Çalışma Süreleri – Şekilleri – Günlük ve Haftalık Çalışma Süreleri – Fazla Çalışma

Çalışma Süreleri – Şekilleri – Günlük ve Haftalık Çalışma Süreleri – Fazla Çalışma
16 Şubat 2013 14:19

1- Normal Çalışma Süresi: 4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesi uyarınca; genel olarak normal çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Taraflarca aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde 11 saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresi olan 45 saati aşamaz. Bu iki aylık denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile 4 aya kadar artırılabilir. Temel eğitimi tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde 7 ve haftada 35 saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde 8 ve haftada 40 saate kadar artırılabilir. Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde 2 saat ve haftada 10 saat olabilir. Okulun kapalı olduğu dönemlerde çalışma süreleri yukarıda öngörülen süreleri aşamaz.

Ayrıntılı düzenleme İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinde yer almaktadır.

Not: İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ? başlıklı yazıda da bu konu ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

2- Çalışma Süresinden Sayılan Haller:

Aşağıda belirtilen süreler, işçi işyerinde çalışmamış ve herhangi iş yapmamış olsa bile, işçinin günlük çalışma sürelerinden sayılır:

a-Madenlerde, taşocaklarında ya da her ne şekilde olursa olsun yeraltında veya su altında çalışılacak işlerde işçilerin kuyulara, dehlizlere veya asıl çalışma yerlerine inmeleri veya girmeleri ve bu yerlerden çıkmaları için gereken süreler.

b-İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.

c-İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler.

d-İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda ya da işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.

e-Çocuk emziren kadın işçilerin çocuklarına süt vermeleri için ayrılacak süreler.

f-Demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde, bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen süreler.

İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre ise çalışma süresinden sayılmaz.

3- Günlük Çalışmanın Başlama ve Bitiş Saatleri:

Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile dinlenme saatleri işyerlerinde işçilere duyurulur. İşin niteliğine göre işin başlama ve bitiş saatleri işçiler için farklı şekilde düzenlenebilir. Burada önemli olan günlük azami çalışma sürelerine riayet edilmesidir.

4- Ara Dinlenmesi:

Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;

a-Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,

b-Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,

c-Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,

Ara dinlenmesi verilir.

Bu dinlenme süreleri asgari olup aralıksız verilir. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralıklı olarak kullandırılabilir. Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.

5- Gece Süresi ve Gece Çalışmaları:

Çalışma hayatında “gece” en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve en fazla 11 saat süren dönemdir. İşçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez. Gece çalıştırılacak işçilerin sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğu, işe başlamadan önce alınacak sağlık raporu ile belgelenir. Gece çalıştırılan işçiler en geç iki yılda bir defa işveren tarafından periyodik sağlık kontrolünden geçirilirler. İşçilerinin sağlık kontrollerinin masrafları işveren tarafından karşılanır. Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, mümkünse gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir. İşveren gece postalarında çalıştırılacak işçilerin listelerini ve bu işçiler için işe başlamadan önce alınan ve periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdür. Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları kullanılan işlerde, bir çalışma haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci çalışma haftası gündüz çalıştırılmaları suretiyle postalar sıraya konur. Gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir. Postası değiştirilecek işçi kesintisiz en az 11 saat dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz. Konuyla ilgili ayrıntılı düzenleme Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te, kadınlar için ise daha ayrıntılı düzenleme, Kadın İşçilerin Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik’te yapılmıştır.

6- Telafi Çalışması:

Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi ya da benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz. Telafi çalışmaları, günde üç saatten fazla olamaz ve telafi çalışmasıyla birlikte o günkü toplam çalışma süresi 11 saati aşamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.

7- Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği:

Kısa çalışma genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin işverence geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen ya da kısmen geçici olarak durdurulması halinde söz konusu olan bir durumdur. Böyle bir durumda işverenin, durumu derhal gerekçeleri ile birlikte Türkiye İş Kurumuna, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya bir yazı ile bildirmesi gerekir. Talebin uygunluğunun tespiti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılır. Belirtilen nedenlerle işyerinde geçici olarak en az dört hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde, işçilere çalıştırılmadıkları süre için işsizlik sigortasından kısa çalışma ödeneği ödenir. Kısa çalışma süresi, zorlayıcı sebebin devamı süresini ve herhalde üç ayı aşamaz. İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarını yerine getirmiş olması gerekir. Günlük kısa çalışma ödeneğinin miktarı, işsizlik ödeneğinin miktarı kadardır. Kısa çalışma ödeneği aldığı süre içinde işçinin hastalık ve analık sigortasına ait primler İşsizlik Sigortası Fonu tarafından 2/3 oranında Sosyal Sigortalar Kurumuna aktarılır. Bu primler, sigorta primlerinin hesabında esas alınan en alt kazanç sınırı üzerinden hesaplanır. İşçi, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe başlar ve işsizlik sigortasından yararlanmak için 4447 sayılı Kanunun öngördüğü koşullar gerçekleşmeden işsiz kalırsa, kısa çalışma ödeneği aldığı süre çıkarıldıktan sonra, daha önce hak ettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar işsizlik ödeneğinden yararlanır. Kısa çalışma ödeneğinin ödeme süresi içinde işçinin istirahatı söz konusu olursa, ödenmesi gereken geçici iş göremezlik ödeneğinin miktarı kısa çalışma ödeneğinin miktarından fazla olamaz. Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödendiği dönemde, bu maddede öngörülen hastalık ve analık sigortası primi ödenmez.

Ayrıntılı açıklama Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği bölümünde, ayrıntılı düzenleme ise Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelikte yer almaktadır.

8- Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri:

Karayollarında, demiryollarında, deniz, göl ve akarsularda hareket halindeki taşıtlarda yapılan ve 854 sayılı Deniz İş Kanununa tabi olmayan taşıma işlerinde olduğu gibi, iş süresinin bir haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından olanak bulunmayan işlerde, bir çalışma dönemindeki çalışma süresi bu dönem içindeki hafta sayısının, (yani işin yapılmasının gerektirdiği en az iki, en çok altı aylık bir denkleştirme süresi içindeki hafta sayısının) haftalık 45 saatlik çalışma süresi ile çarpımı sonunda bulunan miktarı aşamaz. Çalışma süresinin haftalara tam bölünemediği hallerde, çalışma süresi iş günü üzerinden ve her iş günü 7,5 saatlik iş süresi kabul edilmek suretiyle hesaplanır. Belirtilen işlerde bir çalışma dönemi içindeki haftalık iş süresi 45 saatten az ya da çok olarak belirlenebilir. Ancak kararlaştırılan çalışma dönemindeki çalışma süresinin bir iş haftasına düşen ortalaması 45 saati geçemez. Yoğunlaştırılmış iş haftası veya haftalarından sonraki dönemde işçinin daha az sürelerle çalıştırılması suretiyle, toplam çalışma süresi, çalışması gereken toplam normal süreyi geçmeyecek şekilde denkleştirilir.

Ayrıntılı düzenleme Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri Yönetmeliğinde yer almaktadır.

9- Hazırlama – Tamamlama ve Temizleme İşleri:

Hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri, görevleri yalnız bu işleri yapmakla sınırlı olan işçilere yaptırılmayarak, işyerinin asıl işçilerine yürüttükleri işlere ek olarak yaptırıldığı takdirde, bu işlerin asıl işe ilişkin günlük çalışma sürelerinden önce veya sonra yaptırılabilmesi, teknik bir zorunluluğun bulunmasına veya bu işlerin, asıl işin yürütümü sırasında yapılmasının sağlık ve güvenlik yönünden sakıncalı olmasına bağlıdır. 4857 sayılı İş Kanununa göre asıl iş için belirlenmiş olan günlük çalışma sürelerine ek olarak, bu sürelerin başlama saatlerinden önce veya bitme saatlerinden sonra, hazırlama, tamamlama ve temizleme işlerini yapacak olan işçiler, bu işlerde günde en çok iki saat daha çalıştırılabilir. Hazırlama, tamamlama ve temizleme işlerinin, işyerinde çalışan işçilere nöbetleşe yaptırılması esastır. Ancak, yapılacak olan hazırlama, tamamlama ve temizleme işinin özelliği, bu işleri ancak belli ve bu konuda yetişmiş işçilerce yaptırılmasını zorunlu kılıyor ve işyerinde de nöbetleşmeye yetecek sayıda bu nitelikte işçi bulunamıyorsa, bu işler hep aynı kişilere yaptırılabilir. Hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri de dahil olmak üzere, işyerindeki günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz. Günlük normal çalışma süresi dışında yapılan hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri ile yapılan fazla çalışma sürelerinin toplamı yılda iki yüz yetmiş saati geçemez.

Hazırlama, tamamlama ve temizleme işlerinde çalıştırılacak işçilerin sayısı,

• 1-15 çalışanı bulunan işyerlerinde 3 işçiden,

• 16-30 çalışanı bulunan işyerlerinde 4 işçiden,

• 31-60 çalışanı bulunan işyerlerinde 6 işçiden,

• 61-80 çalışanı bulunan işyerlerinde 8 işçiden,

• 81-100 çalışanı bulunan işyerlerinde 10 işçiden,

• 100’den fazla çalışanı bulunan işyerlerinde ise çalışan sayısı toplamının yüzde onundan,

fazla olamaz.

Hazırlama, tamamlama ve temizleme işlerinin yapılmasının özel riskler oluşturması ve özel bilgi, beceri ve deneyim gerektirmesi halinde, bu işlerde çalıştırılacak işçilerin çalıştıkları bölümleri ve mesleki eğitimleri göz önüne alınarak uygun nitelikte olanlar seçilir.

Hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri, işyerinin asıl işçilerinden ayrı olarak ve yalnızca bu işleri yapmak üzere işe alınmış işçilere yaptırıldığı takdirde ise 4857 sayılı İş Kanununun genel hükümleri uygulanır.

Ayrıntılı düzenleme Hazırlama-Tamamlama ve Temizleme İşleri Yönetmeliğinde yer almaktadır.

10- Postalar Halinde İşçi Çalıştırılan İşler:

Nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak işletilen veya nöbetleşe işçi postaları ile yapılan işlerde, işveren veya işveren vekilleri, posta sayısı ile her postanın işe başlama ve bitirme saatlerini, postalar halinde çalıştırdıkları işçilerin ad ve soyadlarını, ara dinlenmelerini, hafta tatillerini ve bunlara ilişkin değişiklikleri düzenleyerek işyerinde işçilerin kolayca görüp okuyabilecekleri şekilde ilan etmekle yükümlüdürler.

İşçi postaları;

a-Nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde posta sayısı 24 saatlik süre içinde en az üç işçi postası çalıştırılacak şekilde düzenlenir.

b-a bendi dışında kalan ve işçi postaları ile yürütülen diğer işlerde 24 saatlik süre içinde çalıştırılacak işçi postaları sayısı, her bir işçi postasının çalışma süresi, Normal Çalışma Süresi bölümünde belirtilen günlük çalışma süresini aşmayacak şekilde düzenlenir.

c-Sağlık kuralları bakımından günde 7,5 saat ya da daha az çalışılması gereken işlerde işçi postaları sayısı, her bir postanın çalışma süresi, Günde Yedibuçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler bölümünde belirtilen günlük çalışma sürelerini aşmayacak şekilde düzenlenir.

d-İşçi postaları sayısının düzenlenmesinde, 10.09.1960 tarihli ve 79 sayılı Milli Korunma Suçlarının Affına, Milli Korunma Teşkilat, Sermaye ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Hükümler İhdasına Dair Kanunun 6 ncı maddesi ile 22.05.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 43 üncü maddesinde belirtilen olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin hükümleri göz önünde tutulur.

Gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.

Bir işçi postası ile yürütülen işlerde, ikili ya da daha çok posta sayısının artırılması ya da üç posta halinde çalışılan işyerlerinde günlük çalışma süresinin 7,5 saatin altında saptanması sonucunda, çalışma sürelerindeki azalma nedeniyle, işçilerin ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun, indirim yapılamaz.

Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları çalıştırılarak yürütülen işlerde postalar; en fazla bir iş haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci iş haftasında gündüz çalıştırılmaları suretiyle ve postalar birbirlerinin yerini alacak şekilde düzenlenir. Zorunluluk olmadıkça işçilerin postaları değiştirilemez. Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, olanakların elverdiği ölçüde gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir. İşin niteliği ve yürütümü, iş sağlığı ve güvenliği göz önünde tutularak, gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir. Posta değişiminde işçiler sürekli olarak en az 11 saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz. Bu hüküm, postası değiştirilen işçilere de uygulanır.

Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, işçilere ara dinlenmesi verilir. İşin niteliği, bir işyerinin aynı bölümündeki bütün işçilere aynı saatte ara dinlenmesi verilmesine olanak bırakmıyorsa, bu dinlenme işçilere gruplar halinde arka arkaya çalışma süresinin ortalarından başlayarak İş Kanunu ve Yönetmelikteki esaslara göre verilir. Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde işçilere ayrıca haftanın bir gününde 24 saatten az olmamak üzere ve nöbetleşme yolu ile hafta tatili verilmesi zorunludur.

İşveren veya işveren vekilleri, postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, her postada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeler ile bu işçiler için işe başlamadan önce alınan periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdür.

Ayrıntılı düzenleme Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte

11- Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma:

11.1- Genel Açıklamalar:

Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışma ise; haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmaları ifade eder. Denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam 45 saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının % 50 yükseltilmesi, fazla sürelerle çalışmalarda her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının % 25 suretiyle ödenir.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında da bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır. İşçinin İş Kanunundan ve sözleşmelerden kaynaklanan tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandırılamaz.

Ayrıntılı düzenleme İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinde yer almaktadır.

11.2- Fazla Çalışma Yaptırılamayacak İşler:

• İş Kanununun 63. maddesinin son fıkrası uyarınca sağlık kuralları bakımından günde ancak 7,5 saat ve daha az çalışılması gereken işlerde,

• Aynı Kanunun 69. maddesinin l inci fıkrasındaki tanıma göre gece sayılan gün döneminde yürütülen işlerde (ancak, gündüz işi sayılan çalışmalara ek olarak Yönetmelikte öngörülen fazla çalışmalar gece döneminde yapılabilir),

• Maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon, tünel inşaatı gibi işlerin yer ve su altında yapılanlarında.

Fazla çalışma yaptırılamaz

11.3- Fazla Çalışma Yaptırılmayacak İşçiler:

• 18 yaşını doldurmamış işçilere,

• İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile önceden veya sonradan fazla çalışmayı kabul etmiş olsalar bile sağlıklarının elvermediği işyeri hekiminin veya herhangi bir hekimin raporu ile belgelenen işçilere,

• Gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçilere,

• Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçilere,

Fazla çalışma yaptırılamaz.

Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla sürelerle çalışma da yaptırılamaz.

11.4- Fazla Çalışma Yaptırılacak İşçinin Onayı:

Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz. Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır. (Not: Bu konuda mevzuat değişikliği yapılmıştır. Bkz. Fazla Mesai İçin İşçi Onayında Ne Değişti ?)

11.5- Fazla Çalışmanın Sınırı:

Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamaz. Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sürelerinin hesabında yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır.

11.6- Fazla Çalışmanın Belgelenmesi:

İşveren, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırdığı işçilerin bu çalışma saatlerini gösteren bir belge düzenlemek, imzalı bir nüshasını işçinin özlük dosyasında saklamak zorundadır. İşçilerin işlemiş olan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücretleri normal çalışmalarına ait ücretlerle birlikte, 4857 sayılı İş Kanununun 32 ve 34 üncü maddeleri uyarınca ödenir. Bu ödemeler, ücret bordrolarında ve İş Kanununun 37 inci maddesi uyarınca işçiye verilmesi gereken ücret hesap pusulalarında açıkça gösterilir.

11.7- Zorunlu Nedenlerle Fazla Çalışma:

Gerek bir arıza sırasında, gerekse bir arızanın mümkün görülmesi halinde ya da makineler veya araç ve gereç için hemen yapılması gerekli acele işlerde veya zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında, işyerinin normal çalışmasını sağlayacak dereceyi aşmamak koşulu ile işçilerin hepsi veya bir kısmına fazla çalışma yaptırılabilir. Bu durumda fazla çalışma yapan işçilere uygun bir dinlenme süresi verilmesi zorunludur. Zorunlu sebeplerle yapılan fazla çalışmalarda da ücret yukarıda belirtildiği şekilde artırılarak ödenir.

11.8- Olağanüstü Hallerde Fazla Çalışma:

Seferberlik sırasında ve bu süreyi aşmamak şartıyla yurt savunmasının gereklerini karşılayan işyerlerinde fazla çalışmaya lüzum görülürse işlerin çeşidine ve ihtiyacın derecesine göre Bakanlar Kurulu günlük çalışma süresini, işçinin en çok çalışma gücüne çıkarabilir. Bu suretle fazla çalıştırılan işçiler için verilecek ücretler de yukarıda belirtildiği şekilde artırılarak ödenir.

12- Günde Yedibuçuk veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler:

Ayrıntılı düzenleme Sağlık Kuralları Bakımından Günde Yedibuçuk veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelikte yer almaktadır.

Başka İşte Çalıştırma Yasağı:

Yukarıda I ve II. maddede belirtilen işlerde çalıştırılan işçiler, o iş için belirtilen günlük en çok çalışma sürelerinden sonra diğer herhangi bir işte çalıştırılmazlar.

Fazla Çalışma Yasağı:

Yukarıda I ve II. maddede belirtilen işlerde fazla çalışma yapılamaz.

Bildirim Yükümlülüğü:

Yukarıda I ve II. maddede sayılan işlerden herhangi birini veya birkaçını sürekli olarak veya zaman zaman yapan işverenler, bu işlerin çeşit ve niteliklerini, yapılma zamanlarını, anılan işlerde çalıştırdıkları işçilerin erkek ve kadınlar ayrı ayrı gösterilmek suretiyle sayılarını, işin yürütüldüğü yerin bağlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili bölge müdürlüğüne yazılı olarak bildirmekle yükümlüdürler. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. ugur dedi ki:

    Merhaba;
    gece 20:00 işe başlayan bir işçi veya memur yine aynı gece 01:00 de çıkış yapıp 03 saat sonra 04:00 da işe geri başlayabilir mi?
    teşekkürler

  2. ugur dedi ki:

    düzeltme
    04:00 girişi 08:00 çıkışı olacak şekilde tekrar iş başı yapabilir mi?

    1. admin dedi ki:

      Burada belirleyici olan işe giriş – çıkış saatleri değil, gün içerisindeki toplam çalışma süresidir. https://www.isvesosyalguvenlik.com/haftalik-ve-gunluk-calisma-suresi-kac-saattir/

  3. gulcan dedi ki:

    Merhaba bir işçi haftada 1 gün 10 saat çalışması yapmak da olup bu 10 saatlik vardiyasinda mola suresi ne olur kanunen

    1. admin dedi ki:

      İş Kanununun 68 inci maddesi uyarınca yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde ara dinlenmesi en az bir saat ara dinlenmesi verilmesi gerekir.

  4. beytullah dedi ki:

    iyi günler bir durumla karşılaştık sizinle paylaşmak istedim. Biz ihaleyle okul taşıma işini aldık günde 2 saat çalışıyor.Hafta sonu tatil oldugu için okullar doğal olarak çalışılmıyor.bize ceza geldi 1 gün eksik bildirimden.şimdi 5 gün çalışılan yerde 7.5 saaat mi sayıcaz /8 mi ?
    46/7.5=6,13 bi rakam biz 6 yyapttık ama 7 ye tamamlancakmış. Eger 46/8 =5.75 bi rakam çıkıyor bunu 6 ya yuvarlarsak cezala ortadan kalkıyor.sizce? şimddiden teşekkürler..

    1. admin dedi ki:

      7,5’e bölmeniz ve çıkan küsüratı tama iblağ etmeniz yani 6,13 günü 7 gün üzerinden bildirmeniz gerekirdi.

