Hatalı Verilen Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesinin İptali

Hatalı Verilen Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesinin İptali
1 Şubat 2016 19:56

5510 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca, istisnai durumlar hariç Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesinin sigortalının işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde e-bildirge üzerinden verilmesi gerekir.

Bu şekilde e-bildirge üzerinden verilmiş olan sigortalı işten ayrılış bildirgesi sehven verilmişse, sigortalı işten ayrılmamışsa, 10 gün içerisinde e-bildirge üzerinden silme işlemi yapılabileceği gibi düzeltme işlemleri de yapılabilir. (Bkz. İşten Ayrılış Bildirgesinde Düzeltme – Silme Yapılabilir mi ?)

Ancak sigortalı işten ayrılış bildirgesi e-bildirge üzerinden verildikten sonra 10 günlük süre geçirilmişse bu durumda belge silme (iptal) işlemi yapılamaz. Bunun için işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne / Sosyal Güvenlik Merkezine yazılı olarak başvuruda bulunulması gerekir. Müdürlüğe yapılacak başvuru için aşağıda linki yer alan örnek dilekçe kullanılabilir.

İlgili müdürlük dilekçeyi aldıktan sonra gerekli kontrol ve incelemeleri yapar, duruma göre gerektiğinde işyeri kayıtlarının incelenmesi, ilgili sigortalının ifadesinin alınması gerekebilir, bu inceleme ve kontrol işlemleri yapıldıktan sonra talep yerindeyse müdürlük söz konusu sigortalı işten ayrılış bildirgesini iptal eder.

Hatalı Verilen Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesinin İptali İçin Dilekçe

YORUMLAR

  1. nursel dedi ki:

    Merhaba;
    Size sormak isteğim bir konu var. Bir çalışanımızın işten çıkışını 08.04.2019 tarihinde yaptık iptal etmek istedik fakat 10 günlük yasal süre geçtiği için e-sigorta üzerinden iptal edemedik. Olması gereken çıkış 23.04.2019 tarihidir. Bu işlemi düzeltmek için sgk’ya sehven dilekçe vermemiz gerekiyor değil mi?
    Birde çalışan işsizlik maaşına başvuru yapacak E devlet üzerinde görünen (mart ve nisan dahil prim 08.04.2019 tarihi ile) 614 gün fakat işçinin 2 yerde girişi olduğu için sadece bir yerdeki prim günü kabul ediliyor ve sgk’da görünen prim sayısı 592 gün ve bu yüzden haketmemiş mesajı geldi. E devlet üzerindeki prime göre (614 gün) çıkışını 08.04.2019 tarihinde verdik ve şimdi ne yapmamız gerekiyor yardımcı olabilir misiniz bu konu ile alakalı teşekkür ederim iyi çalışmalar.

  2. burhan dedi ki:

    en son aldığı issizlik maaşından sonra 600 gün prim ödemesi azımmış ben o hataya düştüm çıkmadı işşizlik maaşı

  3. hasan dedi ki:

    iyi günler kolay gelsin ben görevime devam ederken sgk sisteminden 3 yıl önce hapis prim ödenmemesi şartıyla olarak bir çıkış yapılmış ve sonrasında böyle bir şey olduğunun farkına varılıyor ve böyle bir şey yok ve kişi görevine devam ediyor. böyle bir durumda yapılması gereken işlem denir

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuz biraz karışık olmuş, daha anlaşılır yazabilir misiniz ?

      1. Ümit dedi ki:

        Benim 23.03.2020 de iş veren tarafından 22 kodu ile feshim gerçekleştirildi…Işsizlik ödeneği zaten alamıyorum …iş yerim 10 günlük süre geçtiği için hatalı kodu dilekçe verib değiştireyim de sen torba yasadaki nakdi ücret desteğinden yararlan dedi
        Fesih kodumu değiştirebilir mı
        Birde kurumlarda güncelleme ekrana yansıması ile mi gecmiş haklarımdan faydalanabilirim

        1. Admin dedi ki:

          SGK kabul ederse tabi ki mümkün.

  4. hasan dedi ki:

    3 yıl önce nasıl oldu ise sgk sisteminden hapis butonu işaretlenerek çıkış yapılmış kim tarafından ve nasıl oldu ise fakat böyle bir durum bulunmamakta ve prim ödemesi düzenli olarak yapılmakta, herhangi bir aksama olmadan bu zamana kadar devam etmiş. sistemden zamanında yapılan bu yanlış işlemin düzeltilmesi için yapılması gereken işlem nedir.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer o tarihten sonra da o kişi adına her ay aylık prim ve hizmet belgesi verilmiş ve sigorta primleri de ödenmişse, bu durumda önce ilgili SGK müdürlüğü ile görüşülmesi, sonucuna göre eğer gerekiyorsa yapılan hatalı çıkış işleminin sehven yapıldığını, aslında adı geçen sigortalının o tarihten sonra da işyerinde fiilen çalışmaya devam ettiğini belirtir bir dilekçe verilmesi yeterli olur.

      1. hasan dedi ki:

        Çok teşekkür ederim ilginiz ve alakanız için

  5. Yahya dedi ki:

    Merhabalar eşim 31.10.2019 tarihine kadar çalışmış olduğu işyerinden çıkarılacak ve işveren 8 haftalık ihbar süresi cezasını ödememek için çıkışını 30.08.2019 olarak gösterdi eşim dosyada çıkış tarihine bakmadan imzalamış oldu ve işsizliğe başvuru süresi olan çıkış tarihini takip eden 1 aylık süre dolmuş ve işsizliğe de başvuramamış oldu işten çıkış tarihine nasıl itiraz edebiliriz?

    1. Admin dedi ki:

      Verdiğiniz bilgilere göre eşiniz 30.08.2019 tarihinden 31.10.2019 tarihine kadar sigortasız çalıştırılmış, bu durumda eşinizin işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne şikayet dilekçesi vermesi gerekir.

  6. Songül Yıldız dedi ki:

    Merhabalar 19/10/2019 da işten çıkarıldım tazminatımı ödememek için işyeri 15/11/2019 tarihinde işten çıkış bildirgemin kodunun değiştirilmesi ile ilgili işkura dilekçe verdi şimdi işsizlik maaşım iptal edilir mi

    1. Admin dedi ki:

      İŞKUR işverenin fesih nedeni değişikliği talebini hemen kabul etmez, kanıtlamasını isteyebilir. Eğer işverenin fesih nedeni yani işten çıkış kodu değişikliğini kabul ederse ve bu yeni işten çıkış kodu işsizlik maaşı almanıza engel bir kod olursa işsizlik maaşınız iptal edilir. Ancak eğer işveren haksızsa, bunu ispatlayacak durumdaysanız, işlemin sonuçlanmasını beklemeden siz de işverenin İŞKUR’a durumu belirtir bir dilekçe verebilirsiniz.

  7. ELİF dedi ki:

    MERABALAR 04.11.2019 tarihinde sigortalı çalışanımızı işverren çıkışı olarak ihbarname yazarak işkura gönderdik fakat yalnış kod girerek işveren feshi girdik 10 günlük süreyi aştıgı için değişiklik yapamıyoruz.Kişinin işsizlik maaşı alması için ne yapabiliriz işveren çıkışı olarak degiştirebilme imkanımız varmı? ACIL CEVAP VEREBİLİRMİSİN LÜTFENNNN??

    1. Admin dedi ki:

      İŞKUR’a dilekçe verin, elinizde o kişiye tazminat ödediğinize dair belge varsa dilekçeye onun da fotokopisini ekleyin.

  8. Songül dedi ki:

    Merhabalar işveren işten çıkışımı 19.10.2019 tarihinde çıkışımı verdi daha sonra tazminatımı ödememek için işten çıkış bildirgesini dilekçe ile iptal etti şimdi tazminatımı ödeyecekler şimdi o iptal dilekçesini iptal edebilirler mi işsizlik maaşım bağlanır mı tekrar

    1. Admin dedi ki:

      Yazdıklarınız çelişkili, hem işverenin tazminatınızı ödememek için çıkış bildirgesini iptal ettiğini, hem de tazminatınızı ödeyeceğini belirtmişsiniz. Ayrıca iptal bildirgesini mi iptal ettirdi yani sigortalılığınız devam mı ediyor yoksa SGK’ya bildirdiği işten çıkış kodunuzu mu değiştirdi ?

      1. Songül dedi ki:

        Öncesinde kodu değiştirememişler bu yüzden işten çıkış bildirgesini dilekçe ile iptal etmişler sonrasında ben ihtarname gönderince tazminatımı ödemeye ikna oldular şimdi ise iptal dilekçesini nasıl iptal edilir

        1. Songül dedi ki:

          Sigortalılığım devam ediyor

        2. Admin dedi ki:

          İptalin iptali diye bir uygulama yok. Daha öncesi işten ayrılış bildirgenizi iptal ettiklerine göre o belge hiç verilmemiş hükmünde olacağından, işten çıkmanız halinde yeni çıkış tarihinize göre yeni bir iptal aylık prim ve hizmet belgesi vermeleri gerekir.

        3. Mansur dedi ki:

          Mrblar Ben bi isyerinde 9 aydir calisiyorum isveren cikisimi vermis ve cikis kodumu da ( istifa) olarak vermis kendilerine bu sorunun duzeltilmesini soyledim tm dediler fakat 1 hafta gecti ve hala bi duzeltilme yapilmadi ne yapmam gerek yardimci olurmusunuz.

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            İşten çıkış kodunun düzeltilmesi konusunda maalesef inisiyatif işverenin elinde, işçinin pek yetkisi yok. SGK’ya başvursanız talebiniz kabul edilmez, iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Öte yandan şu an pandemi nedeniyle fesih yasağı olduğundan, işyeri kendisi feshetmiş görünüp idari para cezasına maruz kalmamak için siz istifa etmişsiniz gibi göstermiştir büyük ihtimalle. İşten çıkış kodunun değiştirilmesi, düzeltilmesiyle ilgili ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-isten-cikis-kodu-nasil-degistirilir/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

    2. Özge dedi ki:

      Merhaba işten çıkış yasağı kapsamında çıkış bildirgesi iptal edilebilir mi?

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadık, ancak çıkış bildirgesi iptalinin işten çıkış yasağı ile bir ilgisi yok.

  9. GÜL dedi ki:

    Sağlık nedeni ile raporlu iken işten çıkış veril işe işyeri ne kadar ceza alır.

    1. Admin dedi ki:

      Bu nedenle işyerine ceza gelmez, ancak işçi ihbar tazminatı ve bir yılını doldurduysa kıdem tazminatı isteyebilir, işe iade veya kötü niyet tazminatı talebinde bulunabilir.

  10. Kader dedi ki:

    Merhaba çalışmış olduğum iş yerinden sgk çıkışım yanlış kodla verilmiş bunu düzeltmek için ne yapabilirim lütfen yardımcı olurmusunuz.

