İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı

İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı
22 Nisan 2013 13:36

İşçi ve işveren, aralarındaki belirsiz süreli sözleşmeyi sona erdirmek istediklerinde bunu karşı tarafa açık ve net bir şekilde iletmeleri yeterli olmaktadır. Fesih beyanının hüküm doğurması için karşı tarafın onayı ya da kabulü gerekmemektedir.

Sözlü veya yazılı fesih beyanının karşı tarafa ulaşması ile fesih gerçekleşmiş olur.

Fesihte Uyulması Gereken Şekil Şartı

Taraflar aralarındaki iş sözleşmesini açık, net ve kesin bir şekilde yazılı ya da sözlü beyanları ile feshedebliler. İş Kanunun 109. maddesinde “Bu Kanunda öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. Bildirim yapılan kişi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilir…” denilmekte ise de bu şartın gereklilik şartı değil ispat şartı olduğu öğretide ve yargıda kabul edilmektedir. İleriye matuf, şartlara bağlı, kesin olmayan, kapalı, muğlak ifadeler içeren beyanlar fesih olarak nitelendirilemez. Dolayısı ile feshin belli bir şekli yoktur. Bununla birlikte sözlü yapılan fesihlerde daha sonra anlaşmazlıklara sebebiyet vermemek için durumun bir tutanakla belirlenmesi yararlı olacaktır. İşçinin istirahatlı ya da yıllık izinde olduğu sürede iş sözleşmesinin feshi tebliğ edildiğinde, istirahat rapor süresinin ya da yıllık izin süresinin bitmesinden sonra ihbar süresi işlemeye başlar. İhbar süresi ile yıllık izin veya rapor süresi iç içe geçemez.

Diğer taraftan İş Kanunun 18. maddesi gereğince iş güvencesi uygulanan işyerlerinde (otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi)  işverenin, Kanunun 19. maddesi gereğince fesih bildirimini yazılı olarak yapması ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmesi zorunludur. Aksi halde fesih geçersiz olur.

İhbar süresi

4857 İş Kanunun 17. maddesi gereğince iş sözleşmesini fesih etmek isteyen taraf, bu beyanını karşı tarafa bildirmesinden itibaren sözleşmenin belli bir süre daha devam etmesi, tarafların edimlerini bir süre daha sürdürmeleri gerekmektedir.

Kanuna göre bildirimin karşı tarafa ulaşmasından itibaren;

6 aydan az çalışan işçi için………………….…….……….. 2 hafta sonra,

6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için……….. 4 hafta sonra,

1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için……….. 6 hafta sonra,

–  3 yıldan fazla sürmüş işçi için………….………………… 8 hafta sonra,

iş sözleşmesi feshedilmiş sayılır.

Kanunda bu sürelerin asgari olduğu ve sözleşmeler ile artırılabileceği belirtilmiş ise de bu sürelerin arttırılması sadece işveren açısından hüküm doğuracaktır (Yargıtay. 9. H.D. 30.04.2002 T. E.2001/20615, K.2002/6928). Çünkü işçi için Kanunda belirtilen şartlardan daha geri şartlar sözleşmelerle getirilemez.

Tarafların İhbarlı Fesih Hakkı

İşçi belirsiz süreli iş sözleşmesini fesih etmek istediğinde çalışma süresine göre belirlenecek olan ihbar süresine uyarak bunu her zaman yapabilir. Bunun dışında işten ayrılma gerekçesi göstermek zorunda değildir.

İşverenin ise bu hakkı, iş güvencesi hükümleri ile biraz daha kısıtlanmıştır. İşveren işçinin iş akdini fesih etmek istediğinde ihbar sürelerinin yanında ayrıca iş kanununun 18. maddesinde belirtilen;

– İşçinin yeterliliğinden,

– İşçinin davranışlarından,

– İşletmenin gereklerinden,

– İşyerinin gereklerinden,

– İşin gereklerinden,

kaynaklandığını ve  geçerli bir sebebe dayandığını ispatlamak zorundadır.

Deneme Süresi

Kanunun 15. maddesine göre, deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız olarak feshedebilir. Dolayısı ile iş sözleşmelerinde 2 aylık deneme süresi konulmuşsa taraflar bu süre zarfında, ihbar süresi vermeksizin, gerekçe göstermeksizin ve tazminat da ödenmeksizin fesih yapabilirler.

Diğer taraftan yukarıda belirtilen ihbar süreleri hesaplanırken deneme süresi de çalışma süresine dahil edilir. Buna göre 1 ocakta işe başlayan bir işçi 1 marta kadar ihbarsız ve gerekçesiz iş akdini fesih edebilir ya da iş akdi fesih olunabilir. Ancak 2 marttan itibaren ihbar süresi verilmesi gerekecektir.

İhbar Süresi Olmayan Fesihler

4857 sayılı İş Kanunun 24. maddesi gereğince işçi tarafından yapılan derhal fesihler ya da 25. maddesi gereğince işveren tarafından yapılan derhal fesihlerde ihbar süresi söz konusu değildir.

Aynı şekilde kadın çalışanın evlilik nedeniyle, erkek çalışanın askerlik nedeniyle, emeklilik nedeniyle veya karşılıklı bozma (ikale anlaşması) sebebiyle iş akdinin feshinde de ihbar süresi söz konusu değildir.

İhbar Süresi Bütün Olarak Kullandırılır

İhbar süresinde bütünlük esastır. Yani ihbar süresi kullandırılmaya başlanmış ise süre bitene kadar beklenmesi gerekir. İhbar süresi başlamasından sonra arada kesip geri kalan süreye ilişkin ücretin ödenmesi söz konusu değildir. Fesih kararı alan taraf bu kararı ile birlikte ihbar süresi içinde çalışmayı ya da bu süreye ilişkin tazminatı ödemeyi de kararlaştırmalıdır.  İşverenin ihbarlı fesih yapması halinde işçinin ihbar süresine ilişkin ücreti peşin istemesi (ihbar tazminatı olarak) ya da işçinin ihbarlı fesih yapması halinde işverenin ihbar süresine ilişkin ücreti peşin istemesi mümkün değildir.

Yeni İş Arama İzni

Kanunun 27. maddesine göre, belirlenecek  ihbar süreleri içerisinde işveren, çalışana yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. Bu iznin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu şekilde kullanabilir. İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırırsa, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder. İş sözleşmesi ister işçi tarafından isterse işveren tarafından feshedilsin, işçiye yeni iş arama izninin kullandırılması gerekmektedir.

 Buna göre haftada 6 gün çalışılan bir işyerinde iki hafta ihbar süresi kullanacak olan bir işçinin yeni iş arama izni 2 x 6 gün = 12 gün olup her gün için de 2 saat iş arama izni kullanılacağından toplamda 24 saat yeni iş arama izni kullandırılması gerekecektir. Resmi tatil ve bayram günleri için yeni iş arama izni ve süresi hesaplanmaz.  Şayet bu süre zarfında işçi çalıştırılır ise o takdirde, normal aylık ücretinin tam olarak ödenmesinin yanında, ayrıca (24 saat x saatlik ücret x 2) yeni iş arama süresi ücretinin de ilave olarak ödenmesi gerekmektedir.

İhbar Süresine Uyulmaması

Kanunun 17. maddesine göre, bildirim şartına (ihbar süresine, bildirim öneline) uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçinin ihbar süresine uymadan iş sözleşmesini feshederek işi bırakması halinde işverene, işverenin de ihbar süresine uymadan işçiyi işten çıkarması halinde işçiye ihbar süresine ilişkin ücreti tazminat olarak ödenmesi gerekir.

İhbar Tazminatı

İş sözleşmesi, taraflarca feshedilirken işçinin işyerindeki kıdemine göre ya yukarıda anlatıldığı gibi belli bir süre önceden karşı tarafa bildirimde bulunulması gerekmekte ya da giydirilmiş günlük ücreti üzerinden ihbar süresine ilişkin ücreti karşı tarafa peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. Kıdem tazminatına esas son brüt ücret ihbar tazminatına da esastır. Hesaplanan ihbar tazminatı gelir vergisi ve damga vergisine tabi olup, SGK primine tabi değildir. Ayrıca kıdem tazminatı için uygulanan tavan  ihbar tazminatı için uygulanmaz.(www.isvesosyalguvenlik.com)

A. Hüseyin KAYA*

—————-
* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu
alihuseyinkaya@gmail.com

YORUMLAR

  1. ugur cilaga dedi ki:

    biz bi firmada calisiyoruz bize ihbar imzalattilar simdide devam edilecek diyolar ama tazminatimizi vermiyolar devam ediceksiniz diyolar bole bi kanun varmı tazminatlari almadan ihbati geri cekicez diyolar bole bisi mumkunmu.??

    1. Admin dedi ki:

      İşveren iş akdinizi feshetmekten vazgeçmiş demek ki. Eğer sizin iş akdinizi feshetmenizi gerektiren haklı bir neden varsa feshedip tazminatınızı isteyebilirsiniz, yoksa mecburen çalışmaya devam edeceksiniz.

    2. Hatice kaçar dedi ki:

      Merhabalar ben market manav sektorunde calismaktaydim yaklasik 5 ay oldu ve isverenim sebebsiz bir sekilde bir anda beni isten cikardigini soyledi ve bana istifa dilekcesi sundu ben hicbir sekilde imzalamadim bana 15 gun oncesinde bildirmeniz gerekmiyor muydu is bulmam icin dedim onlarda bu sefer ihbar tebligi imzalattilar bana 15 gun daha calisip bu sure zarfinda da baska ise bakabilecegimi soylediler ben ihbar teblihi imzaladim sadece bisey olur mu bisey yapabilirler mi

  2. Hamdi zorlu dedi ki:

    Ben ssk dan emekliyim bir iş yerinde destek pirim sigortalı 32 aydır çalışıyorum.isyeri eleman fazlalığından dolayı bana çıkış veriyor.yıllık tazminatımı verdiler ama nen ihbar tazminatımı almadım ne kadar ihbar tazminatı hak ediyorum acaba .Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Size altı haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı ödenmesi gerekir.

  3. Mehmet dedi ki:

    İşveren bize ihbar bildirimi tebligatı sundu 4.ünde sözlü bildirim yapıldı 20 sinde iş bitimi söylüyor tarih içermeyen bu kağıdı imzalarsam 28 gün iş arama tazminatım ölürmü ihbar tazminatı alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      İşveren ihbar süresi kadar önceden işten çıkaracağını bildirmişse bu durumda ihbar tazminatı alamazsınız, ancak yeni iş arama izin hakkınızı kullanabilirsiniz.

