Hafta İçerisinde Rapor veya İzin Alan İşçi Hafta Tatili Yapabilir mi ?

Hafta İçerisinde Rapor veya İzin Alan İşçi Hafta Tatili Yapabilir mi ?
22 Ocak 2017 20:48

Hafta tatili (haftalık izin), İş Kanunun 46 ncı maddesi gereğince işçiye kesintisiz en az 24 saat olarak verilmesi gereken ücretli bir izindir.

İş Kanununa tabi olarak çalışanlar için memurlarda olduğu gibi Cumartesi – Pazar günleri tatil sayılmadığından, en azından haftada bir gün dinlenebilmeleri için işçilere bu hak tanınmıştır.

Hafta tatili ile ilgili ayrıntılı düzenleme İş Kanunun Hafta tatili ücreti başlıklı 46 ncı maddesinde yapılmış olup ayrıntılı bilgi Hafta Tatili Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı yazıda yer almaktadır.

Hafta içerisinde istirahat raporu alan işçinin hafta tatili izni kullanıp kullanmayacağı konusuna gelince. Söz konusu 46 ncı maddede; Ek 2 nci maddede sayılan izin sürelerinin (mazeret izinleri) (Bkz. İşçinin İzin Hakları – Ücretli ve Ücretsiz İzinler – İzin Verilmesi Zorunlu Durumlar – İzin Süreleri), bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinlerinin çalışılmış günler gibi hesaba katılacağı belirtilmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da “Hafta içinde raporlu olmam halinde hafta tatili hakkımı kaybeder miyim ?” şeklindeki bir soruyu; “Hayır. Bir haftalık süre içinde hekim raporuyla işe gelmediğiniz günler çalışılmış gibi sayılır ve o haftanın tamamını raporlu geçirseniz dahi hafta tatiline hak kazanırsınız.” şeklinde cevaplandırmıştır.

Dolayısıyla bir haftalık süre içerisinde kalmak kaydıyla işçinin rapor almış olması, işveren tarafından izin verilmiş olması, Ek 2 nci madde kapsamında doğum, ölüm, evlenme gibi haller nedeniyle mazeret izni kullanmış olması halleri işçinin hafta tatili (haftalık izin) hakkını kaybetmesine yol açmaz. Benzer durumda olan part-time çalışan işçilerin durumları ise Part – Time Çalışan İşçinin Hafta Tatili Hakkı Var mıdır ? başlıklı yazıda belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hasan dedi ki:

    Merhaba,
    Öncelikle iyi çalışmalar dilerim.
    06.09.2016 tarihinden itibaren çalışmakta olduğum iş yerinden 12.03.2017’de geçirdiğim sağlık problemi nedeniyle iki gün işe gidememem sonucu işten çıkarıldığımı öğrendim. Bu durumdan dolayı mağdurum ve ne yapmam gerekiyor? Tazminat alabilir miyim ?
    Teşekkürler.

    1. admin dedi ki:

      (Hasan) Eğer rapor almış olsaydınız sorun çıkmazdı. Eğer bu iki hastanelere gittinizse ve bunu belgeleyebilirseniz yine sorun çıkmaması gerekirdi. İşveren şu an sizi 4857-24/II. maddeye göre haklı sebeple işten çıkarmış göründüğü için tazminat alamazsınız. Ayrıca haklı sebep olmasa bile bir yılı doldurmamış olduğunuz için yine de kıdem tazminatı alamazdınız, sadece ihbar tazminatı alabilirdiniz.

      1. Hasan dedi ki:

        Merhaba ben özel sektörde calışıyorum sabah 10 akşam 10 dıye anlaştım önceki şubesinde öyle çalışıyordum sonra başka şubeye gönderildim burda sabah 10 gece 12 ye bazen gece yarısı 1 ve 2 oluyor ve ben mesayı parası istedim bana ne iş yapiyorsun diye cevap verdi şirketin yetkilisi anlıyacagınız yedı bucuk yıldır calışiyorum mesailerimi alamadım az bir mesayı alabildim yedı yılda toplasan 100 saat ancak almışımdır ayrıca maaş bodramda calışma saatım 208 saat olarak gözüküyor oysaki ben 350 li ve 400 yüz saatte yakın calışiyorum maaş bodrasında sadece tatil günleri calıştıgımız parayı alıyoruz buda fazla calışma mesayısı olarak gözüküyor ayrıca yıl sonu geldiğinde zam yapılıyor bana 350 400 yüz saat calıstıgım halde cok az bir zam yapılıyor bana 8 saat mamelesı yapılıyor selam ne yapmam lazım

        1. Admin dedi ki:

          Merhaba, İş Kanunu uyarınca haftalık 45 saati aşan her bir saatlik çalışma için fazla mesai ödenmesi gerekir. Ancak yine Kanun uyarınca işçilerin günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz. Yargıtay kararlarına göre de işçinin haftalık 45 saatlik çalışma süresini aşıp aşmadığına bakılmaksızın günlük 11 saati aşan çalışmalar için de fazla mesai ödenmesi gerekir. Ayrıca diğer işçilere göre size daha düşük zam yapılması, eğer işverenin haklı bir gerekçesi yoksa, işverenin eşit işlem borcuna aykırılık kapsamına girer. İşyerini bulunduğunuz yerdeki İŞKUR müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz veya ücret ve fazla mesainiz eksik ödendiği için noterden ihtarname çekip iş akdinizi feshedip tazminat ve işçilik alacaklarınızı talep edebilirsiniz. Bu durumda işveren ödemezse arabulucuya başvurmanız, yine ödemezse iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Dava açarsanız da haklılığınızı ispat etmeniz gerekir.

          1. soner dedi ki:

            Merhaba admin Bey
            çalıştığım fabrikada %20.1 zam açıklanması oldu fakat bana %9 zam yapıldı zam ayrılcılığı yapıldı benim morel ve motivasyonumu düşürdü yönetim şimdi ben nasıl yol izlemeliyimhaklı sayılıp haklarımı alıp ayrılabilirmiyim 11 yıllık işçiyim

          2. İzmirli dedi ki:

            Selamın aleyküm haftalık tatil dönüşü 1 gün rapor aldığım için savunmam alındı çalıştığım kurum tarafından bu işlem yasalmı

          3. Admin dedi ki:

            Aleykum Selam, normalde mevzuata göre böyle bir uygulama yok, eğer siz resmi / SGK ile anlşamalı bir sağlık kurumundan rapor aldınızsa, dolayısıyla doktorun verdiği istirahat raporu geçerlidir, işyerinin bunu kabul etmeme, dikkate almama lüksü yok. Ancak işyeriniz gerçekte bir rahatsızlığınız olmadığı halde sağlık raporu aldığınızı düşünüyorsa, şüpheleniyorsa ondan dolayı savunmanızı almış olabilir.

          4. Yahya dedi ki:

            Mrb ben özel sektör çalışanıyım 3 vardiya çalışıyorum 8.4.16.24.24.08 ben gece 24. 08 gece vardiyasında saglık nedeniyle çarsamba. Perşembe. Cuma 3 gün rabor verildi cumartesi günü işe gitmezsem devamsız sayılırmıyım

          5. Admin dedi ki:

            Cumartesi hafta tatili gününüzse, 3 gün istirahat raporu almanız nedeniyle hafta tatili yapma hakkınınız kaybetmeyeceğiniz için cumartesi hafta tatilinizi yapabilirsiniz.

      2. Yunus kara dedi ki:

        Merhaba ben özel sektör de çalışıyorum hastaneden 7 gün rapor aldım 25.08.2022 31.08.2022 tarihleri arası
        Ayın 28’i pazar günü haftalık izin hakım ve 30 ağustos zafer bayramı resmi tatil olmasına rağmen maaşımdan
        7 gün kesinti oldu bu normal bir durumdur yoksa bilmediğimiz bişey mi var lütfen beni aydınlatınız. TEŞEKKÜRLER iyi çalışmalar.

    2. Ahmet dedi ki:

      Merhaba iş kazası geçirdim 20 gün rapor aldım Aralık 19’da bitti yeniledi 20 gün daha verdi iş başı başlama ocak 8 diyor oda pazara denk geliyor hafta tatili fabrika kapalı daha iyileşmedim 20 gün daha raporu uzatacak doktor ama hastanede kapalı rapor alamıcam pazar ocak 8’de pazartesi doktora gideceğim rapor yenilemeye sorum pazar 1 gün raporsuz geçiyor ne olur bu durumda

  2. Erdal dedi ki:

    Berhaba eşim hasta olduğu icin 1günlük rapor aldı işveren ise raporlu olduğu günü normal izini olarak saymış bu uygun mu sizce

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, eğer izin saydığı günün ücretini işveren kesmemişse, ödemişse sıkıntı yok. Çünkü raporlu olduğu gün için işverenin normalde işçiye ücret ödeme mecburiyeti yok. Ancak işveren eşinizin raporlu olduğu günü hem izninden düşmüş, hem de o gün için ücretini kesmişse bu uygun değildir.

  3. Ali Altunbaş dedi ki:

    Ben camii imamıyım hafta içi 5 gün hastalık sebebi ile raporluydum.
    Pazar günleri haftalık tatil iznim var
    Cumartesi günü çalışıp pazar günü haftalik iznimi kullanabilir miyim

    1. Admin dedi ki:

      Siz muhtemelen 657 sayılı Kanuna tabisiniz. Yazıda yer alan bilgiler 4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışanlar için geçerli. Siz 5 günlük istirahat raporu almış olsanız bile Pazar günü haftalık izninizi kullanmanıza engel bir durum olmaması lazım.

  4. Ferdinand dedi ki:

    Merhabalar ben ozel sektorde sabah 9 da mesai basi yaptim saat 14 de dis agrisi ile izin alip doktora gozuktum.kanal tedavisi uygulandi ve rapor yazildi bu durumda ben raporlu isem calistigim saatler ne oluyor yaniyor mu yoksa daha sonraki calisma gunlerinde alacakli konumuna mi geliyorum.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, normalde işçinin raporlu olduğu süre için işverenin işçiye ücret ödeme zorunluluğu yok, bu husus işçi – işveren arsındaki iş sözleşmesi hükümlerine veya varsa toplu iş sözleşmesi hükümlerine bağlı. Ancak öte taraftan iş kazası ve meslek hastalığı dışında işçilere verilen istirahat raporlarının ilk iki günü için işçiye rapor parası ödenmediğinden, eğer işçi aylık ücret karşılığı da çalışıyorsa bu iki günlük ücretin işveren tarafından kesilmemesi gerektiği yönünde görüşler mevcut. (Bkz. Üç Günden Az İstirahat Alan Sigortalıya İstirahat Parası Ödenir mi? İşverence Ücret Ödenmesi Gerekir mi ?)
      Öte yandan siz saat 9’dan saat 14’e kadar çalıştığınızı belirtmişsiniz, bu durumda işverenin size çalıştığınız sürenin ücretini ödemesi zorunlu, çünkü siz o ücrete hak kazanmışsınız. Örneğin iş kazalarında iş kazası geçirdiği günden itibaren istirahat raporu alan işçi normalde iş kazası geçirdiği güne ait de rapor parası aldığı halde, o gün işe geldiği için ücrete hak kazandığından, işverenin o günün ücretini işçiye, primini SGK’ya ödemesi gerekmektedir. (Bkz. İş Kazası Geçirdiği Gün İçin İşçi Adına Ücret Tahakkuku Gerekir)

      1. Volkan dedi ki:

        Cevabınızı bekliyorum

  5. Mehmet halit ilhan dedi ki:

    Iyı günler ben vardiyalı çalışıyorum pazar pazartesı ve salı günü raporuydum Çarşamba günü işe gıttım perşembe günü hafta tatıl günüm ama bana devamsız yazdılar ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer doktor size verdiği istirahati sisteme girdiyse, zaten işyeri (muhasebeci) size verilen raporu e-bildirge sisteminde görecek, raporluyken işyerinde çalışıp çalışmadığınızı SGK’ya mecburen bildirecek. Dolayısıyla sizin belirtiğiniz tarihlerde raporlu olduğunuzu kendileri de görmüş olacak. Bu nedenle sizi devamsız yazma hakları yok, onların sistemden görmelerini beklemeden raporunuzu siz de işyerine ibraz edebilirsiniz. Raporunuzu dikkate almazlarsa ALO 170’e şikayette bulunun.

    2. Rahime Sipahi dedi ki:

      Merhba ben özel sektör de çalışıyorum.Covit testim pozitif çıktı.Akşam Filyasyon ekibi iş görüşmede 7 gün rapor verildi.E devletten sistemime işlendi.Sorun şu başlangıç günü yani 1. gün ben çalıştım ve vardiya saatimi doldurup evime gittim.Yani o günkü çalışma hakkımı tamamladım.Vardiya listesinde çalışır görünüyorum.Rapor 7 değil 6 gün olarak yazılmış. Benim bu gün içi mesai saati yani fazladan 1 gün izin isteme hakkım varmı.Yani e devlette 7 vardiya listesinde ilk gün çalışır 6 gün rapor yazılmış.Ben yönetime 7 gün rapor evrağımıda teslim ettim.

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Raporun başladığı 1. gün işyerinde çalıştığınıza göre işyerinizin size o günün ücretini ödemesi gerekir, bunun yerine o 1. gün için işyerinden bir gün fazladan izin isteme şeklinde bir uygulama veya hak söz konusu değil.

      2. Bektaş dedi ki:

        Merhaba ben covit 19 hastasıyım cuma günü raporum yazıldı bizim iş yeri ise cumartesi pazar tatil şimdi bana 7 gün rapor yazılmış cuma gününden başlıyor cumartesi pazar pazartesi salı Çarşamba Perşembe cuma günü iş başı yazıyor cumartesi pazara nasıl rapor geciyor da beni cuma günü iş başı yaptırıyorlar onu anlamadım normalde cumartesi pazar sayılmıyor ve benim işe başlama tarihim 1 hafta gectikten sonra pazartesi degil salı günü iş başı yapmam gerekiyor

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İstirahat raporunun süresi verildiği gün işlemeye başlar, tatile denk gelen günler rapor süresinden düşülmez.

  6. Ercan dedi ki:

    Merhaba
    Ben pazar pazartesi sali rapor aldım
    Sali id başı yaptım haftalık izin hakkim var mi

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere bir haftalık izin hakkınız var.

      1. Umut dedi ki:

        Merhaba benimde bi sorum olacaktı benim haftalık iznim salı ama pazartesi salı raporlu olduğum için kullanmadığım salı iznim yanıyormu

        1. Admin dedi ki:

          Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere yanmaz, işverenin haftalık izninizi başka bir gün kullandırması gerekir.

          1. Gülay dedi ki:

            Merhaba ben part time olarak hatta mağazada destek elemanı olarak çalışıyorum saat 15-22 arası yarın diş doktoruna gitmem gerekiyor müdüre söyledim 5 buçukta randevum diye sabah gel o zaman dedi ama sabah da gidemem üniversite tercihleri için üniversitelere gitmem gerekiyor bilgi almak için müdür de dedi ki normalde seni işten çıkarmamız gerekiyor diye rapor alıcam sonuçta böyle bi hakları var mı ya da randevum 5 buçukta diye sabah gitmek zorunda mıyım?