    1. Admin dedi ki:

      Sizin yapabileceğiniz bir şey yok, işverenin SGK’ya başvurup düzeltmesi gerekir, ancak işsizlik maaşı açısından bu değişikliği istiyorsanız ve işkolu kodunuzun yanlış bildirildiğini kanıtlayabilecek durumdaysanız (örneğin işveren size tazminat ödediyse), İş-Kur’a bu konuda dilekçe verebilirsiniz, İş-Kur belki dikkate alır.

      1. Kader dedi ki:

        İşden çıkışım 1 seneyi geçdi aynı şirketin başka projesine gittiğimde öğrendim bu durumu iş yeri dikkate almıyo işede almıyo başka yapabileceğim birşey varmı acaba. Kendim işkura veya sosyal güvenlik kurumuna gitsem bildirsem bir faydası olurmı.

        1. Admin dedi ki:

          Aradan çok uzun süre geçmiş, ama yine de isterseniz işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne bir dilekçe verin.

          1. Fatih dedi ki:

            1 Aralık da sigortaya yanlışlıkla sigorta çıkışım yapılmış 6 ocakda fark edilio ne yapmamız lazım

  11. murat dedi ki:

    mrblar ben gecen sene bı fırmada calısmıstım ayrıldım cıkısımı vermemısler gırıs tarıhı var cıkıs tarıhı yok bır senedır o sekılde fırma batmıs kımseyede ulasamıyorum cıkısımı yaptırmam gerekıyo nası yapa bılırım hıc bı yerden faydalanamıyorum aktıf yazıyor ama prım yok

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne dilekçe verin.

      1. murat dedi ki:

        peki hocam sirket istanbulda ben ankaradadım bırde cıkıs yapılınca ay sonundamı gozukur yoksa hemen gozukurmu

        1. Admin dedi ki:

          Yine de Ankara’da herhangi bir SGK Müdürlüğüne uğrayıp görüşün, size yol gösterirler. Çıkış işleminiz yapıldığında hizmet dökümünde hemen görünmeyebilir, ancak geriye dönük çıkışınız yapılırsa sistemde hemen görünür.

          1. Enes dedi ki:

            Merhabalar çalıştığım şirket işten ayrılış kodumu bilerek yanlış girmiş. 10 günlük düzeltme süresi de geçmiş maalesef . Benim SGK Müdürlüğüne başvurmam sonucunda işyerine ne kadar para cezası kesilir.

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            İşten çıkış kodunun düzeltilmesi nedeniyle işverene ceza uygulanmaz. Eğer SGK dilekçeye istinaden düzeltmeyi kabul etmeyip daha önce verilmiş sigortalı işten ayrılış bildirgesinin iptalini ve yeni işten ayrılış bildirgesi verilmesini isterse o zaman işveren ceza uygulanabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-idari-para-cezalari/)

  12. Ayşe dedi ki:

    6 ay önce işten ayrıldım cıkış kodum istifa olarak verildi, işverenin kötü niyetli bi yapıda olmasından dolayı çıkış kodumu değiştirilmesi olumsuz bir kodla değiştirmesi mümkün müdür?

    1. Admin dedi ki:

      Bu değişikliği işverenin yapması gerekir, ancak yapar mı bilmiyoruz, isterseniz SGK’ya şikayet dilekçesi verin.

  13. Saban dedi ki:

    Merhaba lar
    Size yaklaşık 100 kişi adına bu soruyu sormak istedim
    Krom madeni işleten bir firmada çalışmakta olan bu 100 işçi
    Yaklaşık 1,5 yıldır düzensiz maaş almaktaydı
    Son üç Aylık maaşıda ödenmemişken
    İş yavaşlatma hakkını kullanmak isterken (sendika yok)
    Önce 48 kişinin yaklaşık 1 hafta sonrada 53 kişinin 29 iş kodundan
    Çıkışını bildirip işten çıkardı
    Zaten ekonomik kriz ve krom piyasası düştüğü için kapatmayı düşündüğü FB yi
    Toplu işçi çıkarma yerine
    Toplu kıyım yapıp ücretlerini ödemeden
    Ve işsizlik maaşı ve tazminatını almasını engellemek için 29 iş kodunu kullandı

    Bu durumda işçi ne yapabilir
    Şirket bilerek ve isteyerek bu kodu yazdığı için ceza almazmı
    Cevabınızı bekliyorum lütfen yardımcı olun

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuyla ilgili açıklama 29. Maddeye Göre İşten Çıkarılan İşçinin Tazminat Hakları başlıklı yazıda ayrıntılarıyla yer almaktadır.

  14. Murat dedi ki:

    Iyi gunler benim 30.11.2019 da isten cikisim gorunuyor babam beraber calistigim is yerinde kaza gecirdigi icin babama bakiyorum is yerim cikisimi vermis benim bu durumdan haberim yok patronlarim ile gotustugumde ise geri donuk sigortali yapamayacaklarini yaparsalarda 5000tl cezasinin oldugunu soylediler fakat cikisimi iptal etmenin cezasi nekadardir patronlar is yerinden sikayetci oldugumuz icin sikayetten vazgecersek yapacaklarini soyluyolar is yerinde tekrar sigortamin devam etmesi icin cikis iptalini duzeltebilirlermi duzeltirlerse cezasi nekadar olur?

  15. serkan dedi ki:

    İyi günler. Şirketimin bana gönderdiği noterden gelen fesih yazısı ahlak ve iyi niyet kurallari ihlali olarak geldi. Ben işe iade davası actim. Fakat sigorta çıkış bildirgesini 4 nolu kod olan belirsiz süreli iş sözleşmesinin isveren tarafindan hakli sebep bildirilmeden feshi olarak girilmiş. Bu doğru mudur. Saygılarımla

    1. Admin dedi ki:

      Doğru değil, 29 kodu girilmiş olması gerekirdi. (Bkz. SGK İşten Çıkış Kodları) Ancak sonuçta iş akdiniz feshedilmiş olduğu için işten çıkış kodunun 04 girilmiş olması işe iade talebinde bulunmanıza engel bir durum değil, tam tersi lehinize bir durum.

      1. serkan dedi ki:

        İlginiz için çok teşekkür ederim. Peki kıdem ve ihbar tazminatimi işe iade davası sonuçlanmadan vermeleri gerekir mi.

        1. Admin dedi ki:

          Bu aşamadan sonra vermeleri gerekmez, zaten işveren vermez de çünkü işe iade davasında mahkeme işe iadeye karar verirse fesih ortadan kalkacağı için ödenmiş kıdem ve ihbar tazminatlarının işçinin alacağından mahsup edilmesi gerekir.

  16. Yusuf dedi ki:

    Mrblar ben bir okul kantinini isletmekteyim kardesim yerime bir gun bakiyordu o gunde okul orda calisan listesi istemis kardesimde yalnislikla kendi bilgilerinide yazmis yani calisan olarak gözukuyormus ama sigortasini yapmamisim calismadigi icin 2 ay sonra bana ihbarname geldi su sahis bu isyerinde calismakta ve sigortasiz diye bunu uzerine idari para cezasi kesilecekmis ben bu yalnisi nasil duzeltebilirim

    1. Admin dedi ki:

      SGK Müdürlüğüne dilekçe vermeniz gerekir, ancak normalde kardeşiniz de olsa, sadece 1 gün de çalışsa sigortalı olması gerekir. (Bkz. İşveren Çalıştırdığı Birinci Derece Yakınını Sigortalı Göstermek Zorunda mı ?)

  17. Yusuf dedi ki:

    Dilekce versem ceza uygulanmaz demi

  18. Sevilay dedi ki:

    Merhabalar ablam 3 yildir calistigi is yerinde 31.12.2019 tarihinde asgari ucrete yapilan zam nedeniyle isten çıkarıldı kalan 1 aylik ucretininde banka hesabina yatacagi soylenmis ama tazminatla ilgili bi soylem olmamis bizde noterden ihtar cekip bi sure verdik fakat isveren ablamin çıkış kodunu istifa gostermis bunun icin nere
    Ye itiraz etmemiz gerekir issizlik maasi almak için

    1. Admin dedi ki:

      Ablanızın önce Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna şikayet dilekçesi vermesi, bundan sonuç alamazsa iş mahkemesinde dava açması gerekir.

  19. Sevilay dedi ki:

    Arabuluculuk burosuna verecegi dilekçe peki alacaklarindan hariç çıkış kodunun düzeltilmesi de mi
    Yer almali

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuya arabulucu bakmaz, işten çıkış kodu işverenle SGK arasındaki bir konu.

  20. Nazan orhan dedi ki:

    Mrb..7 yıldr bir şirkette ajansa bağlı çalşyrum.Aralık ayında Şirketimiz el değiştirdiği için”Devir sözleşmesi” imzalayarak (kalan tazminat,yıllık izin vs.haklarımızın devrolduğu maddeside vardı sözleşmede) yeni ajansa girişimiz yapıldı. 31aralık itibari ile eski ajans çıkış belgesini edevlete girmiş.Kontrol ettiğimde çıkış kodu 22 gözüküyor.Şimdi bu durumda benim tazminat vs.haklarım devam eder değil mi? 22 çıkış kodu bir risk teşkil eder mi? Acill cevaplarsanızok sewinirim Çok teşekkürler ..

    1. Admin dedi ki:

      22 çıkış kodu “Diğer nedenler” olarak geçiyor. Bu durumda 7 yıllık çalışmanıza ait kıdem tazminatı, hatta duruma göre ihbar tazminatı alabilirsiniz.

  21. TUBA dedi ki:

    Merhaba. 31.10.2019 tarihinde işten ayrılış bildirgesi düzenledim 2 işçi için. Fakat hizmet listeleri onaylanırken bu çıkışlardikkate alınmamış. Bugün ititbariyle düzeltmesini nasıl yapabiliriz? Ne kadar ceza öderiz?

    1. Admin dedi ki:

      10 günlük süre geçmiş olduğu için düzeltmeyi siz yapamazsınız, SGK Müdürlüğüne dilekçe vermeniz gerekir. Eğer e-bildirge sisteminden işten ayrılış bildirgelerini vermemiş görünüyorsanız, her bir sigortalı için ayrı ayrı 2019 aylık brüt asgari ücretin onda biri tutarında ceza uygulanır.

  22. GAMZE dedi ki:

    Merhabalar

    19.01.2020 tarihli çıkışını yaptığım 3 personelin, çıkışlarını 23.01.2020 tarhinde iptal edebiliyorum değil mi? Çıkış iptali yaparsam hala çalışıyor görünür değil mi?

    1. Admin dedi ki:

      10 günlük süre geçmediği için işten çıkış bildirgelerini iptal edebilirsiniz, eğer aylık prim ve hizmet belgesi verip onda da çıkış göstermedinizse o kişiler halen çalışıyor görünürler.