  5. emre dedi ki:

    merhaba;
    ben gunluk 10 saat calısan bır restorant zincirinde işçiyim.. yani haftada 60 saat calışıyorum, buna istinaden gunde sadece 1 yemek hakkım var oda 30 dk sizce bu normal mı? 10 saatte 30dk istirahat işlerin yoğunlugunu bahane edip cay molası verılmıyor peki benim böyle bir hakkım yok mu??

    1. admin dedi ki:

      Aşağıda linki yer alan yazıda belirtildiği üzere size en az 60 dakika ara dinlenmesi verilmesi, ayrıca haftalık 45 saati aşan çalışmalarınız için fazla mesai verilmesi gerekir.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/gunluk-ara-dinlenme-sureleri-ne-kadardir/

  6. Ugur dedi ki:

    Bi sorum olacak 08. 20. Calisan bi guvenlik gorevlisiyim gece vardiyalarinda kahvalti gibi hic bir istikak vermiyolar karayollarina bagli ozel bi sirkette calismaktayim aylik 12 saat uzerinden 204 saat calismaktayim fazla mesai ve kahvalti gibi istikaklar icin yonetimle lonusmamiza ragmen hic bir duzelme olmuyor neyapmam gerek yardimci olurmusunuz

    1. admin dedi ki:

      Başbakanlık BİMER’e şikayette bulunun.

  7. Selen dedi ki:

    Pzt/prs günleri 8 30 – 17 30 arası (toplam 80 dakika mola)
    cuma günleri 8 30 – 17 30 arası (toplam 130 dakika mola)
    cts günleri de 8 30 – 17 30 arası (toplam 80 dakika mola)
    Haftalık 45 saatimizi aşmış olmuyor muyuz?
    Cumartesi gunlerimiz öğlene kadar olması gerekmez mi?
    Not: pzt/cuma arası her aksam 3 saat mesai yapmaktayiz.

    1. admin dedi ki:

      Pazartesi/Cuma arası har akşam yaptığınız 3 saatlik mesai 17:30’dan sonra mı yoksa belirttiğiniz sürelere dahil mi. Ayrıca bu 3’er saatlik çalışma için fazla mesai ödeniyor mu. Eğer bu 3’er saatlik fazla mesai 17:30’dan önceki süreye dahilse ve fazla mesai ücreti ödeniyorsa bu durumda toplam çalışma süreniz 45 saatlik haftalık çalışma süresini aşmaz.

  8. sezen dedi ki:

    ben bir okulda büro işlerinde görevliyim. milli eğitim saatleri 08.30-17.30 arası ve öğlen saati 12.00-13.00 arası bu hususta ben 08.00-18.00 arası mı çalışmam gerekiyor. yoksa çalıştığım yerin saatleri olan 08.30-17.30 saatleri arasındamı olmalı. bukonuda yardımcı olurmusunuz.

    1. admin dedi ki:

      Eğer hafta içi 12.00-13.00 saatleri arası ve hafta sonu (Cumartesi ve Pazar) çalışmıyorsanız, 08.00-18.00 arası çalışmanız gerekir, bu durumda günlük 9 saat çalışmış ve 45 saatlik normal haftalık çalışma süresini doldurmuş olursunuz. Eğer öğlen 12.00-13.00 saatleri arası da çalışıyorsanız bu durumda 08.30-17.30 saatleri arası çalışmanız gerekir. Burada önemli olan haftalık 45 saatlik çalışma süresinin doldurulması ve aşmamasıdır. Çünkü artan süreler fazla mesaiye girer.

      1. Hasan dedi ki:

        7.30 16.30 arası calışıyor ve 15 +15 cay molası 1 saat te öğlen arası mola ( 12.00 13.00 arası ) kaç saat calışmış olur

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Mola sürelerinde işveren tamamen serbest bırakıyorsa, mola süreleri çalışma süresinde sayılmaz, 7.30 16.30 arasındaki bir buçuk saati düşüp günlük çalışma süresini hesaplayabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mola-sureleri-konusunda-isverenin-uymasi-gereken-kurallar/)

      2. Sertif aslan dedi ki:

        Peki hafta içi 08.00/ 17.30
        Cumartesi zorunlu 2.5 saat çalışma yaptıran işyeri ve hafta içi yemek molasıni 30 dakikaya düşürüp sistemden 1 saat kesiyorsa bu durumda ne olur ne yapılmalı

  9. Sevda dedi ki:

    Merhaba ben bir mağazada satış görevlisiyim haftalık 55 saat çalışıyorum bunun dışında görsel düzenleme , depo toplama gibi çalışmalar için gece çalışmaları yapıyoruz bu çalışmalar hiç bir şekilde belgelenmiyor ve fazla çalıma saatlerini de ne para nede izin olarak alabiliyoruz bunun için ne yapmam gerekiyor

    1. admin dedi ki:

      Haftalık normal çalışma süresi 45 saat olup, bunu bir saat bile geçse fazla çalışmaya (fazla mesaiye) girer ve her bir saatlik çalışma için yüzde 50 fazla ödeme yapılması gerekir. İŞKUR veya ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  10. Necati dedi ki:

    Merhaba,
    Vardiyalı sistemde çalışıyorum. 6 gün çalışıp 2 gün izin yapıyoruz. 8 saat çalışıyoruz. 1 saat molamız var. (7*6=42) 45 saat dolduktan sonra mı mesai alma hakkımız oluyor? Aylık olarak 4 haftadan 8 gün izin yapmamız gerekiyor eğer ki 8 gün yerine 7 veya 6 gün izin yaptıysak onlar mesai yerinemi geçiyor veya tekrardan izin olarak talep edebilir miyiz?
    Teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      Vardiyalı çalışma hakkında ayrıntılı bilgi aşağıda linki verilen sayfada yer almaktadır. 7 günlük haftalık çalışma süresi içerisinde 45 saati geçen çalışmalar fazla mesaiye girmektedir. Ancak bu yedi günlük zaman zarfında işçinin en az 24 saat izin kullanması (hafta tatili) gerekir. Dolayısıyla hesaplamayı 6 gün üzerinden yapmak gerekir. Dolayısıyla fazla mesai hakedip etmediğinizi buna göre hesaplayabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/vardiyali-calismalarda-uyulmasi-gereken-kurallar/

  11. Hüseyin dedi ki:

    Çağrı merkezinde gece vardiyasında tek kişi çalışıyorum. 00:00/07:00 olarak tek başıma olduğum için mola hakkı verilmiyor bu durum yasal mıdır mola hakkım var mıdır?
    Not:Normalde de 8 saat çalışıyorum 1 saat mola kullanım iznimiz var.
    Teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      Ara dinlenmesi yani mola hakkı her işçinin yasal hakkıdır. Gece çalışsın, gündüz çalışsın fark etmez. Dolayısıyla işverenin yaptığı yasal değil.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/gunluk-ara-dinlenme-sureleri-ne-kadardir/
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/ara-dinlenme-sirasinda-isci-calismaya-zorlanabilir-mi/

  12. Sevda dedi ki:

    Merhaba , ben bir mağaza da satış danışmanlığı yapıyorum haftada 55 saat çalışıyorum bunun dışında gece çalışmaları oluyor görsel düzenleme, sayım ve depo toplamak için bu gece çalışmaları için ne mesai parası nede izin olarak kullandırılmıyorlar işe giriş ve çıkışlarımızla ilgili de hiç bir düzenleme yok Hakkımı nasıl alabilirim bana bir yol gösterirseniz sevinirim

    1. admin dedi ki:

      Çalışmaya devam ettiğinize göre tek yol İŞKUR’a veya ALO 170’e şikayet başvurusu yapmak.

  13. Yeliz dedi ki:

    Merhaba ben devlet hastanesinde taşeron bi firmada çalışmaktayım çocuğuma bakma durumu sıkıntı olduğu için geceye geçmiştim.16-8 çalışıyordum.bir hafta boyunca Bi gün gidip bi gün gitmiyordum ikinci haftada Pazartesi Çarşamba cuma bu bu saattlerde çalışıyorum Cumartesi sabah geceden çıkıp salı akşamı gidiyordum böyle dönüyordu nöbet. Şimdi ise Yen’i bi düzenleme geliyor bu en fazla 12 saati geçmeme kaidesi. Bu durumda ben dinlenmeden işe gitmek zorunda kalıcam şöyle söyliyim sabah çıkıp akşamı tekrar gidicem 4 gün boyunca böyle bu.sadece 3 gün aralıksız dinlenmiş olucam.lütfen bi akıl verin yardımcı olun bunun bi oluru yokmudur ben nasıl çocuğuma evime nasıl Zaman ayırıcam işimde nasıl verimli olucam hakmıdır bu.11 yıllık emeğim var . Dile kolay yıllarımı verdim ben bu işe ve mesleğe şimdi böyle bi olayla mağdur ediliyorum lütfen yardımcı olun bi yol gösterin. Şimdiden teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      (Yeliz) İşyerlerinde vardiyalı çalışmalarda uyulması gereken kurallar aşağıda linki yer alan yazıda belirtilmiştir. Eğer çocuğunuz çok küçükse ve şartlarınız tutuyorsa 6663 sayılı Torba Kanunla getirilen yarım gün çalışma imkanından yararlanabilirsiniz. Bu arada yazınızdaki “12 saati geçmeme kaidesi”nden neyi kastettiğinizi tama anlayamadık. Vardiyalar arasındaki boşluğun mu 12 saati geçmemesi gerekiyor ?
      Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar
      Yönetmeliğe Göre Yarım Çalışma ve Kısmi Çalışma Uygulamasının Ayrıntıları

  14. yasin dedi ki:

    Merhabalar Harbiş sendikasına bağlı bir işçinin her gün mesaiye keyfe keder 2 saat 1 saat erken gelmesi normalmidir kanunlar nediyor. bu diger devlet daireleri içinde olabilir. tesekkürler

    1. admin dedi ki:

      (yasin) İşçilerin durumu memurlar gibi değil. İş Kanununda işçiler için mesai başlangıcı düzenlenmemiştir. Sadece haftalık normal çalışma süresinin 45 saat olduğu, işçi-işveren arasında aksi kararlaştırılmamışsa bu sürenin işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanacağı belirtilmiştir.

      1. Ya dedi ki:

        Merhaba
        3vardiya dönüşüm sistemi çalışmaktayım
        23:00/07:00
        Hafta bitince sabah işten çıkıp
        Bir sonraki gün 07:00/15:00
        Vardiyasına gidiyorum
        Ogünü Hafta Tatili yazılıyor
        Bu uygulama doğrumudur ??
        Haftada 1 gün Hafta tatili yapıyoruz.
        Teşekkürler …

        1. Admin dedi ki:

          Vardiyalı veya vardiyasız çalışsın fark etmez, İş Kanunu uyarınca haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin) verilmesi gerekir. Ayrıca vardiya değişimlerinde de işçi yeni vardiyada işe başlamadan en az 11 saat dinlenmesi gerekir.

  15. unal dedi ki:

    Bir sorum olacak ben Erciyes Üniversitesi de özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum haftanın 6 günü 8 saat olarak çalışıyorum 1 gün izin kullanıyorum buda haftalik 48 saat olur ve hiçbir hak elde edemiyorum sizden haftalik ve aylık olarak çalışma saati nasıl hesaplanır onu istiyorum

    1. admin dedi ki:

      (unal) Memurlarda olduğu gibi işçiler için mesai saati düzenlemesi bulunmamaktadır. İş Kanununun “Çalışma Süresi” başlıklı 63 üncü maddesinde sadece “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır” şeklinde hüküm yer almaktadır. Sizin çalışma sürelerinize bir anormallik yok, ancak haftada 3 saat fazla mesai yapmış olduğunuzdan size her hafta için 3 saatlik fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.

  16. Ahmet dedi ki:

    7 aydır bişirketde calişıyorum sabah 8 akşam 5 beşten sonra gece 12 1 e kadar calışıyorum işı biraktırdılar mesai saatım 10 lira özel bayram lari hehep câliştım mesai m kaćlira olmasi lazım maaşı 1.750 para ala bilirmiyim hakkım varmidir

    1. admin dedi ki:

      (Ahmet) Haftalık normal çalışma süresi 45 saat. 45 saati aşan her bir saatlik fazla çalışma için saat başına düşen normal ücretinizin yüzde 50 fazlasının yani bir buçuk katının, çalıştığınız bayram tatil günleri için de günlük ücretinizin iki katının ödenmesi gerekir. Bunların işverence tarafınıza ödenmesi için İŞKUR’a şikayet dilekçesi verin, eğer yine ödenmezse İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  17. cumali dedi ki:

    Mrb ben 8 saat çalışmaktayım yarım saat molam var ama işveren artık 9 saat çalışacaksınız fazlasını ara dinlenme yani 1 buçuk saati hergün kullanacaksınız diyor ben istemiyorum bu şekilde çalışmak bu yasalmidir. .

    1. admin dedi ki:

      (Cumali) İş Kanununda işçinin günlük çalışma süresi (Yer altı maden işleri ve gece çalışmaları hariç) belirtilmemiş, sadece haftalık normal çalışma süresinin en fazla 45 saat olduğu, günlük 11 saati geçmemek üzere işverenin bu 45 saati haftanın günlerine dağıtacağı, işverenin işçiye ayrıca haftada en az 24 saat hafta tatili vereceği belirtilmiştir. 45 saati geçen çalışmalar ise fazla mesai sayılacaktır. Dolayısıyla günlük mesai saatleri konusunda işverenle aranızda bir sözleşme, anlaşma yoksa işveren belirttiğiniz çalışma saati değişikliğini yapabilir. Burada önemli olan haftalık 45 saatin aşılıp aşılmadığı ve işverenin ara dinlenmesi verip vermediğidir.
      Günlük Ara Dinlenme Süreleri Ne Kadardır ?

  18. emre dedi ki:

    selamlar; ben odtüde taşeron temizlik işçisiyim. bulunduğumuz bölümde 9 derslik 11 wc ve 300 ofis 11 labratuvar bulunuyor 4 katlı bir bina. yanlızca 3 kişi çalışıyoruz. kamuda bölümlere ayrılan işçi kontenjanı nasıl belirleniyor.şimdiden tşk ediyorum.

    1. admin dedi ki:

      (emre) Alacakları taşeron işçi sayısını kurum ve kuruluşlar ihtiyaçlarına ve ödenek durumuna göre kendileri belirliyor. Ancak kontenjan nasıl belirlenirse belirlensin, işçinin haftalık çalışma saati en fazla 45 saattir, en az 24 saat süreyle hafta tatili verilmesi, 45 saati aşan haftalık çalışma için fazla mesai ödenmesi, işçiye günlük çalışma saatine göre ara dinlenmesi verilmesi gerekir. Bunlara uyulmuyorsa ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  19. DENİZ dedi ki:

    Merhabalar, haftada 5 gün 9 saat çalışmaktayız, işveren 1 gün devamsızlıkta maaş/30 değilde 9 saat üzerinden kesinti yapıyor, doğru uygulama mıdır?

    1. admin dedi ki:

      (DENİZ) Günlük 9 saatlik çalışmanızla siz haftalık normal çalışma süresini tamamlamış oluyorsunuz, dolayısıyla hiç çalışmadığınız halde haftanın iki gününe ait ücreti de alıyorsunuz, dolayısıyla 1 gün devamsızlık yaptığınızda 9 saatlik ücretinizin değil bir günlük ücretinizin kesilmesi gerekir.

      1. selim dedi ki:

        Bizde aynı koşullarda çalışmaktayız. haftada bir gün 20 dk geç gelsek dahi 1 günümüz kesiliyor. Yasal mıdır?

        1. Admin dedi ki:

          İş Kanununda böyle bir düzenleme yok, kaç dakika geç geliyorsanız en fazla o süreye tekabül eden tutarda kesinti yapılması gerekir.

          1. selim dedi ki:

            Teşekkürler cevabınız için.
            Firma yetkilisinin cevabı 5 günde 45 saati tamamlamadığın için cumartesi tatil gününü kesiyoruz şeklindedir.
            Bu yasal değil bu durumda?
            Diğer bir sorum aylık toplam 225 saati aşıyorsak, yine de 20 dakikayı kesebilir mi?
            Örnepin ben bir hafta 30dk aşmışım, diğer hafta 28 dakika eksik kalmışım. Aylık toplamda ise 20 dakika fazla çalışmışım..

          2. Admin dedi ki:

            İleri sürülen gerekçe makul ve mantıklı değil, işçinin 20 dakika geç gelmesi ile mi işçi haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurmamış oluyor, eğer işyerinde mesai saatlerine harfiyen uyuluyorsa, işçi haftada sadece 45 saat çalıştırılıyorsa bu gerekçe ancak o zaman geçerli olur.

  20. Kemal dedi ki:

    Merhaba ben 5 gün 7 saat 7 gün 9 saat calisiyorum bana fazla mesai verilmesi gerekiyormu

    1. admin dedi ki:

      (necati) Anladığımız kadarıyla işyerinizde denkleştirme esası uygulanıyor. Bu durumda iki haftalık toplam çalışma süresi 90 saati geçiyorsa, aşan kısım fazla mesaiye girer, dolayısıyla fazla mesai ödenmesi gerekir.
      Haftalık Çalışma Süresinde Denkleştirme Esası Nedir ?

  21. cafer dedi ki:

    merhabalar;
    biz 3 kişi, bir şirkette 2 vardiyalı olarak şu şekilde çalışıyoruz ; 1 . kişi 08:00-18:00 3 gün gündüz . 2.kişi . 22:30-08 :00 gece vardiyası 1. kişi 18:00 -22:30 arasıda mesai yapıyor. geceden çıkan personelde 3 gün izin yapıyor.bu vardiya sistemi 2. kişi 3. kişi olarak aynı çark döner gibi devam ediyor.
    sorum şu ;bugune kadar işveren 18:00/22:30 mesaisini ödüyordu . şimdi ise aylık olarak 225 saatin üstünü öderim diyor. ama biz haftalık 45 saati normalde dolduruyoruz ,ve haftalık tatilimiz pazar günü herzaman olmuyor vardiya sistemi oldugu için pazar çalışması normal çalışma sayıyorlar. bizim ne yapmamız gerekir . yaklaşık her kişi 36 saat mesai parası alıyorduk ,şimdi hesaplıyorum haftalık üzerinden olursa bize ,aylık olarak hesaplarsak işverene faydası oluyor. ne yapmamız gerekir ? haklarımız nedir
    ne şekilde bi hesaplama yapmak gerekir ,ayrıca 18:00-22:30 mesaisi 4,30 saat yazılıyordu bunu 3.75 dk indirdiler ,cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      (cafer) Haftalık normal çalışma süresi 45 saat olup, bu süreyi aşan çalışmalar fazla mesaiye girse de işyerinde denkleştirme esası uygulanıyorsa bu durumda bir hafta çalışma süresi 45 saati geçti diye fazla mesai ödenmesi gerekmez. Denkleştirme ve vardiyalı çalışma hakkında ayrıntılı bilgi aşağıda linki verilen yazılarda mevcuttur. Yazılara baktıktan sonra yine de soracağınız bir husus olursa yardımcı oluruz.
      Haftalık Çalışma Süresinde Denkleştirme Esası Nedir ?
      Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar

  22. Cihat dedi ki:

    Merhaba Özel bir hastanede çalışmaktayım taşeron bir firmaya bağlı olarak benim sorum çalışma saati ile ilgili ben 08:30 dan Aksam 18 :00 arası çalısıyom Haftanın 5 günü cumartesi günü ise 08:30 akşam 16:00 1 aylık süre icinde de her haftada 2 saat mesaim oluyor bana aylık 225 saat çalışma saatin bunun üzeri mesai dediler sonrada ay 30 çektiğin 225 saat ay 31 çektiğin de 234 saat üstü mesai dediler ben bu sistemde 6 yıl süre çalıstım şimdide ani bir kararla çalışma sistemizi değiştirdiler aylık net saatiniz 180 saat oldu dediler haftalık 45 saat olarak hesaplancak ve bunun pazarlarını çıkarıp 26 günden hesabını yapıyorlar fazla mesaim olduğunda da onu diğer aya aktarıyorlarmış yemek molalarımızı dinlenme molalarımız da düşürülüp yapılıyor benim sorum eski sisteme göre biz fazla çalışmış olmuyormuyuz. Bu şirketi şikayet edip paramızı alabilirmiyiz yada bir dilekçe yazıp işkuramı vermemiz mi gerekir. Yardımcı olurmusunuz .

