İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Kapsamında Çalışan İşçinin Hakları ve Yükümlülükleri

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Kapsamında Çalışan İşçinin Hakları ve Yükümlülükleri
4 Ekim 2020 19:30

İŞKUR’un işsizliğin önlenmesine yönelik çalışmaları kapsamında işsizlere belirli bir süre iş imkanı sağlayan uygulamalarından biri de işbaşı eğitim programıdır.

Bu program kapsamında işçi İŞKUR ile anlaşma yapan işyerinde çalışmakta, bu çalışması sırasında yaptığı işle ilgili eğitim almış olmakta yani yaptığı işi öğrenmekte, işçinin ücretini ve sigorta primlerini ise program süresince İŞKUR ödemektedir.

İşbaşı Eğitim Programı ve diğer İŞKUR programlara hakkında ayrıntılı bilgi ve açıklama İşsizlere ve İş Arayanlara Yönelik İş-Kur Hizmetleri başlıklı yazıda yer almaktadır.

İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışan işçilerin 4857 sayılı İş Kanunu ve İŞKUR mevzuatı çerçevesinde sahip olduğu haklar ve uyması gereken kurallar, dolayısıyla da işverenlerin yükümlülükler ise aşağıda belirtilmiştir.

İşverenin Yükümlülükleri

Aşağıda belirtilen işveren yükümlülükleri aynı zamanda işçinin da haklarıdır.

• İşveren ile işçi arasında İŞKUR tarafından hazırlanmış sözleşmenin üç nüsha olarak imzalanması, imzalanan sözleşmenin işveren tarafından İŞKUR’a onaylatılması, işçi ve işverenin bu sözleşmede belirtilen kurallara uyması gerekir. İmzalanan üç nüsha sözleşmenin bir nüshası işverende kalır, bir nüshası işçiye, bir nüshası ise İŞKUR’a verilir. Dolayısıyla işçi bir nüshası kendisine verilen sözleşmeden hak ve sorumluluklarını görme imkanına sahip olur.

• İşveren işçinin İşbaşı Eğitim Programından usulüne uygun şekilde yararlanmasını ve deneyim sahibi olmasını sağlamak üzere gerekli mesleki bilgiye ve deneyime sahip en az bir sorumlu belirlemek zorundadır. İşveren tarafından işbaşı eğitim programı sorumlusu olarak belirlenen kişi, program kapsamında çalışan işçinin programın amacına uygun şekilde mesleğini iş başında öğrenmesi ve tecrübe kazanması için gerekli kolaylığı sağlamak ve işçiye sadece program düzenlenen meslek ile sınırlı olmak üzere görev vermekle yükümlüdür. Dolayısıyla işçiye işbaşı eğitim programındaki meslekle ilgili iş dışında başka bir iş yaptırılamaz. Eğer işveren işbaşı eğitim programı sorumlusu belirlememişse o zaman bu sorumluluğu kendisi yerine getirir.

• İşveren, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemleri almak zorundadır. İşçinin eğitim aldığı sırada iş kazası geçirmesi durumunda kazanın, işveren tarafından kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhâl, Sosyal Güvenlik Kurumuna ise en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirilmesi gerekir.

• Programa katılma saatleri yani işbaşı eğitim programı kapsamında çalışan işçinin mesai saatleri işveren tarafından belirlenir. Ancak işçinin günlük çalışma süresi dinlenme (mola) süreleri hariç günde 5 saatten az, 8 saatten fazla ve haftada da 45 saatten ve 6 günden fazla olamaz. Dolayısıyla işçinin en az 24 saat (bir gün) hafta tatili yapması gerekir. İşbaşı eğitim programı kapsamında işçi vardiyalı olarak da çalıştırılabilir.

• İşveren işçiyi yedi günden fazla şehir dışında görevlendirecek veya eğitime gönderecekse mutlaka İŞKUR’dan yazılı izin alması gerekir.

• İşçiye İŞKUR tarafından verilecek ücrete, işçinin rızası dışında işveren kısmen veya tamamen el koyamaz, hangi adla olursa olsun işçinin elinden alamaz.

• İşverenin fesih kararı alması yani işçiyi işten çıkarmaya karar vermesi halinde, fesih kararını aynı gün içinde yazılı olarak ve gerekçeleriyle birlikte işçiye bildirmesi, en geç üç işgünü içinde de İŞKUR il müdürlüğüne bildirmesi gerekir. İşveren İŞKUR’a bildirmeden işçiyi programdan çıkaramaz. Fesih yani işverenin işçiyi işten çıkarma kararı İŞKUR tarafından uygun görülürse geçerlilik kazanır.

• İŞKUR tarafından işçiye yapılan ödemelere ilave olarak isterse işveren de yemek parası, yol parası, giysi yardımı, harçlık, fazla ödeme vb. gibi adlarla işçiye kendisi de ilaveten ödeme yapabilir. İşverenin yapacağı bu tür ödemeler, ödeyeceği verginin hesaplanmasında esas alınan safi kazancın tespitinde indirilecek giderler arasında yer alır.

İşçinin Uyması Gereken Kurallar – İşçinin Yükümlülükleri

İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışan işçinin uyması gereken kurallar yani işçinin görevleri ise aşağıda belirtilmiştir.

• İşbaşı eğitim programını düzenli olarak takip etmek yani işe gitmek zorundadır. Çünkü işveren düzenli olarak bu programdan yararlanan işçinin işe devam çizelgelerini İŞKUR’a vermekte ve İŞKUR işçinin ücretini bu devam çizelgelerini esas alarak ödemektedir.

•Kabul edilebilir mazereti olan işçiye işveren ya da işveren vekili tarafından mazeret izni verilebilir, ancak bu mazeret izninin toplam süresi aşağıda belirtilen süreden fazla olamaz.

• Doktor raporu ile belgelenen en fazla 5 günlük sağlık izni (istirahat raporu) dışında, devamsızlık süresi toplamının İşbaşı Eğitim Program süresinin 1/10’undan (onda birinden daha fazla olmaması) gerekir. Örneğin 150 günlük bir programda; beş günlük sağlık raporu dışında işçi en fazla on beş gün izin kullanabilir. Programın devamı sırasında işçinin beş günü aşan rapor alması halinde, beş günü aşan rapor süresi de işçinin on beş günlük izin hakkından düşülür ve her halükarda rapor süreleri de dahil devamsızlığın yirmi günü aşması halinde, işçinin programla ilişiği kesilir yani işçi programdan çıkarılır. Dolayısıyla işçinin işverenden izin alarak programa katılmadığı (işe gitmediği) günler devamsızlık sayılır.

• Devamsızlığı belirtilen sınırı aşan işçi İŞKUR tarafından programdan çıkarılır. Bu şekilde işbaşı eğitim programından çıkarılan veya programdan mazeretsiz ayrılan işçi on iki ay süreyle işbaşı eğitim programlarından yararlanamaz.

• Program sırasında işyeri ile ilgili olarak edindiği ticari ve gizli bilgileri işyeri dışında başkaları ile paylaşamaz.

• İşçinin fesih kararı alması yani işten ayrılmaya karar vermesi halinde, fesih kararını aynı gün içinde yazılı olarak ve gerekçeleriyle birlikte işverene, en geç üç işgünü içinde de İŞKUR il müdürlüğüne bildirmek zorundadır. İşçinin programdan (işten) mazeretsiz ayrılması durumunda sözleşmesi İŞKUR il müdürlüğü tarafından feshedilir ve o işçi fesih tarihinden itibaren on iki ay süreyle İŞKUR kurs ve programlardan yararlanamaz. Programdan ayrılma talebinde
bulunan işçinin öne sürdüğü mazereti İŞKUR il müdürlüğünce/hizmet merkezince değerlendirilir, bu hususta karar verme yetkisi tamamen il müdürlüğü/hizmet merkezindedir.

• İşbaşı Eğitim Programına katılma şartlarını taşıdığı hususunda yazılı beyanname vermek zorundadır.

İşçinin Sigortalılık Durumu

İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışan işçi hakkında iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası, ayrıca bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında başkası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı / imkanı yoksa genel sağlık sigortası uygulanır. Sigorta primleri program süresince İŞKUR tarafından SGK’ya ödenir.

Program Bitiminde İşçinin Durumu

İşbaşı eğitim programı kapsamında çalıştırılan işçinin program süresinin bitiminde işveren işçiden memnun kalmışsa, ücretini ve primini ödeyerek işyerinde çalıştırmaya devam edebilir. Buna engel bir durum olmadığı gibi hatta işbaşı eğitim programını tamamlayıp çalıştıran işverene teşvik prim teşviki bile uygulanmaktadır (Bkz. SGK Teşvik Rehberi). Ayrıca işveren işbaşı eğitim programı kapsamında işyerinde işçi çalıştırabilmek için İŞKUR’a istihdam taahhüdünde bulunmuşsa, bu taahhüt kapsamında belli sayıda işçiyi belirli bir süreyle işbaşı eğitim programından sonra çalıştırmaya devam etmek zorundadır.

Hakları İhlal Edilen İşçi İŞKUR’a Şikayette Bulunabilir

Yukarıda belirtilen şartlara riayet edilmeden işbaşı eğitim programı kapsamında çalıştırılan işçi işyerinin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğüne şikayette bulunabilir, müdürlüğe gitme imkanı yoksa posta yoluyla şikayet dilekçesini gönderebileceği gibi ALO 170’e de şikayetini iletebilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. mncs dedi ki:

    peki bu şartlar pandemi yani covid 19 hastası veya temas içinde geçerlimidir zira hasta 10 gün temas 14 gün rapor verilmekte. kişi temas raporu alınca işten ve programdan atılacaksa kanunlarda bir sorun çakışma var demektir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Söz konusu 14 günlük rapor verme yetkisi sadece covid 19 hastası için değil temaslı olduğu için karantinaya uyması gereken çalışanlar için de geçerlidir. Öte yandan yukarıda belirtilen söz konusu 5 günlük sağlık izni (istirahat raporu) kısıtlaması genel uygulama olup, covid 19 nedeniyle istirahat kullanan işçi için de geçerli midir, İŞKUR’un bu konuda istisnai bir kararı var mıdır bilmiyoruz.