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            İşveren doktora gidecek işçiye izin vermek zorundadır, hatta diş tedavisi dışındaki konularda da doktora gitmeden önce işçiyi aile hekimine gitmeye zorlayamaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-doktora-gidecek-isciye-izin-vermek-zorunda-mi/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-doktora-gitmeden-once-isyeri-hekimine-basvuru-sarti-getirebilir-mi/)

    2. Zuhal dedi ki:

      Çivit ten dolayı rapor aldım 7 günlük hafta içine denk geldi Çarşamba diğer haftaya aksadigi için geçen haftanın haftalık izni iptal oluyormuş böyle bir şey varmı bence saçmalık sonuçta 7 günlük raporum var beni çalışmış olarak saymalari gerekiyor o haftanın iznini de vermeleri gerekiyor sizce doğru mu

  7. sema dedi ki:

    benin pazartesi sali çarşamba perşembe cuma cumartesi rapor aldıysam pazar off hakkım varmı dinlenme gibi hizmet dökümune devamsiz yazmislar

    1. Admin dedi ki:

      Rapor süreleri bir haftalık süre içerisinde kaldığı için İş Kanununun 46/3/c maddesi uyarınca size pazar günü hafta tatili izni verilmesi gerekir.

  8. Emine dedi ki:

    Şuanda ücretsiz doğum izindeyim 1 kasım perşembe günü iş başı yapacağım biz hafta tatilini hafta içi kullanıyoruz benim hafta tatili iznim var mi

    1. Admin dedi ki:

      Haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini doldurduğunuzda en az 24 saatlik hafta tatili izni hakkınız doğar.

  9. Melis dedi ki:

    Merhaba geçen hafta içinde doktor 4 gün rapor verdi raporumun ilk günü haftalık izin günüme denk geliyor ben haftalık izin hakkım oluyormu

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, istirahat raporunuzun başladığı ilk gün için zaten hafta tatili iznine hak kazandığınıza ve o gün işyerinde çalışmamış olsanız dahi işverenin size ücret ödemesi gerektiğine göre, rapor almış olsanız dahi o günün ücretinin size ödenmesi gerekir gibi geliyor. Diğer 3 günlük rapor süresi ise sonraki haftaya ait hafta tatili izni açısından çalışılmış gibi değerlendirilmelidir.

  10. özge dedi ki:

    Merhabalar. bir personelin iznini normal şartlara göre 6+1 off kullandırırken bir gün ücretsiz izin aldığında bunu o gün çalışmadığı için 10+1 olarak izin kullandırabilr miyiz? yani kişi 24.10.2018 tarihinde haftalık iznini yapıp daha sonra 27 si ücretsiz izin aldığı için izninini 4.11.2018 tarihinde kullansa sorun olur mu_?

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba; hafta tatili izninin mutlaka her hafta aynı gün kullandırılması şart değil. İş Kanunun 46 ncı maddesindeki işçi çalışmadığı halde çalışılmış gibi sayılan süreler de dikkate alınarak haftalık 45 saati doldurduğunda işçinin hafta tatili iznine hak kazandığı kabul edilmeli ve o hafta içerisinde en az 24 saat hafta tatili izni verilmelidir.

  11. Rapor dedi ki:

    Merhaba doktordan fizik tedavi gördüğüm icin 16.10.2018tarihinde 12 gün rapor aldım isyèri 2 günü kesiyor rapor 27.10.2018 rapor bitiş tarihi 28 i işbaşı peki benim haftalık izin günü hakkım varmi

    1. Admin dedi ki:

      Kanunda bir haftalık süre içerisinde kalan rapor sürelerinde işçinin işyerinde çalışmış gibi sayılacağı ve hafta tatili iznine hak kazanacağı belirtilmiş, sizin rapor süreniz bir haftayı geçmiş. 28’inde iş başı yaptıktan sonra 45 saatlik normal çalışma süresini doldurduğunuzda hafta tatili iznine hak kazanırsınız. Öbür taraftan “işyeri 2 gün kesiyor” ifadesinden neyi kastettiğinizi anlayamadık.

  12. sema dedi ki:

    ben 29 ekimde off kullandım haftalik bir off hakkim daha varmi bizim offlarimizi pazar yerine hafta ici veriyorlar o zaten benim resmi tatilim degilmi o zaman haftada bir iznim daha yokmu

    1. Admin dedi ki:

      Mevzuatta off şeklinde bir tanımlama yok. Eğer bahsettiğiniz hafta tatili izni ise İş Kanunu uyarınca işveren işyerinde haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye en az 24 saatlik hafta tatili izni vermek zorundadır. Öte yandan İş Kanununda cumartesi ve pazar veya sadece pazar gününün işçiler için tatil olduğuna dair bir hüküm yok, işverenin tek yükümlülüğü işçiye haftada en az bir gün hafta tatili izni vermek.

    2. Oktay dedi ki:

      Cuma izinliyin persebme rapor alsam cuma hakkım yanar mi rapordan sonra 48 saat gecmeli mi

      1. Admin dedi ki:

        Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere haftada 1 gün rapor alınmasıyla hafta tatili hakkı yanmaz.

  13. serkan dedi ki:

    merhaba iyi gunler ben grip oldugum icin 3 gun rapor aldim 4 uncu gun kendi iznim ama isveren 45 saati doldurmadigin icin haftalik izninde gelip caliscan diyo boyle birsey varmi varsada hangi madde ogrenebilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, yukarıdaki yazıda da belirttiğimiz üzere aynı hafta içerisinde işçinin istirahat raporu aldığı günlerin çalışma süresinden sayılması ve işçiye bu doğrultuda hafta tatili izni verilmesi gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konudaki bir soruya verdiği cevap aynen aşağıda yer almaktadır.
      Hafta içinde raporlu olmam halinde hafta tatili hakkımı kaybeder miyim?
      Hayır. Bir haftalık süre içinde hekim raporuyla işe gelmediğiniz günler çalışılmış gibi sayılır ve o haftanın tamamını raporlu geçirseniz dahi hafta tatiline hak kazanırsınız.

  14. Ceren dedi ki:

    Merhaba, ben özel bir şirkette çalışıyorum. Haftaiçi izin günüm o gün 4 gün istirahat raporu aldım. İzinli olduğum gün raporlu olduğum için 1 gün izin alacağım olmaz mı

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini dolduran işçiye en az 24 saat hafta tatili izni verilmesi gerekir. Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere aynı hafta içinde kalmak şartıyla istirahat günleri de işçi için çalışılmış gün gibi hesaba katılır. Burada siz hafta tatili izninizin denk geldiği gün istirahatli olduğunuza göre o gün de çalışma süresinden sayılacak, dolayısıyla size bir gün hafta tatili izni verilmesi gerekecektir.

  15. ayse ozdemir dikici dedi ki:

    Aylik 20 gun calisip 10 gun izin kullaniyoruz ve 30 gunluk uzerinden maas +agi+ 30 saat pazar mesaisi aliyoruz maasim net 1610 tl 5 gunluk raporum 4 gunkuk senelik iznim vardi elime gececek net ucret nedir

    1. Admin dedi ki:

      Kullandığınız yıllık izin nedeniyle maaşınızdan kesinti yapılamaz. 5 günlük raporla ilgili olarak ise işyeriyle yaptığınız anlaşmaya – imzaladığınız sözleşmeye göre durum değişir, ama 25 gün üzerinden maaşınızı öderler herhalde.

  16. Receb Cebrail dedi ki:

    Merhaba ben kamu kurumunda güvenlik olarak calismaktayim. 12 saatlik vardiyali sistemde çalışıyoruz.2 gündüz 2 gün tatil 2 gece 2 gün tatil sisteminde çalışmaktayım. 2 günlük gunduz vardiyam için sağlık problemimden dolayi rapor aldım. İşveren rapordan sonraki gün çalışmak zorundasın deyip raporun ertesi günü vardiya listesini değiştirip normalde izinli gozukmem gerekirken beni işe çağırdı. Rahatsizligim gecmedi İşverene söylediğimde yeniden rapor almamı bildirdi. Şimdi yine rapor alıcam ve beni yarın yine işe çağıracak dolayısıyla 3 gün üst üste 12 saat çalışmış olacağım. Rapor aldığım günler çalışıyor sayılmama rağmen böyle bir dayatma ile karşılaşıyorum. Hukuken bir dayanağı var mı bu durumun bilmek istedim.

    1. Admin dedi ki:

      Kadro durumunuz nedir bilmiyoruz. Eğer İş Kanununa tabi olarak çalışıyorsanız, hafta içinde rapor alan işçiye hafta tatili izni verilmesi gerektiğini yukarıdaki yazımızda belirttik. Ayrıca İş Kanunun çalışma süresi başlıklı 63 üncü maddesi uyarınca günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz. Vardiyalı çalışma konusundaki bilgiler ise Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar, Vardiyalı Çalışma ve Gece Çalışma Şartlarında Değişikler Yapıldı başlıklı yazılarda yer almaktadır.

      1. Receb Cebrail dedi ki:

        Şöyle anlatayım sürekli işçi kadrosundayim yani işçi kanununa tabiyim. Kanunu az çok biliyorum kanun ve yönetmeliklerde gece gündüz sıralaması olarak geçiyor. Dolayısıyla Ben 2 gece çalışıp 48 saat dinlenme 2 gündüz çalışıp 72 saat dinlenme olarak çalışıyorum. 2 günlük gunduz çalışacagim günlere rapor aldım kurum amirleri bana rapordan sonraki gün çalışmak zorunda olduğumu degistigini söyledi vardiya listesini değiştirip eski listedeki izinli olmam gereken güne vardiya yazdı. Rahatsizligim geçmediği için yine rapor almak zorunda kaldım yine vardiya listesini değiştirdi bu seferde izinli gözüktüğüm 2. Güne vardiya yazdı. Sebep ise rapordan sonra çalışmak zorundaymisim. Böyle bir kanun yada yönetmelik var mı ben mi hakliyim yoksa kurum mu ?

        1. Admin dedi ki:

          İş Kanununda işçinin rapordan sonra çalışma zorunluluğu yok. Bu sadece 657 sayılı Kanuna tabi memur kadrosundaki kişiler için geçerli. Öğreneğin, memur istirahati biter bitmez izin kullanmak istiyorsa, istirahat sonrası işe başlaması, ondan sonra izin alması gerekir. Ancak siz iş Kanununa tabi olduğunuza göre sizin için böyle bir zorunluluk yok.

  17. Zumra tuna dedi ki:

    Merhaba yorumları okudum aslında sorumun cevabını da aldım ama biz işçiler malesef haklarimizdan habersiz çalışıyor bilgi eksikliğinden dolayı da bir hak iddia edemiyoruz. Ben pazartesi çalıştım salı haftalık izin günümde doktora gittim ve beş gün rapor verdi doktor. Insan kaynaklarını aradım haftalık iznimi haketmedigimi söylediler. Bu arada çalıştığım yer raporun ilk iki gününü ödüyor onun için böyle söylediler acaba teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazımızda bir soru üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını vermiş olduğu cevap aynen yer almaktadır. Kanunda hafta içinde rapor alan işçinin istirahatli olduğu günlerin çalışma süresinden sayılacağı belirtildiğinden, dolayısıyla istirahatli olduğunuz izin günü için de siz çalışmış kabul edileceğinizden, size hafta tatili izni verilmesi gerekir.

  18. Zekeriya dedi ki:

    Merhaba ben ameliyat oldum 3 gün yatarak ve 7 gün ayakta olmak üzre 10 gün rapor verdi doktor ama ayrı ayrı bu durumda hafta tatiline hak kazanırmıyım. Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. Anladığımız kadarıyla haftanın birinin tamamı hastanede yatarak ve ayakta raporlu geçmiş, o hafta için artık hafta tatili kullanacak gün kalmamış, ancak sonraki haftanın bir kısmı istirahatli geçtiğinden, eğer istirahatten sonra çalışmaya başladınızsa hafta tatiline hak kazanırsınız.

  19. Merih dedi ki:

    3 yıldır özel bi işyerinde çalışmakdayım 1ay ücretsiz izin aldım bu zarf içinde hastalanıp rapor alsam rapor param SGK tarafından odenirmi

    1. Admin dedi ki:

      Eğer unalçağınızı ücretsiz izin İş Kanunun kapsamında işverenin vermesi zorunlu ücretsiz izinlerden değilse, işverenle aranızdaki anlaşmaya dayanarak ücretsiz izin aldınızsa, ücretsiz iznin ilk 9 günü içerisinde rapor alırsanız (rapor kaç günlük olursa olsun fark etmez, geriye dönük bir yıl içinde en az 90 gün sigortanız da varsa rapor parası ödenir) 9 gün geçtikten sonra alacağınız raporlar içinse rapor parası ödenmez.

  20. Esma dedi ki:

    Merhaba ben ayağından amlyt oldum doktor once 8 sonra 5 gün rapor yazdı
    Toplam 13 gün
    Bu günler içinde kac tane haftalık izni hak ediyorum 1 mi 2

    1. Admin dedi ki:

      Haftalık izin kullanacağınız haftanın biri tamamen raporla geçmiş, zaten hafta bitmiş. Hafta tatili izni hafta içerisinde kullanılır. Sonraki haftadan bir gün kalmış, siz onun iznini kullanabilirsiniz. Çünkü Kanunda Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri ifadesi yer alıyor, sizin istirahat raporunuz bir haftalık süreyi aşmış.

  21. Nedim dedi ki:

    Öncelikle bu konularda yardımcı olduğunuz için teşekkürler.
    Ben Kasım ayının ilk haftası Perşembe, cuma, cumartesi raporluydum off günümü iş yeri kesmiş. Bunu kesme cesaretini kanunun hangi maddesi veriyor

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda ve sorulara verilen cevaplarda da belirtildiği üzere haftanın tamamı raporlu geçmemişse, raporlu olduğunuz günlerin çalışmış gibi kabul edilmesi ve size hafta tatili izni verilmesi gerekir. İşyerinin yaptığı herhangi bir kanundan aldığı cesaretten değil ya mevzuatı bilmemesinden ya da kötü niyetliliğinden kaynaklanıyordur.

  22. Nedim dedi ki:

    Tekrar merhaba; daha önce belirtmiş olduğum soruya iş yerinden almış olduğum cevap:
    Hafta tatili ücreti
    Madde.46: Bu kanun Kapsamına giren iş yerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63. Maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile 7gunluk bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24saat dinlenme izini (hafta tatili) verilir.
    Sizin vermiş olduğunuz cevaba iş yeri 63.madde şartlarını öne sürdü

    1. Admin dedi ki:

      İşyeriniz işine geldiği gibi cevap vermiş, 46 ncı maddenin sadece birinci fıkrasını almışlar, maddenin devamında yer alan aşağıdaki fıkraya da baksalar iyi olur;
      Şu kadar ki;
      a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,
      b) (Değişik: 4/4/2015-6645/35 md.) Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri,
      c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,
      Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.

  23. Nedim dedi ki:

    Merhaba konuyu iş yeriyle paylastigimda 46. maddede atıfta bulunulan 63. Maddedeki koşulları karsilamadigim söylendi. Bu durumda ne yapabilirim? 46. Maddedeki bendlerin yorumlama esnekliği olabilirmiş?

  24. Elmas dedi ki:

    Merhaba ben 27.11.2018 de 5 günlük bir rapor aldım iş başı tarihim 02.12.2018di buda pazara denk geliyor. Daha sonra 03.12.2018 de bir raporum var. 23.12.2018 de bitecek. Ama buda pazara denk geliyor. Birde fizik tedavi gördüğüm için tedavim bitmeyecek. Doktor tekrar rapor yazarız dedi. Size sorum hem iki pazara rapor bitisim denk geldi bu sorun olur mu hemde 20 günlük rapor bitince çalışır yazıp hiç işe gitmeden tekrar rapor başlatabilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işyerinizde pazar günü çalışma yapılmıyorsa, rapor bitiş daha doğrusu iş başı tarihinizin pazar gününe denk gelmesi sorun olmaz. Öte yandan aynı hastalıkla / rahatsızlıkla ilgili tek hekimden en fazla 10 + 10 gün rapor alınabildiğinden, artık bundan sonraki raporu tek hekimden değil sağlık kurulundan almanız gerekir, aksi halde belki işyeri için sorun olmaz ancak SGK rapor parasını ödemez.