  4. Seda dedi ki:

    Merhaba ben 1 ay 13 gündür bir şirkette çalışıyorum kasım ayında başladım ve son 3 gündürde işe gidemiyorum hastayım müdürüme rica ettim anlayış göstermedi ve ihtitar vericeğinden 15 daha çalışmam gerektiğinde bahsetti ve ben aralık ayı maaşımı 2000 tl almam gerekiyodu ama 1695 tl aldım gerçekten beni aydınlatıcak kimse yok yardımcı olursanız sevinirim ?

    1. Admin dedi ki:

      Muhtemelen çalışmadığınız günler için maaşınızı kesmişler, ancak 3 gün için en fazla 200 TL kesmeleri gerekirdi, fazla kesmişler gibi görünüyor. Bahsettikleri 15 gün de ihbar süresi, size ihbar tazminatı ödememek için sizi 15 gün daha çalıştıracaklar anlaşılan, ancak bu 15 günlük çalışmanıza ait ücretinizi tam ödemeleri ve size bu 15 gün boyunca günde en az 2 saat yeni iş arama izni vermeleri, ayrıca bu izinler için ücretinizden herhangi bir kesinti yapmamaları gerekir.

  5. murat dedi ki:

    Merhaba;

    1,5 yıldır çalıştığım işyerinden geçen ay aşağıda yazdığım şekilde istifa ettim işyeri ihbar süresini beklemeden ayrılabileceğimi kesinti yapılmayacağını mail olarak bildirdi ancak 1 ay geçmesine rağmen ihbar tazminatını yatırmadı ihtar çekmeden önce ödenmesi için mail atmak daha mı iyi olur

    Cevabınız için şimdiden teşekkürler

    şirketinizden söz konusu çalışma sürem içerisinde doğan tüm kanuni ve akdi haklarım saklı kalmak kaydıyla,

    İstifa Ediyorum.

    4857 sayılı iş kanunu’nun 17. Maddesinde belirtilen ihbar süresi sonunda işyerinizden ayrılacağımı belirtir gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinin ihbar süresini beklemeden işyerinden ayrılabileceğiniz belirtmesi, size ihbar tazminatı ödemesi gerektiği anlamına gelmez. Eğer işyeri bunu size bildirmeseydi, siz de ihbar süresinin dolmasını beklemeden işten ayrılsaydınız aksine siz işyerine ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirdiniz. Öte yandan çalışan hangi sebeple işten ayrılırsa ayrılsın fark etmez, kendisi işten ayrılan ihbar tazminatı talep edemez. Haklı sebebi varsa ve bir yıllık süreyi doldurmuşsa kıdem tazminatı talep edebilir.

      1. Memet mustafa gül dedi ki:

        Nisan 30 da yilim dolacak ayin 12 de 28 gunluk ihbar imzaladim ve bu durumda benim senem doluyor ama is yeri bu tagrihten erken kapaniyor bu durumda ben kidem tazminati alabilirmiyim

        1. Admin dedi ki:

          Bir yıllık süreyi doldurmadan işyeri kapanırsa kıdem tazminatını alamayabilirsiniz.

        2. Meryem dedi ki:

          Merhaba isyerimden cikisim verildi bana bir gün önceden haber verildi biryildan fazla çalışıyordum ansızın işten cikartildim haklı bir sebep de yok işyerinde küçülmeye gideceğiz işler düşük dedi pazartesi gelme dedi gitmedim aynı gün SGK durdurulmuş ihbar tazminatı için arabulucuya gitme sürem varmıdır bir ay içerisindemi başvurmalıyım

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Sadece işe iade başvurusunda bir aylık süre var. Tazminat, ücret gibi işçilik alacaklarında ise zamanaşımı süresi geçerli, o süre de 5 yıl. Ancak arabulucuya bir an önce başvurmanızda fayda var.

      2. Ersin dedi ki:

        İyi günler Ben Ersin Hizmet alımı yürüttüğümuz taşeron firmamız ile 31.12.2020 de sözleşmemiz bitecek.Tekrar hizmet alımı yapmayacağız.Kisa Çalışma nedeni ile işci çikarmanin 17 Ocak ayına kadar mümkün olmadığından Calismakta olan personelimize Asıl işveren olarak ihbar tazmiatı ödemek durumunda miyiz yada ihbar öneli kullandırmak durumundamiyiz?

        1. Admin dedi ki:

          İşçi çıkarma (fesih) yasağının kapsamı daha sonra genişletildi, sizin iş yasak kapsamına girmiyor. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isten-cikarma-yasagindaki-tereddutler-giderilecek/)

  6. Efendim 16 aydır Kuzey Marmara oto yol inşaatı ın da çalışmak tayım iş yerim işe girerken bir karış evrak imzalattı ve nereye ne için imza attığımızı ve haklarımızı tam olarak bilmiyoruz ancak bu şekilde işe giriş yapabilirsiniz dedikleri için her evrakı okumadan imzaladık ne derlerse eyvallah dedik şimdi çalıştığımız proje bitmek üzere bize geçen sene asgari ücret Maaş zam farklarımızı nisan mayıs aylarında vericez diye yeni evrak imzalattılar meğerse o evrakların arasında şirket nerde iş olursa çalışırım giderim dediğimiz evrakıda imzalatmuş ve bize iş bitimi olarak değilde iş göstererek çıkış verilirse Artvine gitmek istemediğimiz için 16 aylık çalıştığım haklarımdan iş aramasız ihbar tazminatsız sadece kıdem izin paraları ve maaşımızı vericeklerini söylüyor lar iş arama ve ihbar tazminat hakkımızı nasıl alabiliriz bu şekilde işten çıkarılırsak işsizlik maaşımızı işkurdan yada ssk dan alabilirmiyiz efendim

    1. Admin dedi ki:

      Bu şekilde tazminatsız işten çıkarılırsanız, önce arabulucuya başvurmanız, ondan sonuç çıkmazsa İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. İşsizlik maaşından yararlanabilmeniz de aynı şekilde işyerinin göstereceği çıkış koduna bağlı.

  7. kadir dedi ki:

    yaklaşık 1 ay 10 gundur çalışmaktayım işverenim işten çıkartıyor ihbar süremin 14 gün olduğunu söyledi ihbar süremi kullandırıyor.ihbar tazminatımı alabilirmiyim??yardımınız için teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İhbar sürenizi kullandırdığı için ihbar tazminatı alamazsınız, çünkü zaten ihbar süresinin dolmasını beklemeden işveren sizi işten çıkarmış olsaydı bu durumda size o süreye ait ücretinizi ihbar tazminatı olarak ödemesi gerekirdi.

    2. Kadir dedi ki:

      Merhaba ben 1 yıl 3 aydır bir yerde çalışıyorum asgari ücreti bankadan pirimleri elden alıyorum 5 gün süre verdim işten çıkacağıma dair kıdem tazminatı alabilirmiyim bu şekilde SGK ya şikayette ettim

  8. deniz erdoğan dedi ki:

    Bir iş yerinde çalışıyorum 14 gün ihbar sürem var ve İşveren 01.02.2019 tarihinde çıkış yapılacağını 14 gün önceden bildirdi fakat 01.02.2019 tarihinde bir hafta daha çalışmamı şifaen söyledi şimdi bu durumda ihbar süremi yeniden haketmiş olurmuyum?

  9. Dilan dedi ki:

    Merhaba,

    iş. verenim işime son verdi ve ihbar süremin 6 hafta olduğunu söyledi ve işime devam etme yani 6 haftayı tamamlamaya karar verdim fakat sürem dolduktan sonra bütün imzalarını atıp tazminatını ve yıllık izin ücretimi o şekilde verebileceklerini söylüyorlar.Paramı almadan imza atmam ne kadar doğru…

  10. yusa dedi ki:

    6 aydir calismaktayim ihbar suremi baslattim 2 gun once 4 haftalik ama vazgectim cikmak istemiyorum ihbarimi iptal edip devam edebilir miyim ozel sektor

  11. Eda dedi ki:

    İş yeri kapanmasından dolayı yapılan yazılı ihbar iş yerinin kapanış tarihinin uzamasından dokayı iptal edilebilir mi

    1. Ergin dedi ki:

      Merhaba bir işyerinde 8 yıl çalıştım ve herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin işten çikarıldım cikarıldığım gün muasebede bütün haklarımı alacağıma dair bilgi verildi ve maş bodrosu gibi evrak imzalatıldı ve sonra kendilerinin anlaştıği bir ara bulucu ofisine gittik ve burada imza attırdılar.butun haklarımı aldığıma dair herhangi bir dava acmayacagima dair imza attım.yani ben şuan ise iade davası açamıyorum ne yapmam gerekir vereceğiniz bilgi için simdikten teşekkür ederim.birde bana kıdem tazminatı ihbar ve yıllık izin ücretim fazla çalışma mesai hepsini evrağı imzaladıktan iki gün sonra hesabıma yatırdılar

  12. Gökhan dedi ki:

    Merhaba 4.5 senedir çalışmaktayım işten çıkarılıyorum asgari ücret üstü maasım var aldığım maaş üzerinden tazminatımı vereceğini söyledi ancak asgari ücret üzerinden tazminat rakamını ilk etapta banka hesabıma ödeyip üstünü elden vereceğini söylüyor belli tarihlerde parça parça ödeyecekmiş 8 hafta ihbar sürem var bu süreyi kullanmak istiyorum tazminatımın tamanını almadan imza atmak istemiyorum çıkışımı bu şekilde yaparmı yaparsa sorun olurmu ihbar bildirimini yazılı olarak bildirmesi bana daha avantaj sağlarmı bilgi rica ederim

  13. Kurtuluş dedi ki:

    Merhaba,
    Apartman kapıcısı kendisine yazılı verilen fesih yazısını imzalamadı. Bir tutanak ve şahit ile kendisine okutup tebliğ ettik. Tek işçi çalıştığı için yazılı tebligat ve tebellüğ etiğine dair imza şart mı. Ayrıca noterden de tebligat yapmam gerekir mi.
    Teşekkürler

  14. Emre dedi ki:

    Merhaba 6 yıldır Aynı işyerinde çalışmaktaydım. Çıkarıldım ve suan 8 haftalık ihbar süresinde çalışmaktayım. Bu sürenin bitmesine 15 gün kaldı. Süre dolduktan nekadar sonra tazminatımı alabilirim.

  15. Müslüm dedi ki:

    Merhaba ben 1.5 yıldır özel güvenlik olarak telekomünikasyon şirketinde çalişyorum benim anlamadigim tek konu iş veren beni işten cikartigi zaman (ihbar verdi olarak görelim)bana tazminat ve kıdem tazminatı olarak iki tazmınat mi vermek zorunda
    2 ise ben çaliştigim yerlerde hatasız kul olmayana sifir hatta ile çalişmaya özen gösteririm yaptıgım ilk hatadan dolayı hemen ihbar çekip işten cikartabilir mi çok teşekkürler şimdiden cevap için

  16. Cumali karboğa dedi ki:

    Merhaba 20 04 2016 tarihinde işe başladım.ısverenim 03
    04 2019 tarihinde iş fesih sözleşmesi tebliğ etti.15 04 2019 tarihinde işten çıkarılacağımi yazılı olarak tebliğ etti.Geriye dönük tarih olduğu için imzalamadım.
    Haklarımı albilrmiyim.