      1. Bekir dedi ki:

        Bir işveren iş kurlu bir çalişanin maaşını yarısını kendine alması ve bunun için ne gibi haklarımız var kardeşim başına geldi bu olay

        1. Tunahan dedi ki:

          İskur covid 19 1 haftalik rapor parasini yatirmiyor mu

          1. RuyaCan dedi ki:

            Yatırmıyorlar ben maaşımı ve SGK rapor ücretimi alamadım işten habersiz atıldım istifa imzalattılar

  2. Kübra dedi ki:

    İşkur işçileri yıl başında izinli mi ?

    1. Batu dedi ki:

      İş başı eğitim sürem devam ederken iş yerinde iş kazası geçirdim ve kolum kırıldı fakat 5 gün den fazla rapor alamıyormuşum kırık kol 5 gün de iyi olmayacağı için bu durum da ne yapabilirim İŞKUR sözleşmemi iş kazası geçirdiğim için fesih mi edecek

  3. Kübranur dedi ki:

    Örnek veriyorum işkur girişli bir çalışan bulunduğu iş yerinde vasıfı olmayan takım lideri veya müdürü olmayan bir kişi en ufak bir konuda alakasız bir şekilde beğenmiyorsan kapı orda gibi tabirler kullanırsa şikayet hakkimiz var mı ? Lütfen cevaplayın teşekkür ederim şimdiden

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şikayet hakkınız tabii ki var, işverenin işçiyi hangi hallerde işten çıkarabileceği İş Kanununun 25 inci maddesinde sayılmıştır. Belirttiğiniz durum söz konusu maddede yer alan işverenin haklı fesih sebepleri arasında yer almamaktadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isci-ve-isverene-is-sozlesmesini-derhal-fesih-hakki-veren-durumlar/) Hatta bazı durumlarda işveren tazminatını ödeyerek dahi işçiyi kafasına göre işten çıkaramaz, çıkarırsa sorumlu olur. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-istedigi-zaman-tazminatini-odeyip-isciyi-isten-cikarabilir-mi/)

      1. Mehtap dedi ki:

        İskurlu çalışırken başka bir yerde sigortalı işe başlama durumunda ne olur peki

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Kastettiğiniz İŞKUR işbaşı eğitim programı veya toplum yararına program ise bu programlar İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin yararlanabileceği programlardır. Dolayısıyla başka bir işyerinde sigortalı işe başlayan işçinin İŞKUR programı kapsamındaki çalışması sona erdirilir, yani sigorta çıkışı yapılır herhalde.

      2. RuyaCan dedi ki:

        Beni tazminatı bırakın ücretimi bile vermeden sebep bile sunmadan attılar. Alay ettiler resmen. 170 i aradığımda temsilci bile kayıt bulamadı, işten atılma sebebini sorduğumda cevapsız kaldım.

  4. Şahin ayaz dedi ki:

    Ben tekstil fabrikasında çalıştım gün çocuğum oldu doğum raporu neden vermediler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Doğum raporundan kastınız nedir ?

  5. Hanife dedi ki:

    3 aylık işkur sözleşmesinin devam etmesine rağmen. Sozlesmenin bitimine Son 10 gün kala işbaşı eğitim programini öne çekerek, işciyi istifa ettirme durumunda is kaybı tazminatı ya da sikayet edebiliyor muyuz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş kaybı tazminatını kimlerin alabileceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-kaybi-tazminati-tazminattan-yararlanma-sartlari-ve-tazminat-miktari/ başlıklı yazıda, İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında çalışanların hakları yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. Siz iş kaybı tazminatı alamazsınız, ancak işyerini İŞKUR’a şikayet edebilirsiniz.

      1. RuyaCan dedi ki:

        Nasıl şikayet edeceğiz sözlü veya yazılı?

        1. Hicikankara dedi ki:

          İşkur çalışanlarına kadro verilsin bence bizim kadar çalışan yok okulda kadrolular oturuyor biz çalışıyoruz akşama kadar …

  6. Lavii dedi ki:

    Ben yeni ……. girdim salı günü iş başı yapacağım fakat önceden çalışmadığım için ailevi bir durumdan ötürü çarşamba ve perşembe iş başı yapamayacağım. Bu benim işime sebep olur mu? Yani anlaşamam fesh edilir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer iş sözleşmesiniz imzaladınız ve işe başlayacağınız tarih de belirlendiyse, devamsızlık nedeniyle iş sözleşmenizi feshedebilirler, çünkü mazeretinizi ve işe hangi tarihte başlayabileceğinizi iş görüşmesi sırasında belirtmeniz gerekirdir. Eğer bu mazeret sonradan ortaya çıktıysa bu durumda ilgili kişiyi arayıp bilgilendirmeniz gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isten-cikarma-gerekcesi-olarak-iscinin-devamsizligi-nasil-hesaplanir/)

    2. Nevzat dedi ki:

      Ben işbaşı eğitim programı kapsamında Demir Çelik sektörü (özel sektör) işe başladım. Günlük 108 TL üzerinden ödeme yapılıyor ancak işyerinde fazla mesai yaptığımız zaman sabit elemanların günlük ücreti baz alınarak 85 TL üzerinden pazar günleri ve resmi tatil günlerinde 127 TL mesai ücreti veriliyor. Normal şartlarda bizim mesai ücretleri 108+54=162 olması gerekmiyor mu. Zaten asgari ücret üzerinden sabit elemanın yevmiyesi ortalama 94 TL ye geliyor bizim hesaba göre. Bu konuda bir bilgilendirme yaparsanız sevinirim

      1. Deniz dedi ki:

        Merhaba bir çağrı merkezinde işkur eğitim programından ise başladım home ofis çalışıyorum duyduğum üzere iş kur süreci dolanlari şirkete çağırıp 1 2 hafta çalıştırıp işten çıkarıyorlarmış böyle bir hakları var mı

  7. Mesut dedi ki:

    6 aylık sözleşmeyle başlayan İskurlu çalışan bı kadın 4. Ayında hamile kalırsa calismak istiyosa hamile hamile haklarından yaralanabiliyormu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışıyorsa, kısa vadeli sigorta kolları kapsamına dahil olmadığı için, analık sigortası haklarından yani rapor parası ve emzirme yardımı alma haklarından yararlanamaz, sadece Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden doğum parası alabilir, eşi sigortalıysa emzirme yardımı alabilir.

      1. Gamze dedi ki:

        Peki doğum iznine ayrılabilir mi

        1. Gül dedi ki:

          Merhaba. Typ ile işe girdim. Sağlık sorunları sebebiyle 1 hafta çalışıp çıktım. Ücretim ödenecek mi bilgi verir misiniz

      2. Sema dedi ki:

        Ya ben girdim işkur işçisi olaraktan tekstile ama 1 ay sonra hamile olduğumu öğrendim benı işten çıkarırlarmi

    2. Melike dedi ki:

      Mesut bey bende aynı durumdayım bilgi verir misiniz ne oldu

  8. Uğur dedi ki:

    Fazla mesai istenirse atıyorum günde 12 saat çalışmanız gerekirse bunu firma sahibini yoksa işkurmu karşılayacak

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere; iş başı eğitim programı kapsamındaki işçinin günlük çalışma süresi dinlenme (mola) süreleri hariç günde 5 saatten az, 8 saatten fazla ve haftada da 6 günden fazla olamaz. Eğer işveren kurala uymayıp bu sürelerden fazla çalıştırmak isterse de fazla çalıştırdığı süre için ücreti kendisinin ödemesi, hatta haftalık 45 saatlik çalışma süresini aşan süreler için normal saatlik ücretin birbuçuk katı ücret ödemesi gerekir.

      1. Şenay dedi ki:

        Merhaba giriş çıkış saati olarak 9.30 17.00 yazıyor ben ise 8.30 19.00 çıkıyorum hiçbir ücrette almıyorum adam bu şekilde çalıştırıyor doğrumu ne yapmalıyım

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında çalışıyorsanız, işyeri belirtilen saatlere uymak zorunda, işyerinin bağlı olduğu İŞKUR Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.

          1. Pınar ilçak dedi ki:

            Mesala benim 10gunluk iznim var onu kullandım diyelim ayrıca raporlu devamsızlık hakkım varmi

  9. Ufuk Simsek dedi ki:

    Ocak 15 te ise başladım,10 gün deneme süresi ve seni iskurdan isbasi egitim programı ile ise alacağız dediler ve 40 gün sigortasız calistirdilar.Mart ayının 1 inde iskur dan giriş yapıldı .bazi günler 8 saat ten fazla çalışıyorum ve mesai ücretimi tam alamıyorum bu durumda isbasi egitim programını fesih hakkım varmıdır.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışıyor olmanız İş Kanununun size tanıdığı fesih haklarını kullanmanıza engel bir durum değil. Sigortasız çalıştırılmış olmanız 4857 sayılı İş Kanununun 24/II/f maddesine göre size fesih hakkı veren bir durumdur, ancak sigorta girişinin yapıldığına göre bu konudaki fesih hakkınızı sigortasız çalıştırılmaya son verildiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde kullanmanız gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/6-gunluk-fesih-hakkini-kullanma-sartlari/) Öte yandan işbaşı eğitim programında işçinin sigortasını (sigorta bildirimini) işveren değil İŞKUR yapar, nasıl 40 gün sigortasız çalıştırıldınız anlayamadık.
      Aynı şekilde, işbaşı eğitim programı kapsamında çalışan işçinin günlük çalışma süresi dinlenme (mola) süreleri hariç günde 5 saatten az, 8 saatten fazla ve haftada da 6 günden fazla olamaz. Yani işçi haftada 45 saatten fazla çalıştırılamaz, çünkü İŞKUR haftalık 45 saatlik çalışmaya göre ücret ödemektedir. Bu durumdan dolayı da yukarıdaki maddeye istinaden iş akdinizi feshedebilirsiniz. Ancak bu durumda da sadece ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.
      İsterseniz işyerini ALO 170’e şikayet de edebilirsiniz.