    1. admin dedi ki:

      (Cihat) Eski sistem, yeni sistem farketmez. İş Kanununa göre haftalık normal çalışma süresi en fazla 45 saattir. 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai sayılır. İşçi günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz. Haftalık 45 saati aşmamış olsa bile günlük 11 saati aşan çalışmalar da fazla mesai sayılır. Fazla mesai toplamı da yılda bir yılda 270 saatten fazla olamaz. Ayrıca İş Kanununa göre haftalık çalışma süresini tamamlayan işçiye en az 24 saatlik hafta tatili verilmesi gerekir. Bu şirketi tabii ki işyerinizin bağlı olduğu İş Teftiş Grup Başkanlığına şikayet edebilirsiniz, eksik ödemeler varsa tamamlattırılır, haksızlıklar giderilir.
      İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlıkları ve Bağlı İller

  23. mahmut dedi ki:

    Merhaba ben bir gıda fabrikasında sabah 8 akşam 18 çalışıyorum yaz sezonunda mesailerimiz oluyor saat 22 e kadar asgari ücret maaş alıyoruz ama mesailerimiz beş lira olarak ödeniyor kaç lira almamız gerekir? bunun hesaplaması nasıl yapılıyor ve biz hafta sonları cumartesi 22 pazar 18 mesai yapioruz mesai saati haftalik en fazla kaç olmalı ? bi de maasimiz bankaya yatirilip mesai paralarimiz elden veriliyor bu kanunsuz bi işlem değilmi ilgili kurumları arayinca şikayetçi bilgileri saklı tutuluyor mu ?

    1. admin dedi ki:

      (mahmut) Fazla mesai ücreti olarak normal saat başına düşen ücretin yüzde 50 fazlası yani birbuçuk katı ödeme yapılması gerekir. Aylık toplam çalışma süresi 225 saat olarak kabul edilir. Aylık aldığınız ücreti 225’e bölerek saat başına düşen normal ücreti bulabilirsiniz. İşçinin fazla mesai de dahil günlük çalışma süresi 11 saati geçemez. Fazla mesai süresi yıllık toplam 270 saati geçemez. Maaşınızın bankaya yatırılıp kalanının elden verilmesi, sizin sigortanızın düşük ücretten yattığını gösterir ve bu yasal değildir. Normalde şikayette bulunanların isimlerinin gizli tutulması gerekir.
      Asgari Ücret Sadece Haftada 45 Saat Çalışanlar İçin Geçerli
      Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır ?

  24. Senay sul dedi ki:

    Mrb ben pastanede calisiyorum sabah 5 aksam 4 calisma saatleri bu boyle bir ortamda calisma saatlerinin vardiyali olmasi gerekmiyor mu?isverinin fazla mesaileri vermesi zorunlu olasi gerekmiyor mu ama isveren bunu yapmiyor ve dinlenme molamiz bile yok sabah kahvaltimizi ve oglen yemegimizi ayak ustu yemek zorunda kaliyoruz bu ne kadar dogru ve hakkimizi nasil alabiliriz…..

    1. admin dedi ki:

      (Senay sul) Günde 11 saat çalıştığınız ortaya çıkıyor. Hafta da 45 saati geçen çalışmalar için normal saat başına düşen ücretin birbuçuk katı fazla mesai ödenmesi gerekir, har bir saatlik fazla mesai için. Ayrıca günde 1 saat ara dinlenmesi verilmesi gerekir. Ancak işveren bunlara uyarsa daha fazla ödeme yapması veya ilave işçi alması gerekeceğinden, işine gelmiyordur. Hakkınızı İş Teftiş Kurulu ilgili Grup Başkanlığına şikayet dilekçesi vererek arayabilirsiniz. Başka yolu da yok.
      İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlıkları ve Bağlı İller

  25. CEMRE dedi ki:

    Mrhb; Benim eşim asgari ücretle çalışan özel güvenlik 08:00-20:00 çalışıyor. ama şirket 08:00-18:00 olarak ödüyor aradaki iki saat için mesai ödemiyırlar gerekçeleri ise sen osb de firma bünyesinde çalışıyorsun. haftasonlarıda tatil dedikleri halde işe çağırıyorlar. ayrıca ücret pusulasını kaç kez istememize rağmen vermiyorlar.

    1. Admin dedi ki:

      Mrb. Eşiniz nerede çalışırsa çalışsın, hangi işi yaparsa yapsın, asgari ücretle çalıştığı için haftalık 45 saati aşan her bir saatlik çalışma süresi için fazla mesai ödenmesi gerekir. Eşiniz ALO 170’e şikayette bulunabilir. Asgari Ücret Sadece Haftada 45 Saat Çalışanlar İçin Geçerli

  26. aladdin g. dedi ki:

    24 saatlik çalışma yapan işlerde pazartesi akşam 20.00 giriş yapan ve salı sabahı sabah 08.00 ‘de çıkış yapan kişi hangi gün çalışmıştır. giriş yaptığı pazartesi günümü? çıkış yaptığı salı günümü çalışmıştır?

    1. Admin dedi ki:

      Bunu niçin sorduğunuza, pazartesi günü veya salı günü çalışmış sayılmasının ne fark edeceğine, işçinin o işyerindeki çalışma şekline (vardiyalı mı çalışıyor, gececi veya gündüzcü mü çalışıyor, ücretini aylık mı yevmiye olarak mı alıyor) göre cevap değişir. İşçi işyerinde vardiyalı çalışıyorsa, her gün akşam 8’de iş başı yapıp sabah 8’de işten çıkıyorsa bu işçi pazartesi de salı da çalışmış sayılır.

  27. Çiğdem dedi ki:

    Merhabalar,
    7 yıldır aynı şirkette çalışmaktayım Doğum izninden yeni geldim ve iş yeri çıkaracağını bildirerek ihbar süremi başlattı 8 hafta saat 10 iş başı yapıyorum ve 15:00 çıkıyorum süre mola konusunda iş yeriyle anlaşamıyoruz çıkış saatimi 18:30 olarak belirliyor ve yasak haklarımı öyle hesaplıyor bende 7 buçuk saatten fazla çalıştıramayacağını ve 14:30 çıkmam gerektiğini söylüyorum yardımcı olabilir misiniz??

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, hizmet akdiniz devam ettiğine yani işyerinde çalışmaya devam ettiğinize göre İş Teftiş Kurulu ilgili Grup Başkanlığına şikayet dilekçesi verebilirsiniz. İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlıkları ve Bağlı İller

  28. Cemil dedi ki:

    Selam 5 yıldızlı bir hotel de 3 yıldır çalışmaktayım. Bu sure içerisinde resmi tatillerin hiçbirinin parası tarafımıza verilmedi sadece bir gün alacak izin olarak verildi. Yapılan mesailer hafta içi 1 e 1.5 hafta sonu da 1.e 2 olarak değil de sadece 1 e 1 olarak verildi ve 2.5 saate kadar olan mesailer işveren tarafından sayilmadi. Buna istinaden vardiyalı çalışma sistemi olmasına rağmen yazılı bir rızam alınmadan 1.5 sene boyunca gece vardiyasında cakistirildim ve yine iznim alınmadan bu çalışma süresi içinde mesaiye çağrıldım. Bu şartlar altında fesih hakkım doğar mi?

    1. Admin dedi ki:

      Selam, belirttiğiniz durumlar haklı fesih sebebidir. İş akdinizi feshedip, işverenden fazla çalışma, tatil günlerinde çalışma gibi işçilik alacaklarınızı ve kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. İşveren ödemezse arabulucuya başvurmanız, bundan sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde açmanız gerekir. (Bkz. Yargıtay Kararlarına Göre Haklı Fesih Nedenleri) Ancak işyeriniz kurumsal bir işyeri değilse ve iş akdinizi feshetmeye karar verirseniz, Noterden işverene ihtarname göndererek fesih bildiriminizi yapınız, sözlü olarak yaparsanız işveren kabul etti görünür, arkanızdan iki üç gün sonra mazeretsiz işe gelemdi diye tutanak tutup, bunu haklı sebep gösterip iş akdinizi tazminatsız feshedebilir, bu durumda sizin haklılığınızı ispatlamanız zorlaşır.

  29. Medine dedi ki:

    Merhaba c.tesi günleri 8:30 ile 13:00 arası çalışıyorum mola hakkım var mı acaba?

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba; İş Kanunun 68 inci maddesi uyarınca Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde işçinin en az yarım saat ara dinlenme yani mola hakkı bulunmaktadır. (Bkz. Günlük Ara Dinlenme Süreleri Ne Kadardır ?, Ara Dinlenme Sırasında İşçi Çalışmaya Zorlanabilir mi ?)

  30. Ahmet dedi ki:

    Merhaba; Sayın admin bir işyerinde çalışına işçileri işveren gün içerisinde 11 saati geçmeyecek şekilde aralıklı olarak çalıştırabilir mi?
    Örnek: Sabah 05:00 ile 09:00 arası çalışacak sonra serbest bırakılacak ister evinde vs. zaman geçirebilecek. Daha sonra 16:00 ile 20:00 saatleri arasında çalıştırılacak. Ama serbest zamandan sonraki ikinci işe başlama zamanı belirsiz olacak sürekli 16:00 değilde değişiklik olabilecek yani serbest zaman 1 saatte olabilir bazen daha fazlada olabilir. Bu şekilde çalıştırma yapılabilir mi? Teşekkürler…

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba; yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere, 4857 sayılı Kanunun ilgili maddeleri uyarınca haftalık normal çalışma süresi 45 saattir, 45 saati dolduran işçiye en az 24 saat hafta tatili verilmesi gerekir, günlük çalışma süresi 11 saati geçemez, yıllık fazla mesai toplamı 270 saati geçemez. Bu genel şartlar dışında mesai saatlerini işveren-işçi arasında anlaşarak istediği gibi tanzim edebilirler. Belirttiğiniz çalışma şekline gelince, burada günlük toplam çalışma süresi 8 saat gibi görünmektedir, bu yönüyle problem yok. Ancak işçi açısından bakılacak olduğunda bazı problemler barındırmaktadır. Yani çok optimal bir mesai düzeni oluşturmamaktadır. Örneğin, işçi sabah 05’te işe başlayacaksa ve evi uzaksa saat kaçta kalkacak, o saatte toplu taşıma yoksa işyerine nasıl gidecek ? Saat 09’da işten çıktı, tekrar geri evine mi gidecek, evine girmezse nerede vakit geçirecek. Evine giderse tekrar işe gelmek zorunda kalacak. Yani günde iki kez işiyle evi arasında git – gel yapmış olacak. Bu işçi saat 20’de işten çıkarsa evine kaçta varacak, ne zaman yatacak ki ertesi gün erken kalkıp sabah 05’de işyerinde olsun. Bir de 16’daki ikinci işe başlama süresinin değişebileceğini belirtmişsiniz. Yani tüm bunlar çalışanlar açısından düzensizlik oluşturacak durumlar. Bu ancak, işyeriyle evi çok yakın olan kişiler için belki fazla problem olmayabilir. Öte yandan, belirttiğiniz şekilde işçinin günlük toplam çalışma süresi 8 saat gibi görünse de arada geçen boş süreleri de çalışma süresinden saymak gerekebilir, çünkü İş Kanunun 66/1-c maddesinde; işçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği sürelerin çalışma süresinden sayılacağı belirtilmiştir. Sonuç olarak ara verilen süre işçi için çok önemli değildir, çünkü bu süre işçinin çok işine yaramayabilir, burada önemli olan işçinin işe başladığı saat ile en son işten ayrıldığı saattir, işçi buna bakar işçi için belirleyici olan budur.

  31. Ahmet dedi ki:

    Çok teşekkür ederim yapmış olduğunuz detaylı açıklamanız için iyi günler dilerim…

  32. sercan dedi ki:

    Mrb, işçi,günde, haftada,yılda en fazla kaç saat mecburi mesai yaptırılabilir

    1. Admin dedi ki:

      Mrb, İş Kanunu uyarınca haftalık normal çalışma süresi 45 saattir, bu süreyi aşan her bir saatlik çalışma için fazla mesai ödenmesi gerekir. Mevzuat uyarınca işçilerin günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamayacağı ağır ve tehlikeli işler dışında da fazla mesai dahil işçi günlük 11 saatten fazla çalıştırılamaz, işçiye bir yılda en fazla 270 saat fazla mesai yaptırılabilir.

  33. Ahmet dedi ki:

    Selam ben textil de çalışıyorum sabah saat 08. Saat 10.45.çay molası 15 dakika 12.45. Yemek 01.20
    işbaşı 15.45çay akşam 18. Paydos saati yaklaşık 150 kişi çalışıyor ne yapmamız gerekiyor teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Selam, günlük mola süreleriyle ilgili açıklama Günlük Ara Dinlenme (Mola) Süreleri Ne Kadardır ? başlıklı yazıda yer almaktadır. Eğer işyerinizde yazıda belirtilen sürelere uyulmuyorsa işyerinin bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne veya ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  34. Mustafa dedi ki:

    Slm yerel bir markette sabah 8 akşam 17.30 çalışmaktayım ara mola 30 dakika bu haftaya vurduğumuz da 45 saati aşmış olmuyormuyuz

    1. Admin dedi ki:

      Slm. Günde 9 saat çalıştığınız için 5 günde 45 saati doldurmuş oluyorsunuz, eğer cumartesi hatta pazar günü çalışıyorsanız fazla mesaiden sayılması gerekir, ayrıca durumda haftada bir gün de hafta tatili izni hakkınız doğmaktadır.

  35. Uur dedi ki:

    Bir fabrikada sabah 07.30-akşam 19.30 çalışıyorum 1.3 saat molamızda var pazartesi salı çarşamba perşembe böyle gidiyor cuma 07.30-17.00 çalışıp cumartesi pazar gitmiyorum diğer haftada akşam 19.30-07.30 çalışıyorum cuma sabah cıkıp cumartesi pazar yine gitmiyorum fakat haftada 45 saati geçtimiz halde mesaimiz verilmiyor cumartesi pazar gelmediğiniz için diyolar onu hallettik bu sefer 5 gün çalışıyorsunuz sigortanız eksik yatmasın diye onu yatırıyoruz diyip kıvırıyorlar nasıl bir yol izlemeliyim yada siz bunu detaylı yorum yapsanız firma yetkililerine göstersem teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Birincisi, cumartesi – pazar çalışmıyor olmanız sonucu değiştirmez, haftalık normal çalışma süresi 45 saattir ve bu süre haftanın kaçıncı gününde dolarsa dolsun fark etmez, o süre dolduktan sonraki her bir saatlik çalışma için fazla mesai ödenmesi gerekir. Hatta İş Kanununa göre günlük çalışma süresinin 11 saati geçmemesi gerektiğinden, Yargıtay Kararlarına göre haftalık 45 saatin dolup dolmadığına bakılmaksızın, işçinin günlük 11 saati aşan çalışması için dahi fazla mesai ödenmesi gerekir. Ayrıca hafta içi günlerde 45 saati doldurduğunuz için cumartesi – pazar günleri çalışmıyor olsanız bile sigortanızın 30 gün üzerinden yatırılması zorunluluktur, yani işyeri bunu size lütufta bulunuyormuş gibi gösteremez. (Bkz. Cumartesi-Pazar Çalışmayan İşçi Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir ? ) İşyeriniz belki bizim yorumlarımızı dikkate almayabilir. İsterseniz bilgi edinme hakkı kapsamında Aile – Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından bu konularla ilgili bilgi talep edip, gelen yazılı cevabı işyerinize sunabilirsiniz.

  36. GANİ dedi ki:

    merhaba öncelikle size canı gönülden teşekkür ederim böyle güzel ifadelerle insanları aydınlattıgınız için.ben magaza zinciri olan kurumsal firmanın deposunda çalışmaktayım vardiyalı çalışıyorum şöyle ki hastanın yedigünü sevkiyat var(sevkiyat biriminde çalışmaktayım)benimde yedi gün orda olmamın gerektigini söylüyorlar ama mümkün deil en az birgün dinlenmem gerekir haftada bir vardiya degişiyor yani birhafta gece bir hafta güzdüz olmak zorunda bu durumda ben gecedeysem gündüze geçişim nası nolur yani dinlenip işe gitme süresi nasıl olur ve haftalık izin günü dinlenme süresi bir iş günü diyemi hasaplanır yoksa 24 saat dinlenip öyle mi işe başlanır

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. Öncelikle şunu belirtelim, işçi ister gece ister gündüz vardiyasında çalışsın hiç fark etmez, haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini dolduran işçiye o hafta içerisinde mutlaka en az 24 saatlik hafta tatili izni verilmesi gerekir. Eğer o depoda her gün mutlaka birinin bulunması gerekiyorsa, en azından izin gününüzde sizin yerinize bakacak ikinci bir eleman ayarlamaları gerekir. Diğer sorularınızla ilgili olarak ise Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar, Vardiyalı Çalışma ve Gece Çalışma Şartlarında Değişikler Yapıldı başlıklı yazılarımıza göz attıktan sonra eğer kafanızda soru işareti kalırsa yine cevaplamaya çalışırız.

  37. murat dedi ki:

    örnek çalışma – birinci hafta 31 aralık 9 saat salı resmi tatil çalışmadı çarşamba günü 9 saat perşembe günü 9 saat cuma günü 9 saat çalışan için ilk hafta bu şekilde ikinci hafta pazartesi 9 saat salı 9 saat çarşamba 9 saat perşembe 11 saat cuma 9 saat çalışan bir işci denkleştrme ve talafı sistemli bir çalışma yerinde iki haftalık sistemde fazla mesai hakkı varmıdır

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununun 63 üncü maddesinde, denkleştirme uygulamasında işçinin haftalık ortalama çalışma süresinin, normal haftalık çalışma süresini aşamayacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla iki haftalık çalışma süresi toplamları 90 saati aşarsa bu durumda aşan kısım için fazla mesai ödenmesi gerekir.

      1. murat dedi ki:

        iş kanunu 46 maddeye göre; çalışılmış günler gibi hesaba katılır cümlesine istinaden ^^yukarda ki örnek üzerine resmi tatilde gelmeyen işcinin çalışma saatini 7,5 saattenmi alacağız yoksa 9 saattenmi alacağız yada çalışmadı deyip^^ iki haftalık toplamı ona göremi değerlendireceğiz şimdiden teşekkürler

  38. Ramazan dedi ki:

    Satış pazarlama ekibinde çalışıyordum.Bölgem İstanbul olmasına rağmen senede ortalama 50 gün şehir dışında olmam gerekiyordu.Bu zaman zarfında da günlük sabah 09 ile gece 24 saatleri arasında çalışmam gerekiyordu.4 sene boyunca bu şekilde çalıştım mesai veya herhangi bir ödenek almadım.Ne yapabilirim

  39. Semih dedi ki:

    Çaliştiğim fabrika geçicı olarak çalişma saatlerimizin değişeceği yönunde bize kağit imzalatti işler o sıra azalmişti bizde geçicj olduğu için imzaladik evvelden 8/4 4/12 çalişiyorduk 6 ay kadar vardiyalar iptal olup şuan 8/6 cumartesi pazar tatil bu calisma şeklinde daha çok yoruluyorum ama işverenin işine geliyor bu çalişma şekli geçici dedikleri durum hala devam etmekte işlerde gayet akarinda bu durumdan çok rahatsızim yapilabilecek bi durum varmı bu konuda

  40. Tufan dedi ki:

    Merhaba
    Bi fabrikada vardiyalı olarak çalışmaktayım sormak istediğim konu 8-16 yada 16-24 çalışırken bir vardiya daha mesai kalmamızı istiyorlar yani 8-16 çalışırken mesai ile 8-24 yapıyoruz ertesi gün yine 8-16 geliyoruz arada yolu saymazsak 8 saat ,yol süresiyle beraber 6 saatten daha kısa bi dinlenme süresi kalıyor kanunen bu durumun hakkı nedir acaba ? Teşekkürler

  41. Mutlu dedi ki:

    Merhaba ben hafyada 5 gun 08.00 – 18.00 saatleri çalışıyorum öyle molam yarım saat iki tane de 15’er dk mola veriyorlar .
    Haftada 50 saat çalışmış oluyorum

    Buna ek olarak bazı aylar da çalışma sürem hariç bazı aylarda 60-70 saati aşan mesai yapıyorum bu konular hakkında bi talepte bulunabilir miyim .