    1. Ahmetce dedi ki:

      Cumaali bey aynı durum bendede söz konusu neticeye ulaşınca Bilgi verir misiniz?
      5433505257

  17. murat dedi ki:

    28/12/2005 yılında işe başladığım işyeri 30/05/2007 yılında birlikte çalıştıgımız ve şuan patronum olan arkadaşlarımıza satıldı. bizide 06/06/2007 yılında yeni iş yerinde çalışmaya devam ettik. geçen 6 günlük boşlukta da çalışmaya devam ettik.29/12/2016 yılında %42 engel raporu ve vergi indirimi emekli oldum.30/12/2016 aynı iş yerinde sgdp ile işe devam ediyorum. işverenden emekli oldugum tarihte kıdem tazminatımı birkaç kez istememe ragmen ödeme durumum yok deyip reddetti. yenilerde yine talep ettim sözlü olarak ama cevap aynı. ne yapmamı tavsiye edersiniz? zaman aşımı varmı? tazminatım hangi tarih aralıgında hesaplanır? maaş asgari ücret yatırılıyor kalan kısmı gayri resmi belgesiz elden ödeniyor.

  18. Hüseyin dedi ki:

    Çok aydınlatıcı

  19. Adem Karadağ dedi ki:

    İhbar ve fesih bildirim i imzalamadım bir sıkıntı olur mu 7 Sene çalışmaktayım giriş çikış yapmişlar 2 sene olarak gösteriliyorum 4 ay sıkorta yapamamışlar ne yapmam lazım

  20. Furkan dedi ki:

    Merhaba 2sene 7ay bir iste calistim. Patron 5 aysonra sozlesmem bitiyor kapaticam diye sozlu olarak soyledi bize. Ama 1 ay icinde devir etti ve 1ayin icinde sadece sozlu olarak soyledi ay sonu kapatiyorum diye. 6 hafta onceden soylemesi gerekiyodu bu sarta uymadi ihbar feshi sozlumu yazilimi olmali. Tazminat hakkim doguyormu. Ona gore hakkimi aricam

  21. Özlem İbiş dedi ki:

    Merhaba paylasiminizdan yola çıkarak birşey sormak istiyorum,,imzalatılan İhbar fesih bildiriminde iş kanununun 18. maddesinde belirtilen;

    – İşçinin yeterliliğinden,

    – İşçinin davranışlarından,

    – İşletmenin gereklerinden,

    – İşyerinin gereklerinden,

    – İşin gereklerinden,

    kaynaklandığını ve geçerli bir sebebe dayandığını ispatlamak zorundadır maddesine uyulmamişsa bir sebep gerekçe gosterilmemisse kıdem tazminatı hakkımız bakımıdır,işveren evet işten çıkarttım 3 gün üst üste ise gelmedi çıkarttım deme hakkıyla işçiyi haksız duruma düşürebilir mi..Bununla ilgili işkur a su tarihte şu sebepten dolayı işten cikartildim diye bildirimde bulunmak gerekir mi Teşekkür ederim iyi çalışmalar

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıda belirtilen haller İş Kanununun “Feshin geçerli sebebe dayandırılması” başlıklı 18 inci maddesinde sayılmıştır ve kıdem tazminatıyla ilgisi yoktur, işe iade ile ilgilidir. Yani işveren işçiyi yukarıda belirtilen geçerli sebeplerden herhangi birine dayanmadan işten çıkarırsa ve işçi iş güvencesi kapsamına giriyorsa işe iade başvurusu yapabilir, işe iade davası açabilir. Belirttiğiniz ikinci örnekteki 3 gün üst üste işe gelmeme durumu ise İş Kanununun 25/II inci maddesine göre işverene işçiyi tazminatsız olarak işten çıkarma hakkı veren bir durumdur. Dolayısıyla biraz kafa karışıklığına yol açsa da geçerli nedenle haklı neden farklı bir durumdur. Geçerli neden işe iade konusunda dikkate alınır, haklı neden ise ihbar ve kıdem tazminatı konusunda dikkate alınır. (Bkz. İş Sözleşmesinin Feshinde Haklı Sebeple Geçerli Sebep Arasındaki Fark Nedir ?)
      Diğer sorunuza gelince işten çıkan veya çıkarılan işçinin İŞKUR’a herhangi bir bildirimde bulunması gerekmez, zaten İŞKUR işçinin bildirimini kabul etmez. İşveren işten çıkan veya çıkarılan işçi için 10 gün içerisinde SGK’ya Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi verir ve bu bildirgede işçinin işten çıkış veya çıkarılış sebebine ait kodu girer. İŞKUR’da bu kodu esas alır. (Bkz.SGK İşten Çıkış Kodları, İşten Çıkış Kodlarına Göre İşsizlik Maaşı Alınabilecek Durumlar)

    2. Numan dedi ki:

      Merhaba, 2 senedir çalıştığım isyerinde istifamı verdikten 2 hafta sonra 6 haftalık ihbar sürem tam olarak dolmadan işveren beni işten kendisi çıkardı ve tazminat olarak hicbir ücret ödemedi.Bu durumda talep edebileceğim haklarım nelerdir?

      1. Admin dedi ki:

        İstifanızı kendiniz verdiğinize göre anladığımız kadarıyla İş Kanunu 24 üncü madde kapsamına giren herhangi bir haklı fesih sebebiniz olmadan iş akdinizi kendiniz feshetmişsiniz. Burada doldurmanız gereken 6 haftalık ihbar süresi sizin yerine getirmeniz gereken yükümlülükten kaynaklanan bir süredir. İşverenin bu sürenin dolmasını beklemeden sizi işten çıkarmış olması size tazminat talep etme hakkı vermez. Çünkü zaten haklı bir sebebiniz olmadığı halde iş sözleşmesini siz feshetmişsiniz, burada işverenin sizi ihbar süresi dolana kadar çalıştırma zorunluluğu yok. Eğer 25 inci madde kapsamında haklı bir sebebi olmaksızın işveren sizi işten çıkarmaya karar vermiş olsaydı, size fesih bildirimini yaptıktan sonra ihbar süresi dolana kadar sizi çalıştırması, bu sürenin dolmasını beklemeden işten çıkarması halinde ihbar tazminatı ödemesi gerekirdi.

  22. Seçkin dedi ki:

    Merhaba ben 2015 5 mayıstan beridir bir şirkette çalışıyorum ve işten çıkarılıyorum ihbar sürem bitti bugün yarın işveren tarafından fesih tarihi olarak atılmış işveren 14 günlük yıllık izin hakkımı fesih tarihinden sonra kullandırıyo yıllık izinden sonra çıkışımı vereceklermiş güya tazminat vermeden beni atma durumu nedir herhangi bi dalavere olurmu bu durumda teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuz bira karışık olmuş, ancak anladığımız kadarıyla cevaplamaya çalışacağız. İşveren size ihbar süresi verdiğine göre demek ki İş Kanunu 25 inci maddedeki haklı sebeplerden herhangi biri olmaksızın sizi işten çıkarıyor. Bu durumda kıdem tazminatı da ödemesi gerekir. Yıllık izin konusuna gelince. Normalde iş akdini feshetmek isteyen taraf karşı tarafa bunu bildirdiğinde iş sözleşmesi feshedilmiş sayılır. Bildirimli yani ihbarlı fesihlerde ise ihbar süresi sona erdiğinde iş sözleşmesi feshedilmiş sayılır. (İş Kanunun 17. madde) İş sözleşmesi feshedildiğinde de İş Kanunun 59 uncu maddesine göre kullanılmamış yıllık izin ücret alacağına dönüşür, artık işçiye iznin kullandırılması değil yıllık izin süresine ait ücretin ödenmesi gerekir. Sizin de ihbar süreniz dolduğunda iş akdiniz feshedilmiş sayılır, bu aşamadan sonra siz izin kullandırılması yerine ücret ödenmesi gerekir. Ancak işverenin bu şekilde yapması sonucu değiştirmeyecek, çünkü 14 günlük izin sürenize ait ücreti işverenin size ödemesi gerekecek, ayrıca izin süresince de işyerinde çalışmayacaksınız, yani sonuç aynı kapıya çıkacak. Burada sizin için önemli olan, eğer işe iade başvurusu yapmak isterseniz o süreyi kaçırmamak.

      1. Nurullah dedi ki:

        Merhaba admin. 11 yıl bir yerde çalıştım. Bu süre içinde.3. Ve 4 kez giriş çıkış yaptılar. Ama hep aynı kişiye çalıştım ve aynı işyerinde.çalışan biriyle tartışıp işten ayrıldım.3300 günüm var.tazminat alabilirmiyim.ve nasıl alabilirim.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer ilk sigorta girişinin 8 Eylül 1999 tarihinden önceyse en az 3600 prim günü gerekir, sigorta başlangıcınız bu tarihten sonraysa 3600 gün de yetmez.

  23. Mert dedi ki:

    Merhaba yaklaşık 15 aydır çalıştığım is yerinden mecburen ayrılmak zorunda kalıyorum. Çünkü mesai konusunda ısyeri ile anlasmazsizliga düştük. Önceden fazla mesaiye kaldigimizda servis her zaman ki gibi belirlenen yere kadar götürüyordu şimdi ise tasarruf nedeni ile belli bir noktaya kadar gidecegini sonrasını kendi imkanlarimizla gidecegimizz ve otobus parasini maasa yatirilacagi söyleniyor. Bunun için de mesaiye kalmayi kabul etmiyorum ve bu konuda tartistik piskilojik baskıya maruz kaliyorum (yıllık izin vermeyiz, hastalık halinde bile izin vermeyiz …vs )şimdi sorum şu
    1.verilen hak alinabilirmi
    2.istifa mı etmeliyim yoksa iş akdini tek taraflı iptalmi etmeliyim
    3.İş aktini tek taraflı feshedersem ihbar süresini çalışmam gerekiyormu

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işe başlarken fazla mesai bitişinde işveren tarafından sağlanan araçla evinize bırakılacağınız yönünde anlaşmış idiyseniz, işverenin bu yaptığı bu uygulama değişikliği iş şartlarında esaslı değişiklik sayılır. Özellikle fazla mesai nedeniyle işten geç çıkıyorsanız toplu taşıma aracı bulmakta zor olabilir, durakta daha fazla beklemeniz gerekebilir. İş şartlarında esaslı değişikliği de işveren işçinin kabul etmesi şartıyla yapabilir, işçi kabul etmeze yapamaz. Bu sebeple iş akdini feshederseniz haklı nedenle feshetmiş olursunuz, ihbar süresine uyamanız gerekmeyeceği gibi kıdem tazminatı da isteyebilirsiniz. Ancak gerektiğinde belirttiğiniz durumları ispatlayabilmeniz önemli. (Bkz. İşveren Çalışma Koşullarında İstediği Değişikliği Yapabilir mi ?)