  25. Hamit Ünlü dedi ki:

    Ssk lı olarak özel bir işletmede çalışmaktayım Hafta içi bir gün ücretsiz izni aldığım zaman işletme hafta sonu iznimi hak etmediğimi söyleyerak maaşımdan iki günlük kesinti yapıyor. Doğrumudur.

    1. Admin dedi ki:

      Bir gün ücretsiz izin aldığınızda kalan günlerdeki çalışma sürenizle 45 saatlik haftalık normal çalışma süresini dolduruyorsanız işyerinin size hafta sonu (hafta tatili) izni vermesi gerekir. Bu süreyi doldurmuyorsanız da bu durumda iki günlük ücretinizi değil sadece ücretsiz izin aldığınız günün ücretini kesmesi gerekir, eğer hafta tatili günü için izin kullanmayıp işyerinde çalışıyorsanız.

  26. GOKCE ALACAY dedi ki:

    Merhaba 16.11.2018 30.12.1018 bu ilk raporum 2nci raporum 01.12.2018 02.12.2018 3ncu raporumda 04.12.2018 13.12.2018 ilk ve 3ncu raporum ayni hekim araya cumartesi pazar girdigi icin acilden 2 gun rapor almam gerekti ama ayin 3nde bi ara verdim ogunde vardiyamda izinli gzukuorum bu raporlarin ucretlerini alabilirmiyim simdiden cok tesekkur ederim

    1. GOKCE ALACAY dedi ki:

      16.11.2018 30.11.2018 04.12.2018 13.12.2018 ayni hekim .01.12.2018 02.12.2018 acil doktoru …bir gunde pazartesi gunu normal izinli gunum tesekkurler

  27. Alican dedi ki:

    Merhaba,
    Biraz uzun ve komplike sorular soracagım. Pazar günü is yerinden ucretsiz izin aldım. Sonraki 5 gün icinse raporluyum. Bu 5 gün icinde son 2 gün haftalık iznime denk geliyor (persembe, cuma) Bu durumda ben o 2 gün icin raporlu mu olacagım yoksa izinli mi? Raporlu olursam eger is yeri beni 7 gün üst üste calıstıramayacagı icin pazar gunune yeniden izin mi vermesi gerekir?
    Bir de 2 günün üstündeki raporlarda ucretin sgk tarafından odendigini biliyorum. Bu durumda benim son 3 günümün parasının tamamını sgk’dan mı talep etmeliyim yoksa zaten 2 gün izinli olacagım icin is yerim bana o günlerin odemesini yapıp, yalnızca 1 günlük ucret mi talep etmeliyim?
    Son sorum yine bu konuyla baglantılı olarak; sgk’nın ödemesini alabilmek icin son 1 sene icerisinde en az 90 gün calışma şartı aranmakta. Ben 90 günü aşmıs durumdayım fakat sistemde suan icin daha az gozukmekte (ay sonu henüz gelmediği icin) bu durum bir sorun yaratır mı?
    Tesekkurler.

  28. Berap dedi ki:

    Merhaba sağlık bakanlığında 657 liyim nöbet izninde hastalanıp başka hastanede muayene olup işbaşı kağıdı kuruma verildiğinde nöbet izninden mi düşülür mesai den mi düşülür nöbet izni kullanılamadığı için nöbet ücreti ödemesi yapılmalımıdır

  29. halil dedi ki:

    merhabalar işyerinde parmağımın üstüne eşya düştü ve parmağım çatladı hastaneye gittim ama iş kazası olduğunu söylemem işveren tarafından istenmediğinden ev de başıma geldiğini söyledim tedavim yapıldı ve 10 gün rapor verildi rapor bitiş tarihinde muayene randevusu verildi randevuya gittiğimde çekilen röntgen neticesinde daha iyileşmediği belirtildi ve tekrar rapor verildi rapor kağıdını işverene götürdüğümde çıkışım verildi 8 / 9 aydır orada çalışıyordum ne yapmam gerek

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, eğer işyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa ve en az 6 aydır bu işyerinde çalışıyorsanız arabulucuya işe iade başvurusu yapabilirsiniz. Bu şartları taşımıyorsanız, arabulucuya kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi için başvurabilirsiniz. Bundan sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

      1. Sema dedi ki:

        Merhabalar ben engelli kadrosunda ozel sektorde calıamaktayım hafda basi pazartesi salı raporluydum carsamba hafda tatilim Dı ve bilge mudurum 45 saat i doldurmadigim ı soyleyerek izin kullanmayacaksın dedı ben 170 i sgk yıa rayarak hayir bu sızın hakkınız gitmeme hakkına sahipsiniz denildi ve sıkayet edebilirsiniz denildi bende ise gitmedim sıkayet imi de dile getirdim ama bugun savunmam alındı sirket tarafından bçve savunmam kabul edilmeyi ihbar yollanıldı bu durumda benı aniden isten cıkarırlar mı tazminatsız 5 senelik calısanım ne yapmam gerekir bilgi verirseniz sevinirim.

  30. Admin dedi ki:

    28.12.2018 tarihinde cuma günü 7 günlük rapor aldim. Haftalik iznimde cumartesi günüydü fakat kullanmamış oldum. 4.01.2019 tarihinde is başı yapacağım ve is yeri bana pazar gunu kullanacağım haftalik izni haketmediğimi o gun çalışmam gerektiğini söyledi. Bu durumda rapor almadan once izin yapmis olsaydim borclu mu olacaktim. 1 haftalık raporumla 2 haftalık iznimi kullanamayacak olmam normal mi?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer aldığınız rapor o haftanın tamamını kapsıyorsa o haftaya ait hafta tatili kullanacağınız gün kalmamış olacağından hafta tatili kullanamayabilirsiniz, ancak aldığını rapor sadece o haftanın 6 gününü kapsıyorsa, raporlu günler çalışılmış gibi sayılacağından kalan diğer günde de hafta tatili izninizi kullanmanız gerekir. Ancak maalesef bazı işyerleri ya Kanun hükmünü bilmediğinden ya da işlerine gelmediğinden, raporlu günleri çalışılmış gün gibi saymıyor.

  31. CENGİZ dedi ki:

    kamu kururmunda iş olarak çalışmaktayım.Haftada 48 saat çalışıyorum.3 saati mesai olarak veriliyor.5 gün yıllık izin alıp.Cumartesi iş başı yaptığım zaman 3 saatlik mesai verilir mi

  32. Özlem dedi ki:

    Merhaba. Pazartesi haftalık izin kullanan personel cuma gününden itibaren 7 gün rapor alıyor. Diğer hafta cuma iş başı yapıyor. Normalde hafta tatilini pazartesi kullanan bu personele cuma cumartesi veya pazar hafta tatili verilmeli mi?

  33. Oğuz dedi ki:

    Haftalık iznimi kullanırken rapor aldım haftalık izin hakkımı kaybediyor muyum

  34. şenel dedi ki:

    merhabalar ben sağlık nedeni ile 1 ayı geçkin rapor aldım bu süre zarfı içerisinde haftalik izinlerim ne oluyo bilgi verirseniz memnun olurum

  35. Vural dedi ki:

    Selam haftalık iznim örnek olarak pazartesi ben 1 hafta rapor aldım ama haftalık iznimdede raporluydum 1 hafta sonra ise başlayacağım bu 1 haftalık raporumdaki haftalık iznim ölürmü

  36. Yaren dedi ki:

    23.12.2018 tarihinde ameliyat olmak için hastaneye yattım hastanede 3gün yattıktan sonra ayakta 1ay dedavi olabilmem için saglik raporu verdi raporum 26.01.2018 tarihinde yani bugün son buldu.Is yerinde haftalık iznim cumartesi oldugundan dolayı sirketimin muhasebe departmanını aradım bana haftalık iznimi kullanamayacagımı çalışmam gerektiğini söyledi.dogrusu olan hangisidir beni bu konu da aydınlatırsanız sevinirim.Tesekkler..

  37. Ayşe dedi ki:

    Özel sektörde bakım personeli olarak çalişıyorum rapor aldıgımız dahahtalık iznimiz kesiliyor böyle bir şey varmı

  38. MUSTAFA dedi ki:

    Merhabalar
    Bir maç sonucu ayağım kırıldı.Doktor bana tam olarak 1 ay rapor verdi.ama raporun bitiş tarihi haftanın 4.günü yani perşembeye geliyor.cuma,cumartesi ve pazar günü 36 saat çalıştırıyor.Bu saat normalmi ve haftalık izin hakkedişim varmı.Şimdiden teşekkürederim.

  39. Gokhan dedi ki:

    Merhaba ben 31 /10/2017 tarihinde belimden ameliyat oldum 26 /07 /2018 iş başı yaptım bu arada senelik izin hakkım nasıl ilerlemiş olacak ise giriş tarihim 03 / 03 /2008 bu konu için bilgi teşekkür ederim

  40. Fatih dedi ki:

    Merhaba ben hafta tatilinde ameliyat olacağım yarım saatlik ameliyat. Olduğu için işyerine bişey demeyeceğim. Benim işyeri için raporlu görünmemmi gerekiyor. Bide Yatan hastafan rapor kesintisi olurmu maaşında

  41. Hakkı dedi ki:

    Merhaba vakit ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim
    Biz 4d işçi taşeronden geçenler olarak 8 saatlik postalar halinde 7-3 3-11 11-7 olarak haftalık liste pazartesiden pazar olarak çıkıyor haftalık izinler c.tesi kimi zaman pazar bazen de cuma ya yazılıyor haliyle 6 gün sonra 7gün 8gün sonra izin kullandığımız oluyor şekil olarak bakarsak haftalık çıkan listede 1 gün izin veriliyor ama 45 saat uygulamasınada ters düşüyor bu şekilde yasalmı

  42. Hasan sahin dedi ki:

    Oyu günler kamuda 4 d lı güvenlik görevlisiyim perşembe cuma cumartesi raporlu idim haftalık iznim pazar günü idi bu haftalık izni kurum raporlu olduğum cumartesi gününe almış bende itiraz ettim git öğren gel dedi bana ben şimdi yazılı dilekçe vereceğim ne gibi bir dilekçe yazabilirim ltfn cvp

  43. CEVDET dedi ki:

    Merhaba şimdi bir sorum olacak sizlere musadenizle ben ornegın 1 haftada 45 saatımı doldurarak 1 gun ızın alabılıyorum 24 saat yanı bu benım dogal iznim. Pekı ben bu 1 hafta ıcınde 1 gun üçretli izin ve o hafta ıcınde kendı 24 saatlık ıznımı kullabılırmıyım yanı cumartesı ücretini ödediğim izin pazar gunu kendı haftalık ıznım. Bu şekilde yapabılıyormuyuz. Özel şirkette çalışıyorum.

  44. HAYDAR ARSLAN dedi ki:

    kolay gelsin 12/36 vardiya sisteminde çalışıyorum.işe gelmem gereken günde yıllık izin alınca diğer gün yani istirahat günümde yine istirahatli mi oluyorum yoksa gelip çalışmam mı gerekiyor.

  45. Zekiye Kaya dedi ki:

    Merhabalar 29.04.2019 01.05.2019 tarihleri arası raporluyum. Vardiyalı çalışılıyoruz resmi tatillerde mesai alıyoruz 1mayısta raporlu olduğum için mesai ücreti alma hakkım var mı?

  46. Ercan dedi ki:

    Merhaba yeni başladiğim iş yerinde hafta içi bi gün çalişmamamiza karşilik pazar günü tatilimizi kesiyorlar bu doğrumu

    1. Admin dedi ki:

      Doğru, İş Kanununa göre 45 saatlik haftalık çalışma süresini tamamlayan işçiye işveren en az 24 saatlik hafta tatili izni vermek zorunda. Sizin işveren hafta tatili iznini hafta içi veriyor, buna karşılık sizi pazar günü de çalıştırıyor. Buna engel bir durum yok. Eğer işe girerken işverenle aranızda aksine bir sözleşme yapmadınızsa.

  47. Erdoğan yildiz dedi ki:

    Merhabalar
    1 haftalık çalışma gunumün 4 gününü (pazartesi .salı .çarşamba. perşembe )günleri rapor aldım.cuma cumartesi pazar çalıştım.Haftalık iznim işletme yöneticim kullanma hakkimim olmadığı söylenerek bu hakkim gasp edilmiştir.Konu hakkında yardmici olmanızı rica ederim.
    Erdoğan

  48. BÜLENT BAKIR dedi ki:

    18 mayıs 2019 cumartesi günü haftalık tatilim 19 mayıs pazar normalde yarım gün çalışıyorum,haftalık 45 saat üzerinden 16 mayıs perşembe gününden başlayıp 20 mayıs pazartesi günüde dahil yıllık izin kullanmak istiyorum kaç gün izin kullanmış olacağım. 4 gün mü ?3 gün mü ? kanundaki yeri nedir teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Hafta tatilleri yıllık izne dahil edilmez. Dolayısıyla siz 3 gün yıllık izin kullanmış olursunuz.
      Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yayımladığı “30 SORUDA İŞÇİNİN DİNLENME HAKKI” başlıklı kitapçıkta aynen aşağıdaki açıklamaya yer vermiştir.
      “6-Hafta tatili günleri yıllık izin süreme dahil midir?
      İş Kanunu’nda belirtilen 14, 20 ve 26 günlük yıllık izin sürelerine hafta tatilleri dahil edilmemiştir. Yıllık izinlerinizi kullanırken, izin sürenize rastlayan hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinin bu sürelere ilave edilmesi gereklidir. Örneğin; 14 günlük yıllık izne ayrılan bir işçi, bu süreye 2 gün de hafta tatili rastlayacağından, fiilen 16 gün yıllık izin kullanacaktır.”

  49. Alaiddin polat dedi ki:

    Merhabalar . Şuan yeni doğan çocuğumun yogun bakimda yatmasi 2 kez ameliyat gecirmesi sebebi ile rapor aldim . İş yerinde çalışma saatleri 2 gün çalış 2 gün izin olarak devam ediyor . 29 ve 30 tarihlerinde calısıcam ve ardından 31 ve haziran 1 tarihinde izinliyim . Ayın 2 sinde çocuğumun hastane raporunu vererek 10 gün ücretli izin ayrilicam . Ve bu izin süresi bayram tatiline denk geliyor . 4 gün mesai hakkı doğuyor ama 2 gün çalışıp 2 gün izin yapıyorum normalde peki 10 günlük ücretli izinde hafta tatilime denk gelmesi sebebi ile öne sürülerek 4 günlük mesai 2 günmu yatar . Yoksa ücretli izin sbeebi ile 4 gün tam mesai alırmıyım. Yasal düzeyde sonuç ne olur

    1. Admin dedi ki:

      Mesaiden kastınız fazla mesai ise ve aylık ücretiniz baştan fazla mesai dahil belirlenmemişse, bu durumda yaptığınız fazla mesai karşılığı ücret alırsınız. Fazla mesai yapmadığınız gün için doğal olarak işverenin fazla mesai ücreti ödeme mecburiyeti yoktur.