      1. GAMZE dedi ki:

        Merhabalar tekrardan. Bir önceki sorumu cevapladığınız için teşekkür ediyorum. Diğer sorum da şu şekilde; taşeron firmasına ait bir işçi çalıştığı gün kadarını alıyor. Tarafımızca sigortası yapılıyor. 10 günlük bir iş için sadece 5 gün çalışmış diyelim. Çıkışını yaparken eksik gün çıkıyor. Eksik gün nedenine de puantaj kayıtları diyoruz. Bu çıkan eksik günler için ceza alıyor muyuz? Yani ne oluyor işin arka kısmında?

        1. Admin dedi ki:

          Eksik gün nedenini belirttiğiniz için cezalık bir durum olmaz, ancak SGK herhangi bir nedenle inceleme yapar ve puantaj kaydını kabul etmeyerek eksik günleri tamamlama yoluna giderse o zaman ceza uygular.

  23. Ayşe dedi ki:

    Merhaba ben beş yıl önce özel bir kurumda 5 buçuk ay çalıştım 03.07.2015 te istifa dilekçesi verdim ve karşılıklı anlaşarak ayrıldım ama işveren bana ihtar çekip çıkışımı 21.07.2015 te yapmış ve devamsızlık yaptığımı idda ederek çıkış kodumu 29 vermiş ayrıca bana sorulmadan tutanak tutulmuş fakat benden savunma falan istemedi ayrıca bana artık işe gelmenize gerek yok zaten istifanızı verdiniz dendi ben bu kodu tesadüfen yeni gördüm kendilerine gidip bunu düzeltmelerini istedim bana istediğin şekilde hukuksal olarak hakkını savun dediler şahitlerim var ayrıca istifa dilekçemin örneği var bende bunlara karşılık dava açıp. Kodu düzeltmek istiyorum açtığım davada bu belirttikleri yeterlimi ayrıca ben savunma falan yazmadım bunlar haklılığımı ispata yeter mi şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef çalışma hayatında bu yola başvuran işverenler var. Biz bunu, İş Akdini Sözlü Fesheden İşçiler Dikkat !, Çalışanlara Kurulan En Büyük Tuzak-Devamsızlık başlıklı yazılarımızda dile getirdik. Ancak olan olmuş artık, kendiniz istifa ettiğiniz için de kıdem ve ihbar tazminatı zaten alamazsınız, bu nedenle uğraşmaya değmez, yine de dava açacaksanız iddianızı belgeleyemeyeceğinize göre en azında sağlam bir – iki şahit göstermeniz gerekir.

  24. Esra dedi ki:

    Merhaba ben bir isyerinde bir yil 3 ay calistim sonradan cikis vericez size denildi icerdeki Yillik iznimee ciktim pesine rapor aldim ama isverenim bir gun isi gitmedim diye tutanak tutup 29 .maddeden cikarmis beni haberim yokken bir ay oldu bu duzeltilebilir mi sgk da cezasi var mi

    1. Admin dedi ki:

      1 gün işe gitmemiş olma işten çıkarma sebebi sayılamaz. (Bkz. İşten Çıkarma Gerekçesi Olarak İşçinin Devamsızlığı Nasıl Hesaplanır ?) Eğer işveren dilekçe ile düzelttirebilirse ceza uygulanmaz.

  25. Süleyman dedi ki:

    İşveren çıkışımı verdi fakat muhasebe istifa olarak bildirmiş ve ongün geçti düzeltme süreci nasıl olur çok uzun sürermi acaba işsizlik maaşım reddedildi bu arada

    1. Admin dedi ki:

      Bu aşamadan sonra artık işyeri e-bildirge sisteminden düzeltme yapamaz, düzeltme için SGK Müdürlüğüne dilekçe vermesi gerekir.

  26. esma dedi ki:

    merhaba 16/11/2019 tarihinde işe başladığım işyerinde haftada 55 saat çalıştığım halde hiçbir fazla mesai ücreti ödenmeden 60 saat çalışmam( yani her cumartesi tam gün) gerektiği söylendi işverenim tarafından bende çalışamayacağımı belirttim akabinde i16/03/2020 tarihinde sözlü olarak iş aktimi fesh ettiğini bildirdi ve beni gönderdi çıkış tarihimi 13/3/2020 olarak yapmış ben işyerin de 120 günü doldurmuş olmama rağmen işsizlik ödeneğinden sigortalı olarak dolduramadığım için faydalanamıyorum muhasebeci çıkış iptalinin 10 günlük süreyi geçtiği için yapılamayacağını söylüyor işsizlik ödeneğini başka işyerinde çalışmalarımla1080 gün olarak hakediyorum ancak son iş yerinde sigortalı 120 gün dolduramadığım için hak etmiş görünmüyorum konu ile ilgili nasıl bir yol izleyebilirim saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Önce işyerinden eksik günleriniz için SGK’ya ek aylık prim ve hizmet belgesi vermelerini ve son 120 günü tamamlamalarını talep edebilirsiniz, işyeri talebinizi kabul etmezse sigortasız çalıştırıldığınız süre için SGK’ya şikayet dilekçesi verebilirsiniz, ancak çalıştığınızı ispatlayacak belgeniz yoksa şikayetten sonuç çıkmayabilir. Diğer seçenek olarak da iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  27. ilker dedi ki:

    Merhaba, hatalı bir atama (16) işlemi yaptım. Bildirgeleri kaç güne kadar iptal edebiliyorduk ?
    Saygılarımla

    1. Admin dedi ki:

      Hatalı Verilen Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinin İptali başlıklı yazıya bakabilirsiniz. Eğer sizin e-bildirge üzerinden düzeltmeniz mümkün olmazsa SGK’ya dilekçe verip iptalini talep etmeniz gerekir.

  28. songül dedi ki:

    bizim geçen ayın 4 işyeri kapatti ama çıkışımı kendim çıkmışım gibi vermişler iskura başvurmuştum hak kazanmadınız dendi 170 aradık iş veren ssk baş vuracak dedin hatalı çıkış olmuş diye bugün patron baş vurdu hatalı çıkışı diye düzeltmeye aldılar sizce işsizlik maaşı bu verilirmi bu sefer

    1. Admin dedi ki:

      SGK işverenin başvurusunu kabul edip sigorta çıkış kodunuzu değiştirdikten sonra İŞKUR’a tekrar başvurun.

  29. songül dedi ki:

    bugün baş vurdum dün gitmedim belki daha olmamıştır diye belki kaç günde kabul ediliyor

  30. Mobilyacı dedi ki:

    Iyi günler ben 02.11.2020 de çalıştığım şirketten kendi isteğimle ayrıldım. Muhasebecinin yanına işveren ile beraber gidip karşılık li imza attık ve işten ayrıldım şimdi ben bu çıkışı işveren tarafından düzeltilmesini istiyorum kendi beni işten çıkartmış beyannamesi veremek istiyorum iş veren bunu yaptıktan sonra para cezası uygulanır mi işveren hakkında….

    1. Ahsen dedi ki:

      Merhaba
      İşyeri genel müdür değişikliği sebebi ile yeni gelen müdür 3 ay önceden yanına birini alsam iş öğretirmisin vs diye sürekli geliyordu (mobing) bende çıkarılacağımı anlayınca haklarımı verirseniz tabiki öğretirim dedim. Oda defalarca yanıma gelip bize tazı vermen gerek dedi (oyuna getireceklerdi )bende yazı vermeyip İşyerime ihtar çektim 3 yıldır çalışıyorum fazla mesai kıdem ihbar ödemesi için 14 saate yakın çalışıyorum ..mesleğim ön muhasebe ama ben muhasebe dışında sevkiyatta planlama müşteri ilişkileri vs herşey yapıyorum 4 -5 saatini ofiste geri kalan saaati evde çalışıyorum ..müşterilerle whatsaap yazışmalarım mevcut gece yarılarına kadar ..genel müdürün siparişleri vs .ihtarıma cevap vermediler 3 nolu çıkış yapılmış ne yapmam gerekiyor

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Sizi istifa etmişsiniz gibi göstermişler. Mevzuata göre yapmanız gerekenler belli, önce Adliyede bulunan Arabuluculuk Bürosuna tazminat, fazla mesai, ve diğer taleplerinizi de içerecek şekilde dilekçe vermeniz gerekir, sonuç alamaz veya anlaşamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Eğer aynı işyerinde tekrar işe başlamak ve çalışmak istiyorsanız o zaman bir aylık süre geçmeden arabuluculuk bürosuna işe iade başvurunda bulunmanız gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/en-basit-sekliyle-arabulucuya-basvuru-ve-ornek-dilekce/)

  31. Asal dedi ki:

    Merhabalar bir şirkette 11 12 2019 da işe başladım iş veren 31 03 2020 de çıkış verdi ve ben kendim istifa etmiş gibi göstermiş ben de iş veren len konuştum düzeltme yaptı fakat 10 günlük pirim günüm eksikti işzislik ödene gimalabilmem için onu da çalışır gösterip 11 04 2020 çıkış verecek benim burda sormak istediğim son 3 yıl için de 714 gün pirimim var iş veren tekrar çıkış vere bilirimi çünkü biraz sıkıntılı işveren böyle bir hakkı bulunuyor mu yani tekrar istifa gibi göstere bilirmi ve ya erken çıkış yapa bilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Buna engel bir durum yok, eğer gerçekten çalıştınızsa işveren çıkış verdikten sonra tekrar giriş, ardından da tekrar çıkış verebilir, burada önemli olan işçinin gerçek çalışma tarihleridir.

      1. esra dedi ki:

        Merhaba;
        Calistigim firma tarafindan ekim 2019 tarihinde, tarafima hicbir bilgi verilmeden istifa gosterilerek isten cikarildim. farkettigimde hala calisiyordum firma ile ama odemelerim maddi zorluk icinde olduklari gerekcesi ile yapilmiyordu. aralikda farkettim. yasal degil yaptiginiz sey ve hukuksal haklarimi arayacagim dedim. aralik ayinda ise giris yaptilar.
        Dun ogrendimki geriye donuk 23 Mart tarihli olarak yine haberim olmadan ve istifa gosterilerek iste cikarilmisim. bana msj ile ucretsiz izin veriyoruz simdilik 3 hafta denmisti 20 mart tarihinde. Ben su an nasil bir prosedur izlemeliyim. bu kotu niyetli firmaya karsi hakkimi nasil aramaliyim. issizlige de hak kazanamiyorum tarihler acisindan. ama bu firmanin habersiz ve istifa gostererek yaptigi bu haksizliklarinda cezasini bulmasini istiyorum. boyle bir donemde. yol gosterirseniz sevinirim. tskler.