  42. Tuna dedi ki:

    Merhaba.
    Yedi yıldır bi fabrikada 12 saat çalışıyorum ( 7.5 çalışma 3.5 mesai + 15+15 dk mola 30 dk yemek 12 saat yapıyor ) haftanın 6 günü 21 saat mesaiye geliyor.
    Aylık 84 saat. Yıllık 1008 saate geliyor.
    Maaş bordromda 9 saat mesai gözüküyor.

    Sizce uygun mudur beni bu konuda aydınlatır sanız.
    saygılarımla Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Uygun değildir, ancak işveren Kanuna aykırı olarak yaptırdığı fazla mesaiyi ücret ödeme bordrosuna yazmak istemediği için bu yola tevessül ediyor. Çünkü İş Kanununa göre işçilerin günde 11 saatten fazla çalıştırılması, yılda da 270 saatten fazla mesai yaptırılması yasak, bu yasağa aykırı olarak yaptırdığı çalışmaları ücret bordrosuna kaydettirmesi beklenemez. Buna karşılık haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini aşan her bir saatlik çalışma karşılığı normal ücretinizin birbuçuk katı ücret ödemenizi yapıyor ve buna ait sigorta primini de SGK’ya ödüyorsa fazla yorulmak dışında bir kaybınız yok demektir.

  43. Bahar dedi ki:

    Özel şirkete bağlı çağrı merkezinde çalışıyorum. Haftanın 6 günü 7,5 saat toplam 45 saat çalışmaktayım. Çalışma saatinin üzerine 1,5 saat mola kullanılıyor. Yani 9 saat iş yerinde bulunuyoruz. 45 dakika yemek molası ve 45 dakika bölünerek kullanılıyor. Bu mola için takım liderine 1-1,5 saat önce kullanmak için izin istiyoruz. Bu sistem uygun mu? Ayrıca aldığım molada tuvalete gittim ve sigara içmeye çıktım. Takım lideri sana tuvalet için mola verdik sigara içemezsin şeklinde uyarıda bulundu ve yazılı olarak uyarı verdi. Özel şirketlerin verdiği haksız uyarıları nereye şikayet edebilirim?

    1. Admin dedi ki:

      Günlük Ara Dinlenme (Mola) Süreleri Ne Kadardır ? başlıklı yazıda da belirtildiği üzere İş Kanunu uyarınca sizin günlük 7,5 saatlik çalışma sürenize göre işveren en az 30 dakika ara dinlenmesi vermek zorundadır. Dolayısıyla bu 30 dakikalık ara dinlenme süresi için işverenden izin istemeniz gerekmez, işverenin size bir lütfu değildir. İşveren bu ara dinlenmeyi verip vermeme konusunda serbest değildir, sadece ara dinlenmesinin zamanını kendi belirleyebilir. Bu 30 dakikayı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Ancak bunun dışında işverenin kendi isteğiyle verdiği ara dinlenmesinde işveren izin şartı koyabilir, kısıtlama getirebilir. Bu konudaki şikayetinizi ALO 170’e veya işyerinin bulunduğu yerdeki İş-Kur müdürlüğüne yapabilirsiniz. İncelemeyi İş Müfettişleri yapar.

  44. Yasin dedi ki:

    Merhaba. Kitap satışı yapan bir mağazada çalışmaktayım. İşverenle aramızdaki sözleşmede çalışma saatleri 10.00 -18.30 yada 13.30 -22.00
    Fakat işletme işe giriş saatini sabah 6 olarak uyguluyor. Sabah 6.00 dan 14.30 a kadar çalışmaktayım. Tek kişi ve molasız. İşyerine giderkende 50 km yol katediyorum. Çalıştığım kurumdan sabah 6 da başladığım iş için gece çalışma şartlarındaki mesai ücretimi talep edip diğer tek kişi ve molasız çalışmaktanda hukuki mücadeleye başlayacağım

    1. Admin dedi ki:

      Haftalık 45 saati aşan çalışmalarınız için fazla mesai ödenmesi gerekir. Günlük Ara Dinlenme (Mola) Süreleri Ne Kadardır ? başlıklı yazıda belirtilen sürelerle işveren size ara dinlenmesi vermek zorundadır. Bu konuda isterseniz ALO 170 veya İŞ-KUR’a şikayette bulunabilirsiniz.

  45. cumali dedi ki:

    sabah 7 de iş başı yapıyorum saat kaçta paydos etmeyelim pazar günleri tatil ve mola saatleri kaç dakika olmalı

    1. Admin dedi ki:

      İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ? başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

      1. Arven dedi ki:

        Merhaba kozmetik mağazasında calısıyorum koronadan dolayı haftasonu karantilarının paralarını işyerimiz vermiyor kesiyor sadece çalıstığımız günleri veriyor. Ayrıca bu bayram arefesinde 2 gün sabah 10 gece 12 çalısmamızı istiyor bu da 14 saat ediyor. Burda calısanlar olarak haklarımız var mı

        1. Admin dedi ki:

          Burada belirleyici olan işe girerken imzaladığınız iş sözleşmesi. Bunun dışında da işveren çalıştığı süre kadar işçinin ücretini ödemek zorunda, eğer iş sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa. Öte yandan işyerinde çalışma süreniz üçte bir veya daha fazla azaldıysa işyeri kısa çalışma ödeneğinden yararlanmanız için İŞKUR’a başvurabilir.

  46. Volkan dedi ki:

    Merhabalar ben tcdd işçi makinist im iş yerinde çalışma saatimiz dolduğu halde mesai olarak 20 saatten fazla vermiyorlar ve fazla çıktığı zaman silmeye kalkıyorlar yani hem hak ettiğimiz mesai yi alamıyoruz hemde saatimiz dolduğu halde işe yazıyorlar sendikalar artık bir iş yapmıyor ne yapabilriz

    1. Admin dedi ki:

      İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığına şikayet dilekçesi yazabilirsiniz.

  47. Gülhan dedi ki:

    Merhaba,
    Özel bir şirketin muhasebe departmanında çalışmaktayım.
    1-2 günlük şehir dışı işlerimiz oluyor mavi yakalı çalışan arkadaşlar akşamları iş yapmak için gittikleri firmadan paydos ettiklerinde yol,yemek ve otelde konakladıkları sürelerin de fazla mesaiden sayılacağını iddia ediyorlar.
    otelde konaklanan sürelerde fazla mesaiden mi sayılır. cevaplarsanız sevinirim. teşekkür ederim.

      1. Asiye dedi ki:

        Merhaba
        Ben kurumsal bir firmanin herhangi bir mağazasında yoneticiyim birikmiş resmi mesailerimizi izin olarak zorla kullandırma ya çalışıyorlar ve kullandirdiklari izinden aylık olarak maasimizin yüzde yirmi gibi bir kesinti yapıp bunun yemek ve yol ücreti olduğunu beyan edip kestirip atıyorlar . Kullandırılan mesailer ise 5 yıllık resmi tatillerde çalıştığımız günlük 11 saat çalışma bunun yerine bire bir gün olarak veriliyor. Bunun için ne yapmam gerekiyor hukuksal olarak hakkımızı aramak istiyorum. Yardiminiz için şimdiden teşekkürler..

        1. Admin dedi ki:

          İş Kanununun 41 inci maddesinde “Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.” hükmüne yer verilmiştir. Bunun dışında Kanunda fazla mesai yerine izin kullandırılabileceğine dair bie hüküm yok. Şu an çalışmaya devam ettiğinize göre ALO 170’e veya işyerinin bulunduğu yerdeki İş-Kur Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.

  48. SİNAN ÜZER dedi ki:

    30 ağustos resmi tatilde kimler tam mesai nasıl 29 ağustos gecesi 20:00 08:00 gündüzü 08:00 20:00 30 ağustos gecesi 20:00 08:00 çalışanlar tam mesai alırmı

    1. Admin dedi ki:

      29 Ekim İşçiler İçin de Tatil mi ? başlıklı yazıda yer alan açıklamalar aynen 30 Ağustos için de geçerlidir. Yazıya bakabilirsiniz.

  49. SİNAN ÜZER dedi ki:

    resmi tatil arefe günü yarım gün saat : 13:00 den başladığında devam eden resmi tail 4,5 gün se gece 20:00 08:00 çalışan personel hem arefede hemde bayram 1 günü çalışmış oluyor 1,5 günmü mesai alması gerekiyor yarım mesaimi?

    1. mehmet dedi ki:

      Admin bilgileriniz için teşekkür ederim aynı durum 28 ekim 15.00-23.-00 çalışan içinde cevaplarmısınız kaç saat resmi tatil mesaisi alır

  50. Mert dedi ki:

    Merhabalar Burger King’de çalışıyorum ve günlük 8.30 saat çalışıyoruz ve 30dk izin her gün mesaili çalılıyoruz ve mesai ücreti ödenmiyor.a Asıl sorum şu mesela Salı günü kapanış vardiyasında oluyorum ve en etken gece 00:30 da çıkıyoruz Çarşamba sabahıda 08:00 da işe başlıyoruz bir işçi kaç saat aradan sonra çalışmaya yeniden başlayabilir.

    1. Admin dedi ki:

      İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ? başlıklı yazının “Mesai Saatlerinin Belirlenmesinde Sınırlar” başlıklı kısmına bakabilirsiniz.

  51. Ela dedi ki:

    Merhaba ,
    Postali sistemde 3 vardiya seklinde calisiyoruz 2 hafta gunduz 1 hafta geve seklinde gunduz vardiyasi 10 saatlik calismalardan olusuyor ve 2 gun izin hakki.
    Gece calismalari 8 saat ve 1 gun izin hakki veriliyor .
    Gunduz vardiyalarinda haftada 50 saat, aksam vardiyasinda haftada 48 saat calisiyoruz.
    Bu normal midir yardimci olursaniz sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Haftada 45 saati geçen çalışmalar için fazla mesai ödenmesi gerekir. Vardiyalı çalışma hakkındaki bilgi ve açıklamalar ise Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar başlıklı yazıda yer almaktadır.

  52. hakan dedi ki:

    4/d işçisi olarak acil serviste çalışmaktayım 8 saat çalışıyoruz 30 dk yemek saati kesiliyor çalıştığımız bölüm özellikli ve nitelikli bir bölüm yemek saat kesintisi yapılması yasalmı yeri geliyor yemeğe çıkamıyoruz acil serviste yoğunluktan

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda yemek saati veya yemek arası ifadesi kullanılmamış, Kanunun 68 inci maddesinde ara dinlenmesi (mola süresi) olarak konu düzenlenmiştir, ara dinlenmesi (mola) sürelerinin çalışma süresinden sayılmayacağı belirtilmiştir. (Bkz. Günlük Ara Dinlenme (Mola) Süreleri Ne Kadardır ?) Dolayısıyla sizin işyerinizde verilen yemek arası (molası) da ara dinlenme yerine geçer ve çalışma süresinden sayılmaz, dolayısıyla işyerinin yemek saat kesintisi yapması normal.

      1. mehmet dedi ki:

        peki bu durum iş kanunu 66/1-c maddesine girmezmi çalışma saatinden sayılması gerekmiyormu aynı durum acilde çalışan güvenlikler içinde geçerli değilmi

        1. Admin dedi ki:

          Yukarıda belirtilen durum 66/1-c maddesi kapsamın girmez, dolayısıyla da çalışma süresinden sayılmaz. Çünkü ara dinlenme süresinde işçi işyerinde olsa bile bağımsızdır, serbesttir, işveren işçiye iş yaptıramaz, aksi halde ara dinlenmesi vermemiş sayılır. (Bkz. Ara Dinlenme (Mola) Sırasında İşçi Çalışmaya Zorlanabilir mi ? başlıklı yazı)

  53. Tolga dedi ki:

    Merhabalar 08:00/20:00 ve 20:00/08:00 olarak çalışmaktayım.
    1 saat molamı çıkarsak 11 saat iş sürem var.
    2 gündüz 2 gece 2 izin olarak çalışmaktayım.
    Fakat bordromuzda 8 saat üzerinden 6 çalış 1 izin gözüküyor ve kalan saatler her ay düzenli olarak 25 saat ekstra mesai olarak gösteriliyor.
    Tazminat alırken herhangi bir sorun oluşurmu nasıl hesaplamamız gerekiyor teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer tazminattan kıdem tazminatını kastediyorsanız, kıdem tazminatının hesabına fazla mesai ücreti dahil edilmez, bu yönüyle belirttiğiniz durum tazminat alırken bir sorun oluşturmaz. (Bkz. Kıdem Tazminatının Hesaplaması Nasıl Yapılır ?)

  54. Tolga dedi ki:

    4d işçisiyim. Kurumum milli eğitim. Geçici görevlendirme ile valilik özel kalemde çalışıyorum. Valilikte çalıştığım için belli bi çalışma saati yok. Yani sürekli haftaiçi 5 ten sonraya kalıyoruz. Sonuçta valiliğin mesai süresi yok. Bizde haftalık 45 saati aşıyoruz sadece haftaiçi. Bizde vali beyden mesai ücreti alabilmemiz için yazılı onay aldık milli eğitime verdik. Ama bize veremeyiz dediler bakanlık yani meb yazısı var veremiyoruz dediler. Sizce vali beyin onayı olmasına rağmen yine verilmeme durumu var mı ? Teşekkürler şimdiden..

    1. Admin dedi ki:

      657 sayılı Kanunun 4/d maddesi kapsamında çalıştırılanlar işçi statüsündedir, dolayısıyla İş Kanunu hükümlerine tabidirler, bunlar İş Kanunun hükümlerinden istisna tutulmamıştır. 4857 sayılı İş Kanununun 41 inci maddesi uyarınca da haftada 45 saatten fazla çalıştırılan işçilere fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir. Yine aynı madde uyarınca Fazla çalışma çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, serbest zaman olarak kullanabilir. Dolayısıyla Vali onayı olduğu halde bu ücretin ödenmemesi mümkün değildir, ödenmesi zorunludur, eğer ödenek olmadığı için ödenemeyeceği belirtilmişse bu durumda fazla mesai yaptırılmaması gerekir.

  55. Metin dedi ki:

    Merhaba,
    İşyerimde günlük 9 saat çalışma 10dk çay + 40dkyemek+10dk mola toplam 10saatx5gün mollalar düşüldükten sonra haftalık 45 saatimiz tamamlanıyor.
    Benim sorum, işe saat öğleden sonra 15:30 da geldiğimde benden kaç saat kesinti yapılmalıdır. Sabah çay molası ve yemek molası düşülmeli değil mi? 08:00-15:30 arası ücretsiz izinli yazılıp molalar düşülüp 6saat40 dakika kesilmeli doğru mudur?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde işe gelmeniz halinde saat 15:30’a kadar işyerinde kaç dakika – kaç saat çalışmış sayılıyorsanız (çalışıyorsanız) dolayısıyla işveren bu süre için kaç saat – kaç dakika çalışma karşılığı ücret ödüyorsa, bu süre için işe gelmemeniz halinde de ancak o kadar ücret kesintisi yapabilir.

  56. magdur dedi ki:

    Çalışdığım iş yerinde iş bitiminin 6 saat 8saat sonra göreve yazılmaktayım.Tcdd işçi makinist olarak görev yapmaktayım.Benim iş bitiminde minimum dinlenme sürem nedir kaaç saat dinlendikten sonra göreve yazılabilirim.

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuzun cevabını İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ? Mesai Saatlerinin Belirlenmesinde Sınırlar başlıklı bölümünde bulabilirsiniz.

  57. Bünyamin dedi ki:

    Merhaba özel kurumda 07:30 ila 16:30 saatleri arasında 9saat çalışırken şimdi ise 07:30 ila 17:30 oldu yani 1 saat yemek molası diyerek ekleme yaptılar ama ben iş yerinden ayrılmaksızın çalışmaktayım yemek molamda bile heran işe hazır şekilde bulunmaktayım yani 10 saat hazır şekilde 5 günde 50 saat yapıyor buna göre yemek molası bendenmi yoksa iş yerendenmi olur şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda yemek molası diye bir şey yok, Kanunda ara dinlenmesi olarak geçiyor ve ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmıyor. Bu süreyi işyerinde geçirmiş olmanız de durumu değiştirmiyor. (Bkz. Günlük Ara Dinlenme (Mola) Süreleri Ne Kadardır ?) Ancak ara dinlenme süresi içerisinde çalışmak zorunda kalırsanız bu durumda çalışma süresinden sayılır. (Bkz. Ara Dinlenme Sırasında İşçi Çalışmaya Zorlanabilir mi ?)

  58. Buket dedi ki:

    Merhaba çalışmaları saatlerimiz 10.30 aksam 6.30 cikis ve pazar günleri izinle beraber ayda 1 hafta içi ekstra izin oluyor.Simdi hamileyim ve kac saat çalışma hakkim var.Sabah 10.30 da is basi yapip aksam 5.30 da çıkış yada her hafta pazar harici 1 izin daha yani 5 gün çalışma var diyorlar doğru mu sizden bilgi alabilirsem sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir, işçinin bu süreden daha fazla çalıştırılması fazla mesaiye girer ve fazla mesai için de işçinin onayı gerekir. Ayrıca Gebe Veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları Ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik’in 9 uncu maddesine göre gebe veya emziren işçi günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. İş Kanununun 74 üncü maddesine göre de Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Mevzuattaki düzenlemeler bunlar. Bir de kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar. Ancak sizde gece çalışması olmadığı için problem yok.

  59. volkan dedi ki:

    merhaba,

    çalıştığım kurumda hafta içi 08:30 – 18:00 cumartesi ise 08:30 – 14:30 çalışmaktayım. ara dinlenme hariç hafta içi 8,5 saat cumartesi ise 5 saat çalışıyorum. haftada 6 günden 47,5 saat çalışmaktayım. yasal haklarım ve başvurabileceğim merciler nelerdir.

    teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      45 saati aşan çalışma için size fazla mesai ödenmesi, ayrıca en az 24 saatlik ücretli hafta tatili (haftalık izin) verilmesi ve SGK’ya da her ay 30 gün üzerinden bildirilmeniz gerekir. Eğer işveren sizden fazla mesai için onay almadıysa, haftada 45 saatten fazla çalıştıramaz.

  60. Ahmet dedi ki:

    İyi günler sabah 7.30 akşam 18 de çıkış saatimiz cumartesi pazar tatil mesai parası almamız lazım degilmi

    1. Admin dedi ki:

      Hafta içi 5 günlük çalışmanızla 45 saatlik haftalık çalışma süresiniz doldurduğunuzdan,
      Cumartesi – Pazar günü çalışmasanız bile o günlere ait ücretlerinizin ödenmesi ve har ay 30 gün üzerinden SGK’ya bildirilmeniz gerekir. (Bkz. Cumartesi-Pazar Çalışmayan İşçi Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir ?)

      1. Ahmet dedi ki:

        Ben iskur aracılığıyla girdim ise iş veren bize 4.30 da çıkarız gerekiyor ama hergün için 1.30 saat mesai verecez dedi vermese hakkımızı alabilirsiniz işkura şikayet edip

        1. Admin dedi ki:

          Haftada 46 saatten fazla çalışıyorsanız alabilirsiniz.