  50. Hanife dedi ki:

    08.05.2019 çarşamba günü
    İzin günüm çarşamba 08.05.2019 bu tarihten pazartesiye kadar çalıştım pazartesi günü akşam hastaneye gittim doktor 2 günlük rapor verdi salı çarşamba raporlu olduğum için haftalık iznim olmuyormuş öyle dediler haftalık izin kullanamıyormuşum doğru mu bu

    1. Admin dedi ki:

      Doğru değil, yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere iki gün rapor kullanmış olmanız hafta tatili izni kullanmanıza engel teşkil etmez. Yukarıdaki yazıyı dikkatli okursanız, orada İş Kanununun ilgili madde hükümleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının konuya ilişkin bir soruya verdiği cevap yer almaktadır.

  51. Basak dedi ki:

    Merhaba, persembe günü doktor 5 günlük rapor verdi dolayısıyla pazartesi günü de raporluyum. Haftalik programda ise pazartesi haftalık iznim görünüyor. Yöneticiye sorduğumda ise haftalik izne denk gelebilir cevabı aldım.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda belirtildiği üzere İş Kanununun 46 ncı maddesinde; bir haftalık süre içinde kalmak üzere hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinlerinin çalışılmış günler gibi hesaba katılacağı belirtildiğinden, size başka bir gün haftalık izin verilmesi gerekir. Rapor almış olmanız bir tarafa, Pazartesi çalışmamış olsanız bile haftanın diğer günlerinde 45 saatlik haftalık çalışma sürenizi doldurmanız halinde işverenin size yine haftalık izin vermesi gerekirdi.

  52. Perii dedi ki:

    Merhaba raporun başlama tarihi “4 haziran “bitiş tarihi de “6 haziran”
    İşe başlama tarihi “7 haziran”.
    Ama 7 haziranda normalde benim kendi haftalık iznime denk geliyor. Şimdi 4-5-6 raporluyum. 7 sinde iş başı yapmam lazım ama 7 sinde ben izinliyim yani 7 sinde işe gitmem gerekiyor mu yoksa ise gitmeme gerek yok mu

    1. Admin dedi ki:

      İzin gününüz olduğuna göre gitmenize gerek yok, rapor sonrası işbaşı yapma mecburiyeti memurlarda var. İşçide öyle bir zorunluluk yok. Ancak yine de telefonla da olsa işyerini bilgilendirmeniz iyi olur.

      1. Sam dedi ki:

        Merhaba,

        Benimde bir sorum olacak. Personel 19.08.2021 tarihinde 10 günlük rapor aldı. 29.08.2021 tarihinde is başı yapacak. Personelin 29unda hafta tatili için izin hakedişi oluyor mu. Şimdiden teşekkürler

  53. Elif dedi ki:

    Merhaba 1 sorum ben en son 4d li işçi kadrosuna geçenlerle gectim bı üniv.att olarak çalışmaktayım.Dogum iznindeyim bebeğim 8 aylık oldu.analik,sut izni devletin verdiği yasal izin gunlerini bitirdikten sonra yıllık izninimi bitirdim ve daha sonrasinda hep rapor ve heyet olarak devam ettim fakat işveren bu zamana kadar önce rapor daha sonrasında ücretsiz iZin olarak baslatiyordu simdide doğumdan sonra ücretsiz izinimiz 6 ay ve raporlardan önce kullanmanız gerekirdi diyor ücretsiz izin sonrasında rapor alınması gerekiyormuş ve 6 ayda olsa şuan ücretsiz iznimi kullanamadım ve bitmiş gözüküyor neyapmaliyim?

    2.sorum aldigim raporlarin çoğu rapor bitim günü haftasonuna denk geliyor rapor merkezinde arkadaş uzun süredir izinli olduğun için hafta sonu iznin olmuyor ve hafta sonuna da rapor alman gerekir diyor rapor almalimiyim? Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      1-4857 sayılı İş Kanununun 74 üncü maddesinde; Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. ………… İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla siz bu süreyi geçirdinizse kanunda belirtilen doğum sonrası 6 aylık ücretsiz izin hakkınızı kaybetmiş sayılırsınız. Dolayısıyla işveren bundan sonrası için ücretsiz izin isterse verir, istemezse vermez.
      2-İşyeriniz hafta sonu kapalı ise ve örneğin rapor süreniz cumartesi günü bittiyse, pazar günü işe gidemeyeceğinize göre pazartesi gitmeniz gerekir, dolayısıyla pazar günü için rapor almanız gerekmez.

  54. Sezgin kara dedi ki:

    Merhaba bi sorum olacaktı iş yerinden kuzenimin nişanı için izin istedim vermediler bende 2 gün rapor aldım işyerindeki kadın seni mahkemeye verecem dedi böyle bi hakkı var mı ki sonuçta ben rapor almışım hasta oldum için aldım raporu

    1. Admin dedi ki:

      Siz rapor aldınız diye işyerinden işveren de dahil hiç kimsenin böyle bir hakkı yok. En fazla raporlu olduğunuz 2 gün işyerinde çalışmadığınızdan dolayı ücretinizden kesinti yapabilirler. 2 gün rapor aldın diye seni işten de çıkaramazlar.

  55. Mustafa dedi ki:

    Merhaba bir sorum olacaktı.
    Haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurmayan çalışanlarımıza haftalık tatil ücret ödemesi yapılır mı yapılmaz mı?
    Örneğin haftada 6 gün günde 7,5 saat çalışan ve Pazar günü izin kullanan bir çalışanımız.
    Pazartesi, Salı, Çarşamba işe geldi 22,5 saat çalıştı, Perşembe, Cuma ve Cumartesi ise ücretsiz izin kullandı.
    Kullanılan ücretsiz izinler bilgimiz dahilinde.
    Bu durumda maaş hesaplaması yapıyorken Pazar günü için ücret ödemeli miyiz yoksa ödememeli miyiz?

    1. Admin dedi ki:

      İşçinin hafta tatili (haftalık izin) hakkı doğması ve en az 24 saat izin verilerek o güne ait ücretin ödenmesi ve sigorta primin yatırılması şartının doğması için 45 saatlik normal haftalık çalışma süresini doldurmuş olması gerekir. İş Kanununun 46 ncı maddesinde aynen “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.” hükmü yer almaktadır. Söz konusu 63 üncü maddesinde ise “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla iş günlerinden kasıt 45 saatlik haftalık çalışma süresinin dağıtıldığı iş günleridir.
      Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da “Hafta tatiline hak kazanmak için ne kadar çalışmalıyım. ?” şeklindeki bir soruya; “Hafta tatilinden önce, İş Kanunu’nun 63. maddesine göre belirlenen iş günlerinde tam olarak çalışmanız halinde hafta tatiline hak kazanırsınız. Örneğin; işyerinizde eğer haftanın 6 işgünü toplam 45 saatlik bir çalışma düzeni uygulanıyorsa, hafta tatiline hak kazanabilmeniz için söz konusu 6 günde tam olarak çalışmanız gerekmektedir.” şeklinde cevap vermiştir. Bu nedenle sizin bu işçiye pazar günü için ücret ödeme yükümlülüğünüz yok, o gün çalışırsa ücret ödemeniz gerekir.

  56. Ozan dedi ki:

    Merhaba,

    Ben özel sektörde haftalık 45 saat ve Cumartesi-pazar tatil yapan bir Beyaz yakalı personelim yıllık izin dışında sadece 1 gün Cuma olarak izin aldığımda yıllık iznimden 2 gün düşmektedirler yıllık izini haftalık aldığımda 6 gün düşüldüğünü biliyorum ancak sadece 1 gün için 2 gün kesilmesi ile işverenin hakkı varmıdır? Yada biz çalışanlar olarak bu duruma itiraz edebilirmiyiz? yardım ve desteğinizi rica ederim.

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununun 63 üncü maddesine göre genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Siz hafta içi günlerde bu süreyi tamamladığınıza göre Cumartesi – Pazar günleri çalışmamanız herhangi bir eksiklik oluşturmadığı gibi işveren tarafından size verilmiş bir lütuf da değildir. Çünkü Cumartesi ve/veya Pazar günü çalışmanız zaten fazla mesaiye girer. Öte yandan Cuma günü için bir gün izin almanız halinde yıllık izinden iki gün düşülmesi şeklinde bir uygulama mevzuata uygun değil, gerek İş Kanunu gerekse yönetmeliklerde buna ilişkin bir hüküm yok. Zaten Cumartesi – Pazar günleri ile resmi tatil günleri yıllık izinden sayılmıyor. Örneğin siz Cuma günü başlayacak şekilde iki günlük yıllık izin alsanız, Cumartesi – Pazar günlerinin izne dahil edilmemesi, Pazartesi günü de izin kullanmanız gerekir. Bu duruma tabii ki itiraz edebilirsiniz, işyerinden bu uygulamanın Kanuni dayanağının size bildirilmesini isteyip, ardından ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  57. Yasemin dedi ki:

    Ben perşembeden bu güne kadar hastanede yatıyorum yarın testlerim yapılacak hastaneden çıkıp çıkmayacağım belli değil ama is yeri bana yarın izin yazıyor bu mümkün mü

    1. Admin dedi ki:

      Öncelikle Allah acil şifalar versin. Hastanede olduğunuz gün için normalde işyeri size izin yazamaz, zaten izin işçinin talebi üzerine verilir veya yazılır. Zaten İş Kanunun 56 ncı maddesinde “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.” hükmüne yer verilmiştir. Hastanede yattığı gün için SGK tarafından üçüncü günden başlamak üzere sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Öte yandan eğer işçi – işveren arasında aksine anlaşma yoksa, aksine toplu sözleşme hükmü de yoksa hastanede yatması veya rapor alması nedeniyle çalışamayan işçiye o günler için işveren ücret ödemek zorunda da değildir. (Bkz. Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Kimlere Verilir – Şartları Nelerdir?)

  58. Gul dedi ki:

    iyi gunler ben vardiyali olarak gunduz 9saat hafta da 5 gun gece ise 7.5 saat 6 gun calisiyorum rapor aldigimiz zaman ise 1 hafta sonu tatilimizi hem ucreti hem de gunu yatmiyor boyle bir haklari var mi birde yillik iznimizi gunduzde de olsak 6 gun olarak kullandiriyorlar hafta basindan 3veya 4gun izin vermeyip hafta ortasindan cumartesiyi dahil edecek sekilde izin veriyorlar bu olabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere işçinin haftanın yedi günü için rapor alması yani işçinin hafta tatilini kullanacağı gün kalmaması gibi bir durum olmadığı sürece, hafta içinde alınan raporlara ait günler çalışılmış gibi kabul edilir ve işçiye o hafta için hafta tatili verilmesi, o günün ücretinin de ödenmesi gerekir. Yıllık izin konusuna gelince, tatil günleri yıllık izinden sayılmaz. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için Rapor-İzin Rehberi sayfasına bakabilirsiniz.

  59. Sezai dedi ki:

    Selamlar ben özel sektör işcisiyim. Çalıştığım fabrikada hastaligim nedeniyle 2 gün raporlu olarak işe gitmedim. Fabrika raporlu olduğum gunlerin ücretini günlük çalişma ücretinden kesmek yerine o ay içerisinde yapmiş olduğum fazla mesaiden kesmiş bu yasalmidir? Teşekkür ler

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işçi – işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde aksine hüküm yoksa işveren istirahatli (raporlu) olduğu günler için işçiye ücret ödemek zorunda değildir. Dolayısıyla istirahatli olduğunuz iki gün için işverenin sizin ücretinizden kesinti yapması normaldir. Bu kesintiyi günlük ücretinizden yapması gerekirdi aslında, bunun yerine fazla mesai ücretinizden kesinti yapmış, sonuç hemen hemen aynı kapıya çıkıyor, eğer kesilen tutar iki günlük normal ücretinizi aşmıyorsa bir problem yok demektir.

  60. Hasan dedi ki:

    Merhaba. Ben kurban bayramı tatilindeyken rahatsızlık geçirdim. Tatilin son günü 14/08/2109 tarihinde doktora çıktım ve 7 gün rapor verdi. Raporun ilk günü yasal tatil tarihim de ve araya Pazar tatilim de girdi. 21/08/2019 iş başı yaptım. İş yeri toplam da 7 günlük ücretini kesicez diyor bu normal mi? Hak edilmiş Yasal tatil gümlerimi kesmeleri uygunmudur?

    1. Admin dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesinde “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir” hükmü yer almaktadır. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2 nci maddesinde ise dini bayram günleri genel tatil günlerinden sayılmıştır. Dolayısıyla Kurban Bayramı tatiline denk gelen günlere ait ücretlerin çalışmadığınız gerekçesiyle kesilmesi Kanuna aykırı. Zaten o günlerde çalışmış olsaydınız ücretlerin iki kat olarak ödenmesi gerekirdi.

      1. Hasan dedi ki:

        Benim kurban bayramının son günü raporum başladı. Yüz felci geçirdim. 7 gün rapor verildi. Benim tatile denk gelen günümü prim ve günlük ücretimden kesmeleri normal mi?

        1. Admin dedi ki:

          Eğer işverenle aranızda yapılan anlaşmada / sözleşmede aksine hüküm yoksa işveren raporlu olduğunuz günler için size ücret ödemek zorunda olmadığı gibi ücret ödemediğinden o günlere ait sigorta primlerinizi de ödemek zorunda değildir. Ancak bayram tatiline denk gelen günler istisna. Çünkü İş Kanunun 47 nci maddesi uyarınca Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Kurban bayramı günleri de genel tatil günlü sayılmaktadır.

  61. fatma erden dedi ki:

    Benim hafta tatilim perşembe, Bayramda ben 2 gün (cumartesi, pazar)bayram izni kullandım ve pazartesi çalıştım sonrasında 2 gün rapor aldım(salı çarşamba) perşembe tekrar off zamanın geldi ama yöneticim haftalık iznini bayramda bir off bir bayram izni olarak(cumartesi pazar) verdim bu hafta offun yok dedi böyle bir hakları var mı? Biz özel sektörde çalıştığımız için bayramda çalışma zorunluluğumuz var.

    1. Admin dedi ki:

      Bayram günlerinde çalışma işçinin oyanına bağlı, eğer işçi o gün çalışmaz da izin kullanırsa o günün ücreti aynen ödenir, eğer işçi çalışırsa o günün ücreti iki kat ödenir. Dolayısıyla işverenin sizin off gününüz yerine saydığı çalışmadığınız gün bayrama denk gelmiş ise işveren bunu yapamaz, yani off gününüzden sayamaz. Öte yandan off günü (hafta tatili) her hafta en az 24 saat olarak uygulanması gereken bir gündür. Eğer işverenin off gününüzden saydığı söz konusu çalışmadığınız gün önceki haftanın içinde kaldıysa işverenin yine böyle bir hakkı yok. Çünkü daha önceki hafta kullanılmış olan izin bir sonraki haftanın off gününe sayılamaz. Hafta tatili o hafta içerisinde kullandırılması gereken tatildir.

  62. İbrahim dedi ki:

    Merhaba 22 agustos 1 eylül arası raporluyum 10 gün rapor aldım rapor bitiş günü pazara denk gelmekte o gün bana of verilmelimi böyle bir hakkım varmı

    1. Admin dedi ki:

      Rapor süreniz bir haftayı geçtiği için böyle bir hakkınız yok. Bir haftalık süre içinde kalan raporlarda bu hak var.