  10. Ahmet dedi ki:

    İşkura bağlı olduğum halde işveren beni 5gün 9.30 dk cumartesi günü 5 saat çalıştırmak istiyor hiçbir şekilde bir denetim yok ve hafta içi fazla çalıştığım için cumartesi işe gitmediğim için yok yazılıyorum. Bu sorunu nasıl çözeceğimi bilmiyoorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışma şartlarının yer aldığı Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinde; program süresinin, günlük en az beş en fazla sekiz saat olmak üzere, haftalık kırk beş saatten ve haftada altı günden fazla olamayacağı belirtilmiştir. Eğer İŞKUR Müdürlüğü ilgilenmiyorsa CİMER’e şikayette bulunabiliriniz.

  11. Nazlı dedi ki:

    İş verenin işi öğlende bittiği için işçileri eve yolladı daha sonra hafta sonu caliştirip mesai parası vermemek için hafta içi gitmediğimiz güne sayabiliyormu (işkur kursiyerm

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Burada önemli olan haftalık çalışma süresi toplamının 45 saati geçip geçmediğidir, eğer 45 saati geçerse işçinin fazla mesai hakkı doğar. Öte yandan İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında çalıştırılan işçiler günde 8 saatten fazla, haftada 45 saatten fazla çalıştırılamaz, ayrıca haftada 6 günden fazla da çalıştırılamaz, işçiye 1 günlük hafta tatili (haftalık izin) verilmesi gerekir.

  12. Nazlı dedi ki:

    İşkur teşvik proğramından yararlanan işçiyim size( agi) den yararlanabiliyormuyum beni aydınlatabilirmisiniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işbaşı eğitim programını kastediyorsanız, bu program kapsamında çalışanların ücreti İŞKUR Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tutar üzerinden ödenir, bu konuda işverenin herhangi bir etkisi / yetkisi bulunmamaktadır, bu ödemenin içinde AGİ var mıdır bilmiyoruz.

      1. Nazlı dedi ki:

        İşbaşi eğitim programının ücret nedir? asgarı maaştan değilmi?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İŞKUR bunu açıklamıyor, ancak bildiğimiz kadarıyla asgari ücretten.

          1. Emine dedi ki:

            Isveren isbasi egitim programiyla aldigi kisileri 6 ay dolduktan sonra sigortayla calistiriyor ama odemesi gerekenin yarisini oduyorsa ve iki yilin dolmasina az kaldiysa isci napabilir cunku ben tekstil fabrikasinda calisiyorum ben ve uc arkadasim (hepimiz iskurlu yaptirildik)normalde almamiz gereken maasin yarisini aliyoruz ancak hep daha fazla is bekleniyo bize aralik ayinda maaslarimiza artis yapilicagi soylendi sabredin dendi onuda yapmadilar biz napalim artik

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Siz halen işbaşı eğitim programı kapsamında çalışıp maaşınızı İŞKUR’dan mı alıyorsunuz, yoksa programın süresi bitti işveren sigorta girişinizi yaptı artık ücretinizi işveren mi ödüyor ?

          3. Emine dedi ki:

            Sigorta girisimiz yapildi asgari ucret aliyoruz iskur programi kapsamindaykende asgari ucret aliyoduk aliyoduk ama bunun daha fazlasini calisiyoruz bize aldigimiz paranin cok daha fazlasi is yaptirildi halada oyle

          4. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Asgari ücret haftada 45 saat çalıştırılan işçiler için geçerlidir, İŞKUR’da zaten işbaşı eğitim programı kapsamında işe alınan işçinin günde 8 saatten ve haftada 6 günden fazla çalıştırılmasını yasaklamıştır, işveren de bu şarta uyacağına dair belge imzalayıp İŞKUR’a vermektedir. Buna rağmen işveren yasağı dinlemeyip işçiyi haftada 45 saatten fazla çalıştırıyorsa o zaman 45 saati aşan her bir saatlik çalışma karşılığı işçiye normal saat başına düşen ücretinin birbuçuk katı ücret (fazla mesai ücreti) ödemesi gerekir. Çalışma saat sınırlamasına uymadığı için işvereni İŞKUR’a şikayet edebilirsiniz.

          5. Dursun35 dedi ki:

            Iskurdan ise girdigim yerde haftasonu pandemi yasagindan dolayi 1 bucuk saat erken cikiyoruz ve haftaici bir gun o acigi kapatmak icin 8 saat yerine 10 saat calistiriyorlar.bu yasal birsey mi.yani bir gunde 8 saatten fazla calisilamaz diyor bu durumu bir aciklarmisiniz .

          6. Aydn dedi ki:

            İşbaşı eğitim programın dan ilk üç ay ödemem işkur tarafından yapıldı ve 3 ay çalıştım. Kalan 3 ay da çalıştığım kurumun bana maaş vermesi gerekirken işten zorla çıkarıldım. Bu konuda yasal haklarım nelerdir?

          7. sevil dedi ki:

            13 ocakta iskur girisim yapildi cikis tarihi hangi ay ve gunde olur. sürem dolmadan cikarsam sorun olur mu

          8. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            İşbaşı eğitim programının süresi, günlük en az beş en fazla sekiz saat olmak üzere (dinlenme süreleri hariç), haftalık kırk beş saatten, yine haftada altı günden ve toplamda üç yüz yirmi411 fiili günden fazla olamaz. Sizin program süreniz ne kadardır onu bilemeyiz. Ancak haklı bir neden olmadan işi bırakmanız halinde 12 ay süreyle İŞKUR kurs ve programlarından, işbaşı eğitim programı kapsamında çalışma dahil, yararlanamazsınız.

          9. Buse dedi ki:

            Şuan çalıştığım fabrikaya 3 aylık işkur programı ile girip, daha sonrasında işe alımım oldu. 21.07.21 tarihinde 1 senem doldu fakat, ilk 3 ayım var işkur girişli olduğum için yıllık izin hakkımın bulunmadığı söyleniyor. Bu doğru mudur?

  13. Sefa dedi ki:

    6 aylık kursiyer çalışanın kaç gün izin hakkı vardir

  14. Hayrettin dedi ki:

    Merhaba Ben işkur aracılığıyla ise girdim 3 ay iep de zorunlu olarak çalıştım daha sonra işveren SGK hanesine aldı beni ssk li olarak 2 ay 12 günde çalıştım ama ben kendi isteğimle istifa ettim istifa edince ibraneme ve iş çıkış bildirgemi e devlette görebiliyordum daha sonra baktığımda iş çıkış bildirgemi göremedim iskurun bana yaptırımı yok diye biliyorum iş verene yaptirimi var mıdir ve neden göremiyorum bilginiz var mı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz istifa ettiyseniz bu konuda İŞKUR işverene yaptırım uygulamaz bildiğimiz kadarıyla. İŞKUR’un sitesindeki mevzuat bölümünden Aktif İş Gücü Genelgesine bakabilirsiniz.

  15. Rabia TOPRAK dedi ki:

    İş başı eğitim programından 6 aylık İŞKUR üzerinden İşe alındım hafta içi mesai olduğu gibi cumartesi günü mesaiyi tam gün yapıyoruz fakat işveren sadece asgari ücretin üstüne 175 TL ödeyerek toplamda 3 bin lira ödeyeceğini söyledi yani hiçbir mesainin parasını vermiyor. İşten çıksam işkur 9 ay ceza kesiyor. Bu durunda yasal hakkım nedir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde İŞKUR’un işbaşı eğitim programı kapsamında çalışanlarla ilgili işyerlerinde kontrol yapması gerekir, ancak İŞKUR bu kontrolü yapmıyorsa işverenin kurallara / şartlara uymadığı, sizi fazla çalıştırdığı gerekçesiyle İŞKUR’a veya ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  16. Anonim dedi ki:

    İskurdan giren biri 3 vardiyada çalışabilir mi benim burada ki vardiyam farklı iş kurun vardiyası farklı fakat iş yerinin vardiyasina uygun olarak çalıştırılıyorum ekstradan mesaiyede kaliyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      “burada ki vardiyam farklı iş kurun vardiyası farklı” derken neyi kastettiniz anlayamadık, ancak sayfa başındaki yazıda da belirtiğimiz üzere işbaşı programı kapsamında çalışan işçinin günlük çalışma süresi dinlenme (mola) süreleri hariç günde 5 saatten az, 8 saatten fazla ve haftada da 45 saatten ve 6 günden fazla olamaz. Bunun dışında işçinin vardiyalı çalıştırılmasında herhangi bir engel bulunmamakta olup, mevzuattaki vardiyalı çalışma kuralları bunlar için de geçerlidir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/butun-ayrintilari-ve-kurallariyla-vardiyali-calisma-sistemi/)

  17. Halit dedi ki:

    İş başı eğitimde 1 gün izin kullandım izin günümün parasını işkur yatırır mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kullandığınız izin yıllık ücretli izin kapsamına girmez, çünkü bunun için bir yılın dolmuş olması gerekir, hafta tatili (haftalık izin) de değilse İŞKUR bir günlük ücreti kesebilir.

  18. can çakır dedi ki:

    Lütfen bilgisi olan bir arkadaş cevap verirse çok memnun olurum. 15/01/2021 tarihinde altı aylık iş başı eğitim programında çalışmaya başladım. 03/04/2021 tarihinde iş yerinde iş kazası geçirdim. bu kaza sonuçu 4 gün iş kazası ile adli vaka olarak rapor verildi ve 07/04/2021 tarihinde tekrar kontrol yazıldı. Bölgemde bulunan kolluk kuvvetlerine ifade de bulundum. 07/04/2021 tarihinde tekrar hastaneye gittim ve elimde tendomlarda kopma olduğu içim 7 günlük iş kazası raporuna ekle yaptı. Toplamda 11 günlük iş kazası rapor parasını bağlı bulunduğum iş-kur a sordum ödeme yapaılamayacağı bilgisi verildi. Burda mağdur olduğum için nasıl bir yol izlemem gerekli bilgi verirseniz memnun olurum. tüm raporlar ile olmazsa cimer e başvuru yapmayı düşünüyorum.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı sigortasına tabidir, dolayısıyla iş kazasından rapor parası alabilmeniz gerekir, rapor parasını ödeyecek olan İŞKUR değil SGK. Bu nedenle SGK ile görüşmeniz gerekir. Bu konu sayfa başındaki yazının “İşçinin Sigortalılık Durumu” başlıklı bölümünde de açıklanmıştır.