  61. Tarık dedi ki:

    Merhaba, taşerondan kadroya geçen kamu işçisiyim. 24 saat çaluşıp 48 saat dinleniyoruz. Fazla mesaimiz verilşyor mu çözemedik. 24/8=3 gün şeklinde hesap yapılıyor, 28 çeken şubat ayında 28 günlüj ücret verildi. Fakat, şubatta 9 kez 24 saat çaluşanla, 11 kez 24 saat çalışanın, 28 günlük ücret alması, yani hesaplamanın farklı yapılmaması yasal mı. Hesaplama gün üzerinden mi nöbet sayısı üzerinden mi yapılmalı. Resmi tatillerde ve üç haftsda bir pazar günleri de çalışıyoruz. Fazla Mesaimiz bir ayda kaç saat oöuyor

  62. Berfu dedi ki:

    Sabah 9 aksam 19 mesai saatlerim. Oyle paydosu yok.
    Pazar gunu 12 giris 19 cikis.
    Haftada 1 gun izin
    Pazar gunleri gec gittigim gunler olmasina karsin izin gunu
    olarakta pazar gunu verebiliyor.
    Milli bayramlar yilbasi izin yok.
    Dini bayramlara eklenen tatiller yok.
    Mesai disinda is telefonlarina bakilacak tatil dahil.
    Maas askari ucret. Fazla mesai ucreti yok.
    Haftada 57 saat calisma.
    Yemek mola tercihime kalmis. Belirli bir suresi yok.

  63. Gokce dedi ki:

    Merhaba,

    Esim magazada calisiyor. Bu hafta 55 saat calisiyor. Bugun 10 da is basi yapti saat gece 2 de is biticek. 1 gun once 3 sise serum yedi ve bugun ise cagirilip 16 saat molalari saymazsak 15 saat calisti. Ve calistigi fazla saatlari mesai olarak almiyor. Canlari ne zaman isterse o zaman sabah 10 da is basi yaptirip 14 te cikis verip izinliymis gibi gosteriyorlar. Bayramlarda yasal olan 1 gun izni de vermiyorlar. Ne yapabiliriz bu konuda. Mahkemeye basvursak tazminat alabilir miyiz

    1. Admin dedi ki:

      Normalde İş Kanununa göre bir işçi günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz, haftada 45 saati geçen çalışmalar için, hatta 45 saatin dolup dolmadığına bakılmaksızın günde 11 saati aşan çalışmalar için işçiye normal ücretinin bir buçuk katı fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Dolayısıyla işveren İş Kanununa aykırı hareket ediyor ve eşinize ücretini eksik ödüyor. Bu durum da eşiniz için haklı fesih sebebi sayılır. Eşiniz bunları gerekçe gösterip noterden kıdem tazminatı talebini de içeren ihtarname çekerek iş akdini feshedebilir. İşveren ödemezse arabulucuya başvurması, sonuç alamaz ise iş mahkemesinde dava açması gerekir.

  64. Ferit dedi ki:

    Merhaba. Ben petrolde çalışmaktayım. Bir ayda mesela ilkhafta çalışma süresi 48 saat, 2.hafta 36 saat, 3. hafta 48 saat ve son hafta da gece vardiyası olarak 84 saat yaptırılıyor. Yazın da bu saatler biraz daha artırılıyor. Bu hesaba göre aylık süreyi geçmiyor çalışma süresi ama haftalık olarak geçmiş oluyor. Herhangi bir hak doguyor mu bana. Ayrica yemek molası tarzinda bir molamız yok en fazla 20 dk da hallediyoruz o da yogun degilse gün.

    1. Admin dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla işyeri denkleştirme esası uyguluyor. Bu konudaki bilgi Haftalık Çalışma Süresinde Denkleştirme Esası Nedir ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

  65. Ümit dedi ki:

    Bi sigara fabrikasinin taseron firmasinda calismaktayiz. İhale kaybi ve yeni sirketin ihale almasi nedeniyle yaklasil 3 aya yakin bi suredir yeni bi firma ile calisiyoruz. 3 vardiya olarak calismaktayiz. Ana firma yani fabrika iscilerine yemek oncesi çay 15 dakika yemek sonrasi çay 15 dakika ve yemek suresi 30 dakika olmak uzere toplamda 1 saat mola suresi veriryor. Fakat yine 7,5 saat calisma suresi olarak kayda geciyor. 15 er dakkalik sure icin bi kesinti yapilmiyor. Ama bizim calistigimiz firma bu 15 er dakikalik çay molalarini one surup siz 7,5 saat haftalik 45 saatlik calisma suresini doldurmuyorsunuz diyor ve bizi gunduz 08:00-16:00 vardiyasina gecince 17:30 a kadar calisacaksiniz diyor. Bizde madem oyle biz yalnizca 30 dakka yemek molasini kullanip cay molasini kullanmayalim ve 16:00 da vardiya doldumu gidelim diyoruz. Bunuda kabullenmiyor. Bize 15 er dakika cay molasida kullandirip 17:30 a kadar calisacaksiniz diyor. Hem 15er dakika molayi dayatiyor zorla hem ekstra calistiriyor. Bu yasalmi. Boyle bi hakki varmi ne yapmaliyiz

    1. Admin dedi ki:

      Normalde İş Kanununa göre ara dinlenme (mola) süreleri çalışma süresinden sayılmaz, ancak aynı işyerinde çalışan diğer işçiler için mola süresi de çalışma süresinden sayıldığına göre bu durumda eşitlik ilkesine aykırı davranılmış oluyor, isterseniz ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  66. Formen dedi ki:

    Merhaba, Kurumsal bir firmada vardiyalı formen (memur) olarak çalışıyoruz.
    Memurlar 08:30-18:30×5 gün (1 saati mola) saat aralığında çalışırken,
    08:30-17:30×5 gün (1 saati mola) olarak çalışmaya başladılar.
    Biz 8saatx6 gün (yarım saat mola) 3 vardiya şeklinde çalışıyoruz. Aylık 20 saat aynı statüde olduğumuz arkadaşlardan fazla çalışmak durumunda kalıyoruz.
    Ücret değişikliği, izin vs. vermiyorlar. Bu eşitsizlik durumuyla ilgili yasalarda tanımlanmış bir hakkımız var mı? Teşekkürler…

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanunu gerek normal işçi olsun gerekse en üst düzey genel müdür olsun fark etmez, aralarında hiçbir ayrım yapmamıştır, Kanun önünde hepsi işçi sayılmaktadır ve Kanun hükümlerine göre de haftada 45 saatten fazla çalışan işçiye bu süreyi aşan her saat için fazla mesai ödenmesi, en az 24 saat hafta tatili (haftalık izin) verilmesi gerekir, ayrıca yine Kanuna göre ara dilenme (mola) süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Kanun hükümleri böyle olmakla birlikte Yargıtay’ın kendi mesaisini kendisi belirleyebilen üst düzey çalışanların fazla mesai ücreti isteme haklarının olmadığı yönünde kararları var.

  67. Seda dedi ki:

    Merhaba ben özel bir yaşlı bakım merkezinde çalışıyorum. 3 vardiyamız var. 08-16, 16-24, 24-08. Mesela bugün ayın 17 si ve ben gece 24 de vardiyaya gittim 18 in sabah saat 08 de çıktım gene aynı gün 18 inde 16-24 vardiyasında geldim 8 saat dinlendim ve ayın 19 unda sabah 08-16 ya geldim. Ayın 20 sinde 16-24 e geldim 21 inde 08-16 ve 22 sinde 16-24 e geldim 23 ünde izin kullandım 24 ünde tekrar 16-24 den devam ettim 1 haftalık çalışmam bu şekilde oldu şöyle bakılırsa 24 saat içinde 16 saat çalışmış oluyorum 7.5 saat çalışıyoruz 30 dk da mola. Sizce normal miKurumda mesai yapınca saati 10 TL asgari ücretle çalışıyoruz bazen vardiyadan çıkıp hastaneye refakate gidiyoruz 8 saati de 40 tl oluyor bunlar normal mi

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre haftalık normal çalışma süresi en fazla 45 saattir, 45 saati aşan her 1 saatlik çalışma için normal ücretin birbuçuk katı (yüzde 50 fazlası) ücret ödenmesi gerekir. Hatta Yargıtay kararına göre haftalık çalışma süresinin 45 saati geçip geçmediğine bakılmaksızın günlük 11 saati aşan çalışmalar için de birbuçuk kat üzerinden fazla mesai ödenmesi gerekir. Vardiyalı çalışma açısından geçerli kurallar ise Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar açıklanmıştır.

  68. Onur dedi ki:

    Merhaba ben 8-18 calismaktayim ve is verenim beni 8-20 tek vardiya olarak caliatirmak istiyor cumartesi pazar gunlerim tatil bu yapmak istedigi saat degisikligini kabul etmez isem beni isten cikartma hakkina sahipmidir 270 saat mesai kabul etmis bulunmaktayim ama beni surekli haftanin bes gunu onbir saat calistirma hakkina sahipmidir buna boyun egmem mi gerekir tesekurler..

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununun 63 üncü maddesinde gelen olarak haftalık çalışma süresinin en fazla 45 saat olduğu ve işçi – işverenin aralarında anlaşması şartıyla bu 45 saatin günde 11 saati geçmemek üzere haftanın günlerine paylaştırılabileceği belirtilmiştir. Başta işe girerken anlaştığınız çalışma saatlerini işveren siz istemedikçe değiştiremez, aksi halde bu durum çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girer ve size iş sözleşmesini feshetme ve en az bir yıldır çalışıyorsanız kıdem tazminatı isteme hakkı verir. (Bkz. Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih NedenidirÇalışma Şartlarında Değişiklik Fesih NedenidirÇalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir)

  69. Asiye dedi ki:

    Merhaba
    Ben haftada 45 saat çalışıyorum ve bir şirkette orta düzey yöneticiyim.
    Haftalık 45 saati Cumartesileri çalışmayarak ( Hafta içi 50 saat olarak çalışıyoruz ve işverenin sunduğu bu calısma modelinden memnunuz.
    Ayrıca hafta içi 10 saat çalışmamıza rahmen cogunlukla işim gereği bu süre vaktinde bitmeyen işlerden dolayı 11-12 saat ve üstüne çıkabiliyorum
    Son günlerde işe çocuğumu okula bırakmak zorunda olduğum için 15 dakika gecikiyorum ve akşamları mutlaka en az yarım saat gec çıkıyorum bu durumda iş yerimden çalışma saatlerimi bu şekilde düzenlemesini istemeye yasal olarak hakkım var mı acaba ?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununun 63 üncü maddesinde; genel bakımdan haftalık çalışma süresinin en fazla 45 saat olduğu belirtildikten sonra, devamında “Tarafların (işçi – işverenin) anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir.” hükmüne yer verilmiştir. Bu nedenle iş yerinizden çalışma saatlerinizin belirttiğiniz şekilde düzenlenmesini tabii ki isteyebilirsiniz.

  70. muhammet dedi ki:

    merhaba,
    vardiyalı çalışılan iş yerinde vardiya dört gün boyunca 12 saat (örn: 08:00-20:00) sonrasında 2 gün izin kullandırılırsa ve vardiya ay boyunca bu şekilde devam ederse fazla mesai hakedişi olur mu ve bu şekilde çalıştırılmak yasal mı ?

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz işyeri uygulamasının yasal olup olmadığını Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar başlıklı yazıya bakarak siz değerlendirilebilirsiniz. Fazla mesai konusuna gelince, bu konuda işyerindeki çalışma şeklinin vardiyalı çalışma olup olmaması hiçbir şeyi değiştirmez. Haftalık 45 saati aşan, hatta Yargıtay kararlarına göre haftalık çalışma süresine bakılmaksızın günlük 11 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Eğer işyerinde denkleştirme esası uygulanıyorsa bu durumda da denkleştirme kapsamındaki hafta sayısına göre bu süre hesaplanır. Örneğin iki haftalık denkleştirme esası uygulanıyorsa iki haftalık süre içinde 90 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ödenmesi gerekir. (Bkz. Haftalık Çalışma Süresinde Denkleştirme Esası Nedir ? başlıklı yazı)

  71. Merve dedi ki:

    Merhaba. Gıda sektöründe çalışıyorum. İşverenim tarafından mesai saatleri içinde başka bir alanda çalıştırılıyorum zanna zaman. Bu yasal bir şey midir? Çalışmak istemediğimizde de istemeyen istifasını yazar çıkar deniyor. Cevaplarsanız sevinirim. Bir diğer sorum da pazar günleri çalışmıyoruz normalde. Fakat pazar günleri de çalışmamız isteniyor bazen. Mesai de alıyoruz. Ama gitmek istememe durumumuzda işveren mi haklı olur yoksa gitmek istemiyorsak gitme zorunluluğumuz yok mudur? Teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      1- İşe girerken işverenle aranızda yaptığınız iş sözleşmesinde veya aranızda yaptığınız anlaşmada, işverenin şu an size zaman zaman yaptırdığı bir başka iş yer almıyor idiyse, işverene istediği işi yaptırma, iş değişikliği yapma yetkisi vermedinizse bu durumda işveren siz istemedikçe size başka iş yaptıramaz, bu durum çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girer ve size fesih hakkı verir. (Bkz. Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir)
      2- İş Kanunu sadece 45 saatlik haftalık çalışma süresini dolduran işçiye en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin) verme, ayrıca haftalık 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ödeme zorunluluğu getirmiştir. Bunun dışında işçi – işveren arasındaki anlaşmaya bağlı olarak işveren isterse işçiyi Cumartesi – Pazar günü de çalıştırıp, haftalık iznini diğer günlerden birinde verebilir. Bu konu da aynı şekilde işe girerken işverenle aranızda yaptığınız anlaşmaya bağlı. (Bkz. Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ?)
      Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ?

  72. Merve dedi ki:

    Şöyle ki işe başlayalı 1 seneyi geçti fakat herhangi bir sözleşme imzalamadı. Sadece işe girerken çalışacağım alana yönelik yapmam gerekenlerden bahsedildi ben de kabul ettim ve anlaştık. Haftada 45 saat çalışıyorum eğer fazla olursa mesai ücretini alıyorum zaten. Bu 45 saatlik çalışma süreleri içerisinde bir etkinlik, fuar vs olduğunda oraya gönderiliyorum. Ama işimden bağımsız bir iş yapmıyorum ürün tanıtımı yapıyorum. Ama yapmak istemiyorum. Bir de pazar günleri çalıştığımda mesai ücreti nasıl hesaplanmalı? Yolda geçen süre de mesai saatine girer mi?

  73. Serhat dedi ki:

    15:00-00:00 çalışıp ertesi gün off günü olduğu zaman örnek
    veriyorum.

    Tarih
    28.01 = 15:00-00:00 çalışma 00:00 olduğu için aşağıdaki tarihe geçiyor tarih

    29.01 = off günü

    30.01 = bu gün bize kaç saat sonra iş başlangıç saatti yazabilir iş yeri ?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ? başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  74. Oktay dedi ki:

    Hocam ben kamuda görevliyi pazar mesailerim var yanlız yeni yıla girdiğimiz için 8 günlük fazla mesaiyi kullanamassın dediler.kullanmam için ne yapmam gerek.

    1. Admin dedi ki:

      İşçi statüsünde mi çalışıyorsunuz, ayrıca 8 günlük fazla mesaiden kastınız nedir ve size hangi gerekçeyle kullanamayacağınızı söylediler. Eğer işçi statüsünde çalışıyorsanız ALO 170’i arayabilirsiniz.

  75. Bülent şahin dedi ki:

    8 4 çalışıyorum gündüz 1 gün izin kullanıyorum

  76. Birgül dedi ki:

    Merhaba bir kamu hastanesinde sekreter olarak çalışmaktayım taşeron firmadan sürekli işçi statüsüne geçtik hafta içi 5 gün çalışıyoruz sabah 7:30 akşam 17:30 olarak çalışma saatlerimiz yeniden düzenlendi bizim bu çalışma şeklimiz doğru mu? Biz molalarımızı tam kullanamıyoruz sağlık sektöründeyiz her an işe hazır şekilde bekleyerek dinleniyoruz ara dinlenmeler imiz çalışma saatinden sayılır mı

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda sadece haftalık çalışma süresinin en fazla 45 saat, günlük çalışma süresin en fazla 11 saat olduğu belirtilmiş, bunun dışında günlük mesai saatlerinin belirlenmesi yoluna gidilmemiştir. Bu konudaki ayrıntılı açıklama İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ? başlıklı yazıda yer almaktadır.
      Öte yandan İş Kanununda ara dinlenmelerinin (mola sürelerinin) çalışma süresinden sayılmayacağı belirtilmiş olmakla beraber, Yargıtay da bir kararında; İşçi kural olarak ara dinlenme süresini serbestçe kullanır, diğer bir deyişle bu süreyi işyeri dışında veya işyerinde geçirebilir. Buna karşılık işçi ara dinlenmesinde işyerinde kalıyor ve çalıştırılıyorsa veya işverenin talimatı ile işin başında bulunduruluyorsa ve çıkacak iş için çalışmaya hazır durumda bekletiliyorsa, ara dinlenmesi süresi iş süresinden sayılır açıklamasına yer vermiştir. (9.Hukuk Dairesi – 2017/8302 E. , 2018/13784 K.)
      Bu durumda sizin günlük 10 saat, haftada da 50 saat çalıştırıldığınızın kabul edilmesi ve 45 saati aşan süre için fazla mesai ödenmesi gerekir.

  77. alp dedi ki:

    Merhaba 3 sorum olacak
    1. işyerim haftada p.tesi cuma 5 gün 10 saat üzerinden çalışıyor.45 saatimizi dolduruyoruz.ben 2 günlük rapor aldığımda benden 10 saat üzerindenmi kesinti yapacak? ? Çünkü günlük ücret hesabında 1 gün 8 saate denk geliyor.
    2.3 gün rapor aldığımda(pazartesi salı çarşm) perşembe ve cuma mesai saatimi doldursam c.tesi işe gidersem fazla mesai ücretini hak edermiyim fiilen 20 saat çalıştım

    3.yine aynı şekilde p.tesi cuma çalışan ve c.tesi fazla mesai olan çalışma şeklimde resmi tatile denk gelen bir haftada ctesi işe gitmek fazla mesaiye hak kazandırırmı

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda sadece haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlayıp hafta tatiline hak kazanma açısından hafta içerisinde alınan istirahat raporlarının çalışma süresinden sayılacağı belirtilmiştir. (Bkz. Hafta İçerisinde Rapor veya İzin Alan İşçi Hafta Tatili Yapabilir mi ?) Bunun dışında rapor süresinin çalışma süresinden sayılacağına dair bir hüküm yok. Bu nedenle raporlu günler için ücret alıp almayacağınız işverenle / işyeri ile aranızda yapmış olduğunuz sözleşmeye / anlaşmaya bağlı bir durum.

  78. Merve a. dedi ki:

    İşe başlayalı 1 seneyi geçti fakat herhangi bir sözleşme imzalanmadı. Sadece işe girerken çalışacağım alana yönelik yapmam gerekenlerden bahsedildi ben de kabul ettim ve anlaştık. Haftada 45 saat çalışıyorum eğer fazla olursa mesai ücretini alıyorum zaten. Bu 45 saatlik çalışma süreleri içerisinde bir etkinlik, fuar vs olduğunda oraya gönderiliyorum. Ama işimden bağımsız bir iş yapmıyorum ürün tanıtımı yapıyorum. Ama yapmak istemiyorum. Bir de pazar günleri çalıştığımda mesai ücreti nasıl hesaplanmalı? Yolda geçen süre de mesai saatine girer mi?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre belirsiz iş sözleşmesinin yazılı yapılmış olması şart değil. İşe girerken yaptığınız sözlü anlaşma dışında siz istemedikçe işveren size başka iş yaptıramaz. Yolda geçen sürelerle ilgili de İşçilerin Başka Bir İlde Geçici Görevlendirilmeleri ve Yolda Geçen Süreler başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

      1. Merve a. dedi ki:

        Başka iş değil. İş aynı iş fakat mekan değişiyor. Bu sebepten işten çıkarma hakkı doğar mı?