        1. Admin dedi ki:

          Sigortasız çalıştırıldığınız süreleri ve onayınız olmadan ücretsiz izne gönderilmiş olmanızı gerekçe göstererek Noterden çekeceğiniz bir ihtarname ile 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesi II/f bendine istinaden iş akdinizi haklı sebeple feshedebilir ve kıdem tazminatı ile diğer işçilik alacaklarınızın ödenmesini, sigortasız çalıştırıldığınız sürelere ait olarak geriye dönük kazançlarınızın SGK’ya bildirilmesini talep edebilirsiniz. Bu talepleriniz karşılanmazsa; sigortasız çalıştırıldığınız sürelerle ilgili SGK’ya şikayet dilekçesi verebilir (elinizde belge yoksa doğrudan iş mahkemesinde dava açmanız daha doğru olur), tazminat ve diğer işçilik alacaklarınızla ilgili olarak da Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurabilirsiniz.

          1. esra dedi ki:

            23 Martda çıkışım.23 martda istifa gösterilerek çıkartılmış gösteriliyorum. ne zamana kadar iş mahkemesine basvuruda bulunabilirim ?

            Corona Virüsü sebebi ile bu mahkemeler hizmet verebiliyor mu ?

          2. Admin dedi ki:

            İşe iade başvurusunu kastediyorsanız, önce başvuruyu İş Mahkemesine değil adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna yapmanız gerekir. (Bkz. Yeni Düzenlemelere Göre İşe İade Süreci)
            Ancak 7226 sayılı Torba Kanun ile tüm başvurular şimdilik 30/4/2020 (bu tarih dâhil) tarihine kadar durduruldu. Cumhurbaşkanı gerekli görürse bu süreyi altı ayı geçmemek üzere bir kez uzatabilecek. Diğer işçilik ve tazminat alacakları içinse zaten zaman aşımı süresi geçerli. (Bkz. Yeni Düzenlemeye Göre İşçi Alacaklarında Zamanaşımı Kaç Yıl Oldu ?)

          3. Deniz dedi ki:

            Işyerim yanlışlıkla 03 koduyla işten çıkışımı vermiş 12 gün geçti işsizlik maaşına başvuracaktım işyerinin ceza almasını istemiyorum nasıl düzeltebiliriz

  32. Asal dedi ki:

    Açil cevap yazarsanız sevinirim saygılarımla

  33. Eda dedi ki:

    Merhaba corona nedeniyle ücretsiz izne ayrıldım. 30.03.2020 de izne ayrıldım ve bugün is yeri sigorta cikisimi benden habersiz yapmış ve çıkış tarihi olarak 27.03.2020 göstermiş aktif is günüm 599 da kaldı. Yapılabilecek bir şey var mı normal de 10 günde duzeltilir diyor ama çıkış bugün yapılmış tarih 27 si verilmiş. Önemli olan işlem yapıldığı gün mu yoksa çıkışın verildiği gün mu

    1. Admin dedi ki:

      Çıkışın verildiği günden itibaren 10 gündür, çünkü işçinin işten çıktığı tarihten itibaren çıkış bildirgesi verilmesi için 10 günlük süre olduğundan, bu 10 günlük süre içerisinde işveren bildirgeyi iptal edebilir. Bu aşamadan sonra işverenin bildirgenin iptali için SGK’ya dilekçe vermesi gerekir.

      1. Eda dedi ki:

        27.03.2020 de çıkış gösterilmiş ama işlem dün yapılmış. O halde 10 günlük sürem bitti mi

      2. Eda dedi ki:

        Bir de eğer is veren bunu düzeltmek istemezse benim şikayet etme hakkım var mı çünkü aktif is günüm 599 da kaldı ve Benim normalde ise giriş tarihi mi zaten geç yapmış çıkış tarihi mi de erken yapmış normal de o günler de ben isteydim.

        1. Admin dedi ki:

          SGK’ya şikayet dilekçesi verebilirsiniz, ancak işe girdiğiniz gerecek tarihi ispatlayamazsanız şikayetten sonuç çıkmaz.

  34. Enise dedi ki:

    Benim corona virüs sebebi ile işten çıkışım verilmiş kronik hasta olduğum için SSK çıkışım yapıldı iptal edilebilirmi 31 matta çıkış oldu cvp yazarsanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinin iptal edip edemeyeceğini soruyorsanız 10 günlük süre geçtiği için artık işyeri çıkışı iptal edemez, çıkış bildirgesinin geçersiz sayılması için SGK’ya dilekçe vermesi gerekir.

  35. Omer dedi ki:

    Merhaba, 31.03.2020 tarihinde isten çıkartıldim. 03.04.2020 tarihin de internet üzerinden işsizlik maaşı için başvuru yaptım. Çıkış kağıdına detaylı baktigim da isyeri beni işçi kendi çıktı diye göstermiş konuştum işyeri ile 06.04.2020 de iş çıkışı iş yeri çıkarttı olarak düzeltildi. Henüz işsizlik maaşı işlemim onaylanmadı benim bu hatayı nasıl düzeltmem lazım bilgi verebilir misiniz. Başvurumu nasıl güncelleyeceğim bilmiyorum ama başvuru yaparken neden iş çıkışı yapıldığı zaten yazmıyordu buiskurun sisteminde görülür değil mi

    1. Admin dedi ki:

      İŞKUR büyük ihtimalle başvurunuzu henüz değerlendirmemiştir, değerlendirseydi çıkış kodundan dolayı zaten reddetmiş olurdu. Bundan sonra da değerlendirince yeni işten çıkış kodunu sistemden görür ve sorun olmaz herhalde.

  36. Ayse yıldız dedi ki:

    Merhaba
    Sgk çıkış bildirgesini yanlışlık la 05.04.2020 yapacağıma
    05.03.2020 yaptım ve onayladım hemen fark edip bildirgeyi iptal ettim yeniden oluşturdum. Herhangi bir ceza gelirmi

    1. Admin dedi ki:

      Ceza kesilmemesi gerekir, çünkü 10 günlük süre içerisinde iptal-düzeltme yapılabiliyor.

      1. Ayse yıldız dedi ki:

        Bunun için kesin bi sonuç alacağım bi yer varmı. Aramam gereken bilgi almam gereken bi yer

        1. Admin dedi ki:

          İşyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğünde bu işlemlere bakan servisteki personelle görüşebilirsiniz.

  37. Esra dedi ki:

    27.03.2020 de is çıkışım verilmiş fakat is veren çıkardığı halde işçi çıktı diye kayda geçirilmiş. Bunu is veren duzeltebiliyor mu. Duzeltebiliyorsa nasıl oluyor yani tahmini kaç gün sürer.

    1. Admin dedi ki:

      10 günlük süre geçtiği için artık işveren düzeltemez, SGK’ya dilekçe vermesi gerekir, SGK da dilekçeyi kaç gün içinde işleme alır bilemeyiz.

      1. Melis dedi ki:

        Merhabalar, bir işçimizde düzeltme talep edeceğiz. Arabuluculuk ile anlaştık. 10 gün geçtikten sonra İŞKUR’a bildirimde bulunmam gerektiği söylenmişti. SGKya mı başvurmalıyız İŞKUR’a mı .?

        1. Admin dedi ki:

          Eğer işten çıkış kodunu kastediyorsanız, bu konudaki düzeltme için SGK’ya başvurmanız gerekir. Yalnız işçi işsizlik maaşına başvurduysa, bu düzeltmeyle ilgili olarak ayrıca İŞKUR’a durumu belirtir bir dilekçe verebilirsiniz.

  38. Ahmet Sezer dedi ki:

    Merhaba 2018.09.20 tarihinden 09.03.2020 tarihine kadar sigortalı çalıştığım özel sağlık kurumundan yukarıda belirttiğim tarihte 22. Kod ile çıkışım verilmiş. Halen çalışmaktayım ve tuhaf kısım sigortalı gösterilen hemşire burada yok ama ben tek başıma çalışmaktayım ve akşamları polikliniğin içerisinde yatıp kalkmaktayım. Bu durumda ne yapmalıyım, haklarım nedir, nereye şikayette bulunabilirim. Teşekkürler…

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  39. Fevzi dedi ki:

    Isveren
    16 saat 15 gun boyunca calistirdigi iscinin fazla calisamayacagini isverene bildirmis.
    Isveren o gun yine fazla calistirip cikisini vermis
    Iscisine ise gelme diye mesaj atmis
    Cikis kodunu diger okarak girmis

    Isci etmrysei gun ihtarname cekup haklarini talep etmis iskura da issizlik maasi icin basvurmus
    Iskur cikis kodunun degistirilmesini soylemis

    Isveren gönderdiği ses kaydında senin 28 gun borcun var is kodunu değiştirmeyeceğim demis

    Devleti dolandirmana musade etmeyecegim diye ses kaydı gondermis

    Ben bu adami doverim
    Sonuc
    Issizlik maasi icin sgk kodu degisdin istiyor
    Sgk kodu iki tarafin anlastigi sekilse degisrim diyor

    Iskur sgk duzenbaz bir patronun oyuncagi ile iscinin hakkino gasp efiyor mu etmiyor mu.. sgk cikis bildirgesinde Diger secenegi eminim ki milyonlarca isciyi madir etmistir.
    Hukukun icinde oynak bir kod.

    Bunu ancak osmanli sopasi çözer…

    I

  40. Derin dedi ki:

    Sormak istediğim bişey var
    Virüs yüzünden işten çıkarıldım lakin iş yerim beni 02 çıkışlı göstermiş kendim istifa etmişim gibi lakin öyle bişey yok bunu nerelere şikayet edebilirim bilgi lütfen

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işten çıkış tarihiniz üzerinden 10 gün geçmediyse işveren sigortalı işten ayrılış bildirgesinde belirttiği işten çıkış kodunu kendisi değiştirebilir. 10 gün geçtiyse işveren SGK’ya dilekçe verip değiştirilmesini talep edebilir. Eğer işveren değiştirmeyi kabul etmiyorsa işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne dilekçe verebilirsiniz.

  41. Ahmet dedi ki:

    Merhaba işverinim işten çıkış kodumu yanlışla kod 2 olarak girmiş ancak ben istifa etmedim işten çıkarıldım. İşverenimle görüştüm 10 günü geçtiği için dilekçe verdikleri kod 4 olarak değiştirileceğini söğledi.
    Ancak hala kod 2 olarak gözüküyor bu kodun 4 değişmesi için herhangi bir işlem süresi var mı ?
    Ayrıca işverenim kalan maaşı ve ihbar tazminatımı ödeyecek evrakları gönderdi ve imzalamamı istedi ancak ücret ödenmedi evrakları imzalasam ücreti daha sonra ödemezse eğer ödenmediğini ispat edebilir miyim ?
    İhbar tazminatı ve maaş bankadan ödemek zorunda mıdır ?
    Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      İşverenin sizin imzalamanızı istediği belge ibranamedir, ibranamede size ödendiği belirtilen ücret, tazminat gibi işçilik alacaklarının da banka yoluyla ödenmesi zorunludur, dolayısıyla sorun olmaz. (Bkz. İbranamenin Geçerlilik Şartları Nelerdir ?)

