Normal Bağ-Kur ile İsteğe Bağlı Bağ-Kur (İsteğe Bağlı Sigorta) Arasında Hangi Farklar Vardır ?

Normal Bağ-Kur ile İsteğe Bağlı Bağ-Kur (İsteğe Bağlı Sigorta) Arasında Hangi Farklar Vardır ?
26 Haziran 2022 18:46

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun “İsteğe bağlı sigorta başlangıcı ve sona ermesi” başlıklı 51 inci maddesinde; “İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulamasında dikkate alınır ve söz konusu süreler, bu maddenin üçüncü fıkrası hükmü saklı olmak üzere 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Dolayısıyla İsteğe Bağlı Sigorta Hangi Hallerde 4/a (SSK) Kapsamında Sayılır ? başlıklı yazıda belirtilen istisnalar hariç isteğe bağlı sigorta 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık sayıldığından, bu sigortalılık türüne isteğe bağlı Bağ-Kur veya Bağ-Kur isteğe bağlı gibi isimler de verilmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta İle Bağ-Kur Sigortalılığı Arasında Farklılık Olmayan Tek Konu

Ancak durum böyle olmakla birlikte, sadece emeklilik şartları yönünden normal Bağ-Kur sigortalılığı ile isteğe bağlı sigorta arasında bir fark bulunmamaktadır. (Bkz. İsteğe Bağlı Sigortalılar Hangi Şartlarla Emekli Olabilir ?) Bunun dışında isteğe bağlı sigorta ile vergi mükellefiyeti, şirket ortaklılığı, meslek odası üyeliği, tarımsal faaliyet gibi nedenlere bağlı Bağ-Kur sigortalılığı arasında aşağıda belirtilen konularda farklılıklar bulunmaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta İle Bağ-Kur Sigortalılığı Arasında Uygulamada Ortaya Çıkan Farklılıklar

• Ödenen prim tutarları farklıdır. Bağ-Kur sigortalıları prime esas kazancın yüzde 34,5’i üzerinden prim öderlerken, isteğe bağlı sigortalılar prime esas kazancın yüzde 32’si üzerinden prim ödemektedirler. (Bkz. SGK Sigorta Prim Oranları) Ancak her aya ait primlerini takip eden ayın sonuna kadar ödeyen Bağ-Kur sigortalıları ile Tarım Bağ-Kur sigortalılarına beş puanlık indirimi uygulanmakta ve bunlar prime esas kazancın yüzde 29,5’i üzerinden prim ödemektedirler. (Bkz. 5 Puanlık Bağ-Kur Prim İndiriminin Şartları ve Kapsamı) Ayrıca Tarım Bağ-Kur sigortalılarına primlerini 6 ayda bir ödeme imkanı tanınmıştır. (Bkz. Primlerini 6 Ayda Bir Ödeyen Tarım Sigortalıları Sağlık Yardımı Alabilir)

Öte yandan Tarım Bağ-Kur sigortalılarından 2022 yılında aylık 29 gün üzerinden prim alınmakta ve 30 gün üzerinden sigortalı hizmetlere işlenmekteyse de 2023 yılından itibaren 30 gün üzerinden prim alınmaya başlanacak ve bu konudaki farklılık ortadan kalkacaktır. (Bkz. Bağkur – Tarım Bağkur ve Muhtar Prim Tutarları, İsteğe Bağlı Sigorta Prim Tutarları) Aynı kolaylık isteğe bağlı sigortalılardan sadece vergiden muaf ev hanımlarına tanınmıştır. (Bkz. İsteğe Bağlı Kadın Sigortalılara Çıkarılan Borcun Nedeni)

• Genel sağlık sigortası (GSS) sağlık yardımlarından yararlanma şartları yönünden de farklılık bulunmaktadır. Bağ-Kur sigortalıları ödeme süresi geçmiş 60 günlükten (iki aylıktan) fazla prim borcu olmadığı sürece sağlık yardımı alabilirken, isteğe bağlı sigortalıların ise sağlık yardımı alabilmeleri için ödeme süresi geçmiş hiç prim borçlarının olmaması gerekmektedir. (Bkz. Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmesi İçin Borcu Olmaması Gerekenler Kimlerdir ?) Ayrıca son birkaç yıldır Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanlara, prim borçları olsa bile Devlete ait hastanelerden ücretsiz sağlık yardımı alma hakkı tanınmaktayken, isteğe bağlı sigortalıların böyle bir hakkı bulunmamaktadır. (Bkz. Borçlu Bağ-Kur ve 60/g Sigortalılarına Sağlıktan Yararlanma Hakkı Tekrar Tanındı)

• İsteğe bağlı sigortaya, sigortalı herhangi bir işte çalışmayan ve şartları tutan her Türk vatandaşı istediği zaman girebileceği gibi, istediği zaman da isteğe bağlı sigortadan çıkabilmektedir. Tarım Bağ-Kur da dahil, Bağ-Kur sigortalılığına giriş veya çıkış ise isteğe bağlı olmayıp, belirli şartlara tabidir. (Bkz. Bağ-Kur Sigortalılığı Nasıl Başlatılır veya Sona Erdirilir ?)