        1. Admin dedi ki:

          İşe girerken işverenle aranızda yaptığınız anlaşma / sözleşme ile işverene bu tür değişikliği yapma hakkı verdinizse işveren bu tür değişiklikleri yapabilir, kabul etmemeniz halinde ise işten çıkarma hakkı doğar. Yani tamamen aranızdaki anlaşmaya / iş sözleşmesine bağlı bir durum.

          1. Merve a. dedi ki:

            Teşekkür ederim

  79. Rafet dedi ki:

    Merhaba. Ben devlet hastanesinde 4d olarak calismaktayim 01.12.2019 tarihinde müdür yardımcım tarafından 3 kişini nöbetini para karşılı satın aldığım ve tek başıma bu nöbetleri tuttuğum iftirası tarafıma atılarak soruşturma başlatıldı. Gerek tanık ifadeleri gerekse güvenlik kamerası kayıtlarıyla böyle bir şeyin olmadığı ispatlandı ve bu konudan aklandım. Devamında ise mesai tamamlamak için yazılan nöbetlerin hicbir şekilde satilamayacagi veya devredilemeyecegi gerekçesiyle tarar soruşturma açıldı muhtemelen ve soruşturma devam ederken başhekim tarafından görev yerim değiştirildi. Gerek yardıma iftira gerek yer değiştirmem gerekse şeflerimin resmi bir evrakta sahtecilik yaparak benim gibi nöbet tutan diğer personelleri kollamaya yönelik olan çalışmaları açmayı düşündüğüm mobbing davasına delil olarak sunup haklılığımı isbat edebilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Tabii ki ispat edebilirsiniz, ancak iddialarınızı belgeleyebilmenize veya sağlam şahit gösterebilmenize bağlı. Mobbingle ilgili web sitemizde çok sayıda yazı yer almaktadır. Arama bölümünden ulaşabilirsiniz.

  80. ibo dedi ki:

    merhaba admin
    ben belediyeye bağlı bir şirkette tekniker olarak çalışıyorum.
    çalışma şeklimiz haftanın 6 günü sabah 8 , akşam 5 olarak çalışıyorum bir gün tatil yapıyorum .
    şirket müdürü aylık 199 saat çalışmam gerektiğini ve 199 saat sonrası için mesai vereceğini söyledi. Böyle bir kanun var mı ?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda çalışma süresi aylık olarak değil haftalık olarak belirtilmiş olup, haftalık 45 saatti geçen çalışmalar için fazla mesai ödenmesi gerekir. Yine Kanun uyarınca tarafların (işçi – işverenin) anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir. Eğer bu şekilde örneğin iki aylık denkleştirme esası uygulanıyorsa bu durumda haftalık 45 saatlik çalışma süresi değil, iki aylık toplam çalışma süresinin tamamı dikkate alınarak fazla mesai hesaplaması yapılır.

  81. murat dedi ki:

    ben bi kamu kurumunda guvenlik görevlisi olarak calısıyorum vardıya sıstemın 08 / 20 mı yazılması gerek yoksa 08 /19 mu bızde 08 / 19 olarak yazılıyor ve 1 saat mola veriliyor yankız biz sabah 8.00 de iş başı yapıp 20.00 de çıkıyoruz bu yasalmıdır

    1. Admin dedi ki:

      Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  82. SİNAN ÜZER dedi ki:

    olay gelsin özel güvenlik olarak çalışan personeller için postalı vardiya şeklinde kurumda çalışmaktayız. 31 aralık gece 20:00 08:00 çalışan ve 01.01.2020 akşam 20:00 08:00 çalışan personele yılbaşı mesaisi almayı hak edermi?kanunda bulamadım.yardımcı olursanız seviniriz

    1. Admin dedi ki:

      31 Aralık’ta başladığınız mesainin saat 24’ten sonraki kısmı ile 1 Ocak’ta başladığınız mesainin saat 24’ten önceki kısmı yılbaşı tatiline denk geldiğinden size o gün için ilave 1 günlük ücret ödenmesi gerekir. Bu konu 1 Ocak Yılbaşı Tatili İşçiler İçin de Geçerli mi ? başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

  83. Deniz dedi ki:

    Vardiyalı bir şekilde 2 çalış 1 izin çalışıyoruz. Bazı aylar 10 gün bazı aylar 11 gün izin yapıyoruz. Bugüne kadar maaşımı hep tam yattı ve 1.0cak 2020 tarihi itibarı ile şirketimiz aylık maaş hesaplaması yerine saat üzeri maaş hesaplaması yaptıklarını bu nedenle de 202 saati tamamlamaya herkesin eksik günü kadar maaşından kesinti yaptılar. Kendi oluşturdukları vardiya planı üzerinden çalıştık ve eksik gün, sağlık raporu ve geç işe başlama erken işten çıkma durumumuz da olmadı. 11 gün izinli olan vardiya da haliyle 202 saati tamamlıyamıyoruz. Bu konuda ne yapabiliriz. Kesinti yapmaları yasalmi. Nasil bir yol izlemeliyiz

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz durum çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girmektedir, eğer iş sözleşmenizde buna ilişkin hüküm yoksa işveren sizin onayınız olmadan tek taraflı çalışma şartlarını değiştiremez, bu sizin için haklı fesih sebebi sayılır, isterseniz ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  84. Hüseyin koca dedi ki:

    Merhaba,
    50 veya 60 yaş üzeri çalışan kişiye günlük 8 saatten fazla calışma yani zorunlu mesaiden muaf mıdır ?
    Mesaili çalışmama hakkı varmıdır ?
    Teşekkürler
    Hüseyin koca

    1. Admin dedi ki:

      Mevzuatta 18 yaşından küçükler için çalışma süreleri bakımından sınırlama getirilmiştir, 50 veya 60 yaş üzeri çalışanlar için herhangi bir çalışma süresi ayrımı yapılmamıştır. Ancak fazla mesai de yaş şartı gerekmez, yaşı kaç olursa olsun fazla mesai yaptırılabilmesi için işçinin onayının alınması gerekir. (Bkz. Onayı Olmadan Fazla Mesaiye Zorlanan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat İsteyebilir., Fazla Mesai İçin İşçi Onayında Ne Değişti ? başlıklı yazılar.)

  85. Tayfur dedi ki:

    Çalıştığımız iş yerinde haftanın 5 günü, günlük 10 saat çalışıyoruz. Çalıştığımız işyeri bu 10 saat içinde 1 saat mola hakkı veriyor. Mola haklarımızı yarım saat yemek ve diğerleri 5 veya 10 dakikalık farklı sürelerde kullandırtıyorlar.
    Ücretlerimiz asgari ücretin %60 fazlası.
    Sorum şu kullanılan mola mesai saatinden sayılıyor mu?
    Ayrıca iş yeri birim amirleri hastalanınca rapor almamızı engelliyor ve ücretsiz izine ayırıyorlar bununla ilgili ne yapabilirim.

    1. Admin dedi ki:

      Mola süreleri normalde çalışma süresinden sayılmaz, ancak Yargıtay kararlarına göre bazı durumlarda mola süreleri çalışma süresinden sayılır. Mola Süreleri Konusunda İşverenin Uyması Gereken Kurallar başlıklı yazının Mola Sürelerinin Çalışma Süresinden Sayılacağı ve Sayılmayacağı Haller başlıklı bölümünde bu konu açıklanmıştır. İşyeri birim amirlerinin hastalanınca rapor almayı engelleyip ücretsiz izne ayırmaları ise hukuki değil, İş Kanunu ve ilgili mevzuatta böyle bir düzenleme yok, ayrıca işçi talep etmedikçe, kabul etmedikçe işveren tek taraflı bir kararla işçiyi ücretsiz izne ayıramaz. (Bkz. İşveren İşçiyi Zorla Ücretsiz İzne Gönderebilir mi ?) Bu konuda ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  86. TAYFA dedi ki:

    İş yerinde bir işçimiz haftanın iki günü mola hariç 5 saat çalışıp, diğer günler için 45 saati tamamlamak adına 10 saat çalışabilir mi fazla mesai bu durumda verilir mi.Toplam çalışma 45 saat ?

    1. Admin dedi ki:

      Olabilir, eğer işyeri günde 7,5 saatten fazla çalışma yapılmaması gereken bir işyeri de değilse buna engel bir durum yok. Gerçi İş Kanununun 63 üncü maddesinde “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir ancak işçi ile aranızda yaptığınız anlaşma ile yani işçinin de kabul etmesi şartıyla günlük çalışma sürelerinin eşit belirlenmesi kuralının aksini kararlaştırabilirsiniz.
      Fazla mesai ücreti ödeme mecburiyeti de haftalık 45 saati aşan çalışma olduğunda doğar. Günlük 10 saat çalışmış olma fazla mesai ücreti ödenmesini gerektirmez, Yargıtay kararlarına göre günlük 11 saati aşan çalışmalarda haftalık 45 saatlik çalışma süresinin aşılıp aşılmadığına bakılmaksızın fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.

  87. Melek dedi ki:

    Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma taahhütnamesi nöbetli çalışanlar dışında tüm personelden alınması doğrumudur? Puantajda 45 saatini doldurmayan personellerin her ay 5 saat eksik çalışma gösterilmesinde bir sorun oluşur mu? Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği uyarınca haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini aşacak şekilde çalışma yapacak işçilerden fazla çalışma onayı alınması gerekir, nöbetli çalışıp çalışmaması fark etmez. Eğer işçinin haftalık çalışması 45 saati geçmiyorsa onay alınması da gerekmez. İş sözleşmesine bağlı olarak işçinin ücreti saatlik çalışma üzerinden hesaplanıyorsa, 45 saatini doldurmamış işçi için her ay 5 saat eksik çalışmış gösterilmesine engel bir durum yok, işçi kaç saat çalıştıysa o kadar süre üzerinden gösterilir.

  88. ferit dedi ki:

    12*36 vardiyası çalışan bir işçinin işe gelmediği 36 saat dilimindeki yol ve yemek parası kesilirmi, 12 saatlik çalışmasında 1 günlük yemek ücretimi verilir.

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre işveren işçiye yol – yemek ücreti vermek zorunda değil normalde. Ancak işçi – işveren arasındaki anlaşma – işyeri şartları gereği yol – yemek ücreti ödeniyorsa, bu durumda yol – yemek ücretinin ödeme şartlarına bakmak gerekir. Eğer sözleşmeye göre işçinin işe geldiği – çalıştığı gün için yol – yemek ücreti ödeniyorsa bu durumda işe gelmediği gün ödeme yapılmayabilir. (Bkz. İşveren Çalışanlara Yol ve Yemek Yardımı Yapmak Zorunda mıdır ?)

  89. Oktay dedi ki:

    Ben bir işyerinde asgari ücretle sigortalı çalışıyorum. İşveren işlerin kötülüğünü bahane edip gunluk calisma saatimi 6 ya çekerek puantajımı 6 saatten gorup maas verecegini soyledi. Boyle bir hakki var mi? Ayrıca boyle bir durumda haftalık izin vermeme gibi bir durumu var mi? Eger varsa aylığım ortalama agi ile ne kadara denk gelir. Ben 2 çocuk babasıyım ve eşimde çalışmıyor.

    1. Admin dedi ki:

      İşe girerken böyle anlaşmadınızsa, ücertiniz aylık olarak belirlendiyse, iş sözleşmesinde işverenin çalışma saatlerini değiştirebileceği belirtilmemişse, siz kabul etmedikçe işveren böyle bir değişiklik yapamaz. (Bkz. Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir) Eğer haftalık çalışma süreniz 45 saatin altına düşerse işveren haftalık izin vermek zorunda değildir.

  90. Necdet dedi ki:

    Ayda fazladan 50 saat mesai yapıyorum yani toplam 275 saat. Ayda sonunda ona görede fazla mesai ücretimi alıyorum.
    Merak ettiğim şu; “fazla mesai ücretini ay sonunda aldıktan sonra” yıllık fazla mesai kotam sıfırlanıyor mu? Yani 50/270 mi yoksa 0/270 mi?
    Denkleştirmede nasıl oluyor? 1. ay 250 saat çalışıp, 2. ay 200 saat çalışsam; 2. ayın sonunda yıllık kotam mesai sıfırlanıyor mu? Yani 25/270 mi yoksa 0/270 mi?

    1. Admin dedi ki:

      Fazla mesai ücretinin ödenmiş olması kotayı sıfırlamaz, fazla mesai ücreti ödenmiş olsun olmasın farketmez, çalışanlara yıllık 270 saatten fazla mesai yaptırılamaz.

      1. Necdet dedi ki:

        Cok tesekkur ederim en azindan hakkimi ogrendim.
        Ama yüksek işsizlikten ötürü korkudan birsey diyemiyoruz.
        iK muduru parasini verip …… dese yeridir.

  91. Ezgi dedi ki:

    Merhabalar admin bir is yerinde 10 saatlik calisma var 9 saati aktif calisma 1 saati de ara dinlenme bu is yeri cumartesi pazar tatil. Puantajini yapmak istesem nasil yapabilirim yardimci olurmusunuz.

    1. Admin dedi ki:

      Cumartesi – pazar çalışılmasa bile hafta için günde 9 saatlik çalışma ile 45 saatlik normal haftalık çalışma süresi tamamlanmış olacağından bu işçiye cumartesi – pazar için de ücret ödenmesi ve SGK’ya da aylık 30 gün üzerinden bildirilmesi gerekir. Yani Cumartesi – Pazar ücretli hafta tatili sayılır.

  92. Ezgi dedi ki:

    Anladim fakat sormak istedigim asgari ucretli bir personel icin ben bunu 45 saati asmadigi icin hafta icine nasil bolup puantajinda gostercem onu ogrenmek istemistim 7.5 saat girip kalani mesai girsem ucret farki cikar

    1. Admin dedi ki:

      Cumartesi – pazar günleri çalışmadıklarına ve hafta içi de 45 saatlik çalışma süresini doldurmadıklarına göre puantajda cumartesi – pazar günlerini boş yani çalışmadı olarak göstermeniz yeterli. Hafta içine bölmenize gerek yok.

  93. Ali dedi ki:

    Mrb ben bi fabrikada güvenlik görevlisiyim sabah tek vardiya olarak 11 saat çalışıyordum fakat mesai parası vermiyorlar şimdi 3 vardiya yaptılar çok düzensiz hazırlamışlar vardiyayı gece nöbetten çıkış akşam nöbetine gidiorum ne yapmam lazım

    1. Admin dedi ki:

      Vardiyalı çalışmada işverenin / işyerinin uyması gereken kurallar Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar başlıklı yazıda belirtilmiş olup, eğer işyerinde bu kurallara aykırı hareket ediliyorsa ALO 170 veya İş-Kur’a şikayette bulunabilirsiniz.

  94. Berna dedi ki:

    Merhabalar ben konfeksiyon da 8.30iş başı 19 da paydos şimdi hamile olduğum için 8.30 iş başı yapıyorum akşam 17.30 cıkış yaptırıyor lar ve 45 saati doldurmadığım için aylığından kesceklerini söylediler doğrumudur

    1. Admin dedi ki:

      45 saati doldurmadığınız için daha önce fazla mesai ödeniyor idiyse o ödenmez, ayrıca hafta sonu çalışmadığınız halde ücret ödeniyor idiyse o ödenmez. Tabii işe girerken farklı bir sözleşme yapmadınızsa.

  95. ali dedi ki:

    Selamün aleyküm ben özel sektörde sıhitesisat teknikeri olarak çalışıyorum. Şöyle bir durum var çalıştığım yer bana lojman veriyor ve bana şunu diyor akşam,acil durumlarda müdahele edilmesi mecburi diyor. Tamam sadece acil durumda bakalım ama bunlar şimdi her arızaya bakın diyor bizde anlaşmamızı söyleyince acil durum değil bu konu deyince konutu boşunamı veriyoruz mecbur bakacaksınız bakmıyorsanız siz bilirsiniz biz başka arkadaşlarla devam edelim sizde kendinize iş bakın gibi abuk subuk laflar konuşuyorlar.biz çıkarmayız siz istifa edersiniz diyolar bu durumda ne yapmalıyım.

    1. Admin dedi ki:

      Aleykum selam, eğer işe girerken yaptığınız iş sözleşmesinde yer alan şartlara göre siz haklıysanız bu durumda istifa etmek değil de sizin onayınız olmadan çalışma şartlarınızda esaslı değişiklik yapıldığı gerekçesiyle 4857 sayılı İş Kanunu 24/II/f bendine istinaden haklı sebeple iş akdinizi feshedip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. İkinci seçenek eğer il sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 öncesi ise ve 3600 prim gününüz dolduysa hiç uğraşmadan SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp, bu yazıya istinaden iş akdinizi feshedip yine kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

  96. ali dedi ki:

    Teşekkür edrim verdiğiniz bilgiler için .

  97. Eylul dedi ki:

    Merhaba

    Virus salgini sebebiyle isyerimiz zorlayici sebepten dolayi kismi sureli calismaya gecti.Perakende sektoru ve bizler merkez ofis calisanlari gorunuyoruz fakat merkezde bir masaniz bile yok bizim ofislerimiz magazalar.surekli sahadayiz.magazalar tamamen kapali ve %60 iskur destegi aliyoruz fakat bizlere haftada 22.5 saat calisilacagi bilgisi verildi.Sorum şu;Ben sahsim adima disari cikmak istemiyorum.suan gorevim olmayan isleri yapmak zorunda birakiliyorum.Surekli kapali magazalara gonderilip urun toplamasi,envanter,getir goturcu gibi kullaniliyoruz.Ben 22.5 saat calismak zorundamiyim.Ben calismak istemiyorum dedigimde isveren herhangi bir kesinti yaparmi?Bildigim kadariyla kismi sureli calismada eger isletmeleri kapatiyorsak hepsini kapatmamiz gerekiyor ve bizlerinde calismamasi gerekiyot.

    1. Admin dedi ki:

      Kısa çalışma Yönetmelikte “işyerinde uygulanan çalışma süresinin, işyerinin tamamında veya bir bölümünde geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması” şeklinde tanımlanmıştır. Dolayısıyla kısa çalışma ödeneği uygulamasında işveren işçiyi işyerindeki normal çalışma süresinin üçte ikisine kadar çalıştırabilir. Göreviniz olmayan işlerin yaptırılması konusuna gelince, şu an size yaptırılan işler iş sözleşmesinde yer alan görev tanımlarınız ve yapmanız gereken işler arasında yoksa, sizin onayınız olmadan çalışma şartlarınızda yapılan bu değişiklik sizin açınızdan haklı fesih sebebi sayılır. (Bkz. Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir9

  98. Hasan dedi ki:

    Selam benim bi sorum olacak yardimci olursaniz sevimirim bizde normalde vardiye sistemi yok bazen vardiye oluyor ornek olarak pazar gunu gunduze gelinecek ben ve arkasimda pazar aksam saat 8 de gelecegiz lazartesi sabah 8 de eve gidib sali sabahi normal is basi yapacagiz.simdi asil konu şu pazar sabah gelenler 12 saat mesai alacak ben ve arkadasim ise 4 saat alacakmisiz.nedenide pazartesi işe gelmememiz sizce bu dogrumudur.

    1. Admin dedi ki:

      Konuyu biraz karışık anlatmışsınız ancak İş Kanununa haftalık 45 saati aşan her bir saatlik çalışma için fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir, pazartesi işe gelmeyişiniz bunu değiştirmez, çünkü sonraki haftaya geçilmiş olmaktadır, eğer işyerinde denkleştirme uygulaması yoksa. (Bkz. İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ?, Haftalık Çalışma Süresinde Denkleştirme Esası Nedir ?)