  42. Halil dedi ki:

    Merhaba benim haberim olmadan ben istemişim gibi benim çıkışım verilmiş ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Halen çalışmaya devam ediyorsanız SGK’ya veya ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  43. GULERCE dedi ki:

    merhabalar,

    grup firma olarak 11 tane SGK sicil dosyasının olduğu firmada çalışmaktayım 31.03.2020 tarihinde personeli işten çıkarırken sehven çalıştığı sgk sicil numarasından değil başka bir sicilden çıkış yapmışım nasıl düzeltme yaparım nasıl bir ceza ile karşılaşırım yardımlarınızı rica ederim.

    1. Admin dedi ki:

      10 günlük süre geçtiği için artık siz düzeltme yapamazsınız, SGK’ya bir dilekçe verip düzeltme talep edin.
      Öte yandan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 25/2. maddesinde; “Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılardan naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer bir işyerinde çalışmak üzere işten ayrılanlar için veya işyerinin aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine nakledilmesi halinde eski işyeri numarası üzerinden yasal süresi dışında verilen sigortalı işten ayrılış bildirgesi de süresinde verilmiş sayılır.” hükmü yer alıyor. Bu nedenle ceza uygulanmaz herhalde.

  44. ilker dedi ki:

    merhaba. işveren sigortadan çıkışımı yaptı. çıkış gerekçesini yani çıkış kodunu nasıl öğrenebilirim. teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      e-Devlet SGK sayfasındaki hizmet dökümünden bakın, işten çıkış sebebi sütununda bir rakam yazması gerekir, o rakamı SGK İşten Çıkış Kodları sayfasındaki tablodan kontrol ederek işverenin SGK’ya bildirdiği çıkış sebebini öğrenebilirsiniz.

  45. Uysal dedi ki:

    Merhaba, Mart ayında Kısa Çalışma Ödeneği olduğunu unutup MUHGSGK 30 gün olarak gönderdik. Sonra fark ederek düzetlme verdik. Düzeltme verirken eksik gün kodunu yanlış girmişiz, tekrar düzeltme vereceğiz fakat “Sigortalıya Ek bildirge verebilmek için, sigortalıyı diğer belgelerden iptal ediniz.” hatası veriyor. Nasıl yapabilirim? Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      SGK e-bildirge sistemi asıl prim belgesi verilmiş sigortalıyla ilgili olarak iptal prim belgesi vermeden ek prim belgesi verilmesini kabul etmiyor, asıl prim belgesiyle yapılan bildirimin tamamı için iptal bildirgesi ve doğru haliyle ek bildirge verilmesi gerekiyor. Ancak gün ve kazanç herhangi bir değişiklik olmadığı için belki bir dilekçe ile düzelttirebilirsiniz, SGK ile görüşün isterseniz. Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanlığının Kurum müdürlüklerine göndermiş olduğu 01/04/2016 tarihli ve 4/a sigortalı tescil ve hizmet” konulu Genel Yazı doğrultusunda yazılmış olan SGK’ya Verilmiş Olan Prim Belgesinde Düzeltmeler Nasıl Yapılır ? başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  46. Ümit dedi ki:

    23.03.2020 de işverence 22 diğer nedenler olarak feshim verildi ama kod yanlıştı ve iş yeri bunu 10 günü geçsekde değişmesini hallederim dedi çünkü nakdi destekten prim sürelerim den ötürü değil fesih kodundan ötürü yararlanamıyorum
    İş verenim 10 günü geçsekde değiştiririz demesi doğrumu ve bende 15.03.2020 tarihli nakdi destekden yararlanabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      10 günü geçmeseydi işveren kendi değiştirebilirdi. 10 günlük süre geçtiğinde işveren kendi değiştiremez, bu konuda SGK’ya dilekçe verip düzeltme talep etmesi gerekir.

  47. Zubeyr dedi ki:

    Merhaba. Calistigim yer salgindan dolayi 20 martta calismalarina ara verdi ve benim sgk cikisimi verdi. Ancak bu gun sistemden ben istifa etmisim olarak gorunuyorum.isveren Sgk ya nasil bir dilekce vermesi gerekiyor dilekcede kodlardan falan bahsetmek gerekiyor mu ve yanlislik duzeltilirse nakti ucret desteyinden faydalana bilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Asıl sorun zaten işten çıkış koduyla ilgili ve işverenin hatalı işten çıkış kodu bildirdiğine dair dilekçe vermesi gerekir.

  48. Atilla dedi ki:

    Merhaba, calistigim yer salgindan dolayi 20 mart da calismalarina ara verdi ve benide isten cikartti. Nakti ucret desteyine basvurdugumda ben istifa etmisim gibi gorunuyor. Bunun icin sgkya vereceyimiz dilekcede kodlardan bahsetmek gerekiyor mu ve dilekcenin karsikiginda nakti ucret desteyinden faydalanabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      İstifa etmiş gibi gösterilmiş olmanız nakdi ücret desteği almanıza engel teşkil edeceğinden, eğer dilekçe verilecekse zaten işten çıkış kodu için verilmesi gerekir. Ancak bu konudaki düzeltme için işverenin dilekçe vermesi gerekir, SGK sizin dilekçenizi dikkate almayabilir.

  49. Atilla dedi ki:

    Hocam isten cikartilmam ile ilgili sgk ya dilekce verdim cikis sebebim 04 olarak degistirildi. Bu asamada nakti ucret desteyinden faydalanabilir miyim?nakti ucret desteyine basvurmanin bir suresi var mi?

  50. Atilla dedi ki:

    Hocam sgkya dilekce verdik isten cikisim 03 den 04 olarak deyistirildi. Nakti ucret desteyine basvurma zamani var mi?

    1. Admin dedi ki:

      İşsizlik maaşında olduğu gibi mücbir sebep olmaksızın başvuruda gecikilen süre ödeme yapılacak süreden düşülebilir, bu nedenle başvurunuzu bir an önce yapmanızda yarar var. (Bkz. Günlük 39 Liralık Nakdi Yardım Başvuruları Başladı – İşte Başvuru Şartları)

  51. Kadir dedi ki:

    Ben kadir hastanede 29 maddeden cıkardılar ne tazminat ne işsizlik ne yarım maasım 1yıllık iznim hiç bişey alamadım şimdi işverene sordum bu kodu düzelt oda olmuyor ceza var diyo bir işe giremiyorum ne yapabilirim sizce mahkeme acarım mı.

    1. Admin dedi ki:

      Belki SGK dilekçeye istinaden düzeltmeyi kabul edebilir, o zaman ceza uygulanmaz. Ayrıca ceza varsa da işveren sonucuna katlanmak zorunda, işverenin hatasının sonucuna siz katlanmak zorunda değilsiniz.

  52. gamze dedi ki:

    merhaba,
    bir personelimizin haklı sebepler ile çıkışını 30/04/2020 tarihinde 25 koduyla yaptık işten çıkış bildirgesinde hak edişinin de yıllık izin ücretini göstermeden yaptık. sonrasında bordrosunu düzelterek yıllık izinini prim kısmına yazarak bildirim yaptık. kendisi avukata başvuracağını söyledi böyle bir durumda tazminat hakkı hesaplanırken sorun yaşar mıyız. cezası ne olur yardımcı olursanız sevinirim.

  53. ümit dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin. İşten çıkışı verilmiş bir çalışanın 10 günlük yasal süre içersinde çıkış iptali verilemediği zaman çıkış bildirgesinin iptali için SGK ya başvurduğumuzda herhangi bir cezası var mıdır?

    1. Admin dedi ki:

      Hayır iptalde ceza uygulanmaz, verilmesi gerektiği halde 10 günlük süre içerisinde verilmemiş sigortalı işten ayrılış bildirgesi için ceza uygulanır.

  54. Alp dedi ki:

    selam. işveren tarafından sağlık sebebiyle sgkdan çıkış yapılması (28 nolu çıkış kodu) işçi için bir sorun oluşturur mu ?

    1. Admin dedi ki:

      İşçi için bir sorun oluşturmaz, eğer şartları tutuyorsa işsizlik maaşı alabilir, işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Ancak işveren açısından sorun olabilir. Çünkü 3 ay süreyle 25/II kapsamındaki fesihler hariç iş sözleşmesinin feshi yani işçi çıkarma yasaklandı. (Bkz. İşten Çıkarma Yasağının Ayrıntıları Belli Oldu)
      Ayrıca 3 aylık işten çıkarma yasağı dışında da her zaman için geçerli olan işverenin sağlık sebebiyle fesihte uyması gereken şartlar var. (Bkz. İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ?)

  55. Ali dedi ki:

    pandemi sürecinde sgk’dan çıkışı yapılan işçi (30 martta çıkış yapıldı) işten çıkarılmış sayılır mı? daha doğrusu işten çıkarılmış olmak için sgk’dan çıkışı yapılmış olması yeterli midir? iş verenin bu süreçte işçinin sgk’dan çıkışını yapmasının “iş verene bir faydası” var mıdır ? (bu süreçte hem sgk’dan çıkışı yapılıp aynı zamandada daha sonra işe gelmesi istenilen çok sayıda işçi var. bu iş verenin yaptığı bir kurnazlık mıdır ? yoksa böyle bir şey yapmaya hakkı var mıdır ?)

    soruların hepsine cevap verebilirseniz çok sevinirim… cevap verdiğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Normalde işten çıkış hizmet akdinin feshi anlamına gelmektedir. SGK’ya bildirilen işten çıkış da hizmet akdinin sona ermesi dolayısıyla işçinin işten çıkarılması anlamına gelmektedir. Eğer işveren sigorta çıkışını verdikten sonra işçiyi sigortasız çalıştırmaya devam etmiyorsa tabii. Öte yandan işvereniniz niçin işçilerin çıkışını verdi, daha sonra tekrar işe çağırdı biz, işin içinde bir kurnazlık var mı biz bilemeyiz, niyet okuyucu değiliz, ancak işten çıkarma yasağı getirileceğini duyduğu için işveren bunu yapmış, daha sonra da işçiye ihtiyacı olduğu için tekrar işe çağırmış olabilir.

  56. doğu dedi ki:

    merhaba..
    asgari ücretli bir çalışanın bir aylık sigorta bedeli ne kadardır ?
    asgari ücretin brüt olarak 2943 lira olduğunu biliyorum. öğrenmek istediğim iş verenin sgk’a bir kişi için ödediği bir aylık sigortalılık ücretini öğrenmek istiyorum.

    teşekkürler.