    2. Ali dedi ki:

      Merhaba sürekli işçi olarak çalışmaktayım iş kanununa tabiiyim 12 saat vardiyalı olarak çalışmaktayım ancak hesaplama yapılırken 7,5 saat üzerinden çalışıyor gözükmekteyiz 2 günlük rapor aldığım zaman bana ekstradan 7 saat çalışma veriyorlar bunun bir izahat var mı haftalık iznimi veriyorlar

      1. Admin dedi ki:

        Fazla mesai ödememek için 12 saat çalıştığınız halde 7,5 saat gösteriyorlardır veya işyeriniz işçilerin günde en fazla 7,5 saat çalıştırılabileceği işyeri kapsamındadır veya da siz gece çalışıyorsunuzdur, buna karşılık işçilerin gece 7,5 saatten fazla çalıştırılmaması gerekmektedir.

  63. Erdem dedi ki:

    Ben hafta içi bir günde ücretsiz izin aldım ve pazar günü haftatatili ücretini 45 saat tamamlanmadığı için kestiler. İzni işveren vekili imzasıyla alıyoruz ama hafta tatili ücretinide kesiyorlar

    1. Admin dedi ki:

      O ücretsiz izin aldığınız gün dışındaki diğer günlerdeki çalışma saatlerinizin toplamı 45 saati doldurmamışsa hafta tatili verilmemesi normal, ancak hafta tatili ücretini nasıl kesiyorlar anlayamadık, bu durumda ortada verilmiş bir hafta tatili yok ki eğer belirtiğiniz Pazar günü işe gitmedinizse o gün hafta tatilinden sayılmamış olduğundan o güne ait ücretin ödenmemiş olması da normal.

  64. zubeyde dedi ki:

    carsamba gunu rapor aldim ertesi carsamba is basi yaptim.fakat haftalik iznimin olmadigi soylendi.yani hafta tatilim yokmu

  65. mustafa karabulutoğlu dedi ki:

    mrb ben ozel sektorde çalışıyorum tam 1 hafta raporluydum haftalık iznim raporlu olduğum hafta var midir yoksa yanmismidir

    1. Admin dedi ki:

      Hafta tatili o hafta içerisinde kullanılan bir tatildir, siz haftanın tamamında raporlu olduğunuz için hafta tatili kullanacak gün kalmamış ki.

  66. Buse dedi ki:

    Merhaba, 2014 yılından beri çalıştığım iş yerinden 09.11.2019 tarihinde çıkmaya karar verdim ve 15 gün öncesinden iş yerime haber verdim. İş veren 2 ay öncesinden haber vermem gerektiğini söyleyerek içerde kalan maaş ve 8 aylık maaş farklarımı ödemek istemiyor. mart ayında maaşımıza zam yapılması gerekirken yapılmadı ve Marttan beri asgari ücret kısmı bankadan yatırılıp elden aldığımız yemek ücreti ödenmedi. dava açıp kıdem tazminatımı alabilir miyim.

    1. Admin dedi ki:

      Halen aynı işyerinde çalışmaya devam ediyor musunuz, yoksa işten ayrıldınız mı ?

  67. Nazz dedi ki:

    Merhaba,
    Özel sektörde çalışıyorum, izinlerimizi haftaiçi kullanıyoruz. Ben cuma günleri izin kullanıyorum. Doktorum 5 günlük rapor verdi. Raporum Pazartesi gününden başlayıp, cuma günü bitmektedir. Maaşımdan kesinti oldu müdürüm ile konuştuğumda ise haftalık izin hakedişim olmadığını söyleyip ve maaştan 2 günlük kesinti olabileceğini söyledi. Yukardaki yazıyı okuduğumda;”Verilen izinlerle, hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinlerinin çalışılmış günler gibi hesaba katılacağı belirtilmiştir.”
    Bu koşul göz önünde bulunulduğunda benim içeride alacak 1 günlük izin hakedişim bulunuyor mu acaba ?

    1. Admin dedi ki:

      Evet bu durumda size en az 24 saatlik ücretli haftalık izin verilmesi gerekir.

  68. Yardim dedi ki:

    İş veren haftalık 45 saat çalıştırma hakkı olduğunu söylüyor ve nitekim bu şekilde çalışıyoruz fakat yıllık izi kullandığımda örnek pazartesi salı çarşamba iş veren o günler izinli olduğumu geri kalan günlerde fazladan çalıştığım sürelerin ücretlendirilemiceğini söylüyor oysa yıllık izin hakkımda da iş yerimde bulunmasam bile o gün mesai yapmış gibi kabul edilmesi gerekmez mi ve hiç bir yerde bu sekilde bir madde olmadığı için iş müfettişi de aynı şeyi söylüyor 45 saat calıştırabilir diyor ve normalde 3 gün izinli iken 18 saat daha çalışarak haftayı 45 e tamamladığımı söylememe rağmen halen izinli sürede işe gelmediğim için çalışma saati gibi görülemez diyor iş kanundada maddesini bulamadım bu konuda yardım edebilecek arkadaş varmı

  69. Ibrahim dedi ki:

    Merhaba ben 30.10.2019’da rapor aldım sağlık nedeni ile 10gun şuan ben gece 24.00 sabah 8.00 vardiyasında çalışcam benim bu 10gunluk rapor bitimi 09.11.2019 ayakta bitiş yazıyor şuan ben gece ise gitcek miyim gece vardiyası çalıştığımız içim cuma gidip cumartesiyi çalışıyoruz bir gün öncesi

    1. ahmet dedi ki:

      10.11.2019 Kontrol ise kontrole gitmelisin ama 10.11.2019 çalışır yazıyor ise 24:00-08:00 de mesai ye gitmeniz gerekiyor

    2. Admin dedi ki:

      Raporunuz 30 ekim de başlıyor, 10 uncu gün saat 23:59’da bitiyor, bu durumda gece 24 yani 00 ertesi güne geçmiş oluyor, bu nedenle gitmeniz gerekir normalde, ancak yola bu saatten önce çıkıyorsanız, yola çıkacağınız saat istirahat süresine denk geldiğinden, mutlaka saat 24’de vardiyaya da başlamanız gerekiyorsa gitmeyebilirsiniz de, ancak işyeri nasıl değerlendirir bilemiyoruz.

      1. Cemile guzel dedi ki:

        03.02.2023 rapor başlangıç rapor bitiş ise 06.02.2023 de iş basi yapmam gerek.fakat gece vardiyesindeyim pazar gecesi vardiye baslangicimiz.23.15 servis kalkış saatim ise ne zaman baslamaliyum.

  70. Onur dedi ki:

    Merhabalar ozel bir şirkette çalışmaktayım.
    Hafta tatilim olan pazartesi gününü kullanmıs olup salı carsamba ve persembe gunu de rahatsızlıgımdan dolayı rapor almıs bulunmaktayım, bir sonrakı hafta tatilim pazartesi olması gerekirken işveren hafta tatilimi bir sonraki hafta perşembe gününe yazmış bulunmakta, normalde pazartesi günü en gec off yazması gerekiyor diye biliyorum, kanunu iletmeme ragmen biz özel şirketiz bu bizim elimizde biz nası istersek raporlu gunu izin kullanmış gibi sayarız cevabı aldım bu doğru mudur?

  71. Sevgi dedi ki:

    İş veren haftalık 45 saat çalıştırma hakkı olduğunu söylüyor ve nitekim bu şekilde çalışıyoruz fakat yıllık izi kullandığımda örnek pazartesi salı çarşamba iş veren o günler izinli olduğumu geri kalan günlerde fazladan çalıştığım sürelerin ücretlendirilemiceğini söylüyor oysa yıllık izin hakkımda da iş yerimde bulunmasam bile o gün mesai yapmış gibi kabul edilmesi gerekmez mi ve hiç bir yerde bu sekilde bir madde olmadığı için iş müfettişi de aynı şeyi söylüyor 45 saat calıştırabilir diyor ve normalde 3 gün izinli iken 18 saat daha çalışarak haftayı 45 e tamamladığımı söylememe rağmen halen izinli sürede işe gelmediğim için çalışma saati gibi görülemez diyor iş kanundada maddesini bulamadım bu konuda yardım edebilecek arkadaş varmı

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda yıllık izin sürelerinin çalışma süresinden sayılacağına dair bir hüküm yok. Eğer farklı bir bilgiye ulaşırsak buradan yazarız.

  72. Oktay dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin Ben işyerinde bir iş kazası geçirdim yaklaşık 9 ay raporluydum yazınızda okuduğuma göre raporlu iken haftalık izin hakkım oluyor işyerinde.1 senem yeni doldu yani raporluyken 8 haftalık ihbar sürem vardı yazınızdan anladığım.benim 9 ay raporluyken kullanmadığım haftalık izinlerin alacak izin olarak sayilmasi gerekiyor yani 8 hafta ihbar suremce kullanamadığım 8 gün alacak izinim mi olması gerekiyor yanıt verebilirseniz çok memnun olurum tsk ederim

    1. Admin dedi ki:

      Siz yanlış anlamışsınız, yukarıda açıklanan husus hafta içinde rapor alanlar için geçerli, zaten yazıda da “bir haftalık süre içinde kalmak üzere” ibaresi yer almaktadır. Uzun süre rapor kullananlar için böyle bir durum söz konusu değil, hafta tatili o hafta içinde verilmesi gereken tatildir, siz bütün haftaları zaten raporlu geçirmişsiniz.

  73. alp dedi ki:

    merhaba işyerim p.tesi 12 salı 12 çarşamba 12 perşembe 12 saat 1 er saat molalarla çalışıtırıp 45 saatimizi doldurtuyor.cuma ve c.tesi ise çalıştığımız kadarını 1,5 katı olarak fazla mesai ödüyor.yalnız p.tesi rapor aldım salı çarşamba perşembe işe geldim bana fazla mesaiyi hak etmem için 45 saati doldurmam gerektiğini söylediler onun için cuma gününü raporlu olduğum günün yerine çalşmam gerektiğini c.tesi çalışarak fazla mesai alabileceğimi söylediler bu uygulama doğrumudur. ek olarak 1 günlük rapor için herhangi bir kesinti yapılmayacağını söylediler sizce işçi olarak ne yapmalıyım?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda ücretli hafta tatili iznine hak kazanma açısından hafta içinde raporlu geçen günlerin de çalışma süresinden sayılacağı belirtilmiştir. Ancak bu hüküm fazla mesai ücretine hak kazanma açısından geçerli değildir. Çünkü Kanunda “Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır.” şeklinde tanımlanmıştır. Dolayısıyla fazla çalışmaya hak kazanma açısından işyerinin bu uygulaması kısmen doğru. Doğru olmayan ise şu, yine İş Kanununa göre işçinin günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz. Yargıtay kararlarına göre de haftalık 45 saati aşmamış olsa bile günlük 11 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ödenmesi gerekir.

  74. Gökhan dedi ki:

    Merhabalar örnek verelim 10 gün raporlu olan biri raporu bittiğinde işe başladığında işverenin Ceza gibi bu kullandığın raporlu günleri ilerleyen haftalardaki izinlerinden düşüncem deme hakkı varmıdır böyle bir şey yapabilir mi teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Böyle bir uygulama, işverenin böyle bir hakkı yok, büyük ihtimalle işveren zaten raporlu olup işe gitmediğiniz günler için size herhangi bir ödeme yapmamıştır.

  75. Turan dedi ki:

    Selam günde 12 saat çalışan biriyim yani 2 çalış 2 izin şeklinde çalışıyorum. Çalışacağım iki gün rapor aldım fakat üçüncü ve dördüncü gün benim iznim olduğu için iş yeri izinli olacağım gün beni çalıştırmak istiyor. Çalışma günlerimiz aylık yapılıyor. Bu durum da ne yapmalıyım. Kolay gelsin.

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz çalışma şekliyle haftalık 45 saati dolduruyorsanız, bu durumda işveren size haftada en az 24 saat izin vermek zorunda, onun dışında çalışmanızı isteyebilir, yukarıdaki yazıda yer alan açıklama da haftada en az 24 saat işçiye verilmesi gereken haftalık izinle ilgili.

  76. ahmet dedi ki:

    merhabalar benim hafta tatilim pazar günü hafta tatilini kullandıktan bir gün sonra (pazartesi) 10 gün rapor aldım. rapor bitiminden sonra perşembe günü işbaşı yaptım. 3 gün çalıştıktan sonraki pazar günü hafta tatilim oluyor mu? yada ben iş başı yaptığım perşembe gününden itibaren 45 saat çalıştıktan sonra mı hafta tatili hakedeceğim?

  77. Zeynep dedi ki:

    Merhaba kısa süre önce part time a geçiş yaptım. Çarşamba perşembe cuma izinliyim diğer günler çalışıyorum. Salı günü rapor aldım. Işveren bana diyor ki sen bugün rapor aldın o yüzden izin gününden 1 gün kullanmış oldun. Çarşamba perşembe veya cuma 1 gün gelip çalışacaksın. Rapor aldım diye benim izin gününden bunu mahsup edebilir mi ? Gerekçesi su part olduğum için 30 saati doldurmam gerekiyormus rapor olunca 22.5 ta kalmışım.rapor içinde çalışacakmışım. Not : iş yerimde rahatsızlanıp 1 saat çalıştıktan sonra ayrılıp hastaneye gitmiştim. Desteniginizi rica ederim

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda yer alan açıklama işyerinde haftada 45 saat veya daha fazla çalışanlar için geçerli olup, bunların hafta tatiline (haftalık izne) hak kazanmaları açısından hafta içerisinde aldıkları rapor çalışma süresinden sayılır ve haftalık izinleri yine verilir. Ancak siz bu kapsama girmediğinizden, haftada 30 saat çalışmak üzere anlaştınızsa bu durumda işveren bu süreyi tamamlamanızı isteyebilir.

  78. ayşe dedi ki:

    Merhaba Özel bir şirkette çalışıyorum. Haftanın ilk 4 günü çalışıyorum .cuma süt iznim. cumartesi pazar haftalık iznim. Yani 4 gün çalışıp 3 gün izinli olmuş oluyorum. Rahatsızlığımdan dolayı 3 gün rapor almıştım(pazartesi,salı,çarşamba) perşembe günü işe gittim. cuma normalde süt iznim ama rapor aldığım için süt iznimin yandığını söylediler. Böyle birşey olabilir mi

    1. Admin dedi ki:

      İşverenle aranızdaki iş sözleşmesine, anlaşmaya bağlı olarak böyle bir şey olabilir, çünkü yukarıda yer alan hata içi alınan istirahat raporunun çalışma süresinden sayılacağı yani istirahatli günlerin de çalışılmış gibi sayılacağı hükmü hafta tatili açısından geçerlidir, süt izni açısından geçerli değildir.
      Ancak İş Kanununun 74 üncü maddesi uyarınca işveren; kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni vermek zorundadır. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır. Ayrıca Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik uyarınca da yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok 250 metre uzaklıkta Yönetmelik EK-IV’te belirtilen şartları taşıyan bir emzirme odasının kurulması zorunludur.

  79. Aslı dedi ki:

    Merhaba özel bir şirkette çalışıyorum Cumartesi pazar hafta tatili kullanıyorum.Cumartesi gününün artık çalışılacağımız bildirildi.Yasal olarak bu mümkün müdür?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre işveren haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye en az 24 saat hafta tatili (haftalık izin) vermek zorundadır, ayrıca haftalık 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ödemek zorundadır, bunun dışında işveren isterse işçiyi Cumartesi – Pazar da çalıştırabilir. (Bkz. Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ? ?)
      Ancak işe girerken Cumartesi – Pazar çalışılmayacak şekilde işverenle anlaştınızsa bu durumda siz kabul etmedikçe işveren sizin cumartesi / pazar günü çalışmanızı isteyemez, çünkü bu durum çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girer.