      1. Hasan dedi ki:

        Pazar sabahi gidenler pazartesi is basi yapacaklarindan dolayi onlar 12 saat mesai alacak pazar aksami 20:00 de işe gidenlerde pazartesi sabah 8 de eve gidip sali sabah normal mesaisine devam edecek şimdi pazar akşam 8 de işe giden pazartesi sabah eve gittiginden dolayi 4 saat mesai yaziliyor.

  99. serhat dedi ki:

    Merhaba. Benim bir sorum olacaktı. Ben 7/24 açık olan özel bir ağız ve diş sağlığı polikliniğinde 19:00-08:00 saatleri arasında çalışmaktayım. Sigortam ‘bekçi’ statüsünde yatıyor. Gece en fazla 11 saat çalışma kanunu var. fakat ben 13 saat çalışıyorum. Yaklaşık olarak 21 aydır buradayım. Herhangi bir sözleşmeye imza attığımı hatırlamıyorum. Benim maaşım normal asgari ücret üzerinden yatıyor. Ben tam olarak çalışma saatlerimi nereden öğrenebilirim ? Ben bu durumda hem fazla çalıştığım için hemde fazla mesai ücreti yatmadığı için haklı fesih ile işten ayrılabilir miyim ?

    1. Admin dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinde; İşçilerin gece çalışmalarının yedibuçuk saati geçemeyeceği, ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabileceği belirtilmiştir. Durum böyle olmakla birlikte yine İş Kanunu hükümlerine göre bir işçi günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz, haftalık 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Hatta Yargıtay kararlarına göre haftalık 45 saati aşıp aşmadığına bakılmaksızın günlük 11 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ödenmesi gerekir. Öte yandan asgari ücret sadece haftada 45 saat süreyle çalışanlar için geçerlidir. 45 saatten fazla çalıştırılan işçinin ücreti asgari ücretten yüksek olmalıdır. İşyerinde bu şartlara uyulmadığı için 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesi II/f bendine istinaden haklı sebeple iş akdini feshedebilir, kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

  100. Ramazan dedi ki:

    Merhaba özel sektörde çalışıyorum eksik çalışmalarimiz veya fazla çalışmalarımız denkleştirme usulü kesiliyor
    1. Aylık 225 saat üstü çalışmalarımız ikiye bölünüp yarısı izin diğer yarısı 1.50ye çarpılıp veriliyor böyle bi husus olabilirmi
    2.Aylık 225 saat altı çalışma olursa saat olarak hesaplanıp aylıktan kesiliyor bu mümkünmüdür
    3.günlük çalışmalarımız saat hesabıyla yapılıyor gün içerisinde. 08:00-14:00 çalıştığımızda günlük 5 saat hakediş veriliyor ertesi gün is olmadığında” sirket sahibi evde kalın bugün gelmeyin dediginde” -7.5 daha boyle calismalari aya vurdugumuzda saat×gun 3 gün 5gun eksik oluyor buda bizden kesiliyor kanunda böyle bi denkleştirme usulü varmıdır yasalmidir. Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuz biraz karışık olmuş, İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ?, Haftalık Çalışma Süresinde Denkleştirme Esası Nedir ? başlıklı yazıları inceleyin, halen kafanızda soru işareti kalırsa tekrar yazabilirsiniz.

  101. Arel dedi ki:

    merhalar 15/04/2014 – 31/03/2020 tarihleri arasında Kadrolu olarak turizimde bir otelde çalıştım kovid-19 sebebiyle bizi haklarımızı vermek suretiyle işten çıkardılar otelin acılacagı sezon başı mayıs /ekim arası bize 9/5 degilde9/6 calısacaksınız diye evrak imzalattılar tam 6 sene 6 şar ay günlük 1 saat fazla çalıştırdılar mesaide vermediler ayrıca ayda 2 defada sabah mesaiden 3 saat önce kalkıp aksam mesai bitiminden sonra 8/9 gibi evime dönebiliyordum iş mahkemesine versem kazanırmıyım şahitlerim çok var ama onlarda bizi işten çıkarırlar korkusuna ne der bilmiyorum

    1. Admin dedi ki:

      Kazanıp kazanamayacağınızı bilemeyiz, iddialarınızı ispatlayabilmenize ve mahkemenin takdirine bağlı. Ancak konu işçilik alacaklarıyla ilgili olduğu için dava açmadan önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.

  102. Ali dedi ki:

    Merhaba … Benım mart ayında 64 fazla mesaim vardı fakat fabrika salgın yuzunden 1 hafta üretimi durdurdu mesai si olanların mesailerinden kesildi olmayanların yıllık izinlerinden. Benım burada öğrenmek istrdiğim şu mesai saatim o hafta için kesilirken 6 gün yani 54 saatten mi kesilir yoksa günlük çalışma saatimiz 9 saat 5 gün 45 saat üzerinden mi kesinti yapması gerekir.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işyerinde denkleştirme esası uygulanmıyorsa, fazla mesai ücreti haftalık 45 saatlik çalışma süresi esas alınarak belirlenir ve 45 saati aşan çalışma için fazla mesai ödenmesi gerekir, ayrıca mesai ücretinin izinden kesilmesinden kastınız nedir anlayamadık ancak böyle bir uygulama yok, sadece işçi kendi isterse fazla mesai yerine serbest zaman kullanabilir. (Bkz. Fazla Çalışmada Ücret Yerine İzin Kullanılabilir mi ?)

  103. Ali dedi ki:

    Söyle 1 haftalıl iznimi mesai saatimden tamamlandı yıllık izin yazılmadı ama orada 45 saat olarak kesmeti 54 saat olarak kesinti yasadım

  104. İlker dedi ki:

    Merhaba bizim çalışma şeklimiz 24 48 bu vardiya sistemine yeni geçtik zorunlu hallerde izin almamız gerektiğinde senelik izinden 1 günlük izin kullanıyoruz yanlız bu 1 günlük iznimizi kullandığımız da gece 12 de işe başlamamız gerektiği söylenip 12 den sonrası içinde 1 gün izin almamız gerektiğini söylüyorlar yani sabah 8 de başlayıp ertesi gün sabah 8 de çıktığımız işten zorunlu hallerde senelik izin kullanırsak bu 24 saaatlik süreçte 2 gün yıllık izinden düşüyor bu konu hakkında bilgi alabilir miyim ne yapmamız gerekiyor teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Konuyu biraz karışık anlatmışsınız. Vardiyalı çalışmada işverenin uyması gereken kurallarla ilgili olarak Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar başlıklı yazıya, yıllık ücretli izinle ilgili olarak da Rapor-İzin Rehberi sayfasına bakabilirsiniz.

  105. Simurg dedi ki:

    Merhaba iyi gûnler,bir işyeriyle görüştum.Saatleri 8.30 -8:30 şeklinde dedi .Sigorta+2800 tl maaş ve de yemek .Sizce yasal mi?Şimdiden teşekkürler ?

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz saatlerde bir yanlışlık olmalı, 8.30 -8:30 günde 24 saat demektir. Eğer sabah 8:30, akşam 20:30 şeklindeyse 12 saat eder, mola süresi uygulanmıyorsa İş Kanununa göre işçiler günde 11 saatten fazla çalıştırılamayacağı için yasal değil. Ayrıca bu durumda günlük 11, haftalık 45 saati geçen çalışmalar için fazla mesai, en az 24 saat hafta tatili verilmesi ve yılda 270 saatten fazla da fazla mesai yaptırılmaması gerekir. Ayrıca fazla mesai ücretleri 2800 liradan düşüldüğünde kalan net ücretinizin Asgari Geçim İndirimi Dahil Aylık Net Asgari Ücret Tutarları sayfasında belirtilen ücret tutarından düşük olmaması gerekir, aksi halde sizi asgari ücretten daha düşük bir ücretle çalıştırmış olurlar.

  106. Refik dedi ki:

    Merhaba benim sorum esnek calisma hakkinda is yeri personel azaltiniba gitti 3 er kişi izinli oluyor haftalık veya 2 ser haftalık seklinde geri kalan personel ise sabah 8 aksam 6 calisiyor ve bu surede belli bir saatte 1 saat yemek molan olmuyir 10 dk veya 20 ramazan dolayısıyla oruclu oldugumuz icin oda yok istirahat hakkı yok bu yasal mı esnek calisma bunun neresinde birde istenilse kimse izne çıkmadan da çalışa bilir isler o kadar yogun

    1. Admin dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla işyerinin esnek çalışma uygulaması aynı anda işçilerin sadece bir kısmının çalıştırılmasından ibaret. Ancak bu sürede işyerinde çalışan işçilere, günlük çalışma süresine göre Mola Süreleri Konusunda İşverenin Uyması Gereken Kurallar başlıklı yazıda belirtildiği şekilde mola süresi vermek zorunda, Ramazan ayında olmamız, işçinin oruçlu olması bu kuralları değiştirmez. Ayrıca işveren işçinin çalıştığı süreye ait ücreti tam ödemek, haftalık 45 saati aşan çalışmalarda fazla mesai ücreti ödemek ve hafta tatili (haftalık izin) kullandırmak zorundadır.

  107. Serdal dedi ki:

    Selamünaleyküm kolay gelsin sorum şu olacak çalışmış olduğum otomotiv sektöründe haftalık 45 saati dengelemek için sabah 8.30 akşam 6. 00 çalışıyoruz. Bir cumartesi mesai bir hafta tatil olarak calışıyoruz. Is veren aylık 180 saat çalıştırmayı değil aylık 192 saat calistiriyor bizi aylık çalıştırma hakkı kaç saattir. İtiraz ettim bodroyu imzalamadim. Covit yüzündende %50 çalışma programı ayarladilar geçen ay 104 saat çalıştık bu ay 102 saati senelik izinlerle tamamlamaya çalışıyorlar hakları varmi

    1. Admin dedi ki:

      Aleykum selam. İş Kanununda aylık çalışma süresi belirtilmemiştir, Kanunda sadece haftalık normal çalışma süresinin en fazla 45 saat olduğu, 45 saati aşan çalışmalar için işçiye fazla mesai ödenmesi ve her hafta en az 24 saatlik hafta tatili verilmesi gerektiği, ayrıca işçinin günlük 11 saatten fazla çalıştırılamayacağı, yılda 270 saatten çok fazla mesai yaptırılamayacağı belirtilmiştir. (Bkz. İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ?)
      Diğer konuya gelince, işyeri kısa çalışma ödeneği için İŞKUR’a başvurdu ancak sizi aynen eskiden olduğu gibi tam süreli çalıştırıyorsa, bu konu da Fırsatçı İşverenleri Mutlaka İŞKUR’a Bildirin ! başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  108. Kadir dedi ki:

    Merhaba Ben bir Savunma Sanayinde CNC oparatörüyüm.İş kannlarına göre bir işçi aynı anda Kaç mkine de çalıştırılabilir ? Aynı anda 3 makina da çalıştırılabilir mi bir çalışan ?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda sadece işçinin çalışma sürelerine yer verilmiştir, bu konuda bir hüküm yoktur. Sadece işverenin eşik davranma yükümlülüğü açısından değerlendirilebilir. Örneğin işyerindeki diğer çalışanlar sadece bir makinaya bakarken, bir başka işçi biden fazla makinaya bakmak zorunda kalıyorsa, iş yükü öbürlerine göre fazlaysa bu durumda işveren eşitlik ilkesine aykırı davranmış sayılır.
      Bu konu daha çok iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ile ilgili bir durum. Bu mevzuata göre de;
      – İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamak, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlamak,
      – Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbiri almak, organizasyonu yapmak, gerekli araç ve gereçleri sağlanmak, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmak,
      – Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne almak,
      zorundadır.
      Belirttiğiniz durum özellikle iş kazası – meslek hastalığı hallerinde işverenin sorumluluğunu doğurur. Eğer eleman yetersizliği nedeniyle işveren bunu yapıyorsa, yeterli eleman çalıştırmak zorunda.
      Ayrıca bu konudaki sorumluluk işverenle birlikte iş güvenliği uzmanının da sorumluluğu. Bu konuda işvereni uyarması gerekir. Siz de durumu iş güvenliği uzmanına iletebilirsiniz.

  109. Feride dedi ki:

    Merhaba, 1 gün olan izin günüm haricinde her gün sabah 07:00-09.30 arasında ve öğleden sonra 16:00-18:00 arasında kısmi olarak çalıştırılıyorum. Toplamda 24 saat çalışma ediyor ancak her gün hem sabah hem de öğleden sonra işyerinde hazır olmam bekleniyor, aradaki 6.5 saatte serbestim eve bile gidebilirim.Fakat hem sabah hem akşam bulundurulmak zorunda olmam nedeniyle bu kötü niyetli şekilde çalıştırmaya karşı bunun tam gün tam süreli çalışma olarak sayılabilmesini sağlayabilir miyim?

  110. Acan dedi ki:

    Merhaba ben bi işçiyim sabah 08:00de işe başlayıp 16:00 da vardiyam bitiyor beni tekrardan gece 00:00 vardiyasına çağırıp çalıştırıyorlar böyle bi haklı varmı işverenin

    1. Admin dedi ki:

      İşverenin böyle bir hakkı yok, yapılan yasal de değil. Çünkü İş Kanununa göre bir işçi 24 saat içinde en fazla 11 saat çalıştırılabilir, 1 saat de mola süresi eklense, geriye 12 saat kalır. Bu demektir ki işçi 12 saat dinlendirilmeden tekrar işe çağrılamaz, çalıştırılamaz. (Bkz. İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ?)

  111. Celal Çolak dedi ki:

    Akşam saat 17.00 de işbaşı yapiyorum sabah saat 07.30 da bırakıyorum. Benim kahvaltı hakkım var mı?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda işçinin yemek veya kahvaltı hakkıyla / saatiyle ilgili bir düzenleme yok, Kanunda sadece mola süreleri düzenlenmiştir. (Bkz. Mola Süreleri Konusunda İşverenin Uyması Gereken Kurallar)

  112. Nesibe 61 dedi ki:

    Merhaba taşeron olarak çalıştığım kurumda 3 mesaili sistemde çalışmaktayım 2gun 8 16 2 gün 16 24 iki gün de 24 08 yarım saat mola hakkımız olduğundan bazı haftalar 37.5 saat çalışıyoruz iş sözleşmesinde 45 saatin altında çalışma ile ilgili bir madde yok tamamlanması ile ilgili de ama fazla çalışma yaptırılarak 45 saate tamamlanması gerektiği söyleniyor vardiyalı çalışma sisteminde 1 gün hafta izni ile kalan 6 günde eşit süreli çalışmamız gerekiyorsa gece 7.5 saatten fazla calistirilamadigimiz için gündüz ve ikindi vardiyasında 7.5 saatten fazla çalıştırılabilir miyiz iş kanunda işçinin saklı hakları konusunda mevcut olan düzende iş de akşama olmamasina rağmen böyle bir şey talep edebiliri işveren eksik çalışmada ücret indirimine gidilemiyor zaten ancak sabah 8 de gelip akşam 6 da çıkmanızı isteyebilir mi veya ikindi vardiyasina 4te gelip gece 1 gibi çıkmanızı istemedi normal mi

    1. Admin dedi ki:

      Vardiyalı çalışma hakkında ayrıntılı bilgiler https://www.isvesosyalguvenlik.com/vardiyali-calismalarda-uyulmasi-gereken-kurallar/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. Öte yandan İş Kanununda sadece işçinin günde 11 saatten fazla, istisnalar hariç gece 7,5 saatten fazla çalıştırılamayacağı belirtilmiş olup, gündüz 7,5 saatten fazla çalışıp haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini tamamlamanıza engel bir durum yok.

  113. tuğba dedi ki:

    Merhabalar.Çalışma saatlerimiz sabah 08:00 akşam 18:30 ve cumartesi pazar tatil. 1 saat yemek molası yarım saatte çay molamız vardır. Persı-onel saat 11:30’da izin alıp paydos etmiştir. 12:30-13:30 yemek saatimiz vardır . bu işçiye kaç saat eksik yazmalıyım. ek olarak 15:30 ‘da 15dk’lık çay molası vardır.

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz 12:30-13:30 arası mola süresi ile 15:30-15:45 arası çay molası çalışmaya devam eden işçiler için geçerlidir. Eğer söz konusu personel 11:30’dan sonra o gün işyerinde hiç çalışmadıysa, izni hangi kapsamda aldı, işyerindeki çalışma sistemi nasıldır bilmiyoruz ama sadece 11:30’a kadar olan çalışma süresinin dikkate alınması gerekir. Zaten https://www.isvesosyalguvenlik.com/mola-suresinin-calisma-suresinden-sayilacagi-haller/ başlıklı yazıda belirtilen istisnai durum hariç mola süresi çalışma süresinden sayılmaz.

  114. ali kemal dedi ki:

    Merhaba 7. gün mesaisine de kanuni olarak gitmek zorunlu mu yoksa 7. günde mesai gibi gitmesek de mesai gibi kanuni olarak zorunlu değil mi bide normal 4/12 vardiyasından mesaili olarak gece 20/08 vardiyasına geçiyoruz ancak mesai bi gün sonrasına yazılıyor yani 24 saat fiilen izin yapmıyoruz ama gösterilen bi gün sonrasına mesai yazıldığı için izin yapmış gösteriliyoruz bu kanuni mi? Teşekkürler

  115. Ahmet dedi ki:

    Merhabalar;Özel Güvenlik Görevlisi olarak 3 vardiyalı sistemle çalışmaktayız.Genellikle 08:00/16:00 vardiyasında 6 gün çalıştıktan sonra ,7. günü 24 saat kesintisiz istirahat olması gereken hafta tatili günü içerisin de ,gece 00:00 da yeni gün başlıyor diye ( Örneğin:Pazartesi tatil günüm pazartesi gece 00:00 da gün pazartesi oldu diye gece vardiyasına başlatılıyoruz)00:00 / 08:00 vardiyasın da işe başlatılıyoruz. Kanunen bu çalışma şekli uygunmudur?Teşekkür ederim

  116. Ahmet dedi ki:

    Özür dilerim yazdığım pazartesi tatil günü örneğinde 00:00 dan sonra salı günü diye düzeltme yapmak istiyorum.Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/vardiyali-calismalarda-uyulmasi-gereken-kurallar/ başlıklı yazıda açıklanmış olup, size uygulanan çalışma şeklinin mevzuata uygun olup olmadığını siz değerlendirebilirsiniz.

  117. ismail dedi ki:

    4 d işçisi olarak çalışmaktayım sozlesmemde belirtilmemesine rağmen denkleştirme usulü çalışmaktayım 08 20 veya 20 08 olmak üzere çalışıyoruz 1 ay 15×12 gün diğer ay 15×12+5×9 saat çalışmaktayım teknik personelim ve iş yerinde hazır bulunuyorum bu yasalmidir size ara dinlenme vermek zorundayız siz buna tabi değilsiniz diyorlar ve günlük 1 saatimizi düşüyorlar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununda gündüz ve gece çalışma azami çalışma süresi yönüyle bazı istisnalar yer almaktadır, ancak ara dinlenmesi yani mola süresi konusunda Kanunun 68 inci maddesinde sadece; “Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir. Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir.” şeklinde istisnalara yer verilmiştir, maddede kamu – özel sektör işyeri için herhangi bir ayrım da yapılmamıştır. Çünkü bu süreler işçinin dinlenebilmesi, verimli çalışabilmesi, dikkatinin dağılıp iş kazasının meydana gelmemesi ve işçinin sağlığı için verilmesi gereken dinlenme süreleridir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mola-sureleri-konusunda-isverenin-uymasi-gereken-kurallar/)

  118. rıza dedi ki:

    işkur elemanına covid (bu dönemde) dönüşümlü çalışma şeklinde izin verilemez mi

  119. Tolga dedi ki:

    Merhaba Sabah 08:00 da işe başlayıp toplamda 18 saat çalışıp gece 02:00 da paydos ettim. Normal şartlarda 08:00-18:00 çalışıyorum. işe tekrar başlamam için kalan süre 6 saat oldu. 18 saat çalıştıktan sonra ertesi gün ücretli izinli sayılır mıyım ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununda buna ilişkin bir hüküm yok, Kanuna göre sadece haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini tamamlayan işçi en az 24 saatlik ücretli hafta tatili iznine hak kazanır. Yine İş Kanununa göre işçiler en fazla 24 saat içinde 11 saat çalıştırılabilir. Bu durumda en azından sonraki mesainin başlaması için 6 saatten fazla dinlenme süresi verilmesi gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscilerin-mesai-saatleri-nasil-belirlenir/)

  120. Nihat yılmaz dedi ki:

    Selam günlük 4 saatlik çalışma kaç güne takabül eder tşkrler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer part – time çalışma kapsamında soruyorsanız, günlük çalışma saati toplamı aylık çalışılan gün sayısı ile çarpılır, ay içerisindeki toplam çalışma süresi bulunur, bulunan bu süre 7,5’a (yedi buçuğa) bölünür, küsuratlar tama iblağ edilir yani virgül sonrası rakam 1 gün olarak kabul edilir, bu şekilde SGK’ya bildirilecek aylık gün sayısı hesaplanır.