  57. Mert dedi ki:

    Iyi gunler is yerinde hakaret ve tehtide ugrayarak avukat araciyla tek tarafli fesih etttim ama benim cikis koduma 03 yazilmis ama ben istifa etmedim

    1. Admin dedi ki:

      Konu arabulucuya ve / veya mahkemeye intikal ettiğinde haklı nedenle iş akdinizi feshetmiş olduğunuz tespit edilirse, bu yönde karar çıkarsa bu işten çıkış kodunun bir önemi kalmaz.

  58. Ahmet dedi ki:

    ben işten 4 nolu kodla haberim olmadan çıkarıldım arabuluculuğa başvurdum belgem elimde dava açıcaktım fakat işveren 55 gün sonra kafasına göre çıkışı iptal etmiş. ne yapmam gerekli 10 günlük süreyi çoktan geçtik hiçbir hakkımı daha yatırmadılar çıkışım 20 Mart

    1. Admin dedi ki:

      Çıkış kodunuzu mu iptal etmiş veya değiştirmiş, yoksa çıkışınızı tamamen mi iptal etmiş, onu belirmemişsiniz. Eğer çıkışınızı iptal ettiyse sizi işten çıkarmaktan vazgeçti demektir, işverenle görüşüp niyetini / amacını anlamaya çalışırsanız iyi olur.

      1. Ahmet dedi ki:

        Çıkışımı tamamen iptal etmiş çünkü kısa çalışma ödeneğinden işçi çıkarttığı için yararlanamıyormuş bunun suçlusu olarak çıkarttığı işçileri görüyor çünkü bizim sigorta günümüz kçö ye yetmiyor , onun harici niyetinde bir takım kötülük var iftira atmaya çalışıyolar ama herhangi bir kusur işlemedim yüz kızartıcı suçta bulunmadım elhamdürillah

  59. Ahmet dedi ki:

    Merhaba ………….. çalışıyordum ………………. çalıştığım bölge sorumlusu benle çalışmak istemediğin işe gitmemi söylerek aradan bir hafta geçtiğinde is cikisimi 29 kodla cikisimi vermiş nasıl bir yol izlemeliyim yardımci olurmusunuz çıkışım devamsızlık olarak göstermiş bana gelme dediği halde?

    1. Admin dedi ki:

      Önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe vermeniz, sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. Ancak bundan önce çalıştığınız ilçe veya ildeki satış müdürüne veya firma merkezine (internetten bilgilerini alabilirsiniz) bölge sorumlusunu şikayet edebilir, yasal yollara başvuracağınızı bildirebilirsiniz. Öte yandan eğer arabulucuya işe iade başvurusunda bulunacaksanız çıkışınızın verildiği tarihten itibaren 1 ay içinde başvurmanız gerekir, bu süreye dikkat edin.

  60. Ahmet1 dedi ki:

    Yukarda sormuşsunuz görmezsiniz diye tekrar yazıyorum
    Kod 4 ile çıkartan İşveren çıkışımı 55 gün sonra tamamen iptal etmiş ,sebebi kçö den yararlanaması , kçö prim günü yetmeyenlerin çıkışını vermişti 3 kişiyiz.
    Bu süreçte arabulucuya başvurmuştum içeride kalan hiçbir hakkımı ödemeye yanaşmadılar.Maaşımı alamadım
    Şimdi ise ödenekten yararlanmak için çıkışımızı iptal etmiş çünkü başka türlü ödenek alamıyormuş.Bu işin suçlusu olarak da bizi görüyor sürekli arayıp tehdit ediyor bayramımı zehir etti , şimdi de sessiz durmassam Ahlaksızlık ettiğim gerekçesiyle çıkış vermekle tehdit ediyor hiçbir yerde çalışamazsın diyor herhangi kötü bir şey yapmadım sadece hakkımı istedim.

    1. Ahmet1 dedi ki:

      Habersizce işten çıkarttı şimdi de habersizce çıkışımı iptal etmiş tam 55 gün sonra aldı bide tehdit ediyor 10 günlük yasal süreyi çoktan geçmiş madem alabiliyor böyle habersiz ne gibi bir yaptırımı var ne yapmam lazım.Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için aldı ben daha maaşımı bile alamadım.Menfaatine göre davranıyor işle tehdit ediyor Ne yapmalıyım

      1. Hatice dedi ki:

        Merhaba 24/07/2019 tarihinde belirli süreli (6ay)olarak kurumsal bir firmada işe başladım süre sonunda çalışma süremi 3 ay daha uzattıklarını söylediler(Herhangi bir belge imzalamadım) 21/03/2020 tarihinde belirli sürelisin istifa et pandemi süreci geçince seni daha sonra işe alalım dediler ve bana istifa dilekçesi yazdırdılar.Şimdi istifa dilekçem olduğu için 39₺ lik yardımdan dahi faydalanamıyorum.iş yerimle görüştüm çıkış kodum için dilekçe verin işe geri alamıyorsunuz en azından yardımdan faydalanabileyim diye ses yok kapı duvar. bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim?

  61. beyza dedi ki:

    merhaba 3 ay önce bir kişiyi işten çıkardım iptal etmeyi unuttum bu çıkardığım kişi kısa çalışma ödeneğinden faydalanmıştır e bildirge yaparken uyarı vermedi . Ancak bu ay uyarı verdi yani üzerinden 3 ay geçti ne yapabilirim sgk ya başvursam işten çıkış iptal edilebilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işten çıkıştan sonra verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde o sigortalının ismi yer aldıysa, sigorta işten ayrılış bildirgesini sehven verdiğinizi belirten ve bir dilekçe vererek SGK’dan bildirgenin iptalini talep edebilirsiniz.

  62. Sefa dedi ki:

    Merhaba,
    29.Madde’den fesih gerçekleştirilmiş sonrasında arabuluculuk ile Kıdem ve İhbar Tazminatı’na hak kazanmıştır işçi.
    İşkur’dan İşsizlik Maaşı alması için bu kodun düzeltilmesi gerekmektedir. Kodun düzeltilmesi sonucunda işyerine Cezai yaptırım uygulanır mı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten çıkış kodunun düzeltilmesi halinde ceza uygulanmaz. Öte yandan işten çıkış tarihi üzerinden 10 gün geçtikten sonra SGK’ya bildirilmiş olan işten çıkış kodu değiştirilse bile İŞKUR bunu dikkate almaz, söz konusu işçi arabulucu tutanağı ile birlikte doğrudan İŞKUR’a başvurabilir, İŞKUR by başvuruyu dikkate alır.

  63. Ismail dedi ki:

    Bana işveren bilerek hatalı çıkış kodu verdi arabulucu vasıtasıyla anlaştığımız halde istifa gösterdi ve düzeltmiyor bunu onun için işsizlik ödeneği alamıyorum sgk ya dilekçe verirsen olur dediler arabulucu tutanakları var elimde böyle ir şey var mi yoksa işveren mi düzeltmesi lazım çıkış kodunu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten çıkış kodunuzun değiştirilmesi / düzeltilmesi için SGK’ya gitmenize, uğraşmanıza gerek yok, arabulucu tutanağı ile İŞKUR’a gitmeniz yeterli. Pandemi nedeniyle istisna dışında işçi çıkaran işverenlere ceza uygulandığı için, işveren bu nedenle işten çıkış kodunu değiştirmek istemiyordur.

  64. Gökhan dedi ki:

    Merhaba kardeşim iş yerinde güveni kötüye kullanma suçu işledi mahkemelik oldu iş verenin bütün zararları giderildi şikayetlerini geri çektiler ama bize verilen tazminat sözü yerine getirilmedi fakat bunlar çıkış kodunu yanlış girmiş 1 ay geçti üzerinden verilen koda göre tazminat hakkımız var alabilir miyiz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tazminat hakkından kastettiğiniz nedir anlayamadık, eğer işveren iş akdini 4857 sayılı Kanununun 25/II. maddesine göre (Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri) o zaman işçinin ihbar tazminatı alma hakkı olmayacağı gibi kıdem tazminatı alma hakkı da olmaz. Eğer bu konuda işverenle aranızda anlaşmazlık varsa önce adliyede bulunan Arabuluculuk Bürosuna dilekçe vermeniz, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

      1. Gökhan dedi ki:

        İşte kod 29 dan değil 27 den verilmiş 27 ye göre kıdem tazminatı hakkım var mış ama şimdi bundan sonra ki süreçte kodu 29 olarak değiştirme şansları var mı 17.11.2020 de verildi çıkış 1 ayı geçti

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Sigortalı işten ayrılış bildirgesinde artık değişiklik yapamazlar, süresi geçmiş. İşten çıkış kodunu değiştirebilmeleri için SGK’ya dilekçe vermeleri gerekir.

          1. Gökhan dedi ki:

            Ama değiştirmeleri mümkün yani biz davacı olursak tazminatla alakalı değiştirme şansları var

  65. Mine dedi ki:

    İsten çıkış istifa edildiğinde üzerinden 10gün geçtiğinde cezası varmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşçi hangi nedenle işten çıkmış veya çıkarılmış olursa olsun fark etmez, istifa da buna dahil, işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesinin SGK’ya verilmesi gerekir, aksi halde idari para cezası uygulanır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-idari-para-cezalari/)

  66. Ramazan dedi ki:

    Aynı Gün içerisinde Aynı öğrencinin 2 defa çıkışı yapılmış. Yani Mükerrer. Değişen hiç bir şey yok. 04.01.2021 tarihinde çıkışı var Doğru yapıldı lakin kişiyi sorguladığımda iki adet evrak gösteriyor. evrak numaraları ayrı lakin herşeyi aynı.

    tc aynı-isim aynı-giriş aynı 04.01.2021 çıkış tarihi 05.01.2021 işlem tarihi
    tc aynı-isim aynı-giriş aynı 04.01.2021 çıkış tarihi 05.01.2021 işlem tarihi

    galiba sistemsel bir sorun var gibi bundan dolayı herhangi bir sorun çıkar mı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer her iki belgedeki sigortalı işten ayrılış (işten çıkış tarihi) aynı ise sorun çıkmaz. Ancak SGK’nın sistemi sonraki bildirgeyi nasıl kabul etmiş onu anlayamadık.

  67. seda dedi ki:

    Merhaba,

    İşveren 2019 yılında görevim olmayan bir konuda iş yapmamı istedi ve bende bunu kabul etmedim. kabul etmediğim için işten kovdu tazminatımı vereceğini söyleyerek. hatta sgk dan işten çıkış bile yapıldı 4 numaralı kod ile. arkasından benim haberim olmadan sgk çıkışını iptal etmişler. çıkışım iptal edilmeden önüme savunma kağıdı getirdiler. ben kabul etmeyince ihtar çektim. 5,6 gün sonra 29 num. kod ile çıkışımı yaptılar. şu an davalık olduk. işveren çıkışımın yapıldığı bir sonraki gün işyerine gittiğim için ve yarım günlük izin formum olduğu için işten cıkışın iptalini kabul ettiğimi varsayarak delil sunuyor. sizce ne yapabilirim ? kazanma ihtimalim nedir ?

    cevaplarsanız çok sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yarım günlük izin formu çıkışınızın yapıldığı günden sonraki güne mi ait, form sizin talebiniz üzerine mi düzenlendi yani siz o gün için izin mi talep ettiniz ve formda sizin imzanız var mı ?

