz yazısı var ne anlama geliyor

  6. cengiz duman dedi ki:

    Merhabalar, öncelikle bilgilendirme yazınız için çok teşekkür ederim.
    Benim tam olarak netleştiremediğim bir konum var. 2009 yılından kalan bir tapu harcı vergi borcum çıktı. Bu borç için banka hesabıma vergi dairesi bloke koymuş. Diğer yandan EYT başvurusu yapmıştım ve önümüzdeki günlerde emekli maaşım belirttiğim banka hesabıma yatacak. Acaba bu vergi borcumdan dolayı emekli maaşıma haciz veya bloke konur mu? Farklı kaynaklarda eğer maaş hesabımda emekli maaşım dışında bir para olmazsa haciz yapılamayacağını söylüyor. Örneğin emekli maaşım 7.500 TL olacak. Hesabımda 7.500 TL nin üzerinde farklı kaynak gelen bir meblağ olmadığı sürece haciz yapılamayacak mı? Bu konuda bizi aydınlatabilirseniz çok seviniriz. Desteğiniz ve zaman ayırdığınız için şimdiden çok teşekkür ederiz.