  80. ESRA dedi ki:

    MERHABA ,
    özel sektör çalışanıyım . 23:30-07:30 gece vardiyasında çalışan bir arkadaş gece çalışmasına gelmiyor çalışma saatinin sabahı saat 9 da gidip rapor alıyor .savunma alabiliyor muyuz ve 1 tatili kesiliyor mu

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere hafta içerisinde alınan istirahat raporu nedeniyle çalışılmayan günler çalışılmış gibi sayılır ve buna göre haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye hafta tatili verilir. Savunma konusuna gelince, tabii ki kendisinden savunma isteyebilirsiniz, en azından eğer rahatsızlığı nedeniyle vardiyaya gelemediyse niçin gece acil servise gitmediğiniz, sabah 9’a kadar beklediğini sorabilirsiniz. Anacak elinde istirahat raporu olduğu için bunu devamsızlık olarak sayamazsınız.

  81. Berrin dedi ki:

    Merhabalar 13.12020 de belimdeki fıtıkta aşırı ağrı nedeni ile özel hastaneye gittim ve bana 10 günlük rapor verdi 23.1.2020 perşembe günü işe başlıycam haftalık iznimi hak ediyormuyum. İş yeri pazar günleri de açık biryer. Yıllardır pazar izin kullanıyorum. Izin hak ediyormuyum. Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere bu durum sadece bir haftalık süre içinde kalan raporlar için geçerlidir.

  82. .... dedi ki:

    Merhaba özel sektörde çalışıyorum pazartesi ve salı devlet hastanesi acilinden 2 gün çarşamba perşembe özel hastane acilinc 2 gün rapor aldım .Cuma normalde haftalık iznim ama gelmem gerektiği söyleniyor izin hakkım yanarmı

  83. Selman dedi ki:

    Merhabalar özel sektörde çalışmaktayım. Sizlere şöyle bir sorum olucaktı. Çalıştığım şirkette müdürüm hafta içi iki gün izin verip haftasonu çalışmam gerektiğini söyledi. Bu durum karşında şirketim haftaiçi verdiği izinden ötürü haftasonu çalıştığım için bordromo ekstra ücret eklenmeli midir? Şimdiden teşekkürü borç bilirim.

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanunu hafta içi, hafta sonu için bir ayrım yapmamıştır, Kanunda sadece haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye işverenin en az 24 saatlik hafta tatili vermesi gerektiği belirtmiştir. İşveren bu hafta tatilini hafta için günlerde kullandırıp, işçiyi hafta sonu çalıştırabilir, buna engel bir durum yok. Dolayısıyla sizin hafta sonu çalıştırılmanız nedeniyle işverenin size ekstra ücret ödemesi gerekmez, sadece haftada 45 saati geçen çalışmalar için fazla mesai ödemesi gerekir. Cumartesi – Pazar tatili dışındaki resmi – dini bayram ve diğer resmi tatil günlerinde işçinin çalıştırılması halinde o günün ücretinin iki katı ödenmesi gerekir.
      Öte yandan işe girerken işverenle sadece hafta içi çalışma konusunda anlaştınızsa, bu durumda belirttiğiniz değişiklik çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girer ve siz kabul etmedikçe işveren bu değişikliği yapamaz.

  84. Fuat arafatoğlu dedi ki:

    İyi günler bir sorum olucaktı yedi gün işe gitmedim doktora gittim her gün için işbaşı kağıdı aldım hafta içi perşembe den çıktım bidahaki pazartesi işbaşı yaptım benim pazar günlerinide kesmişler normalde yaslmıdır acaba ne yapabilirim teşekkür ederim kolay gelsin.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda yer alan açıklama aynı hafta içerisinde alınan istirahatler için geçerli.

  85. Reyyan dedi ki:

    Merhaba iş yerimizde yeni düzenleme geldi 45 saati doldurmayanlarda o günün sigorta ve parası, pazarın sigorta ve parası kesiliyor ama öncesinde ika dan izin alıp hastaneye gittiğimiz dair kanıt getiriyoruz bu kesintiyi yapmaları doğrumu .2. sorum önce saatlik izin yarım gün izin alabiliyorduk şimdi saatlik izinde yarım günde kaldırıldı mecbur tam gün izin alıyoruz o günün hem parası hem sigortası hemde pazar günü parası ve sigortası kesiliyor.bj uygulama yanlış değilmi öncesinde hem izin alıyoruz belge getiriyoruz ama yinede 2 gün kesiliyor lütfen yardımcı olurmusunuz

    1. Admin dedi ki:

      Saatlik iznin kaldırılıp yerine tam gün izin alma mecburiyeti getirilmiş olması işe girerken yaptığınız iş sözleşmesine bağlı bir durum, sözleşmede buna imkan tanınmışsa olabilir. Diğer sorunuza gelince, haftalık normal çalışma süresi olan 45 saati tamamlayan işçiye işveren ücretli hafta tatili izni vermek ve işyerinde çalışmamış olsa bile hafta sonuna ait sigortasını da ödemek zorunda. (Bkz. Cumartesi-Pazar Çalışmayan İşçi Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir ?) 45 saati tamamlamamış işçiye ise işveren sadece çalıştığı gün için ücret ödeyebilir ve ücret ödediği günleri SGK’ya bildirebilir. İşyeriniz 45 saatin dolmasını engellemek için saatlik izin uygulamasını kaldırmış, günlük izin alma şartı getirmiş olabilir. İsterseniz bu konuyla ilgili olarak ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  86. Mesut dedi ki:

    On gün rapor aldım ilk günü ve 7. Günü haftalık izinime denk geldi. Raporda geçen bu iki izinimi sonra kullanım hakkım varmı teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıda ye alan açıklama hafta içerisinde alınan rapor için geçerlidir, sizin rapor süreniz bir haftayı aşmış.

  87. ERCAN dedi ki:

    şimdi ben kamu hastanesinde çalışıyorum idare senelik izin ve rapor alındığında bu izinleri 7,5 saat üzerinden değerlendiriyor bu 4D işçilerin özlük hakları arasında göremedim bu uygulama yasal mı değilmi bunun 4d işçi özlük hakları arasında varmı

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda günlük çalışma süresi belirlenmemiş, sadece haftalık çalışma süresi belirlenmiş olsa bile uygulamada ve Yargıtay kararlarında günlük çalışma süresi 7,5 saat olarak esas alınmaktadır. Uygulama bundan kaynaklanıyordur. Ayrıca kamu hastanesinde çalıştığınıza göre toplu iş sözleşmesi vardır, bağlı olduğunuz sendikaya sorun.

  88. Sevda dedi ki:

    Merhaba, corona virüs sebebi ile çalıştığım firma onayımız olmadan 8 gün ücretsiz izne çıkardı bu durumda ne yapmalıyım.
    Rapor olsam ücret talep edebilir miyim yada eksik günler için işsizlik maaşı alabilir miyim

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinin pek de yapabileceği bir şey yok. Rapor alırsanız, geriye dönük 1 yıl içinde en az 90 prim gününüz varsa ilk iki gün hariç rapor parası alabilirsiniz. İşsizlik maaşı ise alamazsınız, çünkü ücretsiz izin dönemi için işsizlik maaşı ödenmez.

  89. kerem dedi ki:

    koronavirüsten kaynaklı aynı hafta için 2 rapor aldım,
    pazartesi-salı günü 2 gün rapor aldım,
    perşembe-cuma günü de 2 gün rapor aldım
    maaşımda kesinti olur mu , herhangi bir sorun teşkil edermi

    1. Admin dedi ki:

      Özel sektörde çalışıyorsanız işveren ile aranızdaki iş sözleşmesine bağlı, normalde raporlu (istirahatli) olması nedeniyle işyerinde çalışmadığı günler için işveren işçiye ücret ödemek zorunda değil.

  90. özgen dedi ki:

    Merhaba cuma günü için 1 gün yıllık izinimi kullandım. Daha sonra takip eden pazartesi ve cuma günü dahil 5gün raporluydum bu konuda iş kanunun 64 maddesine göre 1 haftayı geçmemek üzere raporlu olma şartını sağlıyorum sanırım fakat cuma günü yıllık izin kullanmam 1 haftayı aşmama neden olup hafta sonu tatilini hak etmememe ve iş yerinin eksik gün olarak bildirilmesine neden olur mu. cumartesi ve pazar günleri iş yerim çalışmıyor.

    1. Admin dedi ki:

      1 günlük yıllık izin kullandığınız Cuma günü önceki hafta içerisinde kaldığı için rapor aldığınız haftayı etkilemez.

  91. ozan dedi ki:

    merhaba parmağımı kirdim akşam iş dışı 30 gun rapor yazdı doktor 30 günün icine pazarlarida sayıyormuyum ve özel sektörde çalışıyorum sendikaya ise yeni girdi 3 4 ay falan oldu ben raporum bitince veya bitmeden corana nedeniyle gene rapor yazdirsam işten tazminatsız atılma gibi ni durumum olurmu

    1. Admin dedi ki:

      Hafta sonları da rapora dahildir, raporun başladığı tarihten itibaren 30 uncu gün rapor sona erer, yine rapor alsanız bile bu sebeple tazminatsız işten çıkaramaz. (Bkz. İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ?)

  92. Nry dedi ki:

    Merhaba bir iş veren olarak elemanım özel sektör corana virüsten dolayI önce iki günlük aynı hafta devamıyla 20 günlük rapor aldı. Ben de mağdurum tüm iş alanımız durduruldu tamamıyla. Bu iki günlük almış olduğu iznin ücretini ödemek zorundamıyım. Birde ödemek zorun da isem ücreti gelmediği iki günü yıllık izinden düşebilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      İki günün ücretini ödemek zorunda olup olmadığınız aranızdaki sözleşmeye bağlı. Ancak yıllık izinden düşemezsiniz, böyle bir mevzuat yok. (Bkz. Üç Günden Az İstirahat Alan Sigortalıya İstirahat Parası Ödenir mi? İşverence Ücret Ödenmesi Gerekir mi)

  93. Mehtap Es dedi ki:

    Merhaba, haftalık 45 saat fiili çalışma süresi tam olarak ne demek. Raporlu olduğumuz günler de fiilen çalışılmış sayılır mı?

    Bir personel 1 Haftada
    30 saat çalışmış
    15 saat raporlu.
    Hafta tatili ücretini hak eder.
    Ve 22,5 saat mesai yapıyor.

    22.5 saatin
    A-
    15 saatini 1e 1 (fiili 45 saat çalışmaya tamamlamak için)
    7.5 saatini 1e 1.5 mu alır?
    Yoksa
    B-
    22.5 saati 1e 1.5 mu alır?

    15 saat Habersiz Devamsızlık yaparsa
    22.5 saatin
    15 saatini 1e 1 (fiili 45 saat çalışmaya tamamlamak için)
    7.5 saatini 1e 1.5 alir ve
    Hafta tatili ücretini hak etmez.

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuz biraz karışık olmuş. Yukarıdaki yazıda, hafta içerisinde alınan izin veya raporun çalışılmış gibi hesaba katılacağına ilişkin açıklama sadece ücretli hafta tatili iznine hak kazanma açısından geçerlidir. Fazla mesaide ise fiilen çalışılan süreler hesaba katılır ve haftalık çalışma süresi 45 saati aştıktan sonra yapılan her bir saatlik çalışma için normal saat başına düşen ücretin bir buçuk katı fazla mesai ücreti ödenir.

  94. yusuf incesu dedi ki:

    merhaba , çalıstığım firma hafta içi 5 gün çalısıp , 2 gün tatil yapan bir firma yani 45 saati hafta içi tamamlıyoruz. sorum şu ; ben hekim raporu ile 2 günlük istirahat aldım bu günler cuma ve cumartesi günleri . Maaşımdan , raporlu olduğum için hak ettiğim cumartesi hafta tatili ücretim kesilmiş ama raporlu olmasam da zaten tatil yapacağım işveren tatil ücretimi neden kesebilir araştırma m sonucu 4857 .46 c ) bendinde bir hafta içinde kalmak üzere hekim raporlarında haftalik ücretin ödenmesi gereklidir diyor veya işveren uyguma yönetmenliğinde tatil ücretini hak edilmesi yazıyor sizce bu durumda ne yapmalıyım . tesekkürler.

    1. Bilal dedi ki:

      Merhaba bende aynı sorunu yaşadım nasıl cozdunuz yaptıkları yasal miymis

  95. Aysel dedi ki:

    Kurumsal bir firmada part time olarak çalışıyorum. Haftanın 3 günü. İlk hafta 3 gün gittim işe 2 gün sonra 13 günlük rapor aldım. İş yeri raporun sayılmadığını ve eksik günlerimi telafi etmem gerektiğini söylüyor. 170 i aradığımda telafi çalışması yaptıramaz diyor.

    1. Admin dedi ki:

      İşyeri raporlu olduğunuz günler için çalışmadığınız halde size ücret ödediyse olabilir, (gerçi işe girerken yaptığınız iş sözleşmesinde hangi hükümler yer alıyor bilmiyoruz) ancak raporlu olduğunuz süre için size ücret ödenmediyse veya ödenmeyecekse o zaman böyle bir hakları yok. Öte yandan İş Kanununa göre işverenin işçiye hangi durumda telafi çalıştırması yaptırabileceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscilere-yaptirilacak-telafi-calismasiyla-ilgili-sure-uzatildi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  96. Pelin dedi ki:

    Merhaba rahatsızlığım sebebiyle 10+10+4 gün toplamda 24 gün rapor kullandım. Rapor bittikten sonra işbaşı tarihim 26.10.2020 dir. İşyerim o hafta haftalık izin kullananayacağımı söylüyor. Doğru mudur? 26 Ekim -01 Kasım tarih aralığında izin hak etmiyor muyum?

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki açıklama bir haftayı aşmayan rapor süreleri için geçerlidir, siz bir haftadan fazla rapor kullanmış olduğunuzdan sizin için geçerli değildir, dolayısıyla işyerindekilerin söylediği doğrudur.

      1. Pelin dedi ki:

        26 Ekim – 01 Kasım tarih aralığında 7 gün izinsiz mi çalışmam gerekiyor? Bu şekilde o hafta 52 saat çalışmış olacağım.

  97. Pelin dedi ki:

    26 Ekim – 01 Kasım tarih aralığında 7 gün izinsiz mi çalışmam gerekiyor? Bu şekilde o hafta 52 saat çalışmış olacağım.

  98. hasan dedi ki:

    iyi günler kolay gelsin hafta tatilim pazar günü salı gününden itibaren rapor aldım 7 gün diğer salı iş başı yaptım işveren raporlu olduğumdaki hafta tatili parasını kesebilir mi yoksa verir mi kolay gelsin

  99. Ali Soysal dedi ki:

    merhabalar ben iş yerinde vardiyalı olarak çalışmaktayım,çalışma günlerim hafta da 4 gün dür bu dört gün sonunda 3 gün tatil hak ediyorum,hasta oldum hekim tarafından 4 gün rapor aldım.hafta tatilimi hak edebiliyor muyum, yoksa 3 gün yıllık iznimden mi düşer..teşekkür ederim

  100. Cenan dedi ki:

    09.12.20 başlangıç
    13. 12.20 bitiş tarihi raporun, 14 ündemi iş başı yapıcam yoksa 13 mü

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      14 ünde iş başı yapmanız gerekir.