  68. Çiğdem dedi ki:

    Merhaba, işyerim aynı il içerisinde başka bir adrese taşındı ve bana herhangi bir bildirimde bulunmadan 22 kod ile işten çıkışımı yaparak 1 gün sonra yeniden sigorta girişimi yaptı.Ben bunu Sgk dan gelen kısa mesaj ile öğrendim. 10 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum bu çıkış işlemi nedeni ile kıdem ve ihbar tazminatı hak kaybım olur mu? Haklarımı korumak için ne yapmam gerekir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      22 işten çıkış kodu Diğer nedenler (Listede belirtilen fesih nedenleri dışında kalan nedenler) anlamına geliyor, işveren ismi aynıysa ihbar tazminatı yönünden sorun olmaz, ancak kıdem tazminatı yönünden sorun olabilir ileride. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-isten-cikis-kodlari/)

  69. Elif dedi ki:

    Merhaba bir calisanimizi urfada calisan bir merkezimizden 30.04.2019 tarihinde cikarip Ankara merkezimize 02.05.2019 tarihinde giriş yaptim. 1mayista islem yapamadığımız icin 1 gun eksik gözükmüstu. Ve 1 ay sonra isten cikardik. İssizlik maasi aldi ancak bugün arayip. O 1 gunluk kayip icin İSKURun odenen issizlik maaslarini geri istedigini ve çıkış tarihini duzeltmemizi istedi. Bu tarihe dönük duzeltme yapabilir miyiz? Bir de bu islemin cezasi olur mu? Teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşsizlik maaşı alma şartlarından biri de son 120 gün sigortalılığın (hizmet akdinin) kesintisiz devam etmiş olması şartıdır. Belirttiğiniz 1 günlük eksik nedeniyle 120 günde boşluk meydana geldiği için işsizlik maaşı şartları oluşmamış. Burada düzeltme için, 2019 Mayıs ayına ait olarak SGK’ya vermiş olduğunu aylık prim ve hizmet belgesinin iptali için iptal aylık prim ve hizmet belgesi, 1 günlük eksik bildirimi de kapsayacak şekilde ek aylık prim ve hizmet belgesi vermeniz gerekir. Belgeyi işleme alıp almama SGK’nın değerlendirmesine bağlı bir durum. Ayrıca sigortalı işe giriş bildirgesindeki işe başlama tarihinin düzeltilmesi için dilekçe vermeniz gerekir. İptal prim belgesinden dolayı idari para cezası uygulanmaz. Ek aylık prim belgesinden dolayı idari para cezası uygulanır. Sigortalı işe giriş bildirgesini nakil nedeniyle verdiyseniz ceza uygulanmaz. Burada en önemlisi, bir günlük eksik bildirim nedeniyle başta asgari ücret desteği olmak üzere belki yararlandığınız bazı destek ve teşvikler geriye dönük istenebilir.

  70. Kullanici dedi ki:

    Merhaba pandemi sürecinde işten çıkarmak yasak bende mobbing uygulandığı için istifamı o sekil verdim maaş ve ihbarını aldim fakat ertesi gün madde 45 den cikarmislar nasıl duzelte bilirim ihtar cekerekmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-isten-cikis-kodu-nasil-degistirilir/ başlıklı yazıda bu konu açıklanmıştır. İşten çıkış kodunu işsizlik maaşı alabilmek için değiştirmek istiyorsanız, size işveren tarafından tazminat ödendiğine dair belgelerle İŞKUR’a başvurmanız halinde, diğer şartları da taşıyorsanız işten çıkış kodunuza bakmadan İŞKUR işsizlik maaşı talebinizi kabul edebilir.

  71. merve dedi ki:

    merhabalar işten çıkış bildirgesinde işe giriş tarihi yazılmamasının cezası nedir

  72. Halil dedi ki:

    Merhaba ben 1 hafta önce işten ayrıldım patron maaşımı vermemekle tehdit edince sözlü atışma oldu aramızda ve işveren beni madde43ten işten atmış buna Nasıl itiraz edebilirim bilgilendirirseniz teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten ayrıldığınıza göre adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.

  73. Vedat dedi ki:

    Merhaba iş yeri beni habersiz isten çıkardi ve sigortadan gelen mesaj işci tarafinda feshi diye yaziyor ve ben istifa dilekçesi yazmadim 10 gün sonra ben şikayet ettiğimde bu şirket ceza yermi yada kaç bin tl ceza alır

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şikayet dilekçesini nereye verdiniz bilmiyoruz, ancak haksız fesihte dilekçeye istinaden işverene ceza uygulanmaz, dilekçeyi SGK’ya verdinizse zaten SGK bu konuyla ilgilenmez.

      1. Melih dedi ki:

        Merhaba, 31 Mayıs’ta prim gün sayısı sıfır olması gereken bir işçinin işten çıkış bildirgesinde yanlışlıkla prim gün sayısı girildi. E bildirge daha vermedik orada olması gerektiği gibi düzenleyecez ancak çıkış bildirgesini SGK dan düzelttirmek gerekir mi ilerde bir ceza ile karşılaşmamak için.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer sigortalı işten ayrılış bildirgesindeki işçinin işten ayrılma tarihi hatalıysa SGK’dan bunun da düzeltilmesi gerekir. Her ne kadar artık prim belgesi (muhtasar ve prim hizmet beyannamesi) Maliye’ye veriliyor olsa da bu beyannamedeki işten çıkış tarihi ile SGK’ya verilen bildirgedeki işten çıkış tarihinin mutabık olması gerekir. Aksi halde ileride SGK mutabakatsızlığı tespit ettiğinde sorun olur.

  74. Mehmet Ali dedi ki:

    Merhaba 8. Ayın 31 inde cikisim 4 koduyla verildi. 9. Ayın 11 inde isveren çıkışlar iptal. Tekrar çalışmaya geleceksiniz dedi. Ben 170 aradım. E devletten de baktım. Çıkış iptal edilmemiş. Isyeri Biz iptal edecez diyo. Siz Ayın 13 ünde gelin işbaşı yapın diyo. Ama ben gitmek istemiyorum. Eğer gitmezsem benim tazminatim ve ihbarım yanar mı. Yoksa gitmeli miyim

  75. Glşh dedi ki:

    Merhabalar.işten çıkışım güne bakılmadan 11 gün eksik olarak werilmiş.işsizlik maaşını 11 gün nedeniyle alamıyorum…10 günü geçtiği için de iptali olamıyor dediler ama sizce mümkün mü başka yolu War mı

  76. Alican dedi ki:

    Ek 9 kapsamında evde 10 günden fazla çalışan bakıcı için sigorta yaptırdım 1 ay evimizde çalıştı ve karşılklı anlaşarak ayrıldık. işten çıkış kodunda 22 işaretledik, 3 ay sonra bakıcı 22 değil de 4 – Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi (4857 sayılı Kanun Madde 17, 854 sayılı Kanun Madde 16, 5953 sayılı Kanun Madde 6/4. Fıkra) işaretlenmesi gerektiğini belirterek iletişime geçti. Buradaki maddede haklı sebep bildirilmeden kısmından dolayı seçmek istemiyorum, farklı uygun hangi kod olabilir, muhtemelen işsizlik maaşı almak istemekte.

  77. Mustafa dedi ki:

    Merhaba 5 yıldan fazladır bir firmada çalışıyorum sürekli senede 8 ay ve fazlası yurt dışına çıkıyorum geri kalan süreçte turkiyede bekliyorum bu süreçte şirket sgk primimizi yatırıyordu fakat maaş ödemiyordu ama 1 ocak 2022 itibarı ile turkiyeye giriş yaptığına günden itibaren tekrar çıkana kadar puantaj sıfır gösterilecek bu bekleme nekadar sürerse yani 1 haftada olur 3 ayda olur bu süreçte sgk primide ödenmeden denildi ama çıkış verilmicek diye belirtildi böyle kanun varmı 4 ay bekledimmi sonra çıkış verdi mi geriye dönük haklarım yanarmi bunu bizlere yazılı tebliğ etmesi gerekiyormu bunu kabul etme zorunluluğum varmı şuan yurt dışı dayım 3 nisan 2022 itibarı ili tr deyim herhangi bir evrak imzalamadım şuana kadar bunla ilgili lütfen detaylı bilgilendirirmisiniz saygilarimla

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununa göre böyle bir çalışma sistemi yok, Kanununun 14 üncü maddesinde “çağrı üzerine çalışma” şekli düzenlenmiş, ancak bu çalışma şeklinde bile işçi hiç çalıştırılmasa bile haftalık en az 20 saat çalıştırılmış sayılır ve eğer daha fazla çalışma yapmamışsa hiç çalışmamış olsa bile kendisine her hafta en az 20 saat çalışmış gibi ücret ödenmesi gerekir. Dolayısıyla sizin işyerinizdeki uygulama kanuni bir uygulama değil, ayrıca 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan değişiklik de çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girmektedir, siz kabul etmedikçe işveren böyle bir değişiklik yapamaz. İşyerinin belirttiğiniz uygulamaları 4857 sayılı İş Kanununun 24/II/f maddesine göre size haklı fesih hakkı veren uygulamalardır. İş akdinizi söz konusu maddeye istinaden haklı nedenle feshedip (mümkünse noterden ihtarname çekerek) işverenden kıdem tazminatınızı ödemesini talep edebilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisma-sartlarinda-degisiklik-fesih-nedenidir/

  78. Leo dedi ki:

    İyi günler bn iskurle 6 ay sözleşme imzaladım 1 ay kadar çalıştım sonra hastalandım acil bir ameliyat geçirdim ayın 29.03.2022 ameliyat oldum 2 gün geçtikten sonra 10 günlük rapor aldım ve işkur 5 günlük rapor hakkım vardi 31.03 2022 çıkışın verilmiş SN. ,4-A KAPSAMINDAKi SiGORTALILIGINIZ 22 22-diger nedenler NEDENIYLE, 31.03.2022 TARIHLi iSTEN AYRILIS BiLDiRiMiNiZ iSVEREN TARAFINDAN YAPILMISTIR. SAGLIKLI VE GÜVENLi GÜNLER DiLERiZ. B001 tekrar işe dönebilme ihtimalim varmi acaba işveren bişey yapabilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aşağıda linki verilen yazının “İşçinin Uyması Gereken Kurallar – İşçinin Yükümlülükleri” başlıklı bölümünde konuya ilişkin olarak yer verilen açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, bir aylık çalışma sürenize göre 5 günlük doktor raporu + 3 gün izin hakkı olmak üzere en fazla 8 gün devamsızlık hakkını olduğundan, bu süreyi aştığınız için işten çıkarılmışsınız. Bu konuda isterseniz ALO 170 ile görüşebilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/iskur-isbasi-egitim-programi-kapsaminda-calisan-iscinin-haklari/