• İsteğe bağlı sigortada 12 aylık ödeme süresi geçtiği halde primleri ödenmeyen aylara ait sigortalılık süreleri silinmekte, daha sonra o sürelere ait primleri ödeyip ihya etme imkanı bulunmamaktadır. (Bkz. Primi Düzenli Ödenmeyen İsteğe Bağlı Boşa Gider !) Bağ-Kur sigortalılığında ise prim borcu ödenmediği için sigortalı hizmetin silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Zaman zaman çıkarılan kanunlarla primleri ödenmeyen sürelere ait Bağ-Kur hizmetleri silinse bile daha sonra primlerini ödeyip silinen ayları ihya imkanı bulunmaktadır. Buna karşılık, Bağ-Kur sigortalılığı sona erdiğinde yani sigortadan herhangi bir nedenle çıkış yapıldığında geriye dönük prim borçları silinmezken, isteğe bağlı sigortada ise çıkış yapıldığında prim borçları ve o borçların olduğu aylara ait hizmetler silinmektedir. (Bkz. Sigortadan Çıkış İçin Başvuran Kişinin Borcu Silinir mi ?)

• Tarım Bağ-Kur dahil Bağ-Kur sigortalısı olanlar iş kazası ve meslek hastalığı yardımlarından yararlanabilmekte, ayrıca Bağ-Kur sigortalıları emzirme yardımı alabildiği gibi bazı Bağ-Kur sigortalıları doğuma bağlı rapor parası da alabilmektedir. (Bkz. Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Alma Hakkından Kimler Yararlanabilir ?, Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları) İsteğe bağlı sigortalılar içinse böyle bir hak bulunmamaktadır. (Bkz. İsteğe Bağlı Sigortalılar Doğum Yardımı veya Rapor Parası Alabilir mi ?)(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Belgin dedi ki:

    Haziran ayı isteğe bağlı sigorta primimin son ödeme tarihi nedir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde 31 Temmuz 2022 son ödeme tarihidir, Pazar gününe denk geldiğinden 1 Ağustos 2022 Pazartesi günü sonuna kadar ödenebilir.

  2. Suat metin dedi ki:

    Nasıl emekli olcaz ssk dışardan ödenmiyor
    56 yaşımdayım iş vermiyorla2435 günüm var 85 kasim girişliyimr

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2435 günün tamamı SSK kapsamında ise ve maddi olarak imkanınız varsa kalan 1165 günü isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek tamamlayıp, SSK şartlarında 3600 günle, 60 yaşına emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta 1260 günün altında kalacağı için sorun olmaz, ancak bunu iyi takip etmeniz, 3600 gün tamamlanınca isteğe bağlı sigortadan çıkış için dilekçe vermeniz ve prim ödemeyi bırakmanız gerekir, eğer isteğe bağlı sigorta prim günü 1260 veya daha fazla olursa Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/emeklilik-basvurusunda-son-yedi-yil-1260-gun-uygulamasi-nedir/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/istege-bagli-sigorta-prim-tutarlari/)

      1. Hülya dedi ki:

        Merhaba ben babadan 940tl yetim aylığı aliyordum evlendim cehiz parasi nekadar alirim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Aldığınız yetim aylığı Emekli Sandığı kapsamındaysa 12 aylık, SSK veya Bağ-Kur kapsamındaysa 24 aylık yetim aylığınız tutarında ödeme yapılır.

        2. Imran dedi ki:

          Iyi günler eşim sigortalı işi bıraktı pirim dolmasına 105 gün var bu gününü isteğe bağlı sigorta yatirabilir mi.? Yatırırsa sigorta olarak gecer. Yoksa bokurlu mu olur bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Eğer emeklilik için doldurması gereken prim gün sayısı 105 gün kaldıysa, kastettiğiniz buysa, son 2520 prim günün tamamı SSK kapsamındaysa, kalan 105 günü isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilir, hiçbir sorun olmaz, yine SSK şartlarında emekli olabilir.