      1. Emre dedi ki:

        Hocam merhaba bir sorum olacak; bakım onarımciyim dönüşümlü olarak 6 hafta vardiya 3 haftada merkez yani sabah 8 akşam 6 çalışıyorum.Merkez olduğum hafta filyasyona alındım.sabah 8 akşam 6 olacak şekilde cumartesi pazar tatil oluyor. Filyasyon bitişi yani 5 günlük raporum bitti ve beni cumartesi işe çağırdılar, cumartesi günü extra mesai sayılması gerekmiyor mu? Geldim ben cumartesi günü işe mesai parası verilmedi. Since verilemesi gerekmiyor mu hocam anlayamadım? Normal zamandaMerkezde iken Pazartesi salı Çarşamba Perşembe cuma toplam 45 saat çalışıp cmtesi pazar tatil yapıyoruz .ama dediğim gibi 5 gün rapor aldım cumartesi mesaimi die geldim mesai parası vermediler?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Cumartesi günü çalıştığınıza göre o günün normal ücretinin ödenmesi gerekir, ancak bu fazla mesai kapsamına girmez, normal mesai kapsamına girer. Çünkü yukarıdaki yazıda belirtilen hafta içinde rapor alan işçinin çalışmış gibi sayılacağı hususu sadece işçinin hafta tatiline hak kazanması açısından geçerlidir. Yoksa hafta için raporlu olan işçinin 45 saatlik haftalık normal çalışma süresini tamamlamış sayılacağı, cumartesi çalışması halinde fazla mesai alacağı anlamına gelmez. Öte yandan işyeri sizi Pazar günü de çalıştırırsa o gün için iki kat ücret ödemesi gerekir, çünkü siz ücretli hafta tatiline hak kazanmış sayılacağınızdan, hafta tatili yaptırmayarak işverenin sizi Pazar günü de çalıştırması halinde bir günlük hafta tatili ücretini, ayrıca bir günlük de çalışma ücretini ödemesi gerekir. Normalde hafta tatili gününde çalıştırılan işçiye iki buçuk kat ücret ödenmesi gerekir, ancak belirttiğimiz gibi sizin çalışmanız fazla mesai kapsamına girmeyeceğinden iki kat ücret ödenmesi gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/hafta-tatilinde-calistirilan-isciye-kac-kat-ucret-odenir/)

          1. Emre dedi ki:

            Hocam buna göre pazartesi salı Çarşamba Perşembe cuma 08:0-18:00 yani 45 saati doldurduktan sonra cumartesi günü çalışmaya gelmezsem devamsızlık mi sayılacak?
            Daha önce onlarca kez cumartesi günü bana mesai sayıldı da şimdi rapor dönüşü neden mesai yazılmıyor?

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Eğer işveren ile aranızda yaptığınız iş sözleşmesinde veya anlaşmada aksini kararlaştırmadınızsa ve işveren sizden fazla mesai için onay da aldıysa işveren çağırdığında gitmek zorundasınız, çünkü Cumartesi – Pazar günleri işçiler açısından resmi tatil sayılmıyor, ayrıca haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini doldurmuş işçinin o hafta artık çalıştırılamayacağına dair bir hüküm de yok, bu durumda sadece 45 saatlik normal haftalık çalışma süresini doldurduğunuz için işverenin fazla mesai ödemesi gerekir. Ancak işveren Pazar günü çağıramaz, çünkü haftada en az 24 saat hafta tatili (haftalık izin) kullandırmak zorundadır.

  101. Muhittin dedi ki:

    Ben özel sektörde çalışmaktayım cuma günü sabit haftalık iznimdir . pazartesıden perşembeye kadar yanı 4 gün raporluydum o hafta haftalık izin hakkım oluyormu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere, bu durumda Cuma gününe ait haftalık izninizin kullandırılması gerekir.

  102. Ozgur aksoy dedi ki:

    Oncellikle kolay gelsin.fabrika dışında bi kaza geçirdim ve aile hekimi 4 kere üst üste 5 gun rapor verdi hafta sonlari hariç toplamda 20 gun rapor almış oldum o hafta sonlari yani cumartesi pazar tatil olduğum gunlerim ücretini fabrikanın yatırma mecburiyeti var mi

  103. Tuğba dedi ki:

    Persembe cuma cumartesi gunlerinde 3gunluk rapor aldim hastaneden ozel sirkette calisiyorum sgk oder mi haftasonuna denk geldigi icin yoksa işyeri keser mi raporumun gecerliligi cumartesini keser mi parami

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sorunuzu, SGK’nın rapor parası ödeyip ödemeyeceği açısından mı yoksa işyerinin SGK’ya bildireceği çalışma gün sayısından 3 günlük rapor süresini düşüp düşemeyeceği açısından mı soruyorsunuz ?

  104. Feyzi Sevim dedi ki:

    İzinli günümde 3 gün izin rapor aldım işyerinde kesinti yapılır mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda yer alan açıklama hafta içi rapor alan işçinin hafta tatiline (haftalık izne) hak kazanıp kazanmayacağı konusu ile ilgilidir, işçinin raporlu olduğu günler için ücretinden kesinti yapılıp yapılmayacağı konusuyla ilgili değildir. Eğer ücretiniz maktu (aylık) olarak belirlendiyse, o zaman raporlu olduğunuz üç gün için ücretinizden kesinti yapılmaması gerekir, bunun dışında iş sözleşmesinde aksine hüküm yoksa raporlu günler için işverenin işçiye ücret ödeme mecburiyeti yoktur, dolayısıyla kesinti yapıp yapmama işverenin inisiyatifine bağlı.

  105. Yılmaz çiçek dedi ki:

    Merhaba üç gün izin almıştım ücuncü gün rahatsız oldum ve doktura gidip altı gün rapor aldım raporum bitmeden daha dör günüm olduğu halde şirket beni aradı işten cıkartıdıgımı söyledi temusun 4 günüm bitiyor bana gelmeme gerek yok dediler ne yapmaliyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşçinin, işyerindeki çalışma süresine (kıdemine) göre tabi olduğu ihbar süresini 6 hafta aşacak şekilde uzun süre rapor alması halinde işçiyi işten çıkarma hakkı doğar. Eğer rapor aldığınızı işyerinize bildirdiyseniz işveren bu şarta uymadan sizi işten çıkarmış olduğundan, işverenden ihbar tazminatı, ayrıca işe gireli en az bir yıl olduysa kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. İşyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa ve işe gireli en az 6 ay olduysa işe iade başvurusu da yapabilirsiniz. Bunlar için önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.

  106. Sinan dedi ki:

    Merhaba ; İyi çalışmalar dilerim 10 günlük hastalık raporundan sonrasında vardiya planımı kontrol ettiğimde diğer çalışanların aylık toplam 7 gün OFF şirket izni verildiğini ancak bana 5 gün verildiğini gördüm rapor aldığımdan dolayı benle aynı işi yapan aynı calısan elemana 7 gün off verip bana 5 gün verme gibi bir ihtimalleri mevcutmu? Teşekkürler

  107. Ata dedi ki:

    Merhaba benim bir sorum olucak çalıştığım özel şirkette rahatsızlıgımdan dolayı 10 günlük doktor raporu aldım ve şirket benim 10 günlük pazarımı kesmiş boyle bir hakka sahipli şirket

  108. S.A dedi ki:

    merhaba,

    10 yıldır çalıştığım şirkette 08:45 de başladığım işimden18:30 da çıkmam gerekirken, 16:01 de diş hekimine gitmek için çıktım ve diş hekiminden orada tedavi gördüğüme istinaden bir yazı aldım. Bu yazı itibari ile günlük çalışma saatimden kalan 2 saat 30 dakika iznimden kesilir mi? Doktor yazısının resmi bir geçerliliği var mıdır? Teşekkür ederim.

  109. Huseyin dedi ki:

    29.01.2022 tarihinde doktor 7 gün rapor verdi
    2.2.2022 tarihinde iş başı yapicam işveren bana diyorki haftalık izin haketmiyorsun 45 saat çalışman gerekliymis böyle bir hakkı varmıdır herdefasinda şirket bu şekilde insanların hakkını yiyor nereye şikayet etmemiz gerekir raporlu olduğunda çalışmamış sayıyor 45 saat i doldurman gerekiyor diyor

  110. Semra dedi ki:

    Merhabalar ben 26.12.2021 tarihinden 14.01.2022 tarihine kadar 10+10 gün raporluydum ay sonunda bordromda beni 3 gün devam sız göstermişler bir günü aldığım yıllık izin işlenmemiş diğer iki günümde iki rapor arası hafta sonu çalışmadığım içinmiş vardiyalı bir fabrikada çalışıyorum 07:30-17:30 17:30-01:45 çalışma saatlerim vardiya dönüşleri bir günde 23:15-07:30 çalışıyorum böle bir devamsızlık sö konusu olabilir mi ve hafta sonu fabrikada işte yoktu olsada mesai sayılırdı

  111. Tuğçe dedi ki:

    Merhabalar covid nedeni ile 7 gün izalosyon raporum vardı iş yerim o hafta için izin hakkımın olmadığını söylüyor burada okuduğum yazıya göre var olduğunu anlıyorum tam olarak hakkımı doğru savunmak için birde burdan teit etmek istiyorum haftalık izin hakediyor muyum ?

  112. Seyf dedi ki:

    Merhaba,
    Haftanın 7 günü ve bir sonraki haftanın 2 günü raporlu birisi, yani pazartesiden pazara ve pazartesi salı,

    Pazartesi ve salı raporlu olduğu hafta,raporun bittiği hafta için bir haftalık tatil mi verilir yoksa komple raporlu olduğu haftanın da hafta tatili hakkı vardır ve 2 hafta tatili mi verilmelidir.

  113. Adem at dedi ki:

    Hafta ortasında 7gun rapor aldım diğer haftaya sarktigi için iki günlük haftalık iznim kesildi. Alo 170 e şikayet ettim. İşvereni haklı buldu. Nasıl böyle bir belirsiz bir haber yapıyorsunuz anlamadım.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazımızda yer alan açıklama haber değil, İş Kanunda yer alan düzenleme yani Kanun hükmüdür, yazıyı dikkatli okumuş olsanız anlardınız. Ayrıca sizin aldığınız istirahat raporu sonraki haftaya da sarktığı için işveren haklı bulunmuş olabilir.

  114. Hızır Akgül dedi ki:

    Merhaba is basi egitim programi kapsaminda su anda bir fabrikada 5 aydir çalışıyorum 1 haftada bir gun raporum var ve hem raporlu oldugum gunu hemde pazarimi keseceklerini soylediler hem ucretimi hemde sigortami bu yasalmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışan işçinin ücretini işveren değil İŞKUR ödemektedir. Dolayısıyla söz konusu kesintiyi yapacaksa İŞKUR yapacaktır, yani işverenle ilgili bir durum değil.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/iskur-isbasi-egitim-programi-kapsaminda-calisan-iscinin-haklari/

  115. Adem ay dedi ki:

    Hafta içerisinde 2gun rapor aldım. İşveren haftalık izinimi kesti. 170 hattını aradım şikayet ettim ama işveren haklı çıktı. Neden doğru haber yapıyorsunuz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda yer alan açıklamamız haber değil, 4857 sayılı İş Kanununun 46 ncı maddesinde yer alan hükmün açıklaması, bu maddeye siz de bakabilirsiniz, hatta yazımızı dikkatli okuduysanız bu konudaki bir soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının vermiş olduğu cevap da yazı içerisinde yer alıyor. İşveren niçin haklı çıktı onu bilemeyiz.

  116. ismail dedi ki:

    merhabalar ben kamu işçisi olarak çalışmaktayım. Ben geçirmiş olduğum bir iş kazası sebebi ile 30 istirahatli idim istirahat dönüşümde perşembe günü iş başı yaptım. iş başı tarihimin hafta içi gününe denk gelmesi sebebi ile o haftanın cumartesi ve pazar günü hafta tatil günlerimi iş verenim ödemedi. İş kanununda 7 günün üzerinde rapor alımlarının hafta içine denk gelmesi halinde hafta tatilinin kesileceğini söylediler. Böyle bir şey olabilir mi şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun konuya ilişkin 46 ncı maddesinde; Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinlerinin, işçinin haftalık izne hak kazanması için gerekli olan süre hesaplamasında çalışılmış gibi hesaba katılacağı belirtilmiştir. Sizin istirahat raporunuz 30 günlük olup, önceki haftadan devam eden, bir haftalık süre içerisinde yani hafta tatili kullanılacak hafta içerisinde kalan bir rapor olmadığından, işyerinin o hafta için size ücretli hafta tatili vermemesi normal.

  117. Nur dedi ki:

    Merhaba, 20 gün(10+10) ameliyat olduğum için rapor aldım. Raporumun bittiği gün kullanamadigim hafta tatillerimi arka arkaya birleştirip kullanmayı talep edebilir miyim? Teşekkürler,kolay gelsin.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda belirtilen hak, bir haftalık süre (haftalık iznin kullanılacağı hafta) içerisinde kalmak üzere alınan raporlar için geçerlidir. Sizin kullandığınız raporlar bir haftalık sürenin dışına taştığından, kullanamadığınız hafta tatillerimi arka arkaya birleştirip kullanmayı talep edemezsiniz.

  118. Ankara dedi ki:

    Ben vardıyalı çalışıyorum gece vardiyam 22:00 başlıyor ve rapor aldım beni 00:00 sonra işe çağırabilirlerim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Raporunuz bitene kadar işe çağıramazlar.

  119. Meryem dedi ki:

    23.04 resmi tatil izni 24.04 ücretsiz izin 25-26-27-28 rapor 29.04. tarihinde iş başı yaptım işverenim haftalık tatil hakkım olmadığını söyledi doğru mudur?

  120. Volkan_guvennn@hotmail.com dedi ki:

    Slm admin bey ben bim markette çalışanım haftalik 45 saat çalışma sistemi var ben 3gun rapar aldım arada izinli günüme denk geldi ayın 21rinde sorumlu bana dediği tekrar rapor alırsan diger 1 haftalik iznin yanar dedi bu dogrumudur ve diyelim ki sonradan 1 ay rapor aldım 1 ayda 4 izin var haftalik o 4gun haftalik iznim yanarmi mi tamamen 1 ay rapor aldım diye yoksa o 4gun izin bana sonradan verilir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kanunda bir haftalık süre içerisinde kalmak şartıyla işçinin rapor kullandığı sürelerin de hafta tatiline hak kazanma açısından çalışılmış günler gibi hesaba katılacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla bir haftalık süreyi geçmeyecek şekilde bir başka hafta tekrar rapor almanız halinde o haftaya ait haftalık izin hakkınız yanmaz, çünkü her hafta birbirinden ayrı olarak kendi içinde değerlendirilir.

  121. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar ben haftalık 5 günlük sürede 45 saat çalışıyorum cumartesi pazar tatilim var cumartesi gidersem artı mesai oluyor bu sebeple sole Bi sorum var pazartesi salı çarşamba bayram tatili idi perşembe ve cuma günü icin 2 gun raporum vardı ve benim rapora rağmen ek olarak 1 günlük yovmiyem de kesilmiş raporlu olmam çalışmış gibi oluyormuş ee 3 günde bayram tatilim vardı 2 de rapor 5 gun rapor ücreti vermiyor işveren ama ek 1 gün daha kesmiş bu uygulama hukuka uygun birseymi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda da açıkladığımız üzere, 4857 sayılı İş Kanununun 46 ncı maddesi uyarınca, 7 günlük zaman dilimi içerisinde kalmak şartıyla işçinin raporlu (istirahatli) olduğu günler, haftalık izne hak kazanma açısından çalışılmış gibi sayılır.