  121. burak dedi ki:

    merhaba,ben otelde çalısıyorum, eskiden gunde 8 saat çalısıyorduk.. 7.5 saat çalışma 30 dk mola olarak gözukuyordu… iş yeri şimdi bunu değiştirdi günlük çalışma saatini 8.5 saat yaptı, 7.5 saatini çalışma 1 saatini mola olarak gösteriyorlar… böyle bir şey yapmaları mumkunmu ? 1 saat mola verebilmeleri için 7.5 saat üstü çalıstırmaları gerekmezmi ? yok 7.5 saatin üstünde çalıştırıp üstüne mesai olarak gösteriyorlarda 1 saat molamız nerede ? bu 8.5 saatin üstü yapmazmı ? bu sıralar bu olay sadece bizim firmamız değil, bir çok firma tarafından uygulamaya dökülen bir şey.. bu 8.5 saat çalıştıran firmalar mola ve mesai saatlarini nasıl yapabilirler ? bu saatlere göre bize mesai uygulanmış olmuyormu ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Başka ziyaretçilerimizden de bu konuda sorular gelmeye başladı, belirttiğiniz gibi demek ki işyerlerinde bu konudaki uygulamalar yaygınlaşmaya başladı. İşçilerin işyerindeki günlük çalışma sürelerine göre işveren tarafından verilmesi gereken mola süreleri 4857 sayılı İş Kanununun “Ara dinlenmesi” başlıklı 69 uncu maddesinde belirtilmiş olmakla birlikte, yine maddede belirtildiği üzere bu süreler asgari mola süreleridir, işveren mola süresini daha uzun tutabilir. Burada önemli olan işverenin mola süresinde işçiyi serbest bırakması, molayı kurallarına uygun kullandırmış olmasıdır, aksi halde işverenin mola olarak belirttiği süreler çalışma süresinden sayılır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mola-sureleri-konusunda-isverenin-uymasi-gereken-kurallar/)

  122. BEKIR ÇATALKAYA dedi ki:

    Sabah 8 de iş başı. 12.30 1de iş başı. Aralıksız şimdi 5.30 normal gunde 6.30 paydos. Özel bir koltuk kanepe atolyesi 100kisilik bir şirket. Ankara sitelerde. Yani günlük 10saat 11 saat gibi çalışıyoruz. Mesai falanda degil. Normal çalışma günde 8 saatmi kanunla. Bu konuda ne yapabiliriz. Hakliysan duyuru olarakta müfettiş gönderilsin.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununda günlük çalışma süresi belirtilmemiş, sadece işçinin günlük en fazla 11 saat çalıştırılabileceğine dair sınırlama getirilmiş, haftalık normal çalışma süresi belirtilmiştir. Haftalık normal çalışma süresi de 45 saat olup bu süreyi aşan her bir saatlik çalışma için, ayrıca 45 saatin aşılıp aşılmadığına bakılmaksızın günlük 11 saati aşan çalışmalar için işverenin fazla mesai ödemesi gerekir. Bu konuda ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscilerin-mesai-saatleri-nasil-belirlenir/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  123. Barış dedi ki:

    Merhaba ben ekskavatör operatörü olduğum halde meslek kodunda inşaat işçisi diye geçirmişler nereye şikayet edebilirim bunu hakkari yüksekovada çalışıyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne başvurmanız gerekir. Bu konuda https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgkya-gercek-meslek-kodunun-bildirilmemesi-calisanin-hak-kaybina-yol-acar-mi/ başlıklı yazıya da bakabilirsiniz.

  124. Gökhan dedi ki:

    8_6 olarak 5 iş günü çalıştığımızda devamaındaki 2 gün hafta tatili bu hafta tatilinin
    İlk günü cumartesi %100 mesai ödüyotlar pazar %300 hafta tatili sayılan cumartesi günü de %300 mesai ödemeleri gerekmiyor mu

  125. Ali kudu dedi ki:

    Cumârtesi günleri normal öğlene kadar çalışıyoruz cumartesi izin aldığımız zaman işveren yarım günü tam gün olarak değerlendiriyor daha önceden yarım gün olarak işlem yapıyordu şimdi ise tam gün olarak işlem yapıyor bu yaptığı yasal mıdır

  126. Serkan dedi ki:

    Biz saat ücreti calısıyoruz gunluk 9 saat cumartesı pazar tatil cumartesı calışma olursa %50 verıyor bunda fıkırız fak ayda 3 gün işe gelmeyen bır. Kısının 3 gununu kesıyor fazla mesai yaptuoıysa ondan da 3 günü kesiyorr sigortayı dda uc gun kesık yatırıyor kanunen boyle bırsey varmı yapabılırmı hhemm 3 gun kesıyor heem fazla mesaıden 3 gunu kesıyor hemde sıgortadan 3 gunu kesıyor

  127. Aslı dedi ki:

    Çalıştığım birim vardiyalı ,haftanın 5 günü çalışıyoruz ve bu çalıştığımız günler hafta sonu da olabiliyor.
    Vardiyalı ekipte çalışan personelin hafta içi 2 gün tam süreli bir eğitime katılması durumunda aynı hafta için tamamlaması gereken mesaisi 3 gün müdür yoksa 5 gün mü ?

  128. Seyit Erçal dedi ki:

    Konu dışı olabilir belki ama bir sorum olacaktı. Beş iş günü bloke konulan banka hesabımın, blokenin kalkmasının bitiş saati gece 00:01 midir yoksa memurların çalışma süresi olan 17:30 mudur acaba. Sorumu yanıtlarsanız sevinirim

  129. Elena Ceylan dedi ki:

    Merhaba farklı bir meslek grublari oluyor bir prova mankeni olarak surekli ayakta sabit durarak ve devamli kiyafet degestirek çok yorucu ve ilerde sağlık sorunu cikaran bir meslek ama kanunen ağır biir is yapmadığı göründüğü icin bu konuda tam ne kadar çalışmalı ilerde ne tur sagılık sorunları cikarmali hangi kurumda bilgi alabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Belirtiğiniz işi yapan kişiye yıpranma payı (fiili hizmet süresi) verilmemektedir. İleride çıkacağını belirtiğiniz sağlık sorunlarının yapılan işten kaynaklandığı tespit edilirse en fazla meslek hastalığı sayılır. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü veya İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünden bilgi alabilirsiniz.

  130. Nusret bayer dedi ki:

    Belediye şoförü bir işçi günlük masaisi bittikten sonra (genelde birkaç saat fazla mesaisi oluyor) kaç saat sonra mesaiye çağrılabilir. 24 saat çalışma yani 3 vardiyalı bir sistemde?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aradan en az 11 saat geçmiş olması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/butun-ayrintilari-ve-kurallariyla-vardiyali-calisma-sistemi/)

  131. Birdbox dedi ki:

    Merhaba,

    Kurumsal bir firmanın lojistik departmanında operatör olarak çalışıyorum. Normal vardiya düzeninde, Hafta içi bir gün off – hafta sonu bir gün off olarak çalışmaktaydık. Ancak, yeni bir düzenlenme ile hafta sonu off günümüz kaldırıldı ve hafta içi blok şekilde 2 gün off verildi.
    Şu an mevcut 2 haftalık çalışma programım göz önüne alındığında, aynı hafta içerisinde olmasa bile 7 gün üst üste çalışmak zorundayım:

    1 – 7 Agustos: Off – Off – Çarş (8/5) – Perşembe (8/5) – Cuma (8/5) – Ctesi (8/5) – Pazar (8/5)

    8 – 14 Ağustos: Ptesi (17 .00/02.00) – Salı (17 .00/02.00) – Off – Off – Cuma (17 .00/02.00) – Ctesi (17 .00/02.00) – Pazar (17 .00/02.00)

    Aynı hafta içerisinde olmasa bile 7 gün aralıksız çalıştırılmak yasal mıdır? Eğer ki yasal değil ise işveren açısından hangi sonuçları oluşur?

    Sevgiler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanunun bu konuda iki önemli sınırlaması bulunmaktadır;
      1- İşçi günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz.
      2- Haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlayan işçiye 7 günlük zaman dilimi içerisinde yani bir haftalık süre bitmeden işverenin en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin) vermesi gerekir.
      Şikayet veya tespit halinde işveren bu konuda idari para cezasına maruz kalır.

      1. Birdbox dedi ki:

        Yaşanılan bu durum ile ilgili, nereye şikayetimi nereye yapabilirim?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          ALO 170’e veya işyerinin bağlı olduğu İŞKUR Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.

  132. serap dedi ki:

    Mermaba ben bir nakliyat ve ihracat yapan firmada çalışıyorum haftaiçi günlük 8 /5.30 çalışma saatimiz cumartesi günü de 8 den öğlen 1’e kadar çalışıyoruz bu saatler fazla mesai ye giriyor mu acaba?Teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalışma sürenizin 45 saati aşan kısmı varsa fazla mesaiye girer, hesaplamayı siz yapabilirsiniz. Ara dinlenme yani mola sürelerini günlük çalışma süresinden düşmeniz gerekir.

  133. Murat Çınar dedi ki:

    İş yeri bu ayın 27 si nde kapanıyor haftada 6gün çalışacaz bu süreçte haftalık iznimiz oluyormu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      45 saatlik haftalık çalışma süresini doldurursanız, ücretli hafta tatili hakkınız doğar, işyeri kapandığı için hafta tatilini kullanamazsanız o günün ücretinin ödenmesi gerekir.

  134. Gülşah Danacı dedi ki:

    Merhaba bir güzellik merkezinde çalışıyorum sabah 9 akşam 7 ve cumartesi full çalışıyorum. İdari kadroda olmama rağmen. Bu yasal mıdır ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Haftalık 45 saati geçen her bir saatlik çalışma fazla mesai sayılır, ayrıca en az 24 saatlik ücretli hafta tatili (haftalık izin) verilmesi gerekir, dolayısıyla yapılanlar yasal değil.

  135. Osman dedi ki:

    Merhaba ,
    1 Haftada 7 Gün Olduğuna Göre 5 Gün çalışıp 2 gün izin kullanmamız gerekmekte.
    Yeni Gelen Restorant Müdürü Bizi 1 Haftada 6 Gün çalıştırıp 2 Gün izin kullandırıyor Bu Kanunen Doğru bir davranışmıdır Acaba onu Ögrenmek İstedim.
    Maktu Çalışanıyım Yönetici Olarak
    Saygılarımla,
    Osman.Y

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş sözleşmeniz aksi belirtilmediyse, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre işverenin bir gün (en az 24 saat) haftalık izin vermesi yeterli, iki gün izin vermek zorunda değil. Ancak bu durumda 45 saati aşan çalışmalar için işverenin ayrıca fazla mesai ücreti de ödemesi gerekir.

  136. Yasin dedi ki:

    Merhaba hafta içi 09:00, 18:00,hafta sonu (cumartesi) 09:00,14:00 saatleri arasında çalışıyorum. Cumartesi günü çıkış saati 12:00 olması gerekmezmi?, 2 saat fazladan çalıştığımı düşünüyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren eğer size Pazar günü yani bir haftalık süre içerisinde en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin) kullandırıyorsa ve iş sözleşmesinde de aksine bir hüküm yoksa, sizden fazla mesai konusunda da onay aldıysa, isterse sizi Cumartesi günü de 18:00’e kadar çalıştırabilir. Burada işverenin tek yükümlülüğü haftalık 45 saati aşan her bir saatlik fazla çalışma için fazla mesai ücreti ödemektir.

  137. Can dedi ki:

    Merhaba . Bir fabrikada mühendis olarak çalışıyorum. 08:00-18:00 arasında haftaiçi ve cumartesi günleri de 08:00-16:00 çalışıyorum. Buna rağmen bize mesai ücreti ödenmiyor . Neden olabilir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işe girerken maaşınız mesai ücreti dahil belirlenmediyse, haftalık 45 saati aşan her bir saatlik çalışma için, hatta Yargıtay kararlarına göre haftalık 45 saati aşıp aşmadığına bakılmaksızın günlük 11 saati aşan her bir saatlik çalışma fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Aylık ücretin fazla mesai dahil belirlenebilmesinin de bazı şartları vardır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/aylik-ucret-fazla-mesai-ucretini-de-kapsayacak-sekilde-belirlenebilir-mi/) Bu konuda işyerinin muhasebe / insan kaynakları birimi ile görüşüp fazla mesai ücretinizi talep edebilirsiniz.

  138. Yagmur dedi ki:

    Sabah 10.45 aksam7 cikisliyim öğle molam kaç dakika olmalıdır.ve bu hakkı ister dışarıda istersem is yeri içinde kullanmak bana mı bagli

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kanunda öğle molası için ayrı bir süre belirlenmemiştir, sadece işçinin günlük çalışma süresine göre verilmesi gereken günlük asgari mola süresinin toplamı belirtilmiştir. Bu konuda ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/mola-sureleri-konusunda-isverenin-uymasi-gereken-kurallar/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  139. Özlem Yıldız dedi ki:

    İlk öncelikle merhabalar ben şunu sormak istiyorum …. market sektöründe şarküteri bölümünde çalışıyorum ben ve çalışma arkadaşım haftanın dört günü kapanış geliyoruz saat birbucuk da mesai saati başlar gece yirmi ikide biter kalan iki günü aracı olarak bir günde haftalık izin olarak kullandırmaya çalışıyor bu yasal bir mevzuat mi diğer çalışanlara böyle uygulamiyo benim bildiğim yanlişsam düzeltin beni haftayı iki ye bolmek zorunda değil mi burda eşitlik ilkesine aykırı bir davranış değil mi iyi niyeti suistimal kanununa girmez mi beni bilgilendirirseniz gerçekten minnettar olurum teşekkür ederim şimdiden ilgi alakanız için

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Konuyu biraz karışık anlatmışsınız, İş Kanununa göre işveren işçiyi günde 11 saatten fazla çalıştıramaz, günlük 11 saati ve haftalık 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ücreti ödemesi gerekir, ayrıca haftalık 45 saati tamamlayan işçiye en az 24 saatlik ücretli haftalık izin vermesi gerekir, bu işyerinde çalışma şartları ve iş durumuna göre ayarlayıp hafta içi de verebilir, ayrıca işveren haftalık izni çalışanlara haftanın farklı günlerinde de kullandırabilir, çalışanların tamamına aynı gün kullandırmak zorunda değildir. İşverenin eşit davranma borcuyla ilgili de https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-calisanlar-arasinda-ayrimcilik-yapabilecegi-istisnai-durumlar/,

  140. Bedri dedi ki:

    Merhabalar Ben Şu an hâlen çalışmakta olduğum işyerimde . 12 Şubat – 1 Ocak 2023 yılları arasında günde 12 saat çalışma ve 15 günde bir kez izin ve sigortalı olarak çalıştırıldım. Hiç yıllık izin mazaret izni hastalık izni kesinlikle kullanmadım. Şimdi ayrılmak istiyorum daha doğrusu buna mecbur bırakılıyorum. Haklarım ve taleplerim ne olmalıdır? Yardımcı olursanız sevinirim kolay gelsin.

  141. Talha dedi ki:

    Ben gaz alti kaynak işi yapıyorum fabrikada 8 18 ile 18 4 saatleri arası çalışıyorum kaynakcilarin 8 17 çalışması gerekmiyormu gerekiyorsa hangi haller arasında bilgi verirseniz sevinirim

  142. Bahar dedi ki:

    Merhaba ayda 6 of kullaniyoruz günlük 9 saat çalışıyoruz fakat mudurumiz mola dahil bunun 9 buçuk saat olması gerektiğini söylüyor bize mesai işlemiyor bazen daha da fazla oluyor sormak istediğim 6 izin yaptığımız için mola saatimiz bu 9 saatin icindemi

  143. NESİYME dedi ki:

    Merhabalar ben bir gıda fabrikasında çalışmaktayım. Sabah 8:00-18:00 arası calısıp cumartesi de 08:00-16:00 arası saatleri çalışıyorum.
    Giriş çıkışlarda kart basıyoruz ama tabi bunlarlada oynama yapılıyor.
    Cumartesi çalıştığımız mesai olarak ödenmek zorunda mı? Ödenmiyorsa şikayet etme hakkımız var mı?

  144. Mustafa dedi ki:

    Merhaba kömür madeni açık işletmede çalışan bir şöförüm 15 günde bir gün izin kullandıyorlar ve günlük çalışma sürecimiz sabah08:00 çıkış 19:00 1 yıl 2 aylık elemanım mecburi pazar çalıştırılıyormu ayrılsak ne gibi haklarımız var deraylı birşey bulamadım bir yerde

  145. Mustafa dedi ki:

    08.00_1800 çalışma saatimiz cumartesi 17.00 ye kadar çalışmaktayız pazari da 17.00 olarak çalıştırmak istiyolar bunu nasıl çözeriz

  146. hakkı dedi ki:

    Bu yasayı çıkartan akp yi saygıyla alkışlıyorum ,yapsa yapsa ak parti yapardı zaten ..
    Könheleşmiş adalet sistemi içerisinde, 7.5 saat gece çalışmasını geçen çalışanların, turizm, sağlık ve güvenlik sektörlerinde diğer sektörlerden farklı bir uygulama ile mesai saatleri sonrası ek ücret alamama durumuyla ilgili bir kanun çıkarıldığına dair ifadeler duyulmaktadır. Bu durum, temel hak ve özgürlüklerle, adalete olan güvenle çelişen bir durum olarak değerlendirilebilir.

    Öncelikle, bu kanunun adil bir şekilde düşünülüp düzenlenip düzenlenmediği konusunda şüpheler bulunmaktadır. Özellikle turizm, sağlık ve güvenlik sektörlerinde çalışan bireylerin, diğer sektörlerde çalışanlardan farklı bir şekilde mesai saatleri sonrası ek ücret alamaması, adalet ilkesine aykırı bir durum gibi görülmektedir.

    Bu durum aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerin korunması açısından da sorgulanmalıdır. İnsanların adil bir çalışma ortamında, hak ettikleri ücreti alabilmeleri temel bir haktır. Eğer bu hakkın sadece belirli sektörlerde çalışanlar için geçerli olması, adalet sistemi açısından ciddi bir eksiklik olarak değerlendirilebilir.

    Ayrıca, bu durumun bir ayrımcılık unsuru taşıyıp taşımadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer bu düzenleme belirli bir grup çalışanı diğerlerinden ayrıcalıklı kılma amacını taşıyorsa, bu durum daha da büyük bir adalet sorununa işaret edebilir.

    Sonuç olarak, söz konusu kanun düzenlemesi, adalet sistemine ve temel haklara uygun olup olmadığı açısından ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Adalet ve eşitlik ilkesine uygun bir şekilde düzenlenmiş bir çalışma ortamı, toplumsal huzur ve güven için önemlidir.