      1. can çakır dedi ki:

        Çok teşekkür ederim . iyi çalışmalar. burdaki makalelerin tamamını okudum sayılır. Bu sayfadan dolayı emeği geçen herekese teşekkür ederim.

        1. serdar yıldırım dedi ki:

          Can bey merhaba.. işlemin sonucu hakkında bilgi verir misiniz? teşekkürler.

        2. Salih dedi ki:

          3 aylık işkur iş başı eğitim programina katıldım 3 ay bitti işveren beni sigortalı olarak işe aldı ve kadroya aldıktan 1 ay 10 gün sonra işten cikartti bu yasal mıdır benim burada çıkartma gibi bir hakkı olabilir mi hiç bir mazaret göstermeden

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            İşbaşı eğitim programı kapsamında işçi çalıştıran işverenin eğer istihdam taahhüdü varsa işbaşı eğitim programı bittikten sonra işçiyi en az 60 gün çalıştırması gerekir. Eğer istihdam taahhüdü yoksa işçiyi program bittikten sonra çalıştırıp çalıştırmamak işverenin isteğine bağlıdır. Bu konudaki bilgiyi o işyerinin bulunduğu yerdeki İŞKUR Müdürlüğünden alabilir, şikayetinizi de oraya yapabilirsiniz. Bu konuda ayrıntılı bilgi aşağıda linki verilen yazının “Program Kapsamında Çalışanları Program Bitiminden Sonra Çalıştırmaya Devam Etme Zorunluluğu” başlıklı bölümünde yer almaktadır.
            https://www.isvesosyalguvenlik.com/maas-ve-primi-iskurdan-isci-calistirma-sartlari/

  19. İlayda dedi ki:

    İzin kullanımının kaç gün olduğu işçiye belirtilmediği ve işçinin bilmeden süreyi geçtiği taktirde işten çıkartıldığında işçinin şikayet hakkı var mıdır lütfen cevaplayın

  20. Ayşenur dedi ki:

    Ben işkur üzerinden işe girdim ama bize pazar günlerimiz resmi izin olduğu halde o günün parasının ödenmeyeceğini söylediler birde cumartesi günleri normalde çalısıyorduk ama yasaklar gelince çalışamıyoruz cumartesi günlerinin ücreti yatar mı

  21. Fatma dedi ki:

    2.12.2020 den bu yana işkur lu olarak çalışıyorum.sozlesmem 6aylik.suan covid oldum ve 10 gün istirahat raporu verdiler.fakat bu raporu 14 güne cikarabilecegimizi söylediler sağlık çalışanları.ben de iyilesmedim ve raporu uzatmak istiyorum 14gune.ama işkur sureme nasıl yansır veya hakkım fesh edilir mi bilmiyorum.bize toplam 17gun devamsızlık hakkımız olabileceği söylenmişti.14 u raporlu,3de mazeret izni diye.skmdi ne olacak bilmiyorum.bu raporun parasını alabilecek miyim onu da bilmiyorum.beni aydinlatabilirseniz sevinirim

  22. Muhammed dedi ki:

    Merhaba işbaşı eğitim programı kapsamında migrosa girdim özel sebeplerden dolayı ikinci gün şehir dışına çıktım mağazamı arayıp işi bıraktığımı söyledim tekrar farklı bir iş yerinde işkur üzerinden işe girebilirmiyim

  23. Aydn dedi ki:

    İşbaşı eğitim programın dan ilk üç ay ödemem işkur tarafından yapıldı ve 3 ay çalıştım. Kalan 3 ay da çalıştığım kurumun bana maaş vermesi gerekirken işten zorla çıkarıldım. Bu konuda yasal haklarım nelerdir?

  24. Mrt dedi ki:

    İşbaşi egitim programinda calısan bir işci gece 00:00/08:00 vardiyasinda caliştırılabilirmi ve vardiyası bir hafta 16:00/00:00 ve 00:00/08:00 saatleri olmasina rağmen…

  25. Muhammet dedi ki:

    İskurdan ilk iş girişim gıda sektörüne oldu işkur süresi dahil olmak üzere toplam 1sene aynı işyerinde çalıştım fakat özel nedenlerden işten ayrıldım aradan 1sene ye yakın bir süre geçti ve tekrar başka bir firmada (sektör gıda)iş başvurusu yaptım ve onayladı ancak firma beni işkur üzerinden alamıyor hakkım dolmuş benim burada anlamadım işkur üzerinden hiçbir sektörde ise giremiyorum tüm yoksa gıda sektöründeki ise girrmiyorum?

  26. Emre Kamacı dedi ki:

    Merhabalar ben işkurdan kursiyer olarak çalışıyorum biz 4 kişi girdik 2 kişi istifa etti kalan benimle arkadaşımı işten çıkardılar bizi işe alınmadılar burda hakkımı nasıl arayabilirim

  27. Ayşe dedi ki:

    Merhabalar ben 8 nisan da bi markette ise başladım fakat bel rahatsızlığım dan dolayı 27 nisanda dr raporu ile 5 gün raporluyum fakat buarada daha iyi şartlarda baska bir is buldum ve oraya geçmek istedim ama gecemiyorum sanirim çünkü 21 gün içerisinde kendim istifa edersem sayet anca geçebilirsiniz şans a bugun 21. Günüm dun istifa ettigimi söyledim şok a ama istifam rapor bitim tarihine göre geçerli sayilicakmis ve buda 21 günü geciyor ki yeni bulduğum işten aralıklarında bana en az 1 boyunca sigortasız olmanız gerekmektedir denildi yani durum cok karmaşık ve ben ne yapacağımı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

  28. hakkı dedi ki:

    İşbaşı eğitim programı kapsamında pandemiden dolayı tam kapanma durumunda, işkur ödeme vermezse eğer ,işveren işçiyi izin kağıdı çıkartıp çalıştırabilir mi ?

  29. Eda dedi ki:

    Merhabalar kardeşim işkur sürecinde iş kazası geçirdi ciddi bir kaza burdaki süreç nasıl olur rapor durumu işkur süreci maaşı .

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazının “İşçinin Sigortalılık Durumu” başlıklı kısmında da belirtildiği üzere İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında çalışanlar hakkında iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası uygulanmaktadır. Dolayısıyla bu yönüyle kardeşinizin normal sigortalı işçilerden bir farkı yoktur. İşyeri iş kazası bildirimi yaptıysa SGK gerekli incelemeyi yapar. İşyeri SGK’ya iş kazası bildirimi yapmadıysa veya SGK iş kazası incelemesi yapmazsa kardeşiniz adına işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne dilekçe verebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-hangi-is-kazalarini-inceler-sorusturur/)
      İş kazası hallerinde işçiye yapılan yardımlar ve sağlanan hakla https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-kazalarinda-sigortaliya-veya-olumu-halinde-hak-sahiplerine-hangi-yardimlar-yapilir/ başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

  30. dilara dedi ki:

    17 günlük yasaklarda üretim yerlerinde çalışanlar için izin belgesi nasıl alabilir ? yardımcı olur musunuz?

    1. dilara dedi ki:

      iş başı eğitim programında çalışanlar nasıl izin alabilecek onu sormak istemiştim.

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışanların yıllık izin hakkı doğmamaktadır, sadece hafta tatili (haftalık izin) hakkı bulunmaktadır. Ayrıca https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscinin-izin-haklari-ucretli-ve-ucretsiz-izinler-izin-verilmesi-zorunlu-durumlar-izin-sureleri/ başlıklı yazının “6-Evlenme, Ölüm, Babalık ve Diğer Mazeret İzinleri” başlıklı bölümünde belirtilen durumlarda işçinin mazeret izin hakkı doğmaktadır.
        Bunun dışında yukarıdaki yazının “İşçinin Uyması Gereken Kurallar – İşçinin Yükümlülükleri” başlıklı bölümünde belirtildiği üzere kabul edilebilir mazereti olan işçiye işveren tarafından izin verilebilir.

        1. Lavin dedi ki:

          İş kurun sağladığı 6 aylık kursiyer süresi dolduktan sonra iş veren işten cikarabilir mi sözleşme de bir süre calistirmak zorunda deniliyor

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            İşverenin İŞKUR’la yaptığı sözleşmeye bağlı, ancak genelde İŞKUR vasıtasıyla eleman temin edip çalıştıran işverenlerin en azından bir kısmını daha sonra bir süre istihdam etme (çalıştırma) zorunluluğu oluyor. Bu konudaki bilgiyi İŞKUR’dan alabilirsiniz.

    2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konudaki açıklamalar, https://www.isvesosyalguvenlik.com/kisitlamada-ise-gidecek-isciler-e-devletten-gorev-belgesi-alacak/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-ve-calisanlarin-calisma-izin-gorev-belgesi-sorunu-cozuldu/ başlıklı yazıda yer almaktadır. Söz konusu yazılarda da açıklandığı üzere bu konudaki başvuruyu İçişleri Bakanlığının e-Devlet sayfasındaki e-Başvuru sistemi üzerinden yapmanız gerekir. Sistemden izin belgesi alana kadar 7 Mayıs 2021 Cuma gününü geçmemek üzere işveren ve sizin birlikte imzaladığınız ÇALIŞMA İZNİ GÖREV BELGESİ FORMU’nu kullanabilirsiniz. Bu konudaki açıklama ve linkler söz konusu yazılarda yer almakatdır.