  122. Aytaç KAZEZ dedi ki:

    Selam
    Hafta Tatilim Perşembe günü olduğu halde işveren tarafından zorla Pazartesi izine çıkarıldım… izin bitiminden sonra 9 gün izin kullanmama rağmen hafta tatilim olan perşembe gününü de yıllık izine dahil edildiğini ve verilen yıllık izini 10 gün olarak sisteme geçirildiğini gordüm..Benim kendi isteğimle hafta ortasında izine çıkmak istemediğimi dile getirip her ne kadar itiraz etsemde itirazım kabul edilmeyip 1 günlük hafta tatilim izine dahil edilip 10 gün olarak kayıtlara geçti.. Benim sorum şu iş veren işçinin rızası dışında hafta ortasında zorla yıllık izine ayırıp birde hafta tatilini yıllık izinden sayabilir mi? Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1- İşveren işçiyi zorla ücretli yıllık izninden kullanmak üzere izne gönderebilir. Çünkü işveren işçiye yıllık ücretli iznini kullandırmak zorunda olduğu gibi işçi de yıllık ücretli izin hakkından vazgeçemez. Ayrıca işçinin yıllık ücretli iznini hangi tarihlerde kullanacağını belirleme yetkisi de yönetim hakkı kapsamında yine işverene aittir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-isciyi-zorla-yillik-izne-gonderebilir-mi/)
      2- 4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı maddesinde; “Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.” hükmüne yer verilmiştir. Dolayısıyla işveren hafta tatilini yıllık izinden sayamaz.

  123. Ayse dedi ki:

    Merhaba özel sektörde avm de calisiyorum kurban bayramı 4 gün cumartesi pazar pazartesi ve salı ya denk geldi bayram iznimi salı günü yani bir gün kullandım haftalık izin hak ediyormuyum teşekkürler

  124. Ekrem dedi ki:

    Merhaba ben 11.04.2022/30.04.2022 de biten heyet raporum 1 Mayıs işçi Bayramı ve pazar tatil gününe denk geldiği için çalışmam gerekirmi

  125. Serap dedi ki:

    Merhaba raporlu günler için işyeri gunluk 7.5saat kabul ediyor ve haftaya göre 45 saatten az olduğu icin her gün için yarım saat eksik mesai cikariyor.yani 3 gün raporluysak 1.5saat eksik mesai çıkarıyor bu uygulama dogrumudur.Ayriyeten yıllık izin kullandığımizda aynı islem söz konusu .Resmi tatillerde de bu uygulama geçerli mi?Resmi tatillerde bile calismadigimiz gün için yarım saat günlük eksik mesai cikariliyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununda günlük çalışma süresinin kaç saat olduğu belirtilmemiş, ancak mahkemelerde işçinin günlük çalışma süresi kesin olarak belli olmayan durumlarda aylık çalışma saati toplamı 225 saat, günlük de 7,5 saat olarak esas alınmaktadır.

  126. Zerrin dedi ki:

    Merhaba ,
    Ben haftada 3 gün (30saat) Part time çalışıyorum,ve 4 gün izinli oluyorm.
    Doktorum hafta içi için 3 gün Rapor verdi.
    Vardiya planlaması 3 gün mesai 3 gün Rapor ve 1 gün izin yazarak vardiya oluşturmuş.
    Bu durumda 4 günlük izin hakkım sadece 1 güne düşmüş oluyormu

  127. Şenol dedi ki:

    Merhaba 1 haftalık çalışma gününde cuma günü raporumun son günü olması ve iş başı tarihimin Cumartesi olduğu bir süreçte hafta içi raporlu olduğum güne haftalık iznimi göstermesi yasal olarak doğru olmadığını ve Bu durumda tek taraflı sözleşmemi fesih edebilir miyim tazminat hakkım doğar mı? Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde haftalık izninizi Cumartesi günü kullanıyordunuz, istirahat raporu aldığınız için işveren haftalık izin gününüzü hafta içine mi kaydırdı, demek istediğiniz bu mu ?

  128. Şilan dedi ki:

    Merhaba ben cuma dan pazar gününe kadar rapor aldı iş veren hafta sonumuda kesmiş öyle bi hakı varmı

  129. Muharrem dedi ki:

    Emekliyim.bi işte 7senedir çalışıyorum.hafta tatilim salı basimizdakilir değiştirmiyor .tazminatımı nasıl alır giderim.haklarim nedir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanunu işverene sadece bir haftalık süre bitmeden haftalık izni kullandırma zorunluluğu getirmiştir, bunun dışında işveren işin durumunu dikkate alarak yönetim hakkı kapsamında işçinin haftalık iznini kullanacağı günü belirleyebilir. İşverenin haftalık izin gününü değiştirmemesi işten ayrılıp tazminat isteme hakkı vermez, eğer işveren haftalık izni hiç kullandırmazsa o zaman fesih hakkı yani işten ayrılıp tazminat isteme hakkı doğar.

  130. Mehmet dedi ki:

    15de rapor aldım 19 da bitiyor araya pazar günü giriyor ne zaman işbaşı yapmam lazım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Pazar günü işyerinde çalışma yapılmıyorsa, doğal olarak Pazartesi günü işbaşı yapmanız gerekir.

      1. Yakup dedi ki:

        Hocam merhaba; Temmuz/2022’de otomatik gelir testi yapılıp, prim tahakkuku başlamış. 1,5 yıldır işsizim ve bu süre zarfında küçük faiz gelirleri dışında neredeyse hiç gelirim olmadı. Ancak değeri yüksek bir ev ile düşük model ucuz bir aracım var. Bir süre eski tasarruflarım ile yaşadım. Halihazırda ise akrabalarımın yardımıyla, kızımın özel okula gitmesi nedeniyle de yüksek sayılabilecek aylık gider ile yaşıyorum. Bankada, kaynağı borç olan yaklaşık 40 bin TL karşılığı dövizim var, yani faiz gelirim de yok. Kredi kartı borcum 20 bin TL civarında. Akraba borçlarının vadesi yok zaten. Telefonda görüştüğüm SGK görevlisi “eviniz ve arabanız var, bu nedenle gelir testi priminiz çıkmış, isterseniz itiraz edin” dedi. Ev, araba var ama hem borçlarım var hem de gelirim uzun zamandır sıfır. İtirazımda ne tavsiye edersiniz? Teşekkürler.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Gelir testinin nasıl yapıldığı konusunda fikir sahibi olmak için https://www.isvesosyalguvenlik.com/gelir-testinde-gelir-ve-giderler-nasil-hesaplanir-neler-dikkate-alinir/ başlıklı yazıya bakıp, buna göre itirazda bulunabilirsiniz.

  131. Gülay karaduman dedi ki:

    Merhaba part time olarak çalışıyorum covit oldum o yüzden 7 gün raporluydum. Normalde 2 gün iznim vardı ama rapor kullanınca izinli olmuyormuş um ve haftalık 30 saati tamamlayınca para alabiliyormuşum iş yerim aradı. O yüzden kalan günler hep full çalışmam lazım mış ki saati dolması için . Beni bilgilendirir misiniz izinli günlerim rapor harici olmuyor mu normal çalışanlar gibi.

  132. Ayşe Ödemiş dedi ki:

    Merhabalar ben 10 Kasım Perşembe günü öğlene doğru işyerinde ayağım kaydığı için yere düştüm. Bana iş kazası olduğu için işlemlerin çok uzun süreceğini, bu yüzden doktora gitmek yerine evde istirahat etmemi söylediler. Ertesi gün doktora gittim ve doktor sonraki iki gün cumartesi pazar tatili olduğu için o gün yani cuma günü için tek rapor verdi. Hafta başı pazartesi yani bugün kolum ağrıdigi için tekrar doktora gidip rapor isteyeceğim. Bu durumda işyeri benim ilk yere düştüğüm günü hastaneye gitmemi engelledikleri taktirde kesebilir mi ? Ve birde bugün alacağım raporu cuma günü aldığım raporun devamı gibi gösterebilirmi doktor ?

  133. Ali dedi ki:

    özel söktörde çalısıyorum hafta sonu kullanamiyoruz haftalik iznimizi bu yuzden hafta ici aliyoruz iznimizi pazartesi haftalik iznimi aldim ve 20 lik dişimi çektirdim haftalik iznim ama o gune rapor aldım ki ertesi günde haftalık iznimi kullanmış oluyum yaralarım iyileşsin diye bu kanuna göre uygun mu yoksa isverenin rızasınami kalmıs birsey bunu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununda, haftalık iznini kullanacağı günde istirahatli olan işçinin haftalık iznini bir başka gün kullanacağı yönünde bir hüküm yok, sayfa başındaki yazıda da açıklandığı üzere Kanunda sadece haftalık izne hak kazanılması için gerekli olan 45 saatlik sürenin hesabında bir haftalık süre içerisinde kalmak şartıyla istirahat raporu alınan günlerin de çalışma süresinden sayılacağına (çalışılmış günler gibi hesaba katılacağına) dair hüküm var.

  134. Gözde dedi ki:

    Merhabalar ben 14.11. 2022 de hastahane randevum vardı sabah mesai mi bitirip öyle çıktım bugün raporlu oldum çalıştığım boşa mı gitti?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hayır niçin boşa gitsin ki o gün çalıştığınıza göre ücrete hak kazanmışsınız.

  135. Bayram Kuşci dedi ki:

    Iyi günler bu ay 10 gün raporludum benim hafta tatili 3 gün yapmışsın dedi muhaseciler bu nasıl olur

  136. döndü uygan dedi ki:

    MERHABA haftada 6 gün üzerinden 11 seans yani günlük 2 seans yada 3 seans çalışıyoruz .seansımız 4 saat … hafta sonu cuma cumartesi rapor alınca nasıl hesaplanır bu arada 4 gün 8 seans çalıştım..haftalık izin günümüz belli olmuyor günü ..nasıl hesaplarız çalışmamızı içeriye borçlu oluyormuyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hafta içerisinde çalıştığınız seans sayısının 4 ile çarpımı sonucu bulunacak rakam 45 saat olduğunda veya 45 saati geçtiğinde ücretli hafta tatiline hak kazanırsınız. Hafta içerisinde rapor aldığınız günler de çalışılmış gibi 45 saatin hesabına dahil edilir.

      1. Güngör Uysal dedi ki:

        Merhaba
        Ben pazartesi slı Çarşamba ve Perşembe günleri çalıştım hafta sonuna cuma ve cumartesi için rapor aldım
        Sağlık sorunlarından dolayı.
        Bölge müdürüm bana bu haftanın haftalık izni olmadığını ve 6 gün çalışmadıkça da haftalık izin hakederimin olmadığını belirtti ve izin verilmedi
        Böyle bir uygulama yeni geldiğini dile getirdi varmı böyle bir değişiklik mevduatta

        1. Güngör Uysal dedi ki:

          Bu arada haftalık izinlerimiz sabit değil hafta içinde değişik günlerde verilmektedir.

  137. Fatmah dedi ki:

    Öncelikle merhaba rapor bitiminde yıllık izin kullandım iş başı yapacağım zaman haftalık izin oluyor mu olmuyor mu

  138. Murat dedebekiroglu dedi ki:

    Vardiya günümde raporlu olmam diğer günün vardiya iznimi etkilermi vardiya iznimi kullanamazmiyim

  139. iche dedi ki:

    Merhaba. 4/B koruma güvenlik memuruyum. Aylık 160 saat mesai saatimiz var. Biz 2 gün (12’şer saat) çalışıp 2 gün çalışmıyoruz. 24/48 vardiya sisteminde çalışıyoruz. Ayın 1-2’si haftalık izin, 3-4’ü nöbet, 5-6’sı yine haftalık izin şeklinde devam ediyor. Ben 2-3-4’üne rapor aldım. 5-6’sında Rapor bitiminden sonraki gün yine haftalık iznime denk geliyordu. Ama amirler beni yine de ayın 5’i için iş başına çağırdılar ve bana haftalık iznimin 1 gününü vermediler. Böyle bişe yapabilirler mi? Konu çok mühim lütfen mailime cevap atar mısınız?

    aykuser@outlook.com

  140. Oğuzcan dedi ki:

    Merhaba özel sektörde çalışıyorum izin günüm genelde çarşamba , 5 gün rapor aldım cuma cumartesi pazar pazartesi salı raporluydum çarşamba izinli olmam gerekmiyor mu haftalık iznim ?

  141. Mehmet isiker dedi ki:

    Öncelikle merhaba ben Gaziantep şehir hastanesinde temizlik görevlisiliyim haftalik iznimi kullanmak istemedigimi şefime bildirdim şefim de bu hafta iznini kullanmazsan 2 hafta boyunca izin vermem dedi böyle bir şey var ya da yapabilirler mi

  142. Yusuf ÖZALP dedi ki:

    Merhabalar, Ben kamu kurumunda vardiyalı 12-24/12-48 güvenlik olarak çalışmaktayım.5 Temmuz saat 20:00’da gece nöbetime gitmeden önce saat 15:00 ‘da rahatsızlandım,Doktora gittim ve 1 gün rapor aldım.Haliyle nöbetime gidemedim.6-7 Temmuz 08;00ile 18:00saatleri arasında kurumumun farklı bir bölgesinde nöbet tutmam için görevlendirme yazısı ile beni işe çağırdılar.6-7 Temmuz için kurumumun bana mesai ödemesi gerekiyor mu?Teşekkür ederim

  143. Bilal dedi ki:

    Merhaba iyi çalışmalar bizim çalışma sistemimiz Sabah 8 akşam 6 günde 15 er dakikadan 2 çay molamiz ve yarım saat yemek molamiz mevcut.cumartesi Pazar çalışmıyoruz
    Cuma günü doktora gittim 2 günlük rapor verildi cuma ve cumartesi için isyerim benden cuma günü işe gelmediğimden dolayı 2 günlük ücret kesileceğini belirtti. Hafta içi 45 saati tamamlamadigimdan dolayı gerekçeleri böyle bu yasal mıdır zaten cumartesi çalışmıyoruz cuma günü işe gitmeyince 2 günlük ücret kesiliyor Muş

  144. Sadullah dedi ki:

    Devlet üniversitesinde08:00/20:00 ve 20:00/08:00 12/36 vardiya sistemine göre güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Rapor aldığımda bitiş tarihi gece vardiyasına denk geldiğinde tarih olarak örnek ayın 15 de 20:00/08:00 nöbet var gece 24:00 dan sonra tarih 16 oluyor beni gece nöbete çağırabilir çalıştırabilir mi bunla ilgili bir kanun karar bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

  145. S. dedi ki:

    Merhaba,benim ikametgâh adresim ablam ve eniştemin oturduğu evde ve ben öğrenciyim Semir dışında yurtta kalıyorum,bu durumda gelir tespitinde hangi adres ve hangi hane bireyleri dahil olacak?
    Teşekkürler

  146. S. dedi ki:

    Merhaba,benim ikametgâh adresim ablam ve eniştemin oturduğu evde ve ben öğrenciyim Semir dışında yurtta kalıyorum,bu durumda gelir tespitinde hangi adres ve hangi hane bireyleri dahil olacak?
    Teşekkürler.

  147. Dilek dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin hasta olmam sebebiyle 13gundur raporluyum ve bugün yani raporumun bittiği gün cuma günü biz genelde hafta içi tatil yapıyoruz bu durumda ise başladığım gün cuma olduğu için pazar günü çalıştığım taktirde ekstra
    Bir mesai ücreti alma hakkına sahipmiyim yukarıdaki okuduğum metne göre sanırım alma hakkım var diye düşünüyorum.tesekurler

  148. Kadir dedi ki:

    Pazartesi itibari ile 3 gün raporluyum. Otelim hafta tatilini kaybettiğimi söyler. İş kanununun 46 maddesinin ek 2 kisminda o hafta tatilimi vermeleri gerekmektedir. Vermezler ise bu durumda ne yapmalıyım