Hizmet Dökümünde S – K – Ş Harfleri Görünen Kişi Rapor Parası Alabilir mi ?

Hizmet Dökümünde S – K – Ş Harfleri Görünen Kişi Rapor Parası Alabilir mi ?
27 Haziran 2022 21:53

Fiilen çalışmayan kişileri sahte sigortalı olarak SGK’ya bildiren veya gerçek işyeri olup olmadığı konusunda şüpheye düşülen işyerleri hakkında SGK tarafından inceleme başlatılmakta, inceleme sonucuna göre bu tür işyerlerinden kişiler adına bildirilmiş olan sigortalı hizmetler silinebilmektedir.

Bu tür işyerleri; SGK tarafından sahte (S), şüpheli (Ş) veya kontrollü (K) işyeri olarak kodlanmakta, haklarında bu tür kodlama yapılan işyerlerinden SGK’ya sigortalı olarak bildirilmiş olan kişilerin sigortalı hizmet dökümlerinde de (S), (Ş), (K) harfleri çıkmaktadır. Bu konudaki açıklama Hizmet Dökümünde Görünen K – Ş – S Harfleri Ne Anlama Gelmektedir ? başlıklı yazıda yer almaktadır. Hizmet dökümünde bu harfler çıkan kişilerin emekli olup olamayacakları Hizmet Dökümünde S – K – Ş Harfleri Görünen Kişi Emekli Olabilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. Sahte sigortalılıkla ilgili bazı açıklamalara ise Sahte – Gerçek Çalışmaya Dayanmayan Sigortalılık ve Uygulanan Yaptırımlar, Sahte Sigorta Tuzağına Düşmeyin başlıklı yazılarda yer verilmiştir.

Hizmet Dökümünde S – K – Ş Harfleri Görünen Kişi Rapor Parası Alabilir mi ?

Öte yandan, iş kazası ve meslek hastalığı dışında alınan istirahat raporlarına istinaden SGK’nın rapor parası ödeyebilmesi için kişinin geriye dönük bir yıl içinde en az 90 gün sigortalılığı bulunması gerektiği gibi, iş kazası ve meslek hastalığına bağlı olarak ödenecek rapor parasının hesabında geriye dönük üç aylık, hastalık ve analık nedeniyle ödenecek rapor parasının hesabında ise geriye dönük bir yıllık süre için o kişi adına SGK’ya bildirilmiş olan prime esas kazançların ortalaması dikkate alındığından (Bkz. Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Kimlere Verilir – Şartları Nelerdir?, Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları, SGK Rapor Parası Hesaplama Şekli Değişti başlıklı yazılar), hizmet dökümünde (S), (Ş), (K) harfleri olması o kişiye SGK tarafından rapor parası ödenmesi konusunda da sorun teşkil edebilmektedir.

Bu nedenle hizmet dökümünde (S), (Ş), (K) harfleri çıkan kişinin rapor parası alıp alamayacağı konusu da aşağıda açıklanmıştır.

  • Şüpheli (Ş) kodu konulan işyerlerinden bildirilen hizmetler, rapor parasına esas kazancın tespitinde ve geriye dönük bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartının tespitinde dikkate alınmaktadır. Ancak, bu işyerleri denetime tabi tutulduğundan, denetim sonrasında kişinin (Ş) kodu olan hizmetlerinin bir kısmının veya tamamının silinmesi halinde, eğer kendisine rapor parası ödenen kişi rapor parası alma hakkını kaybetmiş olursa ödenmiş olan rapor parasının tamamı, kendisine ödenmesi gerekenden daha yüksek tutarda rapor parası ödendiği ortaya çıkarsa fazladan ödenmiş olan rapor parası, yersiz ödeme kapsamında kendisinden, ölümü halinde de mirasçılarından geri alınmaktadır. (Bkz. SGK Kişilere Yaptığı Ödemeleri Hangi Durumlarda Geri Alır ?)
  • Kontrollü (K) veya Sahte (S) kodu konulan işyerlerinden bildirilen hizmetler ise rapor parasına esas kazancın tespitinde ve geriye dönük bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartının tespitinde dikkate alınmamakta, dolayısıyla hizmet dökümünde (k), (s) harfi olan kişilere rapor parası ödenmemektedir. İstirahat raporunun alındığı tarihte sigortalının kontrol kodu konulan işyerinde çalışıyor olması durumunda da yine söz konusu rapor için, kontrol kodu kaldırılana kadar ödeme yapılmamaktadır. Buna karşılık, sigortalının birden fazla işyerinde çalışması ve söz konusu işyerlerinde kontrol kodu olan ve olmayanların bulunması durumunda; kontrol kodu olmayan işyerlerinden bildirilen primler ile prim gün sayısı şartının sağlanması halinde kontrol kodu olan işyeri haricindeki işyerlerinden bildirilen primler ve kazançlar üzerinden rapor parası ödenmektedir.

Yukarıda belirtilen nedenlerle kendisine rapor parası ödenmeyen kişiyle ilgili sigortalı bildirimi yapmış olan işyerleri hakkındaki incelemelerin tamamlanması ve sonucunda o işyerinden sigortalı adına bildirilmiş hizmetlerin silinmesine gerek duyulmaması halinde, eğer kişi rapor parası alma şartlarını taşıyorsa ve 5 yıllık zamanaşımı süresi de geçmemişse kendisine sonradan da rapor parası ödenebilmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Kadir dedi ki:

    Sigortaya giriş tarihim 10.07.1999 pirim gün sayım 4961 ve şimdi yurtdışında çalışmaya başladım.EYT den yararlanmak için ne yapmalıyım.Çalıştığım ülkenin Türkiyeyle anlaşması yok.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 öncesi olduğuna göre EYT’den yararlanabilirsiniz. Ancak şu an EYT ile ilgili yasa henüz çıkmadı.

  2. Kadir dedi ki:

    Askere 2001 kasımda gittim