      1. Erden dedi ki:

        İEP calisanlari milli bayramlarda calisiyormu bilgilendirirmisiniz

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında çalışanlar da istisnalar hariç 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidirler. Dolayısıyla genel tatil ve diğer resmi tatil günlerinde çalışan işçilerle ilgili Kanunda yer alan düzenleme işbaşı eğitim programı kapsamında çalışanlar için de aynen geçerlidir. Daha önceki bir bayram tatili nedeniyle yaptığımız açıklama https://www.isvesosyalguvenlik.com/9-gunluk-bayram-tatilinin-kac-gunu-isciler-icin-gecerlidir/ başlıklı yazıda yer almaktadır.
          Öte yandan, işbaşı eğitim programının uygulanma şekliyle ilgili ayrıntılı düzenlemenin yer aldığı İŞKUR Aktif İşgücü Hizmetleri Genelgesi’nde konuya ilişkin olarak yer alan açıklama aynen aşağıdaki gibidir;
          “Resmi tatillerde ve yarım günlük tatillerin olduğu günlerde program düzenlenip düzenlenmemesine denetim imkanları da göz önünde bulundurularak il müdürlüğü/hizmet merkezi tarafından karar verilecektir. Belirtilen günlerde en az beş saat program düzenlenmesi durumunda katılımcılara ödeme yapılabilecektir.”
          açıklaması yer almaktadır.
          Dolayısıyla konuyla ilgili olarak çalıştığınız işyerinin bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü nasıl bir karar almıştır, uygulama nasıl yürütülmektedir bilmiyoruz. Bu konudaki bilgiyi İŞKUR’dan alabilirsiniz.

  31. Fidan dedi ki:

    Ben is başı eğitiminde 3 ay çalıştım çıkmak zorun da kaldım mazeretim.vardı ama ciddiye alınmadı neyse 1 yıl ceza aldım üstünden iki yıl geçti simdi tekrradan is başı eğitimine bas vurmak istitorum ama bir kez yararlandınız bir daha ayni isten yarralanamazsiniz dendi yanlız ben is başı eğitimini tamamlamadım ki yarim kaldı. Ve bu konuda cezada aldım simdi cezam yoksa neden is başı eğitimden ayni is olsa bile faydalanamiyorum

    1. Kadriye dedi ki:

      Peki bir ücret ödedin mi aynı durumu bende yaşıyorum şuan

  32. Suzan dedi ki:

    Lutfen biri cevap yazabilir mı?
    Iskur iep programında çalışmaya başladım pandemiden dolayı isyerim 17 gün kapalı kaldı. Yasaklardan sonra açıldı ama işyeri bana iskur la ilgili net birşey yok suanlık çalışma olmayabilir dedi .alo 170 i aradım böyle bir açıklama yok dedi . Ne yapmalıyım? Iskur iep programındayım ama isyerim beni ise çağırmıyor.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda işyerinin yapacağı bir şey yok, kısa çalışma uygulaması nedeniyle çalışmaya ara verilen işyerlerinde işbaşı eğitim programları devam ettirilmiyor. Ancak 17 günlük işyerinin kapalı olmazı buna engel değil, tam kapanma bitince işyerinde çalışma başladığına göre sizin de çalışmanızın devam etmesi gerekir bize göre. İŞKUR belki 17 gün için ücret ödemez. Siz isterseniz işyerinin bulunduğu yerdeki İŞKUR müdürlüğü ile görüşün, size bilgi verirler.

  33. İsmet dedi ki:

    İşkurlu bir tekstilde çalışıyorum Sabah 7.30 akşam 6.10 da paydos Pazar pazartesi tatil burada bir hak ihlali söz konusumu 10 da 20dakka16.30 20dakka öğlen 1 saat molamiz var ama çok yoğun ve çok baskı altında çalişiyoruz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerini ilgili İŞKUR müdürlüğüne veya ALO 170’e şikayet edebilirsiniz.

  34. Drya dedi ki:

    Çalıştığım mağazada daha iki aylık elemanım ve beni başka mağazaya destek için gönderdiler bu olabilir mi? Ben yeni alışmış işi öğrenmeye çalışırken başka yerde tekrar alışmaya çalışıyorum..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işbaşı eğitim programı kapsamında çalışıyorsanız, İŞKUR’a sormanızda fayda var, çünkü çalıştığınız işyerinin İŞKUR’la yaptığı sözleşme önemli.

  35. Muhammed dedi ki:

    Sevgili Iş-kur ailesi benim işbaşı eğitim programı 21 haziranda bitiyor ve benden bi dilekçe isteniyor bunhn hakkinda bilgi alabilirmiyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İnternet sitemizin İŞKUR’la bir ilgisi yok, özel bir site. Ancak sizden istenen dilekçenin içeriği nedir onu belirmiş olsanız sorunuzu cevaplayabilirdik.

  36. Mustafa dedi ki:

    İşbaşı egitimdeyken işkur ilanlarına basvuru yapabilirmi?

  37. Nur dedi ki:

    işkurdan işe girdim bir aylık kapanmada beni ücretsiz izne çıkardılar 2 aydır evdeyim ama sigortam yatıyor beni tekrar çağıracaklarını söylediler o yüzden sigortamı kapatmadılar ama sigortamı devlet yatırıyor bunun cezası varmı

    1. Nur dedi ki:

      Şöyle bir şeyde var bana para vermiyorlar benim maaşımı iş kurmu yatırıyor

    2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bunun cezası yok, işbaşı eğitim programı kapsamında çalışanların maaşını İŞKUR ödemekte, sigorta primlerini de İŞKUR SGK’ya yatırmaktadır. Dolayısıyla bir sorun çıkmaz.

  38. Erkan akkan dedi ki:

    Markette calisiyorum iskurluyum kasada açık çikarsa bizden de kesilcekmis buna haklari varmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu durum İŞKUR kapsamında çalışmış olmayla ilgili bir durum olmayıp iş mevzuatıyla, genel hukukla ilgili bir durumdur. Kasa açığı konusunda da işçi kendisi kasaya baktığı süre için çıkan kasa açığından sorumlu tutulabilir sadece, başkasının kasaya baktığı süreye ait olarak ortaya çıkan kasa açığından bir başka işçi sorumlu tutulamaz, her işçi kendi kusurundan sorumludur, başkasının kusurundan niye sorumlu olsun ki ? Öte yandan iş mevzuatıyla ilgili şikayetler de İŞKUR’a yapılabildiğinden, bu konuda problem varsa yine İŞKUR’a şikayette bulunabilirsiniz.

  39. Gizem dedi ki:

    İşbaşi eğitim programıyla işe giren biri program süresi olan 3 ay bittikten sonrada 2sene aynı yerde çalışmaya devam etmesi durumunda işveren 2 sene sonra kişiyi işten çıkarırsa tazminat parası alma hakkı hangi tarihten başlar? İşe başladığı tarih mi yoksa 3 ay sonra işkur programından çıkıp şirketin sigorta yaptırdığı tarihten mi hesaplanmaya başlanır ?

  40. Yusuf dedi ki:

    Mrb iyi günler ben işkur üzerinden bir tekstilde işe başladım kursiyer olarak amacım meslek öğrenmek amacıyla makinayı öğrenmek yalnız işveren işi hiç bir zaman öğretmedi nede gösterdi bizi getir götür işlerinde ortacı yada paketleme vs çalıştırdı. Bizi bunu işkura defalarca söylememize rağmen işkur hiç birşey yapmadı biz bunu işveren ile konuşmamıza rağmen bizi yemekhaneyi lavaboyu hata servis ile tehdit ettiği için bizde hiç birşey yapamadık ben bunun için hangi yolu izlemeliyim teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      CİMER’e veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına şikayette bulunabilirsiniz.

  41. Süleyman dedi ki:

    İşkurluyum çalışmış oldugum işyerinden 05.05.2021 tarihinde maaşımı vermediler ardından maaşımın yarısını elden makbuz ile aldım mesai yapmama ragmen mesai saatlerimin ücretlerini alamadım para yok diyorlar şikayet etsem ne olur haklarım nelerdir

  42. Burcu Örenbaş dedi ki:

    Merhaba iş kur kursiyerleri 9 günlük bayram tatilinden yararlana biliyor mu 17/07 çalıştık ve 19/07 çalıştık kursiyerler için izin hakkı resmi günler de nasıl oluyor

  43. Elif dedi ki:

    3 ay İşkur ile anlaşmalı olarak sağlık sektöründe çalışmaya başladım. Mesai saatleri sabah 8.30-17.30 olmasina rağmen ve daha alışma aşamasında olmama rağmen klinikte akşam 18.00 sabah 8.30 nöbetine tek kişi olarak kalıyorum. İşverenin beni böyle çalıştırma yetkisi var mıdır?

  44. zehra dedi ki:

    işkur üzerinden markete girdim adıma henüz kasa açılmadı kasa açılır ve açık bulunursa benden mi kesilir kıt kanaat geçiniyorum

  45. BERAT TAYLAN dedi ki:

    Merhabalar işkur i.e.p programıyla işe başladım bazı sağlık sorunlarımdan dolayı ameliyat olmam gerek rapor hakkım kaç gün

  46. Sümeyye dedi ki:

    Merhabalar ben 2 haftadır iskur ile bir iste çalışıyorum lakin kurumda 1 kisi dışında kimse yok molalarımı bile kullanamıyorum. Sadece 1 kisi ve bana güvenmeleri yanlış değil mi? Hakkıma giriyorlar mı ? Lütfen yardımcı olun.

  47. Nur dedi ki:

    İşkurluyum. Haftanın 5 günü 10 saat çalıstırılıyorum (1 saat molanız var diyorlar) cumartesi 6 saat çalıştırılıyorum. Molaları çıkarsak 50 saat çalıstırılıyorum. Mesai ücreti verilmiyor. Çalışma saatlerimiz böyle deniyor. İşimi kaybetmek istemiyorum ama haksız yerede fazla çalıştırılmak istemiyorm. Ne yapmalıyım ?