  24. ebrugüler dedi ki:

    İhbar süresini bildiren işçi ihbar süresinde işe devam etmek istediğini bildirirse nasıl bir yol izlenir?

    1. Admin dedi ki:

      İşverene bağlı, eğer işveren ihbar süresinin dolmasını beklemeden işi bırakabileceğini işçiye söylerse işçi hemen işten ayrılabilir, eğer işveren böyle bir talepte bulunmazsa işçi ihbar süresi dolana kadar çalışmaya aynen devam etmek zorundadır. Bu süre zarfında sadece yeni iş arama iznini ve haftalık izinini kullanabilir.

  25. Şeyma Gündoğdu dedi ki:

    Merhabalar ben yaklask 7 ayDr calstgm sirketimden isverenler yüzünden ve calisan haklarimin ortadan kalkması halinde ayrılmak dumurunda kaldim. Ben ayrildgim 1 aylık süreçte isyeri adıma noterden icra yoluna gidip ihbarname yollamis ve benim elime çok geç ulasti . Kendim haber vermedigim icin ayrildgimi one surerek bu uyarıyla bana yaptırım uygularmi ivra acabilirmi bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Bahsettiğiniz icra ihbar süresiyle ilgili, siz haklı bir neden olmadan işten ayrılmış gibi görünüyorsunuz, bu durumda işten ayrılacağınızı işyerinize bildirmeniz, ardından ihbar süresi dolana kadar çalışmanız gerekirdi. (Bkz. İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı) Eğer konu ihbar tazminatıyla ilgiliyse, işyeri doğrudan icraya veremez, önce arabulucuya gitmesi, eğer arabulucuda siz ihbar tazminatı ödemeyi kabul etmezseniz İş Mahkemesinde dava açıp, kazanırsa ve siz ödemezseniz ancak o zaman icraya gidebilir.

  26. mustafa çalık dedi ki:

    a firmasında 8 yıl çalıştım b firmasına 3 lü devir ile tüm haklarım geçti b firması ortagı a firmasında da ortak a firmasına tekrar beni istiyorlar b firma sahibi imza yetkili onaylamış ben tazminatımı istedim a firmama geri dönmek için b firması ihbar vermeyiz sadece kidem veririrz diyor 31 temmuz itibariyle çıkışı yapmak zorundalarmış ihbar seni aniden işten çıkarırsak veririz gibi saçma bir şey söyledi ne yapmam lazım

    1. Admin dedi ki:

      İşyeri devirlerinde işveren işçinin onayını almak zorunda değildir, ancak anladığımız kadarıyla ortada işyeri devri yok, sadece sizi devretmişler ve şu anda da yine devretmek istiyorlar. İşe girerken aranızda yaptığınız sözleşme nasıldı bilemiyoruz, ancak bu durumda işverenin sizin onayınızı alması gerekir, siz onay vermiyorsanız sizi devredemez. Öte yandan kıdem tazminatı ödemeyi kabul ettiklerine göre sizi şu anki işyerinden 4857/25. madde kapsamında haklı bir neden olmaksızın çıkardıklarını aslında kabul etmiş oluyorlar. Bu durumda ihbar tazminatı da ödemeleri gerekir. Ödemezlerse arabulucuya başvurabilirsiniz.

      1. mustafa çalık dedi ki:

        3 lü devir sözleşmesi yapmadığımız için sana kıdemini + izin paramı vereceklerini bu tür anlaşmalı durumlarda ihbar verilmez diyor personel sorumlusu kendince
        bana 56 gun onceden haber vermediler yazılı bile şu gun çıkacağımı soylemediler sadece sözlü konuştuk kıdem alıp imza atıp sonramı arabulucuya gitmeliyim bu arabulucu nerden ben bu konuları bilmiyorum gerek olursa

        1. Admin dedi ki:

          Alabileceğiniz kadarını alın, kalan işçilik alacaklarınızı için arabulucuya başvurun. Mahkemeye başvurur gibi bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. Bu konudaki tüm bilgiler Şikayet-Arabulucuya Başvuru Rehberi sayfasında yer almaktadır.

        2. Admin dedi ki:

          Alabileceğiniz kadarını alın, kalan işçilik alacaklarınızı için arabulucuya başvurun. Mahkemeye başvurur gibi bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. Bu konudaki tüm bilgiler Şikayet-Arabulucuya Başvuru Rehberi sayfasında yer almaktadır.

        3. Admin dedi ki:

          Alabileceğiniz kadarını alın, kalan işçilik alacaklarınızı için arabulucuya başvurun. Mahkemeye başvurur gibi bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. Bu konudaki tüm bilgiler Şikayet-Arabulucuya Başvuru Rehberi sayfasında yer almaktadır.

          1. Seyma dedi ki:

            Merhana uzun süredir çalıştığım isyerinin kapanmasi nedeniyle bize bugün ihbar tazminatı imzalatmaya calistilar 2 hafta ve 2 saatlik iş arama süresi verilecekmis ne yapacağımı bilemedim eğer bu kagidi imzalarsam tazminat alabilir miyim her türlü yoksa isveren bir oyun yapıp beni tazminattan men edebilirmi ne yapacagimi bilemiyorum

          2. Admin dedi ki:

            İmzalayacağınız yazının içeriğini iyi okuyun, eğer sizin istifa ettiğiniz, haklı bir neden olmaksızın iş akdinizi feshettiğiniz veya özellikle İş Kanunun 25/II. madde kapsamında (işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan halleri nedeniyle) iş akdinizin feshedildiği gibi ibareler yazıyorsa işveren tazminat ödemek istemeyebilir, ödemeyebilir, bu şekilde olumsuz ibareler varsa imzalamayıp, noterden ihtarname çekerek 24/II. madde kapsamında siz iş akdinizi feshedebilirsiniz. Eğer olumsuz bir ibare yoksa imzalayabilirsiniz.

        4. Admin dedi ki:

          Alabileceğiniz kadarını alın, kalan işçilik alacaklarınızı için arabulucuya başvurun. Mahkemeye başvurur gibi bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. Bu konudaki tüm bilgiler Şikayet-Arabulucuya Başvuru Rehberi sayfasında yer almaktadır.

  27. kadir erdem dedi ki:

    08.09.2012 yılından beri özel güvenlik olarak çalışıyorum. 13.09.2019 trihinde işyerime tek taraflı sözleşmemi fesih ettiğime dair noterden ihtar çektim.(bu arada 20 günlğk yıllık iznimdeydim ve 18 inde iş başı yapmam gerekiyordu) işyerim maaş bordlarında sosyal hal olarak 300 tl civarı bi para göstermişler fakat günlük 1. gün gündüz vardiyasında 11- 2. gün gece vardiyasında 13 saat çalışmamıza rağmen (bu arada 3 güvenliğiz ve 7 gün 24 saat güvenlik durması emniyet tarafından şart koşulmuş bir yer) mesailerimizi göstermemişler bundan sonraki sürec nasıl işler zaman acısından ne kadar sürer bilgi verirseniz memnun olurum iyi çalışmalar

    1. Admin dedi ki:

      Zaman açısından ne kadar süreceğini bilemeyiz, işveren talebinizi karşılayıp ödemeleri yapmazsa arabulucuya başvurmanız gerekir, arabuluculuk süreci uzun sürmez, bundan sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir, ancak dava ne kadar sürer bilemeyiz, mahkemenin iş yüküne bağlı olarak değişir.

      1. Mühendis dedi ki:

        Merhaba;
        02.10.2018 tarihinde işe girdim ancak işveren 08.10.2018 tarihinde sigortamı 6 gün gecikmeli yapmış.02.10.2019 tarihinde işveren ekonomik koşullardan dolayı işten çıkarabileceğini ve yıllık izne ayrılmamı sonrasında kararını vereceğini söyledi.Böyle yaparak ihbar süresini mi başlattı ?Bana sadece sözlü beyanda varsayım da bulundu .Ben yıllık izin kullanmak istemiyorum çıkarırsa gerekli tazminatlarımı alıp çıkmak istiyorum.İşverenin bunu yapmasındaki amaç ve bana zararı nedir?Teşekkürler.

        1. Admin dedi ki:

          İbhar süresinin başlaması için işverenin iş akdini feshettiğini, işçiyi işten çıkarmaya karar verdiğiniz açıkça belirtmesi gerekir, ancak sizin işvereniniz henüz karar vermemiş, niyeti nedir biz bilemeyiz. Öte yandan işveren sizi ekonomik nedenlerle işten çıkarsa bile kıdem tazminatınızı ödemesi gerekir.

  28. Mehmet KAYA dedi ki:

    merhaba,

    halen çalışmakta olduğum teşeron şirketin 4 yıl önce biz çalışanlara imzalattığı sözleşmenin bitiş tarihinde “Belirsiz Sürelidir” yazıyor. Buna istinaden tekrar bir ihlale sonucu yine aynı şirket bizim işverenimiz oldu ve yeni bir sözleşme dağıtılmayacağı gibi tazminatlarımızında verilmeyeceği sözlü olarak bildirildi. Bu durumda isten ayrılmak istesek bile tazmianat alamıyormuyuz acaba ?

    2.sorum olarak yukarıdakı acıklamada beırtıldıgı üzere 3+ yıl üzeri ihbar süresi 8 hafta olduğu üzere bunu şirketimize ibraz etsek alma hakkımız olur mu ?

    Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Size tazminatınızın ödenmeyeceğinin söylenmesi haklı fesih sebebi sayılır mı tartışılır, çünkü kıdem tazminatını almayı hak edecek şekilde işten çıkacağınız veya çıkarılacağınız önceden kestirilemez ki. İkincisi kendiniz işten ayrılırsanız hiçbir şekilde ihbar tazminatı alamazsınız.

  29. Mehmet KAYA dedi ki:

    Yukarıda bahsettiğim “Belirsiz Sürelidir” yazan sözleşme bize imzalatılan sözleşme den farklı bir sözleşmeymiş. Kendi imzalı sözleşmemi istediğim zaman gördüm. Benim imzaladığım sözleşmede yukarıdakıne aykırı olarak “Belirli Sürelidir” yazıyor ve sözleşmenin başlayış tarihi ile bitiş tarihi açık şekilde belirtiliyor. Bitiş tarihinden 2 yıl geçmesine rağmen 2 yıldan bu yana sözleşme adına hiçbir yazılı belge imzalatılmak için önümüze getirilmedi. Buna istinaden yukarıdaki sorularımın cevapları hala geçerli mi acaba ?

    Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Sözleşme belirli süreli olsa bile o sürenin bitiminde taraflardan biri sözleşmeyi feshetmemişse, işçi çalışmaya devam ediyorsa bu durumda o sözleşme belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşür. Sizin sözleşmeniz de belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşmüş ve daha önce yaptığımız açıklamalar belirsiz süreli iş sözleşmesi için geçerli açıklamalardır.

  30. serdar dedi ki:

    3.5 yıldır özel sektörde çalışmaktayım.Proje değişikliğinden dolayı iş verenim çıkartıyor.herhangi bir bildirimde yapılmadı imzalı olarak.acaba ihbar tazminatı alabilirmiyim bununla ilgili bilgi alacaktım ?

    1. Admin dedi ki:

      Aradığınız bilgi Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Kıdem ve İhbar Tazminatı başlıklı yazıda yer almaktadır.

    2. Yunus dedi ki:

      İyi günler,
      Ben de genelde proje bazlı çalışıyorum. burada önemli olan konu iş sözleşmenin türüdür.
      Bazı firmalar, belirli süreli iş sözleşmesi yapıp, bitiş tarihini boş bırakıp, işten çıkartacakları zaman dolduruyorlar,
      bu durumda ihbar tazminatı değil sadece kıdem tazminatı alabilirsin. Ancak sözleşmeniz belirsiz süreli ise kıdem ve ihbar tazminatı alabilirsiniz.

      1. Admin dedi ki:

        Belirttiğiniz şekilde bir uygulamada yani iş sözleşmesinin sona ereceği tarihin iş sözleşmesi imzalanırken sözleşmede belirtilmemiş olduğu durumda o sözleşme belirsiz süreli iş sözleşmesi sayılır. Çünkü belirli süreli iş sözleşmesinde sözleşme imzalanırken sözleşmede bitiş tarihinin de yer alması gerekir.

  31. Ergün dedi ki:

    Merhaba 9 aydır çalıştığm is yeriyle yaptığım anlaşma asgari ücret fakat komisyon ve 800 tl daha vereceklerdi önce 800 liram i vermediler sonrada bir maaşımı geçen ay itiraz ettim ve çalışmak istemediğimi söyledim
    fakat ise gitmememe rağmen sigortami durdurmadikar maaşıı vermem sen biZe borçlusun dedi ama öyle birşey yok şimdide bana ihbar ve fesih tebligatini imzala alacaklarımi elden aldim dilekcesi yaz seni biz işten çıkardık gösterelim işsizlik maaşı alırsın dediler eğer imzalamadan sana dava açarım dediler şimdi sorularım bu
    1 maasim ve komisyonumu alabilir miyim
    2 bu belgeleri imzalarsam ne olur
    3 özellikle ihbar ve fesih için sikistiriyorlar bunu imzalarsam ne olur
    Şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Size imzalatmak istedikleri belgenin adı ibraname. Birincisi bu belge işçinin iş akdinin feshedildiği yani işçinin işten çıkarıldığı tarihten itibaren en az geçmeden imzalatılırsa geçersiz sayılır. İkincisi ibranamede ödendiği belirtilen işçilik alacaklarının banka yoluyla ödenmesi olması gerekir. Maaşınızı ve komisyonunuzu alıp alamayacağınızı daha doğrusu işverenin ödeyip ödemeyeceğini bilemeyiz, ancak bu belgeyi imzalamamanız halinde ödemeyeceklerini belirtiyorlarsa imzalayabilirsiniz, ancak üzerine mutlaka imzaladığınız tarihi yazın ve alacaklarınızın ayrı ayrı, gerçek tutar üzerinden ibranamede yazılı olup olmadığına dikkat edin. Eğer imzalatıp da alacaklarınızı ödemezlerse zaten ibraname geçersiz olur. Bu durumda da arabulucuya başvurarak, ondan sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açarak alacaklarınızı talep edebilirsiniz.

  32. Mehmet Akif taşBenim dedi ki:

    Benim iki kere ihbar sürem doldu ikisinde de tekrar çalışma süresini uzattık dedi iş yeri
    Bana üçüncü kez ihbar süresi başlatabilir mı yada ben bu şart larda kendim ayrılsam tazminat alabilir miyim

  33. Yağmur dedi ki:

    Merhaba ben 19.07 de işe girdim bir hafta deneme süresi var denildi. 02.09 da sigortamı başlatıp 29 gün yatırdılar. 21.10 tarihinde ise işten çıkardılar ve sona erme nedenine belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi yazılmış.halbuki ne girerken sözleşme yapıldı ne de işten ben çıktım.Bu durumda ne yapılması gerekir ?

    1. Admin dedi ki:

      Belirsiz süreli iş sözleşmesinin yazılı yapılması şart değil, işçi ile işveren aralarında anlaşıp işçi işe başladığından otomatikman tarafların arsında iş sözleşmesi (hizmet akdi) doğuyor. İşveren sorumluluktan kurtulmak için siz istifa etmişsiniz gibi göstermiş. Bir yılı doldurmadığınız için kıdem tazminatı isteyemezsiniz, işyerinde 30 veya daha fazla çalışan olsa bile 6 aylık süreyi doldurmadığınız için işe iade talebinde de bulunamazsınız. Sadece işveren tarafından yapılan feshin haklı bir nedene dayanmadığı iddiasıyla ihbar tazminatı ve kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz. Bunun için önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dav açmanız gerekir.

  34. Kübra dedi ki:

    Merhaba,

    Benim bir sorum olacak. İşçi istifasını verdiği günden itibaren kaç gün içerisinde ihbar süresi ile alakalı bilgilendirilmelidir ? Örneğin; İstifayı 05/11/2019 tarihinde verdim ve hala bana ihbarımın ne zaman kadar devam edeceği ile ilgili bir bilgilendirme yapılmadı. Bunun yasal olarak olması gereken şekli nedir ?

    Şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Bunun için işyerinin bir bildirim yapması gerekmez, eğer işverenle aranızda yaptığınız sözleşme ile İş Kanununda belirtilenden daha uzun bir ihbar süresi belirlemedinizse, işyerindeki çalışma sürenize (kıdeminize) göre uymanız gereken ihbar süresi bellidir. (Bkz. İş Akdinin Feshinde Bildirim Önelleri – İhbar Süreleri) İşyerinize istifanızı verdiğiniz tarihten itibaren ihbar süreniz kadar işyerinde çalışmaya devam etmeniz gerekir, ihbar süreniz dolduğunda da fiilen işi bırakabilirsiniz. Ancak işyeri ihbar süresini kullanmak istemediğini, ihbar süresinin dolmasını beklemeden işi bırakabileceğinizi bildirirse bu durumda beklemeden işten ayrılabilirsiniz.

  35. Harun dedi ki:

    Isten kendi işteğiyle ayrilmak isteyen biri ihbari verdikten bir hafta sonra vazgecme hakkı varmı ise devam etmek icin

    1. Admin dedi ki:

      Kişi iş akdini feshetmeye karar verip karşı tarafa bunu haber verdiğinde ihbar süresi başlar. Bu aşamadan sonra sizin tek taraflı vazgeçme hakkınız yok. İşverene teklif edersiniz eğer işveren kabul ederse o zaman işyerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.

  36. Yunus dedi ki:

    İyi günler,
    Bir inşaat firmasında çalışmaktayım. Eğer arada bilgim dışında başka evraklar imzalatılmadıysa belirsiz süreli iş sözleşmemiz var (işten ayrılan bir çok çalışma arkadaşımıza kıdem-ihbar-izin -işe iade vs. tüm hakları ödendi) şimdi firmamız işten çekilip, işin devamını ana yüklenici firmaya devredecek. devam etmek istedikleri personel de ana firmaya geçiş yapacak, bizim firma iş gösteriyorum bahanesi ile ihbar tazminatı vermemeyi düşünüyor, Bu bilgilere dayanarak bir kaç soru sormak istiyorum;
    -Aynı şartlarda ya da daha düşük maaşla iş gösterdiğinde ihbar tazminatı ödemekten muaf olur mu?
    -Yeni firmaya geçmek istemezsek ihbar tazminatı alabilir miyiz?
    -Yeni firmaya geçmek istemezsek, şirketimiz çıkış kodumuzu ne olarak gösterebilir?
    -İhbar tazminatı almadan yeni firmaya geçişi kabul edersek ve 6 ay dolmadan yeni firma bizi işten çıkarırsa ihbar tazminatı hakkımız iptal olur mu? ya da bunun için yeni firma ile yapılacak belirsiz süreli iş sözleşmesinde bir madde ekleyebilir miyiz?
    Şimdiden çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    1. Admin dedi ki:

      İşveren 25 inci maddede sayılan haklı sebeplerden biri olmaksızın belirsiz süreli iş akdini feshediyorsa, bu durumda işçiye ihbar tazminatı ödemek zorundadır. Burada işveren eğer ihbar süresi kadar önceden işçiyi işten çıkaracağını bildirirse ve bu bildirimden sonra ihbar süresi dolana kadar işçiyi çalıştırmaya devam ederse ancak o zaman ihbar tazminatı ödemekten kurtulur. Ancak sizin belirttiğiniz durum işyeri devrine giriyorsa, yani işveren yaptığı işi / işyerini bir başkasına devrediyorsa ve devralan kişi de sizi çalıştırmayı kabul ediyorsa bu durumda ihbar – kıdem tazminatı hakkı doğmaz, ayrıca tüm çalışma süreniz ve haklarınız yeni işverene geçer.

  37. Ayberk dedi ki:

    23.102018 Tarihi işe başlanğıç tarihim 30.11.2019 Sözlü olarak ihbar süresinin başlatılmasını talep ettiğim tarih İş yerinin ilte giymemiz için verdiği kıyafet sözleşmesi tarihi 25.10.2019 2 ay geçerli bir sözlsşmd 2 ay öncesin de işten ayrılırsam 900 Tl tarafımdan kesilecek İçerde 14 günlük yıllık iznim ve 53 saat Alacal saatim bulunmakta mağaza müdürümüz hiç bir şekil de iş arama izin saatimi veya Alacak saati mi tarafıma ödemiyor Ve yerine personel bulunca çıkarsın deniliyor ona göre ihbar sürem 15 günmüş ben ise yasal sürece göre 28 gün diye biliyorum 30.11.2019 da sözlü olarak bulundupum bildirim de 01.12.2019’da başlatılması ve 28.12.2019’da Fesih işleminin gerçekleştirilmesi gerekmekte diye biliyorum yanlışım varsa rica ediyorum düzeltin ve haklarımı almam için ne gibi bir yol izlemem gerekmektedir yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim ayberkkem@gmail.com adresine cevap yazabilirsiniz

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda açıklandığı üzere çalışması 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için ihbar süresi 4 haftadır. İş sözleşmesini siz feshetmiş olsanız bile işveren size yeni iş arama izni vermek zorunda. İşveren isterse fesih bildiriminden itibaren 4 hafta çalışmanız gerekir, işveren istemezse hemen ayrılabilirsiniz. İş akdini siz feshetmiş olsanız bile kullanmadığınız izin ücretinizi ve diğer işçilik alacaklarınızı işveren ödemek zorundadır.