  79. ARAS dedi ki:

    Selam , 31 mart 2022 tarıhınde ıs veren tarafından 03 koduyla (istifa ) cıkısım verılmıs ben bunu 14 gun sonra sgk yı arayarak ogrendım ve bu 14 gun boyuncada orda calısmaya devam ettım , bunun uzerıne ısverene ıhtarname cektım kendı ıradem ve bılgım dısında cıkarıldıgım ıcın 5 yıllık hak ve alacaklarımı ıstedım , ısveren benı aradı dava etme odeyecegım haklarını dedı fakat ısten cıkarılmamın uzerınden 27 gun gectı , cıkıs kodumu nasıl degıstırebılırım ıs veren bana sana bır evrak dılekce verecegım kıdem ve ıhbar tazmınatı dekontlarınla , sgk ya basvur dedı …kımısıde ısveren baswuracak dıyor , hangısı dogrudur ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işyerinde 30 ve üzeri çalışan varsa ve işe iade başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız, bir aylık süreyi kaçırmadan bu konuyla ilgili adliyede bulunan arabulucuya başvurmanız gerekir. Böyle bir düşünceniz yoksa, ödenmeyen hak ve alacaklarınız için de önce arabulucuya başvurmanız (bunda bir aylık süre sınırlaması yok, alacakların zamanaşımı süresi geçerli), sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. İşten çıkış kodunun düzeltilmesi konusu ise aşağıda linki verilen yazıda açıklanmıştır.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-isten-cikis-kodu-nasil-degistirilir/

  80. Kenan dedi ki:

    Merhabalar 6.5yıl calıstıgım sırketden 1,5ay önce ayrıldım tazmınatımı aldım ama ısden cıkısım sıgortada gözükmüyor ve ıssızlık maası alamıyorum başvurum red edılıyor aradıgımda ıskur u ısyerı cıkısın gozukmuyor dıyor yardımcı olabılırmısınız

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuyla ilgili olarak işyeriyle görüşmeniz gerekir, çünkü sizin sigorta çıkışınızı yapacak olan işyeriniz. Eğer görüştüğünüz halde işyeri yine sigorta çıkışınızı yapmazsa işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne şikayet dilekçesi verebilirsiniz.

  81. İzmit dedi ki:

    Merhaba. Herhangi bir kod ile çıkış verilince başka bir işe girişte o kod görünür mü. Veya sıkıntı olur mu.?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir başka işyeri daha önceki işyerinden hangi çıkış koduyla işten çıkarıldığınızı hiçbir yerden göremez. Önceki işyerinizden veya sizden öğrenebilir ancak.

  82. Ali ÖNEN dedi ki:

    Bi personelin giris bildirgesi ivedilikle silinmistir. Tekrardan sgk yuklemeyi yapti. Cezai islemi var mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer bildirge sehven silinmişse, silinmiş olan belge de yasal süresi içerisinde verilmişse, SGK belgeyi tekrar yükleyerek geçerli saydığı için idari para cezası uygulamaz herhalde. Ancak bildirge bilinçli olarak silindiyse, SGK’da bildirgeyi re’sen düzenlediyse bu durumda idari para cezası uygulayabilir.

      1. Gökay dedi ki:

        Merhaba,
        İşten ayrılık bildirimini 10 gün geçmeden iptal edip, tekrar aynı çıkış tarihi ile çıkış bildirgesi vermek bir sorun teşkil eder mi?

      2. Mehmet uzun dedi ki:

        Merhaba
        İle başlayacağım günlerde devam eden bir rahatsızlığım dan dolayı başlayamadan İşe giriş için bir belge imzalamadım. Rahatsızlığımın teşhisi için hastaneye gittim ama o sırada işveren beni işe başlayacak diye sigortalı bildirimimi yapmış ve toplam 22 gün sigortalı olmuş oldum hastanede tedavim bitikten sonra geri dönmedim çıkış İçin yazılı bir belge de vermedim. Bu 22 gün sigortalılık sorun yaratır mı ? Bunu nasıl iptal ettirebilirim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İşveren eğer söz konusu 22 günü muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile SGK’ya verdiyse iptal beyanname vererek iptalini yaptırabilir, bunun cezası yok. Siz iptal ettiremezsiniz.

  83. Nesrin dedi ki:

    21 Mayıs ta doğum yaptım 300 TL doğum parası aldım süt parası alamadım süt parası almak için ne yapmalıyım

  84. Ayşe dedi ki:

    İyi geceler yukarıdaki belirttiğiniz durum bugün başıma geldi muhasebecisi arayıp işten çıkışımı istifa yazmışsınız ama ben sezon bittiği için şirket çıkış verdi dedim bana 10 günlük sürenin geçtiğini eğer böyle bir düzeltme yapılırsa şirketin ceza alacağını söyledi bu durumda ne yapmam gerekiyor gerçekten böyle bir ceza varmı yoksa uyduruyomu merak ettim.Bu sebepten dolayı şimdi işsizlik maaşı alamıyorum bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim

  85. Osman dedi ki:

    Merhaba ben ameliyat oldum iki ay rapor aldım tekrardan kontrole gittiğimde doktorum fizik tedaviye başlaman lazım dedi bende bunu işverene süyledim işveren o zaman çıkışını verelim çıkış verdiği zaman raporum yoktu almamıştım çıkışını istifa olarak yazmış bunu değiştirmek istedik zaman aşımı olduğu için değiştiremedik başka yolu varmı acaba üyle olduğu için işsizlik maaşı da alamıyorum daha fiziğe gidicem yardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK işten çıkış kodunun hangi hallerde ve nasıl değiştirileceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-isten-cikis-kodu-nasil-degistirilir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  86. Süleyman dedi ki:

    Merhaba
    6.8.2022 tarihin de işten çıkartıldım bunun üzerine tazminat ihbar haklarımı iş yeri sahibi ödeme yapmadığı için bekledim o süre içerisinde 11.8.2022 tarihin de işyeri beni SGK’dan istifa diye çıkardı bende bunu üzerine herhangi bişey imzalamadan 15.8.2022 tarihinde adliyede başvuru da bulundum saat 3 gibi bunun üzerine işyeri sahibi saat 5 de istifa diye çıkardıgi SGK çıkışınin iptalini yaptı bu durumda hâlâ SGK li gözüküyorum bunun için ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyeri tekrar sigorta çıkışınızı yapmazsa ALO 170 ile görüşüp şikayette bulunabilirsiniz.

  87. Şerife dedi ki:

    Mrb ben 03.01.2020 ise basladin ve 3 sen caliatim hastalığından dolayı iş yerine gidip patronla konuştum 1 ay raporum vardı rapor bitince işten cikarilacaktim yanlız benim günüm bitti hala bı iş çıkışı verilmedi sonra Msj attım bana 1 saat sonra ssk dan Msj geldi 17.11.2022 de işten cikisiniz onaylandı diye yarım saat geçti ve iptal edildi msj i geldi 170 aradım ve iş çıkışı gözükmüyor denildi is vereni arıyorum beni engelli yor napmam gerekli

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren telefonunuza cevap vermiyorsa ALO 170 veya işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.

  88. Emre şimşek dedi ki:

    Ben 2018 yılında 2 ay gibi bi süre çalıştığım iş yerinden çıktım bana kod 29 olarak SGK işten Çıkarıldı olarak göstermişler bunu yeni öğrendim işe girerken zorluk çekiyorum ne yapmam gerek

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz birşey yapamazsınız, işverenin SGK’ya başvurup değiştirmesi gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-isten-cikis-kodu-nasil-degistirilir/)

  89. Erdem dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin. 04/10/2004 giriş 06/10/2004 .ıkış 2 günlük bir öçalışmam var. Ancak firma çıkış kodunu (11) olarak ((İşçinin ölümü dolayısıyla iş akdinin sonlanması) bildirmiş. Firmaya ulaşamıyorum. Bu durumda ne yapmalıyım

  90. Sahin dedi ki:

    Merhaba 16.02.2023 tarihinde benden habersiz işten çıkış şım yapılmış 20.02.2023 te bana mesaj geldi SGK dan bn de işverene. İş den ayrılması istemediğini söyledim ve kendileride biz iptal edebiliriz dediler ve ban bugun20.02.2023 de yanı bugün sgk dan mesaj geldi işten çıkış bildirgesi niz iptalolmus durbu ne anlama geliyor benim buzamana kadar çalıştım süre yandımı

  91. Mithat dedi ki:

    Yanlışlıkla işten çıkış iptali yaptım işimiz kapalı çalışmıyoruz duzletmek istiyordum

  92. Seçil dedi ki:

    Merhaba,iş yerim kapandığı veya isim değişikliği sebebiyle çıkışımı vermek istedi işten çıkış bildirgesini imzaladım kıdem ücretimi de hesaplamıştı onlara da imzamı attım sgkdan mesaj da geldi
    Daha sonrasın da hemen başka bir işyerine girişimi yaptı sağlık sorunlarım sebebiyle ben bunu kabul etmeyince iş Çıkışımı iptal ettiiler gelin işe devamınızı yapın dediler normalde part time şirketlere eleman sağlayan bir yerdi hep gittiğim yeri değiştirip başka firmaya gönderiyorlar işi kendim bırakmam için mobbing uyguluyorlar hakkımı aramak için ne yapabilirim şimdiden teşekkürler

  93. Didem dedi ki:

    Merhabalar 23.11.2023 tarihinde işe girdi olarak gözüküyorum fakat ben başka kurumda calisoyorim typ programında çalışıyorum . O tarıhte çalışıyor görüldügü için typ programı iş çıkışı veriyor bana bende sigorta yapan kurumdan o günler içinde calısmadıgıma dair yazı aldım SGK ya gönderdim sigorta girişi silinebilir mi

  94. A dedi ki:

    2023 temmuz ayinda bir personelin isten cikisi yapilirken hak edilen ucrette prim ikramiye kismina.ayni ucret yazilmis sadece prim kisminda yazmaliydi ne gibi bir.sknti olabilir. Personel kidemsiz cikisi yapildigi.icin kidem icin dava acmis . Bu cikis bildirgesi bu sekilde skinti olur mu

  95. yasin dedi ki:

    merhaba2023 temmuz ayinda bir personelin isten cikisi yapilirken hak edilen ucrette prim ikramiye kismina.ayni ucret yazilmis sadece prim kisminda yazmaliydi ne gibi bir.sknti olabilir. Personel kidemsiz cikisi yapildigi.icin kidem icin dava acmis . Bu cikis bildirgesi bu sekilde skinti olur mu