  48. dfdf dedi ki:

    İşkur iep işverenler tarafından kötüye kullanılmakta, eğer maksad eğitim programında çalışanı daha donanımlı yapmaksa kesinlikle onların yaptığı yanlış, İşkurun kanun mevzuat ve yönergesine aykırı davrandıkları halde şikayet etme hakkımız olduğunu söylemenize rağmen 170 hattındaki temsilciler sanki birileri tarafından ,şikayet edilen durumu savuşturun denmişcesine sizinle konuşuyorlar, bu ülkenin evlatlarına yapılmaması gereken geleceği ğençlerden oluşan bu toplumun bu şekilde hakkı ve hukuklarının korunmamış olması gerçekten çok üzücü bir durum , eğer burda eğitim veriliyosa ,işkurdan bu programa girilmişse neden fazla mesai yapmak durumunda bırakılıyor ? neden resmi ve dini tatilleri verilmiyor ? neden orda kadrolu çalışanlar gibi hatta daha fazla verim bekleniyor? neden sizi farklı bir branştan işkura tanıtıyorlar ve size başka bir iş yaptırıyorlar? neden mesleğiniz ile ilgili eğitimleri size vermiyorlar , sizden tam donanım bekliyorlar ? şikayet hakkından bahsediyosunuz neden bu kadar şikayete rağmen bu şirketler işkurdan çalışan aşmaya devam ediyor? adelet mülkün temelidir , daha güçlü bir Türkiye hakkı yenilen baskı altında ekonomik güçlük çeken , kendini ifade etme hakkı tanınmayan ,hiyararşik baskının altında piskoloji bozulan bi toplumla neyazık ki mümkün olamaz .

  49. Usygsgbe dedi ki:

    Iskurlu olarak çalışıyorum corona dum.14 gün mazeret izni verdiler ücret alabilir miyim

  50. Fatma dedi ki:

    2 aydır maske uretım de çalışıyorum para alamıyorum ssk gırısım var ama prım yatmıyo ıskurdan işe
    gırebılırmıyım yada cıkıs versem yada vermesem paramı alabılırmıyım

  51. Mert dedi ki:

    Merhabalar , bir tekstil fabrikasında iskurlu olarak çalışıyorum. Resmi tatillerde bizi çalıştırıyorlar ve gelmek istemediğimiz zaman sözlü baskı uyguluyorlar, bunun haricinde haftada iki gün 4’er saat fazla mesai yaptırıyorlar. Buna da zorunlu mesai diyorlar. Gelmek zorunda olduğumuzu söylüyorlar. Biz iskurlu olarak bu zorunlu mesailere gitmeye mecbur muyuz? Resmi tatillerde mesai yapmaya mecbur muyuz ? Cevap verirseniz çok sevinirim. Bu arada işe başlarken 3 nüsha evrak imzalamak gerekiyormuş 1 nüsha bize 1 nüsha iskura 1 nüsha da işverene. Bize hiçbir evrak vermediler. İmza atarken de bakmadım açıkçası fazla çalışmayı kabul ediyorum gibisinden bir evrak imzalayıp imzalamadığımı bilmiyorum. İskurlunun böyle bir evrak imzalansa bile fazla çalışma durumu var mı onu merak ediyorum. Günde 40 dakika yemek molası dahil 8 saat çalışıyoruz. Cevabınızı merakla bekliyorum.

  52. Musa dedi ki:

    İşkur dan işbaşı eğitim programı ile işe baslicam ama ssk yok sadece sağlık sigortası var sigortalı bir iş bulduğumda sigortalı işe geçiş yapamazsınız dedi işveren ne kadar doğru öğrenebilir miyim

  53. FİGEN dedi ki:

    Merhabalar ben İşkur İşbaşı eğitimi kapsamın da kurumsal bir firma da işe başladım. İşkur sözleşmemin bitmesine 20 gün kala covid olduğumu öğrendim. 31 Ekim -13 Kasım tarihlerinde raporluydum. 14 Kasım da tekrar işimin başındaydım. İşkur sadece çalıştığım günlerin ödemesini yapıyor ona sözüm yok. Benim öğrenmek istediğim Sgk işkurlu çalışanlara raporlu olduğu dönemin ödemesini yapıyor mu?

  54. BUKET dedi ki:

    Merhaba ben 15. 11. De iş başı eğitim kapsamında kursiyer olarak başladım. Evden home office olarak çalıştım. 14.gün istifa ederek ya da karşılıklı anlaşarak kursu bırakmamı istediler. Fakat bu şekilde kabul etmedim. Kendi rızanı ile fesih edeceğinize dair evrak olursa imzaları dedim fakat kabul etmediler. Bende şikayet de bulundum. Fakat biz ayın sonlarına doğru toplu imza atmaya gidiyoruz bu arada bana hiç vardiya da vermediler. Ben insan kaynaklarıyla görüştüm aktif olduğumu vardiya verebileceklerini söyledim fakat hiç vardiya vermediler. İşkur danışmanım da vardiya verip vermemeleri onların sorumluluğu sen imzanı ayın sonuna doğru gidip atarsın dedi. Fakat haberim dahi olmadan 16.12.2021 de
    İşkur sayfamda 08.12.de devamsızlık yüzünden çıkarıldığımı gördüm. Ayrıca tarafıma bilgi dahi verilmedi. İşkur danışmanım mağduriyetimi bilmesine rağmen devamsızlık çizelgesini onaylamış hiç bir hatam yokken mağdur oldum. Ayrıca işkur danışmanım ofiste eğitim esnasında bilgi verdiğinde kendisi evden çalışacağımı söylemişti bende alo 170 ile irtibata geçtim. Şunu öğrenmek istiyorum eğer ben bir yerde iş başı yaparsam daha sonra işkur tarafından haklı bulunursam ne olur ve haklı bulunmam halinde iade hakkım doğarsa bir yerde çalışıyor olursam nasıl bir yol izlemem gerekir teşekkür ederim

  55. Yunus dedi ki:

    Merhaba ,
    İşyeri eğitim programı kapsamında işe alındigim süreçte iş yerinde çalışmama rağmen işkur yetkilileri tarafından işten çıkti gösterilmisim yani istifa dilekçem olmadığı halde ve işe devam ettiğim halde. Bu durumda işkuru aradım ve yanlışlık olmuş dendi ve beni yeniden bir programa aldılar.
    Ama bu süreçte Genel sağlık sigortasında devamlılık olmasi gerektiğinden hastaneye gittiğimde GSS den faydalanamadim . Mağduriyetimi işkur yetkilisine ilettigimde istediğiniz yere şikayet edebilirsiniz elinize birşey geçmez gibi bir yanıt aldım. Ne yapabilirim ?

  56. Meryem dedi ki:

    Merhabalar işkurdan bir okulda çalışıyorum ve hastam vardı birgün işe gidemedim okul müdürüm rapor istedi birgunluk rapor aldım müdür yardımcısına teslim ettim ama geçen yıl okulda calışan bir arkadaşın başina gelmiş hastalanmiş bir gün rapor almış ama 3 günlük parası kesilmiş 500 tlsi kesilmiş neden birgünlüğüne 3 gün kesinti oluyor bana bukonuyla ilgili bilgi verin lütfen haksizlik bu

  57. Ömür dedi ki:

    İş kur aracılığı ile kursiyer olarak bir işe başladım gebeliğim var sözleşmem bitmeden Doğum yapar isem Doğum izni paramı ve Doğum paramı almamda sorun yaşar mıyım

  58. Ferhat dedi ki:

    Iskurla otele girdim kar hizmeti olarak beni güvenlik depart manina koydular akşam 8 sabah 8 ilk iznimi vermediler nereye şikayet edicem ne bu denetim yokmu

  59. Hüseyin Gün dedi ki:

    İşkur üzerinde özel bir şirkette 3 ay boyunca kursiyer olarak çalışmaya başladım iş başı yapalı 1 ay oldu ve çok şükür çok ağır olmaması ile iş kazası geçirdim ve hastaneye başvurdum olayın olduğu güne acil doktoru tarafından o gün için istirahat raporu yazıldı fazla yazamam dedi ortopedi uzmanına muayene olmam gerektiğini ve onun yazabileceğini söylendi iş yerine fazla sıkıntı olmasın diye ve çok ağrı hissettiğim den dolayı fazla uğraşmak istemedim ağrı çeke çeke de çalışmam imkansız olduğu için aile hekimine iş kazası geçirdiğim yerin yerine farklı bir durumdan kaynaklı olaraktan 5 gün istirahat raporu yazdırdım ve firmanın bize söylediği işkur’un kursiyer olarak çalıştırması belirlenen bölüm dışında da bizleri çalıştırmakla yükümlü olduğunu belirtti belirlenen bölüm haricî yerde çalışırken başımıza böyle bir kaza geldi 3 ay kursiyer olarak çalışmaya başladığım firmanın 1. Ayında toplamda 6 gün rapor yazıldı sabah 8:00 akşam 16:30 toplam da 6 gün çalışıyoruz ben iş yerine saat olarak borçlu oluyormuyum ve haklarım nelerdir arz ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Burada işyerine borçlu olacak bir durum yok, çünkü ücreti ödeyen İŞKUR. İŞKUR da çalıştığınız süreye ait ücreti ödemiştir muhtemelen.

  60. Yusuf celik dedi ki:

    Merhaba işkur üzerinden ise alincam işbaşı eğitim programından fakat Mart 15 te SGK girişim olmuş bu programdan yararlanmama engel olurmu yada yararlanmam için şube müdürünlemi görüşmem gerek iş danişmanligimlami

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşbaşı eğitim programından İŞKUR’a kayıtlı işsizle dolayısıyla herhangi bir işyerinden sigortalı bildirimi olmayanlar yararlanabilir. Sizin haberiniz olmadan ve çalışmadığınız bir işyerinden nasıl sigorta girişiniz verilmiş bunu siz daha iyi bilirsiniz. Ancak söz konusu sigorta girişiniz iptal edilmeden işbaşı eğitim programı kapsamında çalışamazsınız. Bu konuda İŞKUR değil, SGK ile görüşmenizde fayda var.