  38. hüseyin dedi ki:

    bir özel sektörde çalışıyorum 2017 senesinde 45 gün kadar çalışıp 15 gün ihbar süresini tamamlayıp işten ayrıldım. daha sonra 20.06.2018′ de tekrar başladım ve halen çalışıyorum. Fakat maaş düzensizliğinden vs sebeplerden dolayı ihbar çekip işten ayrılmak ister isem tazminat durumum ne olur ? sonuçları neler olur ? geri dönüş yaparsanız sevinirim teşekkürler .

    1. Admin dedi ki:

      İşveren tarafından ücretin düzenli ödenmemesi, ödemenin 20 günden fazla geciktirilmesi İş Kanunu 24/II kapsamında işçi için haklı fesih sebebidir, bu nedenle iş akdini fesheden işçi ihbar süresine uymak zorunda olmadığı gibi kıdem tazminatını da işverenden talep edebilir.

  39. burak dedi ki:

    Merhabalar;
    28.09.2019 tarihinde 3 aylık belirli iş sözleşmesi imzalayarak başladığım işimden 28.12.2019 yani sözleşme süremin bittiği tarihte çıkmak istiyorum fakat sözleşmemde yer alan aşağıdaki maddeler sebebiyle işveren ihtar süresini vermediğim için sözleşmemin kendiliğinden yenileneceğini ve çıkmam halinde sözleşmede yer alan (aşağıda belirttiğim) maddelere istinaden tazminat davası açacağını iddia etmekte.Belirttiğim durumlar göz önüne alındığında işten çıkmam için nasıl bir yol izlemem gerekir.Yardımcı olursanız çok memnun olurum.

    Hizmet sözleşmesinin süresi ve feshi ile alakalı maddeler:

    1)Belirli iş sözleşmesi taraflar arasında 28.09.2019-28.12.2019 başlamış olup;iş sözleşme süresi toplamda 3 aydır.Her yıl işveren,çalışanın performansına ve diğer niteliklerine göre değerlendirip sözleşme yenileme/yenilememe hakkı saklıdır.Çalışan 3 ay sonunda ayrılmak istiyorsa, bunu işverene 15 gün önceden ihbar etmesi gerekmektedir.

    2) Belirli iş sözleşmesi karşılıklı imzalandıktan sonra, çalışan mazaret göstermeksizin işten ayrılması durumunda 3 aylık net maaşı kadar tazminat ödemekle yükümlüdür.İşveren de gerekçe göstermeksizin, işten haksız yere çıkarması durumunda 3 aylık tazminatı ödemekle yükümlüdür.

    NOT:Sözleşme imzalanırken işveren tarih ve net maaş atılmadan sözleşme imzalatmakta.
    NOT2:Ödeme aylık net maaş şeklinde olmayıp,satış-prim usulü günlük olarak ödenmektedir.

    1. Admin dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla işveren sözleşmede daha çok kendisini garantiye almış, hep kendisine yontmuş. Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Kıdem ve İhbar Tazminatı başlıklı yazıda da açıklandığı üzere; “belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi için taraflardan birinin fesih bildiriminde bulunmasına ya da başka bir işleme gerek olmaksızın, belirlenen sürenin, tarihin, olgunun gerçekleşmesi ile sözleşme kendiliğinden sona erer.” Öbür türlü zaten sözleşme belirli süreli iş sözleşmesi sayılmaz. Bu konuda yani belirli süreli iş sözleşmesinin feshi konusunda ayrıntılı bilgi Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Erken Feshinde Bakiye Süreye Ait Ücret Sorunu başlıklı yazıda ve yukarıda alındı yaptığımız yazıda yer almaktadır. Bu yazılarda sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

      1. Burak dedi ki:

        Yargıtay bu konuda öncelikle iş sözleşmesinin gerçekten belirli süreli iş sözleşmesi şartlarını taşıyıp taşımadığına bakmaktadır. Yani sırf işveren ile işçinin kendi arasında yazılı olarak belirli iş sözleşmesi yapmış olmasını yeterli görmemektedir. Çünkü yukarıdaki tanımda da yer aldığı üzere İş Kanunun 11 nci maddesine göre sadece belirli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif şartlara bağlı olarak belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilir. Örneğin süreklilik arz eden bir işte belirli süreli iş sözleşmesi yapılamaz. Dolayısıyla iş sözleşmesinin belirli süreli olmasını gerektirir objektif nedenler bulunmadığı halde yapılmış olan belirli süreli iş sözleşmeleri başından beri belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilmektedir.

        Yukarıdaki açıklamada da belirtildiği üzere belirtili iş sözleşmesi yapılmış olmasına rağmen belirli süreli olmasını gerektirir objektif nedenler olmadığı için imzaladığımız sözleşme başından beri belirsiz belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilmekte.

        Ayrıca işveren çıkmamı engelemek amacıyla 27/09/2019-27/12/2019 arasında olduğu belirtilen iş sözleşmemin 22/12/2019-22/06/2020 aralığında bugün kendiliğinden yenilendiğini iddia ederek bu tarihten önce çıkmam halinde tazminat davası açılacağını iddia etmekte.

        Yukarıda belirttiğim durum göz önüne alındığında işten çıkmam için nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz.

        1. burak dedi ki:

          Gördüğünüzde cevaplarsanız çok memnun olurum.
          TEŞEKKÜRLER

          1. Admin dedi ki:

            İşveren burada tabiri caizse katakulli yapmış, yaptığınız açıklamalara göre işverenin sizinle yaptığı sözleşme başından beri belirsiz süreli iş sözleşmesi şartını taşımamaktadır, dolayısıyla bu durumda size isterseniz noterden ihtarname çekip iş akdinizi feshedebilirsiniz. Eğer işverenden hiçbir alacağınız kalmadıysa ilk sözleşmeye dayanarak da iş akdinizi feshedebilirsiniz, işverenin sizden tazminat alabilmesi için önce arabulucuya başvurması gerekir, eğer siz anlaşmaya varmazsanız ardından mahkemeye gitmesi gerekir. Ancak sözleşmelerde hep kendi lehine hükümlere yer vermiş olduğundan, mevzuatı kendisine göre yorumlamış olduğundan mahkemede kazanabilir mi bilmiyoruz.

  40. tekin dedi ki:

    merhaba, ben 30 ve daha üstü işçi çalıştırılan iş yerimden 04 çıkış kodu ile haksız yere işten çıkarıldım. 18 aydır çalışıyordum kıdem ve ihbarım ödenecek dedi fakat ben onları işe iade talebiyle mahkemeye verdim. tazminatları mı da arabulucuya başvurdum diye vermediler. bu durum onların aleyhine işlemez mi ve işe iade davasını kazanma şansım ne kadar acaba

  41. Birol dedi ki:

    02. 01.2020 tarihinde işe girdim. 03.02.2020 tarihinde sabah işe gittim 1 saat çalıştıktan sonra benimle çalışamayacaklarını söylediler. 2 ay deneme süresi var diyerek ihbar vermeyeceklerini söylediler. İş yerinden ayrıldım 02.02.2020 tarihli çıkışımı yapmışlar. Fakat bana işe girerken deneme süresinden bahsetmediler ve özlük dosyasında ki sözleşmeyi imzalatırken deneme süresi yeri boştu. Muhtemelen işten çıktından sonra deneme süresi yerini 2 ay diye doldurdular. Şikayet etsem sonuç alabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Sonuç alabilmeniz için işe girerken imzaladığınız iş sözleşmenin bir nüshasının elinizde olması gerekir, eğer yoksa işveren işe girerken deneme süresi konulduğunu iddia edebilir ve sözleşmeyi ibraz eder, sizin sözlü iddianızın bir anlamı kalmaz.

    2. Admin dedi ki:

      İşten çıkarıldığınıza göre adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. Eğer sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Sonuç alıp alamayacağınız iddianızı kanıtlayabilmenize bağlı.

  42. Talha dedi ki:

    01.04.2019 tarihinde girdiğim işten 08.03.2020’de sebepsiz yere çıkartılıyorum ihbar ve fesih tebligatı imzalatıldı 4 haftalık ihbar sürem olduğu yazıyor günlük 2 saatlik iş arama hakkım olduğu yazıyor tazminat alabilirmiyim böyle bir durumda

    1. Admin dedi ki:

      İşveren ihbar süresi verdiğine göre İş Kanunu 25. madde kapsamında haklı bir fesih sebebi yok demektir. Eğer 08.03.2020 tarihinde ihbar süresi başlayacaksa bu durumda ihbar süresi içerisinde 1 yıllık süreyi dolduracağınızdan işverenin size kıdem tazminatı ödemesi, ayrıca yıllık ücretli izne hak kazanmış olacağınızdan izin süresine ait ücreti ödemesi gerekir. Ancak ihbar süresi başlatıldı ve 08.03.2020 tarihinde iş akdiniz sona erecek ve işten çıkarılacaksanız bu durumda 1 yıllık çalışma süresi dolmamış olacağından kıdem tazminatı ve izin ücretine hak kazanamazsınız. İhbar süresi verildiği için zaten ihbar tazminatı hiçbir şekilde alamazsınız.