        3. Hatice artan dedi ki:

          Biz normal ssk li ödüyorduk fakat eşim çalışamaz olunca bağkura geçtik sonra ödemede zorluk çekince evde iş yapmaya başladık ozamandan beri isteğe bağlı yaptılar şimdi bizim ödememiz 5400 olacaksa biz nasıl emekli olacağız

  3. Mehmet Ali dedi ki:

    Merhaba eşim mayıs 1969 doğumlu. 1996 yılında ilk Bağ-Kur kaydı var. Adına pancar yatıyor. Borçlanma yapmak ve emekli olmak istiyor eşim. Ne zaman emekli olur? Kaç TL borç çıkar? Teşekkür ediyoruz

  4. Esen dedi ki:

    Merhaba, 29.12.1975 doğumlu bayanım.SSK başlangıç 1.12.2003 3000 gün çalışmışligim var.3.12.2011 tescil tarihiyle de isteğe bagli 925 gün odenmisligim var. Acaba emeklilik için ne kadar süre ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler

  5. Nur dedi ki:

    merhaba bağkur sigortası başlama tarihi 07ekim 1988 1998 terk 2003 doğumlu bir çocuğum varbağkurdan 3413 iş günü
    var 2021 ve 2022 yılları arasında 4A sigortadan 204 iş günüm var 03 mayıs 1966 doğumluyum yaşlısın diye iş vermiyorlar EYT den faydalanamazmıyım Sıgortadan emekli olmam için 11 ayım var iki yılda doğum borçlanması ile birlikte fakat iş vermiyorlar yatırmaya maddi durumum yok

    1. Suetkin dedi ki:

      Bazı bankalar doğum borçlanması ile hemen emekliliğe hak kazanabilme imkanınız oluşuyorsa, size doğum borçlanması yapabilmeniz için kredi verecektir. Bunu araştırmanızı öneririm.

  6. dilek ünal dedi ki:

    12.09.1994 sig başlangıç tarihim olup 2010 gün ödenmiş pirimim var daha sonra iş yeri açtım ve buradanda 3317 gün (9 yıl 2 ay 17 gün) ödenmiş pirimim var son 2 yıl pirimim sigortadan ödendi şimdi çalışmıyorum isteğe bağlı sigorta yaptırsammı yoksa kalan günlerimi sigortalı olarak tamamlarsammı daha iyi maaş alırım.
    1977 doğumlu bayanım ve hesaplattırdığıma göre 600 gün prim ödeyip 52 yaşıma geldiğimde emekli olabiliyorum.

  7. Ayse dedi ki:

    mrb ssk dan 3465 gunum var sonra istege bagli sigortaya gectim ordanda 1213 gunum var ssk dan emekli olmak icin 5000 gunu tamamlamak icin 322 gunum eksik dogum borclanmasi yaparsam bagkurdanmi emekli sayilirim ve pirimim 7200 gunemi cikar eger boyleyse nasil bir yol cizebilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsteğe bağlı sigorta prim gününüz 1260 gün olursa Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz, bu nedenle isteğe bağlı sigortaya prim ödemeyi bırakıp, çıkışınızı yaptırmanızda fayda var. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/emeklilik-basvurusunda-son-yedi-yil-1260-gun-uygulamasi-nedir/)
      Şu an doğum borçlanması yaparsanız, en son sigortalılığınız 4/b (Bağ-Kur) kapsamında olduğu için, borçlandığınız süre de Bağ-Kur kapsamında sigortalılık olarak sayılır. 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olduktan sonra borçlanma yaparsanız 4/a (SSK) kapsamında sigortalılık olarak sayılır.

  8. Mustafa arslan dedi ki:

    Benim yatirdigim şuan tarım Bağ-Kur ben kaç gün pirim odemem gerekiyo

  9. Mustafa dedi ki:

    Merhaba isteğe bağlı sigorta ödemeye başlarsam sigortalı işe girince otomatik kapanıp açılırmı yada her işe giriş çıkışta dilekçemi vermeliyim.
    2 sorum eksik yatan primleride 30 güne tamamlayabilirmiyim

  10. Hatice artan dedi ki:

    Biz normal ssk li ödüyorduk fakat eşim çalışamaz olunca bağkura geçtik sonra ödemede zorluk çekince evde iş yapmaya başladık ozamandan beri isteğe bağlı yaptılar şimdi bizim ödememiz 5400 olacaksa biz nasıl emekli olacağız

  11. burak dedi ki:

    merhabalar,
    isteğe bağlı ve bağkur arasında emeklilik için prim farkı var mı?
    yani bağkurdan ödeyen birinin pirim günü ile isteğe bağlı ödeyen biri aynı zamanda mı emekli olabiliyor ?