  61. Ayse dedi ki:

    Ben de İŞKUR üzerinden işe çağrıldım İŞKUR sözleşmesi bile yapıldı ama 25 gündür çağırmıyorlar bizi fabrikayı sorduğumuzda İŞKUR’un onayını bekliyorlarmış nasıl oluyor bir sistem

  62. Nisanur dedi ki:

    Merhaba ben işkur kursiyer eğitimci olarak işe girdim ama yol uzak ve saatler bana uymuyor araba bulmakta zorluk çekiyorum istifa etsem bir şey olur mu yine işkur haklarından 12 ay yararlanamıyor muyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği’nin “Kurs eğiticileri” başlıklı 30 uncu maddesinde konuya ilişkin olarak aşağıdaki hükümler yer almaktadır;
      (5) Mazeretleri il müdürlüğünce uygun görülen sebeplere istinaden eğiticilere, tabi oldukları mevzuat çerçevesinde, yüklenici tarafından il müdürlüğüne yazılı olarak bildirilerek izin verilebilir. İzin süresi hiçbir şekilde kurs süresinin onda birini geçemez. Eğiticilere izin verilmesi, izin verilen dönemde asgari nitelikleri taşıyan başka bir eğiticiyle eğitime devam edilmesi veya eğitime ara verilmesi hususu il müdürlüğünün takdirindedir.
      (6) Herhangi bir nedenle eğiticinin ayrılması durumunda, aynı gün içinde durum yüklenici tarafından il müdürlüğüne telefon ile ve yazılı olarak bildirilir. Ayrılan eğiticinin yerine en az aynı özellikleri taşıyan bir eğiticinin en geç üç işgünü içinde görevlendirilmesi ve eğitime başlaması il müdürlüğünün onayı ile mümkündür. Bu tür sebeplerle eğitim verilmeyen süreler için telafi eğitimleri düzenlenir.
      (7) Yapılan denetimlerde, Kurumu aldatmaya yönelik harekette bulunma, sahte ve yanıltıcı belge düzenleme ve kendi yerine başkasını eğitici olarak görevlendirme gibi bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davranışları tespit edilen (Değişik ibare:RG-6/11/2014-29167) eğiticiler yirmi dört ay boyunca bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen kurs ve programlarda görev alamaz ve haklarında il müdürlüğünce suç duyurusunda bulunulur. Hakkında il müdürlüğünce bu şekilde yaptırım uygulanan kişiler sisteme kaydedilir ve Kurumun internet sayfasında ilan edilebilir.

      Ancak söz konusu hükümler sizin bahsettiğiniz konuyla ilgili bir açıklama yok. İŞKUR’un çıkarmış olduğu Aktif İşgücü Hizmetleri Genelgesi’nde de aynı şekilde bahsettiğiniz konuyla ilgili bir açıklama göremedik. Bu nedenle İŞKUR ile görüşüp, sonucuna göre hareket etmenizde fayda var.

  63. Bayram Topuz dedi ki:

    Kardeşlerim eğer çalışmaya ihtiyaç varsa bu işkur üzerinden olmamalı çünkü çalışan işçiler iş verene peşkeş çekiliyor işçiler satılık değil hiçbir hakkınız bulunmuyor daha yazılacak çok şey var lakin burası yeri değil.

    1. Bergüzar dedi ki:

      Merhaba ben işkurdan 3 aylık olarak işe girdim ve ayın 14.de işkur süremin dolduğunu söyleyerek işten çıkarıldım 2.5 aylık ödeme aldım ve 15. Günlük daha ödeme almam gerekiyor onu da alırsın dedi işveren biz ay sonunda kağıtları iskura teslim ederiz dedi benim ne yapmam gerekiyor haklarım neler yardımcı olursanız çok sevinirim?

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Bu konudaki ödemeyi işveren değil İŞKUR yapıyor, eğer süresi geçtiği halde kalan maaşınız hesabınıza yatmazsa İŞKUR Müdürlüğü ile görüşmeniz gerekir.

  64. hüseyin dedi ki:

    ben 2020 nin aralık ayının 2sinde işkur üzerinden bir fabrikaya başladım, şu an devam ediyorum,
    fakat çalıştığım fabrikadan memnun değilim çıkmayı düşünüyorum, 2022 nin mayıs ayının sonunda
    bir buçuk senemi doldurmuş olucam, kendim çıkarsam tazminat alabilme ihtimalim nedir,
    işkur üzerinden çalışmış olduğum 6 ay, bir buçuk sene çalışmışlığıma tabimidir yoksa bir seneyimi
    hak kazanıyorum, lütfen detaylı bilgi alabilirmiyim. teşekkür ederim

  65. Miray dedi ki:

    Fabrikada çalışanına iskur mola kullanımlarından dolayi ve ulaşımdan kaynakli maaştan kesinti yaptığıni iletmekte ve maas bu durumdan dolayı eksik yatmakta bu konu ile ilgili bilgi alabilir miyim cevaplarsaniz memnun olurum kolay gelsin.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Mola kullanımı ve ulaşım kaynaklı olarak İŞKUR maaşınızdan nasıl ve hangi sebeple kesinti yapmış olabilir bunu bilemeyeceğimiz, ayrıca konunun ayrıntısını da bilmediğimiz için sorunuzu cevaplayamayacağız. Bu konudaki bilgiyi işyerinin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğünden alabilir, sorun sizden mi yoksa işverenden mi kaynaklanıyor öğrenir, ona göre tedbirinizi alabilir, gerekirse İŞKUR’a itirazda bulunabilirsiniz.

  66. Melda dedi ki:

    Merhaba ben işkurluğum bugün hastayım gidemedim rahatsızım onlar diyor gelmesin işten çıkaracağiz çıkartma imkani var mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir gün işe gitmediniz diye işten çıkarma hakları doğmaz, zaten bu konudaki kararı İŞKUR verir, isterseniz bu konuda işyerinin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğü ile görüşebilirsiniz.

  67. Kadriye dedi ki:

    Peki daha işkur aracılığıyla işe girdiğimiz bir kuruma ve eğitimi tamamladığımız iş yerine tekrar girilebiliyor mu aynı kuruma yani

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir işçinin işbaşı eğitim programı kapsamında en fazla çalışabileceği süre https://www.isvesosyalguvenlik.com/maas-ve-primi-iskurdan-isci-calistirma-sartlari/ başlıklı yazının “İşbaşı Eğitim Programının Süresi” başlıklı kısmında belirtilmiştir. Bu süreyi tamamlamış işçi işbaşı eğitim program kapsamında bir daha çalışamaz.

  68. İyem dedi ki:

    İş veren kursiyer olduğumuz süreçte bizi işten çıkarabilir mi

  69. Tuncay Yalçın dedi ki:

    2020 yılında İŞKUR üzerinden 3 aylık Zonguldak belediyesine kursiyer olarak işbaşı yaptım.Kurs süresi içerisinde mesai saatleri içinde kalp krizi geçirdim.Bu iş kazası olarak geçiyormu?Beni o zaman sadece sağlık sigortası yapmışlardı.Haklarım nelerdir?Her hangi bir iş kazası raporuda tutmadılar.Elimde iş yerinden hangi saatte ambulansla alındığımda alakalı sağlık bakanlığından belgem var,hastaneye giriş saatim ve kalp krizi geçirdiğim kayıtlı.Ne yapmam lazım.Teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler ile işbaşı eğitimi programı kapsamında çalışanlar 5110/5-e kapsamında kısmi sigortalı sayılırlar ve haklarında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Toplum yararına program kapsamında çalışanlar ise tüm sigorta kollarına tabi normal sigortalı sayılırlar. Dolayısıyla sizin belediyedeki çalışmanız nedeniyle yapılan sigorta iş kazası sigortasını da kapsamaktadır. Geçirdiğiniz kalp kriziyle ilgili olarak Belediyenin bulunduğu yerdeki SGK Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Ancak SGK’ya başvurmadan önce https://www.isvesosyalguvenlik.com/eski-bir-is-kazasi-icin-ugrasmaya-deger-mi/ başlıklı yazıya bakmanızda fayda var.

  70. Rabia dedi ki:

    Kurs sorumlusu bizden habersiz bizi istihdamlı olarak yazdıysa ve biz kurs bitiminde çalışma olanağımız yoksa ne olur

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İstihdam şartı kursa giden kişi açısından değil, işveren açısından geçerlidir.

  71. Bedirhan dedi ki:

    İşkur personeli iken üzerime palet düştü ve ben bir markette çalışıyordum beni marketin deposuna gönderdiler sabah 7 den akşam 23.00 a kadar çalıştırdılar kaza da depoda oldu üstünden 1 yıl geçti herhangi bir rapor falan almadım şikayet etsem haklılık payım ne kadar var

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İddianızı ispat edebilmeniz bağlı, ancak şikayet etmeden önce https://www.isvesosyalguvenlik.com/eski-bir-is-kazasi-icin-ugrasmaya-deger-mi/ başlıklı yazıya bakmanızda fayda var.

  72. Sabri dedi ki:

    İşkur üzerinden işe giren kişi ameliyat olacak olursa rapor parası alabilir mi ve en fazla kaç gün parası verilebilir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer toplum yararına program kapsamında çalışıyorsa rapor parası alabilir. İş-Kur kursiyeri veya işbaşı eğitim programı kapsamında çalışıyorsa sadece iş kazası – meslek hastalığı nedeniyle alacağı raporlar için rapor parası alabilir.

  73. Serdar dedi ki:

    İşkur Çalışma Saati Haftalık 45 saat diyorsunuz
    Typ den Okula Başladılar Kadrolu Temizlik İşçileri sabah 8 akşam 6 da cıkıyor typ den giren eşim sabah 7.30 da okulda akşam 7 20 de okuldan cıkıyor Okul müd bildirdiğimiz halde kadrolu calısanlara 3 sınıf işkur dan gelenlere 6 sınıf Ve Diğer görevler ve Düşünceleri Şu Bence Nasıl olsa 4.5 ay calısıp gidecekler hesabı Geliyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bunu biz demiyoruz, İŞKUR tarafından daha yeni yayımlanan Toplum Yararına Programların Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Genelge’de yazıyor. Ayrıca TYP kapsamında çalışanlara asgari ücret ödeniyor. Asgari ücrette haftalık 45 saat çalışanlar için geçerli. TYP kapsamında çalışma şartlarıyla ilgili bugün yarin ayrıntılı bir yazı yayımlayacağız.