  43. Melih dedi ki:

    01.10.2018 tarihinden beri bir şirkette asgari ücretli olarak çalışmaktayım. Girdiğim günden bugüne kadar belli zamanlarda haksız yere maaşım asgari ücretin altına düşürüldü ve haftalık 45 saatlik çalışma süremi tamamladığım halde cumartesileri mesai yaptırıyorlardı ve bu mesailerin bu zamana kadar hiç biri tarafıma ödenmedi ve ayrıca 7.5 saatten fazla çalıştığımız halde bordroda 7.5 saat gösteriliyor. Bende bunu önce şirkete vatsap yolu ile bordrolarımızı düzenleyen hanımefendiye dile getirdim, daha sonra benden bununla alakalı dilekçe yazmamı istediler ve bende kanuna dayanarak dilekçemi yazdım. Onlar vergi ayında olduğumuz için asgari ücretin altında kalmış diyorlar daha sonrada bunu biz size sendika ücreti veriyoruz ondan kesinti oluyor ekstradan diyorlar fakat sendika aidatı ile birlikte olunca da kesintiler toplamı yine asgari ücret altına düşmüş, birde sendikasız normal o ayın çalışması karşılığı brütü hesaplıyoruz yine eksik yani sadece brüt değişiyor, nette her türlü eksik çıkıyor.kanunnen ise asgari ücret tespit komisyonunca belirlenen ücretin altına düşürülmesi mümkün değildir diyor ve cimerden de bu onaylandı. Mesailere gelince de sorduğumda onunla alakalı dilekçe yazıp iş verene verirsin onlarda seninle çalışmak istemiyorsa tazminatı verir çıkarır dedikten sonra aynı gün içerisinde beni başka bir birime gönderdiler ki bu birimde soğukta sokakta çalışıyoruz ve yine burada da mesailer verilmiyor. Benim annem kanser tedavileri gördü o yüzden işimden olmamak için derhal fesih hakkımı kullanmadım, fakat şuan iş bakıyorum iş bulduğumda bu hakkımı kullanmayı düşünüyorum. Bunun süresi var mı varsa ne zamana kadar kullanabilirim. Birde haklı fesihte kıdem tazminatının yanı sıra ihbar tazminatı da alma hakkım bulunuyor mu. Alo 170 den sordum evet dediler ama emin olmak istiyorum. Yardımcı olursanız çok memnun kalırım. Şimdiden teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununun 16 ncı maddesinde; “24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz” hükmüne yer verilmiştir. Dolayısıyla haklı fesih hakkını kullanma süresi 6 iş günüdür. Ancak buruda birden fazla ve zincirleme devam eden haklı fesih gerekçeleri olduğu için 6 iş günlük süre burada işlemez. Hatta halen fazla mesailerde ücret ödenmiyorsa haklı fesih sebebi de halen devam ediyor demektir. Bu nedenle işten ayrılmaya karar verdiğinizde, bu sebepleri (fazla mesai ödenmemesi, ücretin eksik ödenmesi, onayın alınmadan çalıştığın birimin değiştirilmesi gibi) gerekçe göstererek İş Kanunu 24/II. maddeye istinaden iş akdini haklı sebeple feshettiğinize ve kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarınızın ödenmesini talep ettiğinize dair işyerine noterden bir ihtarname göndererek fesih hakkınızı kullanabilirsiniz.
      İkinci seçenek sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999’dan önce ve en az 3600 prim gününüz varsa SGK Müdürlüğünden kıdem tazminatı yazısı alıp, buna istinaden iş akdinizi feshedip yine kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.
      Her sebeple olursa olsun, hakli sebeple de olsa kendiniz iş akdinizi feshetmiş olacağınız için ihbar tazminatı alamazsınız.

  44. özkan dedi ki:

    29 madeye göre isden çıkarılmışım oysaki öyle vbir durum olmadı bu konuda ne yapa bilirim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer ihbar ve kıdem tazminatı yönünden soruyorsanız, önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Bu konudaki başvurularınıza işten çıkış kodunun değiştirilmesi talebinizi de ekleyebilirsiniz.

  45. engin dedi ki:

    Merhaba. 11.09.2009 da bir firmada asgari ücretin iki katına anlaştığım şirkette işe başladım ve bana danışmadan iş hakkımı taşerona devrettiler ve asgari ücretin 200 tl üzerine fiyat biçilmiş. Bu şekilde devam edersen et dayatması yapıldı mecbur kabul ettim. Sonra taşeron ile anlaşması bitmiş başka taşerona devredildi dediler 3 yıllık kıdem tazminatı verdiler. diğer taşeron ile 29.02.2013 de sözleşmem başladı. Şirketten uzakta müşteri temsilciliği yapmaktaydım. Taşeron Bursa da şirket Gebze de Ben Adapazarı ndaydım. iletişim için sadece hat verdiler kendi bilgisayar ve telefonumu kullandım. Yaptığım vefakarlıktan geçtim zam talep ettim yapacağız denildi ve sonra işten çıkarıldığımı söylediler. 10.01.2020 de iş hakkımı bittiğine dair imza istediler verdim. Adapazarı işine başka birisini aldılar artık taşeronun ban söylediği ihbar süremin dolmasını bekliyorum. 10.03.2020 de tazminatlı ayrılacağım. Benim haklarım nelerdir ne yapmamı tavsiye edersiniz? Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Kıdem tazminatınızın ödeneceğini belirtmişsiniz zaten, başka hangi hakkı kastediyorsunuz ? Eğer işten ayrılmak istemiyorsanız ve işyerinde çalışan sayısı 29’dan fazla ise işe iade başvurusu yapabilirsiniz. çalışan sayısı 30’dan az ise kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz.

  46. SEDA dedi ki:

    İş hakkı feshim 1 yılımın dolmasına 18 gün kala yapacaklar şuan ihbar fesih bildirimi imzalattılar ve ben son maaşım pirimlerim tazminatım hepsi yandı şuanda ne yapmam lazım

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanunu 25 inci maddede sayılan haklı fesih sebeplerinden herhangi biri söz konusu olmadığı halde, 1 yıl dolduğunda kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izne hak kazanacağınız yani kötü niyetli olarak iş akdiniz feshedildiyse, bu durumda arabulucuya başvurup kıdem tazminatı ve yıllık izin ücretini talep edebilirsiniz, hatta ihbar süresi verilmediyse ihbar tazminatı da talep edebilirsiniz, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Hatta işyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa işe iade talebinde de bulunabilirsiniz. Eğer fesih bildirimi yapıldı ve ihbar süresi başlatıldıysa yani ihbar süresi dolana kadar çalışmaya devam edecekseniz, ihbar süresi çalışma süresinden sayıldığından, ihbar süresi dolmadan bir yıllık sürenin dolması halinde de yine kıdem tazminatı ve yıllık izne (izin ücretine) hak kazanabilir ve işten ayrıldığınızda bunları talep edebilirsiniz.

  47. Betül dedi ki:

    28 şubat 2020 tarihinde mahkeme kararıyla işten çıkarıldım. Toplu çıkarma oldu. 28 şubat 2020 de rahatsızlık sebebiyle hastaneye yatışım yapıldı. İş feshim bana ihbar edilmeden. Şimdi 45 gün raporum bitince bir daha rapor alacağım onuda 40 gün gibi olacak ihbar tazminatı hakkımı doldurmuş olurmu yum.

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuzdan tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadık, ihbar tazminatı hakkından kastınız nedir ? 28 şubat 2020 tarihinde işten çıkarıldınızsa bu tarihten sonra aldığınız raporların ihbar tazminatı ile ne ilgisi var ki ?

  48. Betül dedi ki:

    Bu arada 5 yıl çalıştım

  49. Efe Koksal dedi ki:

    14.04.2020 tarihinde ihbar suremi başlattı çalıştığım firma isin bitmesinden dolayı bir gerekçe ile . 8 yıldır calismaktaydim dolayısıyla 9.6.2020 tarihinde ihbar sürem dolacak . Fakat şirket süre sonunda ise devam etmemi istiyor ihbarı iptal edip normal çalışmaya devam etmemi istiyor. Bu talebi tek taraflı yapabilir mi yoksa benimde onayim gerekmez mi. Çünkü ben başka bir iş buldum bu süreçte iş arama izni sırasında ve bu yüzden artık çalışmak istemiyorum . Kıdem tazminatimi vererek beni işten çıkarmasını yani ihbar süresini başlatan kendisi dolayısıyla süreç sonunda çıkışımı vermeyip ise devam etmeye beni zorlayabilir mi.

    1. Admin dedi ki:

      Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin ihbarlı fesihle ilgili 10.02.2014 tarihli kararında aynen “Fesih bildirimi karşı tarafa ulaşması ile sonuçlarını doğurur ve bundan tek taraflı olarak dönülemez.” açıklamasına yer verilmiştir. (Esas No. 2011/54410,
      Karar No. 2014/3699) İhbarlı fesihle ilgili olarak da 4857 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesinde ihbar süresinin bitiminde iş akdinin feshedilmiş sayılacağı hükmüne yer verilmiş olmakla birlikte, aynı Kanunun 27 nci maddesiyle de ihbar süresi içerisinde işverenin işçiye yeni iş arama izni vermesi gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla işçi ihbar süresinde kendisine yeni iş bulabilir, bir başka işyeriyle iş sözleşmesi yapabilir. Hatta Yargıtay bazı kararlarında işveren tarafından yapılan ihbarlı fesihlerde işçinin ihbar süresinin sonuna kadar beklemek zorunda olmadığını, ihbar süresini kullanmak istemediğini işverene belirterek ihbar süresi içerisinde işten ayrılabileceğini, bu durumda da işçi bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa işverenin işçiye yine kıdem tazminatı ödemesi gerektiğini belirtmiştir. Bu husus İşçi İhbar Süresinde İşe Gitmezse Ne Olur ? başlıklı yazının “İş Akdi İşveren Tarafından Feshedildiyse” başlıklı kısmında açıklanmıştır.
      Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere işveren fesih bildirimi yaptıktan ve ihbar süresini başlattıktan sonra tek taraflı olarak bu kararından vazgeçemez, burada da siz Kanunun size tanıdığı hakkı kullanarak yeni iş bulduğunuza göre işveren sizi çalışmaya devam etme konusunda zorlayamaz, sizin bu teklifi kabul etmemeniz halinde kıdem tazminatınızı ödemekten vazgeçemez.

  50. Gizli dedi ki:

    Merhaba, ben bir sigorta firmasında dış kaynak olarak çalışmaktayım. Bağlı olduğum firma ile 3 ay ihbar süresi olan, bu sözleşmeye uyulmadığında da 15.000 lira para cezası ödemem gereken bir sözleşme imzaladık.

    Devamında ben, çalıştığım pozisyondan memnun olmadığımı bağlı olduğum firmaya ilettim. Başka bir firmaya alabileceklerini paylaştılar ve ben bunu onayladım, durumu belgeleyen bir mailim var.

    Şimdi işi çözmeyeceklerini anladım ve başka bir iş buldum. Ama ihbar sürem 3 ay olduğu için sıkıntı yaşayabileceğimi düşünüyorum.

    Acaba bağlı olduğum firmanın, beni farklı bir bir firmaya yönlendirmesini onayladığım mailim, “burda çalışmak istemediğimi belirtmek” niteliğinde midir?
    Yani bu mail ihbar süresinin başlangıcı olarak sayılabilir mi?

  51. Ramazan dedi ki:

    Merhaba bi petrol ofisinde pompacı olarak çalışmaktadim işten çıkarıldım tazminat yazılı kagidi önüme koydu imzalamadim ihbar ucretini istedim ve ssk ya şikayette bulundum covit 19 sebebiyle işten çıkarılmak yasak noter aracılığıyla ihtarnemeyollamis yalan yanlış şeyler yazmışlar çalışan personeller yalancı ifade yazmaları için baskıda bulunmuşlar ne yapmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      İşten çıkarma yasağı süresince işverenlere ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzeri nedeniyle (29 işten çıkış kodu) işten çıkarma yetkisi verilmiştir. Muhtemelen işveren de sizi buna istinaden işten çıkardı. Bu aşamadan sonra yapılacaklar belli, önce adliyede bulunan arabulucuya başvurmak, sonuç alamazsanız sonrasında dava açmak. Eğer işyerinde 29 kişiden fazla çalışan varsa ve en az 6 aydır bu işyerinde çalışıyorsanız işe iade talebinde bulunabilirsiniz, eğer bu şart tutmuyorsa kıdem – ihbar tazminatı, ayrıca kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz.