  74. Aytül ÜNAL dedi ki:

    Merhaba iş başı eğitim programında park bahçe temizliğinde çalışırken 1 gün maçta güvenlik görevlisi olarak görev aldım. Emniyet 1 günlük sigorta yaptı. Bana sözleşmenin 1 nüshası verilmedi. Bilgim olsa yada söz konusu maddeyi okumuş olsam gitmezdim. İşkur benden 3aylik ücreti geri aldı. Sözleşme örneğini göndermeniz mümkün mü? İşbaşı eğitim programında çalışırken başka yerde sigortalı çalışamaz diye yazan madde hangisi?Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      https://km.corpus.com.tr/MevzuatIcerik.aspx?id=3F0T2B010Z1f0d0U0J2U2Q141v1i1r0e linkindeki 1. sıradaki Ekler içinde yer alan “EK 8- İşbaşı Eğitim Programı TİP Sözleşme”den bakabilirsiniz.

  75. Betul dedi ki:

    İep liyim iş kazası geçirdim . 2hafradjr raporluyum ve ameliyat olma durumum var. Ara verme süresini kullandiraxaklar ama rapor parası alamiyor muyum iyle soyleniyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında çalışanlar 5510/5-e kapsamında kısmi sigortalı sayılırlar ve haklarında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası uygulanır. Dolayısıyla iş kazası nedeniyle verilen istirahat raporlarının tamamı için SGK rapor parası öder, prim gün sayısına da bakılmaz.

  76. cengiz özbaşaran dedi ki:

    2014 yılında işkur kapsamında bir tekstil fabrikasında 6 ay çalıştım.bu çalışmanın ssk prim günlerine dahil edilmediğini biliyorum ama bu 6 aylık çalışmamı borçlanarak ssk prim günlerine dahil edebilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şu an yürürlükte olan SGK mevzuatına göre buna imkan bulunmamaktadır. Hizmet borçlanması yapılabilecek durumlar https://www.isvesosyalguvenlik.com/hizmet-borclanma-rehberi-borclanma-yapilabilecek-sureler-ve-borclanma-sartlari/ başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

  77. Kubilay dedi ki:

    Merhaba iş başı eğitim programında bir iş yerinde çalıştım, işe girerken asgari ücretin 3/2 sinin işkur tarafından verileceği kalanı da (3/1) işveren tarafından verileceği söylenmişti bana ancak kalanını vermediler bende 2 ay 1 hafta çalıştıktan sonra istifamı verip işten ayrıldım, ayrılalı 1 ay olmasına rağmen e-devlet üzerinden baktığım zaman halen işkurda aktif olduğum görünüyor. İş yerini arayıp kalan ücretimi istediğimde ise programdan ayrıldığım için işkura para ödediklerini, bana herhangi bir ücret ödemeyeceklerini söylüyorlar ben bu 2 ay 1 haftalık ücretimi hukuki yollardan alabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsterseniz önce işyerinin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğüyle görüşün, işverenin sizin işten ayrılmanız nedeniyle İŞKUR’a para ödeyip ödemediğini öğrenin. Ayrıca işbaşı eğitim programı İŞKUR tarafından yürütülen bir program olduğu için, bu kapsamda işçi temin eden ve çalıştıran işyerleri İŞKUR’a taahhütte bulunmaktadır, işçinin ücretinin ödenmesi de İŞKUR’un garantisi altındadır. Bu nedenle ödenmeyen ücretinizi de İŞKUR’dan talep etme yoluna gidebilirsiniz.

  78. derya Bülbül dedi ki:

    Peki İşkur’dan aldılar beni 1 ay oldu işyeri aralık 28 tarihinde iş yerini komple kapatma kararı aldı benım haklarım neler 3 ay dolmadığı için belli bir ödeme alır mıyım

  79. Gülşen dedi ki:

    Ben işkur tarafından bir okula hademe olarak gönderildim ve ben iş yerindeki kimseye saldırmama rağmen saldırdınız dediler ve müdüre şikayet etiler bende dedim ki bana inanmıyorsanız kameraya bakın var mı yok mu diye müdüre diyorum ki hocam öğretmenlere sorun benim hatam benimle bir sorunları var mı diye müdür bana KIMSE BENIM YANIMDA ÖĞRETMENLERİMİ TEHTİT EDEMEZ. OTURMAYI KALMAYI ÖĞRETMENLERLE KONUŞMAYI ÖĞRENİN BAĞIRDI .
    Ondan sonrada bizi yani çalışanları psikoeğitime gönderdi.
    Benim sorum bana bağırmaya ve bana böyle kelimeler kullanmaya hakkları var mı , bizi psikoeğitime göndermeye hakları var mı?
    Birde bu ara tatilde çalıştıracaklarmış bizi
    Çalıştırmaya hakları var mı
    Pencereler silinecek ama hiç bir güvenlik önlemi yok
    Şikayet etme hakkımız var mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şikayet etme hakkınız tabii ki var CİMER’e şikayette bulunabilirsiniz. Ara tatil çalışma konusuna gelince, çalıştığınız süre için maaşınız ödenecektir büyük ihtimalle, eğer çalışmazsanız maaşınız eksik ödenebilir.

  80. Gülşen dedi ki:

    Bu 5 gün doktor raporu toplam çalıştığımız yıl için mi yoksa her ay 5 gün mü

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Program kapsamındaki tüm çalışma süresi için 5 gün, ayda 5 gün değil.

  81. İlyas başaran.. dedi ki:

    İşkur üzerinden .işbaşı eğitim.kursiyeri olarak ise girdim..ilk 3 ay halkbakasindan adıma yatan kursiyer ücretini aldım.daha sonraki ödemelerini…..sistemde sıkıntı var..ücretlerinin toplu yatacak.acelenizmi var.devletde.paranizmi kaldı.diye diye…yıl oldu 2023. Yıldır…adıma e devletde ödendi gösterilen.12 bin 554 TL hesabimda yok..banka siz cekmissiniz diyor.iskur sorununuz bankayla diyor….devletimin verdigi
    Desteği.gene devletimin .kurumu gaspetdi
    …kimi
    Kime.nereye şikayet edeyim…birileri.duysun sesimizi artık…..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      CİMER’e veya İŞKUR Genel Müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz.

  82. Emre dedi ki:

    İşkurum bitmeden işveren işten çıkarabilir mi beni?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işverene fesih hakkı veren durumlar olursa çıkarabilir.

  83. Gizem dedi ki:

    Tekstil fabrikasında işe başladım fakat gitmek istemiyorum herhangi bi dilekçe falan vermeden işten ayrıla bilir miyim devamsızlık süresi dolumca otımatik çıkıyor muyuz dilekçe şart mı

  84. ilyas başaran dedi ki:

    halkbankasından işkur : 12 bin tlmi geri çekmış 6 aylık iep maaşım… ama ne banka nede işkur ..kabul etmıyor bunu ..kımı kıme şikayet edıcez… allah aşkına bir cevap…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      CİMER’e veya ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  85. Reşit dedi ki:

    1 gun izinsiz gitmedıgım icin cıkısımı verdiler burda bır hakkım varmı ve bundan şikayetci olabılirmıyım

  86. Ertuğ ZEYREK dedi ki:

    Merhaba 1 yıl İşbaşı Eğitim Programı Kapsamında çalıştım 1 yıl sadece sağlık için sigortam yattı ben bu geriye dönük 1 yıl için sigorta borçlanması yapabilirmiyim

  87. Can dedi ki:

    İşkurluyum 6 ayım bitmesine 2 haftam kaldı işe bir saat geç girdim yarım günlük yevmiyemi keseceklermiş bu güne kadar hep gittim devamsızlığım yok keserlermi

  88. Ökkeş Karadağ dedi ki:

    Peki iş veren ücretsiz izne ayırtabilirmi

  89. İlyas başaran dedi ki:

    Haklarımızı işkur ve halkbankası gasp ediyor..bunları kime şikayet edelim ..varmı bir öneriniz .?

  90. Enes dedi ki:

    Ben işkurdan işe girdim 20 gün çalıştım ve bel fıtığı rahatsızlığımdan dolayı işten ayrılmak zorunda kaldım bu süre içerisinde çalıştığım paramı alabilirmiyim İŞKUR mu ödüyor bilgisi olan yardımcı olabilir mi teşekkür ederim

    1. ayşenur dedi ki:

      ödemenizi aldınız mı yada herhangi bir ceza yaptırımı oldumu mu acaba

  91. İlyas başaran dedi ki:

    bişey sormam lazım … haklarımızı gasp eden kurum işkur ve ücretlerımızı .adımıza açdıgı hesaplara ..yatırdım gösderip de halkbankasıyla danışıklı bir tutar sergileyerek. (ödendi gösderip verilmeyen işkur maaşlarımız) ugradıgımız ..devletin kurumu olan işkur u kime şikayet edicez..

  92. Ali dedi ki:

    işbaşı eğitim programında hafta tatili yani pazar günü ücretli mi ücretsiz mi

  93. MUKADDES KAYA dedi ki:

    Mart ayından bu yana işkur kursiyeri olaraktan tekstil de çalışmaktayım .resmi tatil ve iş göremezlik hastane raporum olduğuna rağmen maaşımdan kesinti yaptılar neden .?

  94. Seyran dedi ki:

    İş kurdan 9 aylık sürem dolmuş birdaha ne zaman okurdan calisabilirim

  95. Yağmur dedi ki:

    Merhabalar, işkur üzerinden işe girmeyi planlıyorum. Fakat özel güvenlik görevlisiyim ve sağlık bakanlığına atanmak istiyorum. Sağlık Bakanlığı başvurularını işkur üzerinden ilan açarak yapıyor. İşkurda çalışma sürem dolmadan buraya başvuru yapabiliyor muyum?

  96. Esma dedi ki:

    Ben 34 haftalık hamileyim iskurda Nisan da doğumum çıkış yapmak istemiyorum hiç Bi hak talep edemiyoruz devamsızlık yapmadan sadece dogum yaptığım günlerde 5 günlük rapor hakkımı kullanıp ise geri dönebilir miyim

  97. Gss dedi ki:

    Merhabalar, iş başı eğitim süreci ile yeni işe başladım. Haftanın 5 günü çalışması olan bir yerde başladım. Bu süreçte 2 günlük hafta tatillerinin ücretleri işkur tarafından ödeniyor mu ?