  52. Meltem dedi ki:

    Babası ve abisi hapiste olan bir insan nasıl güvenlik görevlisi olabiliyor

  53. Ali Osman Çelik dedi ki:

    Hüseyin bey : Ben Ali Osman Çelik 28.08.2020 tarihinde iş yerinde kod 29 iş yerinden çıkarıldım. İş veren benim çalıştıgım masaya yumrukla yurdu. Bende sinirlenip sandelyeyi ayagımla vurdum. Ben ihbar tazminatımı istedim bana küfretti üstüme yürüdü tazminatımı vermediler Arabulucuya gitsem tazminatımı verirlermi. Yazınızı o kudum alabilirmişim iyi günler

    1. Admin dedi ki:

      29 işten çıkış kodu Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri nedeniyle fesih hallerinde verilen bir koddur, işveren normalde bu kodla çıkışını yaptığı kişiye ihbar ve kıdem tazminatı ödemez. Arabulucuya gitseniz öder mi bilemeyiz, çünkü arabulucunun işvereni zorlama, bu konuda karar verme yetkisi yok, işveren ödemek istemiyorsa arabulucuda da talebinizi kabul etmeyebilir, o zaman da iş mahkemesinde dava açabilirsiniz, mahkeme lehinize karar verirse o zaman işveren ödemek zorunda kalır.

  54. Özgür dedi ki:

    Çalıştığım şirketin belediyeyle sözleşmesi bitti ve tekrar ihaleyi alamadı ve bize sözleşme feshi gönderdi bu ayın 14 de fes olacak diye şimdi işten çıkarma uzatıldı o imzaladığımız belge iptal oluyor mu?

  55. Mehmet Kala dedi ki:

    Pandemi sebebiyle ücretsiz izindeki işçi başka işyerinde çalışmak için istifa ederse işverene ihbar tazminatı vermek zorunda mıdır? İşçi ihbar süresini ücretsiz izinde geçirebilir mi?

  56. Mehmet dedi ki:

    22,05,2019,işe girdik 3kişiyiz işyerinde. 22,05,2021.sözleşmeyi bitirdiler mal sahibiyle Ve bizden istifa ve ibraname inzalamamızı istediler. Aynı kagıta yazmışlar. 23,05,2021.tarihli yeni sözleşme yapıyorlar. İşten çıkarıp yeniden işe girecekmişiz. Bu uygunmu böyle bişey imzalarsak haklarımızı ala bilirmi yiz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Size niçin yeni iş sözleşmesi imzalatmak istiyorlar, niyetleri nedir bilmiyoruz ancak eğer işyeri aynı işverene aitse, önceki çalıştığınız süreye ait haklarınız kaybolmaz.

  57. omer dedi ki:

    merhaba
    işvereim bana performansımdan memnunolmadığını bve yollarımızı ayrımamız gerektiğiğni bu süre zarfında iş bakmam gerektiğini söyledi
    ben şu şekilde ihbar tazminatı alamıyortmuyum
    hali hazuırda 2 hafta sonra çıkmış olacagım işten mecburen ?

  58. Cihan dedi ki:

    Ben 10 aydır restaurantda çalışıyorum işten çıkarıldım tazminatın ve igabar tazminatı ne kadar alırım ve dün çıkarıldım her hangi bir kağıt imazalamadan sözle bu benim haksız olduğu mu gösterir mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir yılı doldurmadığınıza göre kıdem tazminatı alamazsınız, ihbar tazminatı alabilmeniz için de işverenin haklı bir neden olmaksızın sizi işten çıkarmış olması gerekir, işverenin sizi hangi sebep veya gerekçeyle çıkardığını ise biz bilemeyiz. E-Devlet SGK sayfasındaki hizmet dökümünüzde yer alan işten çıkış koduna bakarak işverenin SGK’ya bildiği işten çıkarma nedenini öğrenebilirsiniz. İhbar tazminatı talebiyle ilgili olarak da isterseniz adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-isten-cikis-kodlari/

  59. KADİR ZARİÇ dedi ki:

    Merhabalar sayın admin9 aydır çaliştiğim işyerimden çikarildim ve sadece 15 gün önce işine son vericez ay sonuna kadar çalişip yeni ayda çikişini vericez dediler sadece maaişimi yatırıp ibrarname ve ihbar yazılı vermediler ve ihbar tazminatımı ödemediler diğer firmamdan çikarildiğimda bu hakkı vermişlerdi şuanihbar tazminatimi almak için ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim ilginize

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanunun 17 nci maddesine göre sizin ihbar süreniz 4 hafta. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-akdinin-feshinde-bildirim-onelleri/)
      Sorunuzda işten çıkıp çıkmadığınızı, halen o işyerinizde çalışıp çalışmadığınızı belirtmemişsiniz. Size fesih bildirimi yaptıktan yani işten çıkaracaklarını bildirdikten sonra 4 hafta dolana kadar sizi çalıştırmış olsalardı, size ihbar tazminatı ödemeleri gerekmezdi. Anladığımız kadarıyla size ihbar süresini 15 gün vermişler. İhbar süresi bölünemeyeceğinden, sizi 15 gün çalıştırmaya devam etmiş olmalarının bir önemi yok. Bu durumda 4 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı talep edebilirsiniz. Eğe ödemezlerse arabulucuya başvurmanız gerekir.

  60. figen dedi ki:

    Merhaba,

    ekonomik zorluklar sebebi ile işveren işten çıkartmak istiyor.Kişiden ihbar süresinnde çalışması isteniyor ama kişi ihbar süresinde çalışacağına ilişkin dilekçeyi imzalamak istemiyor.
    süreç yasal olarak nasıl devam etmeli ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer haklı sebep olmaksızın işveren işçiyi işten çıkartıyorsa, işçi isterse ihbar süresi dolana kadar çalışmaya devam edebilir, istemezse ihbar süresini kullanmak istemediğini belirtip hemen işten ayrılabilir. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/isci-ihbar-suresinde-ise-gitmezse-ne-olur/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  61. Mesut Cora dedi ki:

    İşveren ihbar çektikten sonra, iş çıkışı sonuncunda kıdem+ihbar mı vermek zorunda yoksa sadece kıdem tazminatı mı vermek zorunda. Şimdiden teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren ihbarlı fesih yaptığında kıdem tazminatı ödemek zorundadır. Eğer ihbar süresi tanımış yani ihbar süresi dolana kadar işçiyi çalıştırmış ve ücretini ödemişse ihbar tazminatı ödemesi gerekmez.

  62. Erkan yıldırım yılmaz dedi ki:

    Sözlü olarak belirtilen ihbar geçerli mi ayrıca iş arama izni verilmedi 56 gün sonunda nasıl bir hakka sahibim

    1. Erkan yıldırım yılmaz dedi ki:

      Fakat bana herhangi bir evrak imzalatmadilar

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Sözlü olarak belirtilen ihbar yani fesih bildirimi geçerli tabii ki, istisnalar hariç yazılı fesih şart değil. Eğer işveren haklı bir neden olmaksızın iş akdinizi feshettiyse sizi ihbar süresi dolana kadar çalıştırması veya ihbar sürenize ait ihbar tazminatı ödemesi, ayrıca işe gireli en az bir yıl olduysa size kıdem tazminatı ödemesi, ihbar süresi içerisinde yeni iş arama izni de vermesi gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-sozlesmesi-sozlu-feshedilebilir-mi-yazili-fesih-sart-midir/)

  63. Bilge dedi ki:

    2. Senenin dolmasına ihbar süresiyle birlikte 17 gün kaladi ihbar imzalatmak istiyorlar ikinci yıldan senelik izin hakkım olurmu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşçi yıllık ücretli izin hakkının doğması için gerekli bir yılı doldurmadan ihbar süresi başlatılmış olsa bile, ihbar süresinde bir yıllık sürenin dolması halinde yıllık ücretli izin hakkı doğar ve iş akdi sona erdiğinde o izne ait ücretin de ödenmesi gerekir.

  64. Neşe dedi ki:

    Merhaba, 4yıl 10ay çalıştığım işyerimden işveren tarafından04 kod ile çıkarıldım. 31/12/2022 tarihinde çıkışım verildi kıdem tazminatı ödendi ama ihbar tazminatı ödemediler. Eylül ayında çıkış vereceklerini sözlü olarak bildirmişlerdi bana. Bundan ötürü ihbarı ödemeyeceğiz dediler. Bu konuda haklılar mı gerçekten sözlü olarak ifade etmeleri ihbarı ödemelerini engeller mi. Teşekkür ederim..

  65. Ali dedi ki:

    Merhaba ,İş Kanunu’nun 25/II-G Bendine Göre Işten Çıkarıldım.Sonra Yıllık Izin Ücreti Alacaklarımı Istememe Karşılık Ihbar Tazminatı Isteniyor.İşyerini Terk Edip Gittin Diyorlar Ama Kendileri Devamsızlıktan Çıkardı.Hiçbir Ihtar Çekilmeden Nedeni Sorulmadn Devamszlktn Çıkşm Verlmş Ve Israrla Yıllık Izin Ücreti Alacağıma Karşlk Ihbar Tazminatı Talep Ediyorlar.Böyle Bir Hakları Var Mıdır?

  66. Sinan Cebeci dedi ki:

    5 Kasım 2019’dan beri çalışmakta olduğum firma, 11 Temmuz 2021 yılında isim değişikliğine gitti ve kıdem tazminatımız verilerek, eski firmadan çıkış yaptırılarak, yeni firma adı altında yeni bir sözleşme imzalatıp, tekrar giriş yaptırıldı. 26 Ekim 2023 tarihinde istifamı verdim. Bu durumda ;

    – İhbar süresi ilk sözleşme başlangıç tarihinden mi yoksa yeni sözleşme tarihinden mi hesaplanır ?
    – Eğer ilk sözleşme tarihi geçerliyse, 5 Kasım 2023 yılında 4.senemi, ihbar süresi içinde doldurmuş olacağım. Bu durumda işverenin çıkış işlemlerini başlatırken, 4 yıllık izni mi dikkate alması gerekiyor, yoksa istifanın verildiği tarihte geçerli olan 3 yllık izin hakkını mı ?

  67. Recep dedi ki:

    Hayırlı geceler efendim SSK başlangıç tarihim 1996. 7000 küsür primim var 2018zin kasım ayının 5şinde iş başı yaptım Tekirdağ tarafında 2024 mart ayında İstanbula taşınmak zorundayım 6 senedir çalışıyorum şuanki iş yerinde tazminatımı alabilirmiyim